sâmbătă, 20 octombrie 2012

GUINEEA BISSAU


500 pesos 1975
 GUINEA BISSAU
Este o republică situată în vestul Africii, care şi-a declarat independenţa, faţă de Portugalia la data de 24 septembrie 1973 dar, care a fost recunoscută abia la data de 10 septembrie 1974.
Suprafaţa statului este 36120 km.p., populaţia numără 1,35 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Bissau.
Deviza naţională unanim acceptată este:
Unitate, luptă, progres.
În prezent Guinea Bissau, împreună cu alte state, face parte din uniunea statală politico economică denumită generic Statele Africii de Vest (SAV), înfiinţată prin Tratalul de la Lagos din data de 28 mai 1975.
Această uniune statală are bancnotă comună dar diferenţierea se face numai prin adăugarea unei litere majuscule la sfârşitul seriei sau oriunde în câmpul bancnotelor, Guineei Bissau revenindu-i litera S.

Stema oficială:


Steagul oficial:


Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat inginerul agronom, scriitorul şi omul politic Amilcar Cabral, nume complet Amílcar Lopes da Costa Cabral, care a trăit în perioada anilor 1924-1973.


***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
De Vasile Vâjoagă - Iaşi


_____________xxXxx____________

CÂTEVA 
MONEDE ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Împăratul Traian * 106 
Carol I - Regele României * 1906 
Jubileul de 1800 de ani 
de la venirea în Dacia a Împăratului Traian 
şi de 40 de ani de glorioasă domnie 
a Regelui Carol I - 1906  
Această medalie este confecţionată din
bronz şi are diametrul de 28 mm.
 
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
Împăratul Traian, nume complet,  Marcus Ulpius Nerva Traianus(născut la data de 18 septembrie 53 în localitatea Italica Santiponce şi decedat la dat de 9 august 117 în localitatea Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 – 117, a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului roman (Dinastia  Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.


Virtutea aeronautică cu spade
Pentru aeronautică - 1931 
medalie - Regatul României

Virtutea aeronautică cu spade, aurită
Pentru aeronautică - 1931 
medalie - Regatul României
Medalia Virtutea aeronautică a fost instituită prin Decretul Regal nr.463 din 24 februarie 1931. Fiind  organizată pe trei clase, medalia este menită a răsplăti personalul aeronautic de la sol. Însemnul medaliei este circular, pe avers figurând efigia unei tinere cu plete fluturând şi purtând o cască de aviator, iar din poziţia umerilor se sugerează că braţele ar fi întinse lateral, ca pentru zbor; pe reversul medaliei, la partea superioară este redată stema mică a României md. 1921, flancată de două aripi stilizate, care separă o semicunună din frunze de lauri, iar în centru este inscripţia: “PENTRU AERONAUTICĂ/1931”. Panglica medaliei este albastru deschis străbătută central de o bandă argintie. Modelul “de război”, creat în 1938, primeste deasupra însemnului două spade încrucişate şi o coroană regală iar la panglică se adăugă cele două benzi marginale aurii.

Virtutea aeronautică 
Pentru aeronautică - 1931 
medalie - Regatul României

_____________ooOoo___________

Iugoslavia - Certificat 10 actiuni 200 coroane 1923 
Fabrica Secera din Veliki Becikerek

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: