marți, 3 iunie 2014

CIRIE - ITALIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură
și cultură din localitatea italiană CIRIE, provincia TORINO,
regiunea PIEMONTprecum și o trimitere poștală ilustrată.

Piața DORIA
Turnul SAN ROCCO
Domul SAN GIOVANNI BATISTA 
Biserica SAN GIUSEPPE
Biserica SAN MARTINO
Biserica SAN SUDARIO
Gara
Str. VITTORIO EMANUELLE
Arhitectură locală veche 
Trimitere poștală ilustrată

***


________________xxx________________

CÂTEVA INSIGNE
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Școala sportivă Reșița
De-a lungul secolelor, marii artisti ai lumii au lasat omenirii mosteniri culturale nepretuite. Arta sculpturii a dat nastere unor capodopere care, prin maretia, valoarea si spectaculozitatea lor, au devenit faimoase. Discobolul lui Miron este o capodopera a Antichitatii grecesti, ce dateaza din perioada 460-450 I.Hr. Din pacate, originalul grecesc din bronz nu mai exista, insa a devenit celebru prin numeroasele copii realizate in marmura de artistii Imperiului Roman, atat la scara reala, cat si redimensionate. Celebra sculptura exprima forta si energia atletica in cel mai armonios si echilibrat mod. Desi, in prezent, se considera ca pozitia aruncatorului este nefireasca si reprezinta o maniera ineficienta de a arunca discul, sculptura constituie un model de rigurozitate in redarea fiecarui muschi incordat de pe corpul atletului.

Insignă - Școala generală nr.3 
Reșița - 200 ani * 1176 - 1976
Municipiul Reșița (în maghiară Resicabánya, în germană Reschitz, în cehă Rešice, in croată Ričica), este capitala județului Caraș Severin din România, provincia Banat, care numără aproximativ 84000 de locuitori. Istoric, localitatea este atestată din secolul al XV-lea cu numele de Rechyoka și Rechycha. Cercetările arheologice au descoperit în acest spațiu urme de locuire din perioada neolitică, dacică și romană. Este menționată în 1673 cu numele Reszinitza, ai cărei locuitori plăteau impozite către pașalâcul Timișoarei, iar în anii 1690 - 1700 izvoarele o amintesc ca depinzând de Districtul Bocșei împreună cu alte localități din Valea Bârzavei. Conscripția din anul 1717 o menționează cu numele Retziza, având 62 gospodării impuse de către stăpânirea austriacă nou instaurată aici. Ea devine din 3 iulie 1771 locul de întemeiere a celui mai vechi și important centru metalurgic de pe continentul european. Odată cu nașterea uzinelor, se pun bazele Reșiței industriale. Sus am postat stemele comunistă și actuală ale orașului Reșița și o poză cu clădirea Teatrului "Eftimie Murgu" din Reșița.

Insignă - (Straja țării)
Credință și muncă pentru țară și rege
Straja Țării (cunoscută și ca Străjeria) a fost o organizaţie paramilitară a tineretului din Regatul României, creată în 1935 de Regele Carol al II-lea pentru a combate influența în creștere a Gărzii de Fier asupra tineretului din România. Membrii săi erau cunoscuți ca străjeri și foloseau o formă de salut roman ca formulă de salut.Toți băieții cu vârsta de la 7 la 18 ani și toate fetele cu vârsta de la 7 la 21 ani ar fi trebuit să se alăture acestei organizații. Un corp format din băieți cu vârsta de la 18 la 21 ani completa Straja și era responsabil pentru oferirea de instrucţie militară. Membrii erau legați printr-un Crez, care spunea:
"Credință și muncă pentru Țară și Rege
1. Cred în Dumnezeu și în Biserica străbunilor mei;
2. Cred în Regele Țării, Marele nostru Străjer, Cârmuitorul destinelor Poporului Român;
3. Cred în muncă și jertfă — închinându-mi întreaga mea ființă pentru ridicarea și propășirea Patriei;
4. Cred în Straja Țării — chezășia Unității Neamului, Hotarelor și Sufletului Românesc."
Sus îţi prezint un carnet şcolar cu chipul regelui Carol II şi un pliant din perioada Străjeriei. 

Insignă - Al V-lea Congres internațional de talasoterapie
Soare, aer, apă * București - Constanța * 1928
Talasoterapia reprezintă aplicarea în scopuri terapeutice a proprietăților apei mării, soarelui, nămolului si a algelor marine tămăduitoare, asociate acțiunii climatului marin. Pielea, nefiind impermeabilã, microelemetele din mediul marin care o asalteazã în cadrul talasoterapiei, în special ionii de calciu, magneziu, potasiu, iod, au toate sansele sã pãtrundã în medii interioare ale organismului, mai ales cand temperatura apei este caldã. Datoritã acestor caracteristici a apãrut nevoia ca talasoterapia sã se poatã practica si în altã parte decat la mare (ocean) si în alt anotimp decat vara. Astfel au apãrut si s-a rãspandit voga acestor centre de talasoterapie, mai bine zis de neotalasoterapie, centre în care apa de mare este introdusã în piscine special amenajate, în tot timpul anului, unde este în prealabil încãlzitã. Pe calea bãilor de apã marinã, a gimnasticii efectuate în submersie marinã, a unor tehnici de hidromasaj, a unor bãi de alge, a unor cataplasme de alge ca si a unor alte variate proceduri terapeutice, se urmãreste readaptarea functionalã, în special a diverselor deficiente ale aparatului locomotor. Centre de acest gen există în România la Eforie si Mangalia.
Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și o poză cu Tribunalul București. 
Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 ÎEN, când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi o poză cu clădirea Muzeului de istorie din
Constanţa
.

Nichita Stănescu 
Atâta să nu uitați că el a fost un om viu, viu, pipăibil cu mâna
Emisă de Grupul școlar "Nichita Stănescu" - București 1992
Această medalie a fost realizată de către gravorul
Constantin Dumitrescu de la Monetăria statului, în anul 1991 
Nichita Stănescu (născut Nichita Hristea Stănescu la data de 31 martie 1933 în Ploiești și decedat la data de 13 decembrie 1983 la Spitalul Fundeni din București) a fost un poet, scriitor și eseist român ales post-mortem membru al Academiei Române. Considerat atât de critica literară cât și de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”, Nichita Stănescu aparține temporal, structural și formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960 - 1970. Nichita Stănescu a fost considerat de unii critici literari drept un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici și poetici. A fost laureat al Premiului Herder.

Metalurgica - AROMET 1928 - M Buzau - 2003 
Buzău - România 75 de ani de industrie 
Această medalie cântărește 42 de grame, 
are un diametru de 50 milimetri și o grosime de 3 milimetri.
La 1 septembrie 1928, Iulius Horer infiinta la Buzau, pe Soseaua Brailei numarul 15, "FABRICA METALURGICA SI TURNATORIA", actuala S.C. AROMET S.A., cea mai veche firma industriala din municipiul Buzau. Produsele executate in perioada de inceput se rezumau la piese turnate din fonta - turnare manuala - de tipul hidrantilor, rame si plite pentru sobe, fiare de calcat cu jaratec, diferite unelte de uz gospodaresc. In timp, intreprinderea a cunoscut o dezvoltare deosebita, in special dupa anul 1973, cand prin reorganizarea sub denumirea de intreprinderea "METALURGICA" Buzau, societatea a devenit de interes republican . Dupa aceasta data s-au construit o turnatorie mecanizata, linii tehnologice pentru prelucrarea unei largi game de piese turnate si subansamble pentru tractoare (frane, transmisii de curea, bai de ulei), sectii de mecano - sudura pentru echipamente tractor, sectie pentru executia diferitelor tipuri de stingatoare, sectie pentru executie recipienti sub presiune, sectie pentru piese forjate si matritate, sectie - vopsitorie in camp electrostatic, atelier sdv - modelarie. La ora actuala, AROMET SA produce si comercializeaza confectii metalice de gabarit mediu si mic, echipamente pentru stingerea incendiilor, subansamble pentru produse destinate tratarii apei, servicii de imbuteliere a gazelor tehnice si de verificare / reparare a buteliilor sub presiune.
Municipiul Buzău este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Buzău, din regiunea istorică Muntenia, România. Având 115494 locuitori la recensământul din anul 2011, este al optsprezecelea oraş ca populaţie din România. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, în dreptul ieșirii acestuia dintre dealurile subcarpatice de curbură, într-o regiune cu climă temperată. Buzău, al cărui nume este atestat documentar din anul 376 E.N, a fost un important   târg și sediu episcopal ortodox în Evul Mediu. Activitățile economice principale din oraș în epoca medievală au fost comerțul și agricultura. După încheierea unei perioade de distrugeri succesive în secolele XVII - XVIII, economia Buzăului a căpătat și o importantă componentă industrială, în paralel cu dezvoltarea unui sistem de învățământ. În această perioadă a fost construit și Palatul Comunal, clădirea emblematică a orașului, a fost amenajat Parcul Crâng, principala zonă verde și, tot atunci, Buzău a devenit un important nod feroviar. În perioada comunistă, orașul s-a extins mult, triplându-și populația, și au fost construite numeroase fabrici, din care mare parte funcționează și astăzi. Istoria scrisă a orașului începe odată cu cea a Ţării Româneşti, statutul său de târg și punct de vamă fiind certificat de un document din timpul voievodului Dan al II-lea. Descoperirile arheologice din culturile Gumelniţa și Monteoru arată prezența omului în regiune înaintea erei creștine. Un document din anul 376 menționează un râu cu numele Mousaios, aceasta fiind cea mai veche atestare a numelui orașului, nume pe care l-a primit de la acest râu, pe al cărui mal se află. În perioada medievală a existat și o cetate a Buzăului, despre care s-au păstrat doar câteva mențiuni în documente străine, iar târgul, menționat ca fiind deja existent la 1431, a devenit și sediu episcopal ortodox în secolul al XVI-lea. Începând cu secolul al XVII-lea, a început o perioadă în care numeroase lupte și invazii, precum și dezastre naturale (epidemii, cutremure), au condus la distrugerea și depopularea Buzăului. Orașul însă a fost mereu reconstruit, localnicii punând imaginea păsării Phoenix pe stema orașului, ca simbol al renașterii. Sus am postat stema veche, comunistă şi actuală, precum şi o poză cu Magazinul central Dacia din Buzău.

____________ooOoo____________
  
PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
50 franci xxx - Elveția
Marthin Luther King a fost un pastor american reformist care a luptat pentru drepturile populației de culoare și care a trăit între anii 1929 - 1968 și care pentru opțiunile sale a fost asasinat.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.06.2014

Niciun comentariu: