vineri, 26 octombrie 2012

GUYANA


100 dolari 2006
 GUYANA
 Este o republică, situată în nordul Americii de sud, care şi-a câştigat independenţa în anul 1818 faţă de Germania şi la data de 26 mai 1966 faţă de Marea Britanie.
Suprafaţa statului este de 214999 km.p., populaţia numără 0,6 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Georgetown.
Deviza naţională unanim acceptată este:
Un popor, o naţiune, un destin.

Stema oficială:

Steagul oficial:


Pe reversul bancnotei aplicate aici este reprezentată
Catedrala din capitala Georgetown.



***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
De Vasile Vâjoagă - Iaşi


_______________xxXxx_______________

CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Vidamit es Eleszt - 1818 
Erdelzi muzeum ki Adasavai
(Hunedoara)

(Teatrul naţional din Cluj Napoca)
Expoziţia filatelică româno - chineză
România - 1994
Cluj Napoca * 04 - 08.XI.1994
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 60 mm.
Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din anul 1821, fiind așezat pe locul actualei clădiri denumite „Casa Universitarilor” (str. M. Kogălniceanu). La începutul secolului al XX-lea s-a proiectat ridicarea unei noi clădiri care să adăpostească această instituție, vechea clădire fiind necorespunzătoare. În 1904 a început construcția noii clădiri în actuala Piața Ștefan cel Mare, pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Lucrările, finalizate în 1906, au fost executate de celebra firmă constructoare de teatre Helmer şi Fellner. Clădirea fost inaugurată în ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Janovics Jeno. Construit în stil baroc - rococo, edificiul are o capacitate de 1000 de locuri și trei rânduri de logie. La îndemnul lui Tiberiu Brediceanu, clădirea a trecut în patrimoniul Consiliului Dirigent Român la data de 14 mai 1919, fiind preluată de Onisifor Ghibu. În același timp, Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someş, în care funcționează și în prezent.Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919, iar primul spectacol al Companiei de limba română din Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire. Clădirea adăpostește atât Compania Teatrului Naţional, cât și Opera Română.

Mihai Viteazul 
Domnitorul celor trei ţări româneşti
Această medalie este confecţionată din argint, 
are diametrul de 35 mm şi greutatea de 10,37 grame.

Mihai Viteazul - Domn al Ţării Româneşti
1593 - 1601
Luptător pentru independenţa şi întregirea ţării
Domn al Ţării Româneşti, Moldovei şi Transilvaniei
1600 - 1601  
 
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (născut în anul 1558 la Târgu de Floci şi decedat la data de 9 august 1601 în Turda) a fost banisor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o perioadă, în anul 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.

______________ooOoo_______________

Luxemburg - 22 ianuarie 1950
Certificat reprezentativ de parte fondator la purtător  
Societe anonyme Soie de Breda

Câteva ornamente decoartive marginale
de pe acţiuni bulgăreşti


Niciun comentariu: