joi, 11 octombrie 2012

MALZY - FRANŢA



***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
LOCUŢIUNI, MAXIME
ŞI PROVERBE LATINE
  1. Bona valetudo melior est quam maximæ divitiæ.-  Sănatatea este mai valoroasă decât cea mai mare avere.
  2. Bonum vinum laetificat cor hominis. -  Vinul bun înveselește inima omului.
  3. Barba non facit philosophum. -  Barba nu te face filosof.
_____________xxXxx____________

CÂTEVA MEDALII
ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA


Carol I - Rege
25 de ani de domnie (XXV)
X mai 1866 - 1891 
1866 - 1877 - 1881
Regatul, constituţia, războiul, independenţa, România
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are dimensiunile 27 x 27 mm 
Deasupra îţi prezint cele 3 steme ale Regatului României, 
în care a treia, cea mică, este consistent modificată. 

Carol I - Domn şi Rege al României
Societatea geografică romînă 
15 iunie - 1875 - 1900
Această medalie este confecţionată din bronz 
şi este creaţia gravorilor bucureşteni 
Carmiol - fiul şi Radivon. 
Ea marchează trecerea a 25 de ani 
de la înfiinţarea Societăţii geografice române. 
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
Societatea geografică română s-a constituit în data de 15/27 iunie 1875 în prezenţa M.S.Regele Carol I al României. Scopul creării acestei societăţi este arătat chiar în procesul verbal de constituire al acesteia: " Pentru ţara noastră utilitatea unei societăţi geografice este cu atât mai mare cu cât ea va contribui prin lucrările sale la exacta cunoştinţă a pământului nostru strămoşesc de către noi înşine cât şi de celellate popoare"

Carol I - Domnul românilor
Ospiciul Sf. Pantelimon,
ridicat în anul 1750 de
Grigore Ghica Vodă, 
reconstruit din temelie
27 iulie 1866,
în zilele Măriei sale
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 40 mm. 
Grigore Ghica Vodă sau Grigore al III-lea Ghica, sau Grigore al III-lea Alexandru Ghica, a fost domnitor al Moldovei de două ori: 18 martie 1764 - 23 ianuarie 1767 şi septembrie 1774 - 1 octombrie 1777 şi al Munteniei: 17 octombrie 1768 - 5 noiembrie 1769. Ca domnitor s-a arătat al Austriei şi prieten al Rusiei, iar intrigile îl ajută mult în politica dusă față de turci. Pe plan intern a regularizat strângerea birurilor și a pus capăt abuzurilor. A înființat o fabrică de postav la Chipirești și a zidit lângă Mitropolie o școală ca urmare a reorganizarii învățământului, gândită de el. Prin măsurile luate, a reușit să aducă țara la o relativă bunăstare. Înlocuit cu Grigore Callimachi în 1767, câstigă tronul Munteniei, de unde, cu ocazia ocupării Principatelor de către ruși, se lasă luat prizonier și dus în Rusia. Tronul Moldovei îl recâștigă după Tratatul de la Kuciuk Kainargi în 1774. Este înscăunat ca domnitor în septembrie 1774, dar firmanul de numire sosește la Iași la 9 octombrie 1774. Austria s-a înțeles în secret cu Rusia și în 1775 obține de la Poartă Bucovina, cu toate că domnitorul și boierii au protestat vehement. Deoarece a protestat împotriva pierderii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture. Aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore care l-a ucis la 1 septembrie 1777, spre indignarea opiniei publice europene. Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iaşi.

Mamă eroină - medalie RPR
Aceste medalii s-au confecţionat din argint.
Mamă eroină - medalie RSR
Mamă eroină a fost un titlu onorific și un ordin acordate în regimul comunist unei mame care a avea zece sau mai mulți copii.Ordinul se conferea după împlinirea vârstei de 1 an a celui de al zecelea copil, dacă toți ceilalți copii erau în viață. Erau cuprinși în numărul copiilor și cei care au decedat sau au dispărut în cel de al doilea război mondial. Mamele eroine primeau un ajutor lunar de 500 de lei pe lună și o insignă care se purta pe piept pe partea stângă, plasată după Medalia Secera şi Ciocanul și înaintea tuturor celorlalte decorații. Ordinul Mamă eroină era conferit în numele Prezidiului Marii Adunări Naţionale de Consiliul de Stat „pentru merit”. Mamele eroine dețineau și ordinele și medaliile inferioare obținute pentru nașterea și creșterea copiilor anteriori. Originile acestei distincții au pornit de la dictatura stalinistă. Conducătorul sovietic i-a încurajat pe ruși, în acest fel, pentru că dorea o creștere rapidă a populației, după pierderile suferite în cel de al doilea război mondial.
______________ooOoo_______________

Hong Kong - Certificat 10 acţiuni - ianuarie 1924
Societatea Hong Kong Development Buildings & Savings Limited

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni bulgăreşti 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: