marți, 2 octombrie 2012

MUHLBERG - GERMANIA




***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Ion Moraru

UNUI PARVENIT

Creştinii cred, rugându-se în strană,
Că Paradisul s-ar afla în Cer,
Doar dânsul e convins, ca om prosper,
Că e-n ...economia subterană!

LA IARBĂ VERDE

Cu soaţa mea, sfrijită, plete sure,
Îmi iau şi soacra slabă la pădure,
Încât privind la ele, poţi să juri
Că nu-i pădure ...fără uscături!

_____________xxXxx_____________


CÂTEVA INSIGNE ŞI

MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Comuna Bucureşti
"Patria şi dreptul meu"
Comuna Bucureşti a turnat această mărturie 
spre amintirea botezului principelui Carol 
17/29 octombrie 1893 
Această medalie este confecţionată 
din argint şi are diametrul de 26 mm.

Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

Comuna Bucureşti
"Patria şi dreptul meu"
Comuna Bucureşti a turnat această mărturie 
în amintirea botezului principelui Mircea
20 ianuarie 1913

Alteța Sa Regală Mircea, Principe al României, Principe de Hohenzollern (născut 13 ianuarie 1913 şi decedat 2 noiembrie 1916) a fost, oficial, cel de-al treilea băiat și cel mai mic copil al Reginei Maria şi al regelui Ferdinand. Unii ziariști ai epocii, și în urma lor unii istorici consideră, însă, că tatăl biologic a lui Mircea ar fi fost Prințul Barbu Ştirbei. Aceștia se bazează pe observația faptului că Mircea și Prințul Știrbei aveau ochi de culoare neagră, în timp ce Regina Maria și soțul ei, Regele Ferdinand, aveau ochi albaștri. Prințul Mircea a murit de febră tifoidă în toamna anului 1916, în plin Prim Război Mondial. Prințul Mircea a murit la Buftea în 1916, suferind fiind de febră tifoidă. A decedat în timp ce în apropierea Bucureștiului se dădeau lupte, iar trupele inamice se apropiau de oraș. Familia regală a fost nevoită să îl îngroape în grabă, întrucât erau pe punctul de a se îndrepta spre Iași, oraș încă neocupat de trupele inamice. În 1941, prințul Mircea a fost reînhumat, la cererea prinţesei Ileana, într-o mică capelă la Castelul Bran, aproape de locul în care este înmormântată inima reginei Maria.
Admiri mai sus stema de atunci şi de acum a municipiului Bucureşti.

Comuna urbei Galaţi
Sub domnia lui Carol I anul 1873
s-a construit cheiul.
Lucrările publice sunt monumentele poporului.
Onoare celor care le-au protejat!
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 51 mm.

Constantin cel Mare
In hoc signo vinces 
In hoc signo vinces este traducerea în limba latina a expresiei "ν τούτ νίκα", en toutōi nika, care are sensul "cu acest semn vei cuceri". Potrivit legendei, împăratul Constantin I a adoptat această frază din greacă, "εν τούτ νίκα", ca motto după viziunea sa cu Monograma lui Isus Hristos pe cer înainte de Bătălia de la Podul Milvian, împotriva lui Maxentius, din data de 12 octombrie 312. De-a lungul anilor a fost folosit ca motto de multe insituții militare, școli, organizații, etc. Pentru mai multe informaţii citeşte articolul "Cu acest semn vei cuceri".

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (născut la data de 27 februarie 272 şi decedat la 22 mai 337), cunoscut sub numele Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între anii 306 - 337.

_______________ooOoo____________

Ethiopia - Acţiune de capital - 500 de franci 
Regia de alcool a Ethiopiei

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane  

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: