duminică, 29 iunie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE AUSTRIA - 32


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Președinția austriacă a Uniunii Europene. Aversul monedei prezintă Palatul și Piața Hofburg din Viena, cunoscută sub numele "Josefsplatz", după statuia ecvestra a lui Iosif al II-lea, din centrul acesteia. În incinta Palatului Hofburg au avut loc cele mai multe  întâlniri și conferințe în timpul președinției austriece a Uniunii Europene. Reversul monedei prezintă stemele celor nouă bundeslanduri austriece. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 euro, data emiterii – 18.01.2006, formă - rotundă, diametru – 28,5 milimetri, greutate – 8 grame, metal – argint pur, designer – Helmuth Andexlinger, calitate – proof şi tiraj – 350000 de exemplare.
Statuia împăratului Iosif al II-lea a fost realizată de către sculptorul Franz Anton von Zauner între anii 1795 – 1807.
 
Piața “Josefsplatz” este înconjurată pe trei laturi de Palatul Hofburg, important monument architectonic în stil baroc, proiectat de către Johann Bernhard Fischer von Erlach cu fiul său Joseph Emanuel Fischer von Erlach (corpul central) și Nikolaus Pacasii (corpurile laterale). Destinația inițială a palatului a fost de muzeu-bibliotecă și apoi sală de concerte.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează 250 de ani de la nașterea lui Mozart. Aversul monedei prezintă portretul de profil al marelui compozitor austriac Wolfgang Amamdeus Mozart și catedrala din Salzburg. Reversul monedei prezintă stemele celor nouă bundeslanduri austriece. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 euro, data emiterii – 10.05.2006, formă - rotundă, diametru – 28,5 milimetri, greutate – 8 grame, metal – argint pur, designer – Helmuth Andexlinger, calitate – proof şi tiraj – 500000 de exemplare.
Wolfgang Amadeus Mozart (născut Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart) s-a născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ. Fürstbistum) ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac). Tatăl lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist în orchestra de la curtea prinţului arhiepiscop din Salzburg, şi era apreciat pentru aptitudinile sale pedagogice. În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de "Amadeus", traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”). Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru "a arăta lumii acest miracol". Acest turneu va dura 9 ani! Prima apariţie are loc la München, unde Wolfgang execută muzică la clavecin în faţa prinţului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în faţa familiei imperiale. Urmează un lung turneu European; Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris   şi Versailles. Rămâne un an la Londra, apoi se întoarce în Austria, trecând prin Franţa, Elveţia şi Bavaria. Între decembrie 1769 şi martie 1771 întreprinde un lung turneu în Italia. Verona, Milano, Florenţa, Roma şi Napoli au fost principalele orase de concerte. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent. A decedat la data de 05.12.1791.
Catedrala din Salzburg este catedrala Arhiepiscopiei romano-catolice de Salzburg, construită în secolul al XVII-lea în stil baroc în orașul Salzburg, fiind închinată Sfântului Rupert din Salzburg. Este  locul unde a fost botezat viitorul mare compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Prima catedrală a fost construită în timpul Sfântului Virgiliu de Salzburg (745 - 784), probabil pe fundațiile unei biserici construite de Sf. Rupert.  În 1598, bazilica a fost grav avariată, iar după mai multe încercări eșuate de restaurare și reconstrucție a fost demolată. 
Catedrala actuală, proiectată de Santino Solari s-a realizat în mai puțin de 15 ani, fiind terminată în jurul anului 1628. Biserica are 142 de metri lungime și 33 de metri înălțime până la cupolă. Aici am postat două fotografii ale Catedralei din Salzburg, realizate din față și lateral.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează 100 de ani de la introducerea votului universal masculine. Aversul monedei prezintă o scenă din Parlamentul Austria la 1907 care a demarat reforma democratic - legislativă prin emiterea legii voltului universal masculin și chipurile lui Franz Joseph și Max von Wladimir Beck. Reversul monedei prezintă stemele celor nouă bundeslanduri austriece. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 euro, data emiterii – 10.01.2007, formă - rotundă, diametru – 28,5 milimetri, greutate – 8 grame, metal – argint pur, designer – Herbert Wahner, calitate – proof şi tiraj – 250000 de exemplare.
 
Franz Joseph al Austriei (1830 – 1916) a fost împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia, etc, din anul 1848 până în anul 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.
Max Vladimir (Freiherr von) Beck (1854 - 1943) a fost un om politic austriac și prim ministru în timpul domniei împăratului Franz Joseph.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
de Elis Râpeanu - București

UNUI PROST - titlu adaptat

Cam mulți au spus c-ar vrea să fie
Impozit mare pe prostie
Dar nu stă-n gândul nimănui
Să pună pe...  prostia lui.

CA LA SĂPÂNȚA

Soacra zace-aici pe veci
C-a trăit ani nouzeci.
Dacă mai trăia doi, trei
Eu zăceam în locul ei!

__________xxx__________


CÂTEVA INSIGNE ȘI 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Liceul "Calsitrat Hogaș" - Tecuci
115 ani 1878 - 1993 
Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci este şcoala cu cea mai mare reprezentativitate pentru învăţământul din municipiul Tecuci şi zona fostului judeţ cu acest nume. Gimnaziul Real de băieţi a fost înfiinţat în 1878 (o clasă cu 51 elevi), funcţionând iniţial într-o sală a vechii Primării. Între 1879-1887 este găzduit în casele din Str. Gheorghe Petraşcu, nr. 5. La 3 septembrie 1889 se inaugurează cladirea proprie (actuala Şcoala Generală Nr. 10 " D. A. Sturdza"). Din 1921 Gimnaziul s-a transformat în Liceul Real de băieţi. Între 1948-1967 s-a numit Şcoala Medie Mixtă Nr. 2 Tecuci. În 1967 Liceul s-a mutat în localul actual. În octombrie 1978 a fost organizat Centenarul. Din 1977 a devenit Liceul Industrial Nr. 2 Tecuci, până în decembrie 1989. Din 1990 se revine la forma de Liceu Teoretic, luând numele lui Calistrat Hogaş, scriitor, elev şi apoi profesor al şcolii. În octombrie 2003, la sărbătorirea celor 125 de ani, i se acorda de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin decret prezidenţial titlul de Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş". Absolvenţi, nume celebre afirmate în ştiinţă, arta şi cultura românească : scriitorii Ştefan Petică, Calistrat Hogaş, Ion Dongorozi, Tudor Pamfile, Eugen Boureanu, Ion Valerian, Ion Hurjui, academicienii Iorgu Iordan, Militiade Filipescu, Mihai Berza, Vintilă Dongorozi, pedagogul Constantin Narly, pictorul Gheorghe Petraşcu, sculptorul George Apostu, ziariştii N.N. Lupu, Pamfil Seicaru, chimistul Ilie Matei şi mulţi alţii. Sus am postat logo-ul și o poză actuală cu Colegiul național "Calistrat Hogaș" - Tecuci, județul Galați. 
Calistrat Hogaș a fost un prozator român care s-a născut la data de 19 aprilie 1847 în orașul Tecuci, actualmente județul Galați și a decedat la data de 28 august în orașul Roman, actualmente județul Neamț.
Tecuci este un municipiu din județul Galați, România, cu o populație de aproximativ 42000 de locuitori. Este un important nod feroviar și rutier situat în sudul Podișului Moldovei, pe cursul râului Bârlad. Atestat încă din anul 1435, târgul Tecuci era un important centru de tranzit și de schimb pentru negustorii din țările de la nordul și de la vestul Moldovei, ca și pentru cei din regiunile limitrofe. Sus am postat stema actuală a municipiului Tecuci precum și poza Primăriei – Tecuci.

Insignă - Expoziția industrială a Regiunii Cluj - 1962
Regiunea Cluj a fost o unitate administrativă în România comunistă, între anii 1950, când au fost desființate județele (prin Legea nr.5/6 septembrie) și 1968, când s-a revenit la împărțirea administrativ - teritorială pe județe. Reședința regiunii a fost la orașul Cluj.
Regiunea Cluj se învecina la nord cu regiunea Baia Mare, la est cu regiunile Suceava și Autonomă Maghiară, la sud cu regiunile Stalin și Hunedoara, iar la vest cu regiunile Oradea și Arad.

Set 3 insigne sportive - F.C.Petrolul Ploiești (Fotbal club) 
F.C.Petrolul Ploiești este un club de fotbal din orașul Ploiești - România, care evoluează în Liga I. Clubul a fost înființat în anul 1924 și își dispută meciurile de acasă pe stadionul Ilie Oană, cu o capacitate de 15500 de locuri, inaugurat în anul 2011. Culorile clubului sunt galben-albastru. Acest club a câștigat de 4 ori Campionatul Național și de 3 ori Cupa României. Sus am postat logo-ul actual al clubului de fotbal FC Petrolul Ploiești.

Set 2 insigne sportive - F.C.Petrolul Ploiești 1974 
Municipiul Ploiești este unul dintre marile orașe ale României și reședință a județului Prahova, fiind situat la 60 de km depărtare de București. Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de  provinciile istorice Transilvania și Moldova. este supranumit „capitala aurului negru”, orașul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării și alte industrii legate de această ramură (construcții de mașini, echipamente electrice, întreținere). Prezența unor ploieșteni pe piețele unor orașe din Ardeal denotă faptul că localitatea avea un nume și o bază economică ce-i permiteau să intre în relații comerciale cu centre de peste munți. Numele mai apare într-un hrisov din anul 1567, semnat de către domnitorul Țării Românești, Petru cel Tânăr, prin care se întărea o vânzare a "cinci răzoare" de vie între un anume Avruț din Ploiești și logofătul Coresi din Bărcănești. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Ploieșți precum și poza Muzeului de artă din localitate.

Expoziția de filatelie tematică "Tomis '75" 
Constanța 20.07.1975
Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 ÎEN, când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi poza a Moscheei Carol I din Constanța.

Roman I Mușat - Domn al Moldovei 1392 - 1394
600 de ani de la atestarea documentară a 
comunei Vârful Câmpului - Botoșani
Societatea culturală "Ecoul Siretului" - 1993
Roman I Mușat a fost domnitorul Moldovei aproximativ în perioada anilor 1391 – 1394. Pe vremea sa Moldova era un stat puternic și bogat. În hrisoavele emise, domnitorul se autointitula “Marele singur stăpânitorul domn Io Roman voievod al ţării Moldovei de la munţi până la ţărmul mării”.
Comuna Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani este o aşezare atestată documentar de mai bine de 600 de ani (30 martie 1392), printr-un act ce poartă sigiliul domnesc a lui Roman Muşat, situată pe valea Siretului, la poalele pădurii seculare a Goroveiului, la intersecţia dintre Bucovina şi Moldova de Sus, a unor vechi şi importante trasee comerciale: Suceava – Dorohoi – Hotin şi Iaşi – Botoşani – Cernăuţi – Liov, ce străbat localitatea pe direcţiile Nord – Est şi Sud – Vest, este compusă dintr-o populaţie heterogenă de ardeleni, bucovineni şi localnici şi s-a constituit, în timp, ca un interesant şi specific centru cultural în zona Siretului mijlociu. Societatea Culturală „Ecoul Siretului„, din această localitate, a fost înființată la data de 29 iunie 1927, de ziua Sfântului Petru. Sus am postat o poză cu Mănăstirea Gorovei din comuna Vârful Câmpului - județul Botoșani.

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
200 piso - Filipine 
Diosdado Pangan Macapagal a fost unul dintre președinții statului filipinez care a trăit în perioada anilor 1910 - 1997 și a condus în perioada anilor 1961 - 1965.

Câteva vignete de pe acțiuni englezești

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.06.2014

Niciun comentariu: