duminică, 28 octombrie 2012

GUYANA FRANCEZĂ


5000 franci 1952
 GUYANA FRANCEZĂ
Este o regiune franceză de peste mări, membră NATO şi UE, situată în nordul Amercii de sud şi care împreună cu alte două regiuni de peste mări (Martinica şi Guadelupa) se mai numesc Antilele franceze.
Suprafaţa regiunii este de 86504 km.p., populaţia numără 0,19 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Cazenne.
Deviza unanim acceptată este deviza naţională a Franţei:
Libertate, egalitate, fraternitate

Stema:


Steagul:

  
Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat Victor Schoelcher, scriitor şi luptător pentru abolirea sclaviei, care a trăit în perioada anilor 1804-1893.



***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Contele Axel Gustafsson Oxentierna
(om politic suedez, a trăit 1583 - 1654)
  1. Înţelepciunea ne opreşte să judecăm după simple aparenţe, să credem tot ce auzim, să facem tot ce putem, să spunem tot ce ştim şi să cheltuim tot ce avem.
  2. Lumea e atât de ocupată cu aparenţa, încât prea puţin îi pasă de realitate.
  3. Un om înţelept nu dispreţuieşte sfatul nimănui.   
____________xxXxx______________

O INSIGNĂ ŞI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Merite deosebite în întrecerea socialistă - 5 ani
(Insignă R.P.R.)
Insigna Merite deosebite în întrecerea socialistă se conferea tuturor categoriilor de oameni ai muncii mai mult ca motiv de mândrie şi încurajare în muncă. Era o insignă mare, grea, confecţionată din metal mort, în care abunda  insemnele comuniste. Această insignă se oferea la împlinirea vechimii în muncă de 5, 10, 15 şi mai mulţi ani.

Concursul republican al strugurilor de masă - 1964
Consiliul superior al agriculturii
(medalie R.P.R)
Aici admiri stema Republicii Populare Române.

Constantin Brâncoveanu 
Domnul Ţării Româneşti * 1688 - 1714
300 de ani de la urcarea pe tronul ţării 
1688 - 1988
Voievod şi principe al Valahiei transalpine
Societatea numismatică română
Această medalie este confecţionată din argint 
cu puritatea de 80% şi are diametrul de 60 mm.
Constantin Brâncoveanu (născut la 165 şi decedat la data de 15 august 1714) a fost un mare boier, Domnitor al Ţării Româneşti între anii 1688 - 1714 și nepot al domnitorului Şerban Canatacuzino. În perioada în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale. În anul, pe 15 august, a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei), precum și cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni.

Constantin Brâncoveanu 
Sfântul Domnitor martir
Această medalie este confecţionată din argint, 
are diametrul de 35 mm şi greutatea de 10,37 grame
Palatul Mogoșoaia este o clădire istorică din localitatea Mogoşoaia, judeţul Ilfov, România, aflată la circa 15 km de centrul orașului Bucureşti. Complexul conține clădirea propriu-zisă, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit. Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 120 de ani, trecând apoi în proprietatea familiei Bibescu. Palatul a fost construit până în 1702 de către Constantin Brâncoveanu în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, o combinație de elemente venețiene cu elemente otomane, stil utilizat anterior și la un alt palat al domnitorului, construit de acesta la Potlogi. Lucrarea a fost terminată în ziua de 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de răsărit a palatului. Data începerii construcției nu este cunoscută, dar se știe că Brâncoveanu a început să cumpere pământ în zonă din 1681.  După 1714, când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Istanbul împreună cu întreaga sa familie, toată averea familiei a fost confiscată de otomani iar palatul a fost transformat în han. Răscumpărat de domnitorul Ştefan Canatcauzino, el a revenit apoi marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului, și a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea. În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
____________ooOoo___________

Mauritania - Acţiune privilegiată la purtător complet liberă 
 100 franci 1925
Societatea de exploatare a portului 
şi serviciilor publice din Port - Etienne 

Câteva vignete de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: