marți, 3 iunie 2014

INFO NUMIS MONDO - 55


1.  Pentru a celebra anul pe care îl parcurgem (2014) Monetăria statului australian a emis mai multe monede ce sunt dedicate anului șarpelui, din zodiacul chinezesc. Acest set de monede prezintă mai multe specii de șerpi australieni. Dintre toate, cea mai spectaculoasă este moneda confecționată din argint cu puritatea de 99,9%,  în greutate de 1 kilogram, pe care ai posibilitatea să o admiri și tu mai jos.


2.  Autoritatea bancară națională afgană a luat hotărârea de a pune în circulație noi bancnote cu design asemănător celor vechi dar cu mai multe și mai eficiente elemente de securitate, vei putea să te convingi singur.
Sus este postată bancnota de 1000 de afgani din anul 2004 iar dedesubt cea nouă, din acest an.
Aversul ambelor bancnote prezintă Mormântul lui Hazrat Ali. Acest monument este cunoscut ca și Moscheea albastră, fiind situat în orașul afgan Mazar i Sharif. Clădirea face parte dintr-un sit de 5 clădiri-monument încărcate de istorie, înconjurate de frumoase grădini-parcuri unde se adună și se plimbă afganii. 
Reversul ambelor bancnote prezintă Mausoleul lui Ahmad Shah Durrani. Monumentul este o clădire octogonală viu colorată dedicată părintelui și fondatorului națiunii afgane -  Ahmad Shah Durrani. El a trait între anii 1747 – 1172 fiind fondatorul marii dinastii Pashtun. Clădirea este una dintre putinele monumente care au rămas în stare perfecta chiar și astăzi, mii de afgani adunându-se anual aici. Este construită de cărămidă bej de cuptor, are o cupola acoperită în ceramică turcoaz, cu turnulete octogonale pe colțurile clădirii. Pereții sunt decorati cu motive florale și geometrice. Podeaua este din marmura. Acest mausoleu este situat în orașul afgan Kandahar.  

3.  Continui să îți prezint în această secțiune de articol alte monede test, probă sau de încercare emise de către statul european Ungaria.
Ungaria (în maghiară Magyarország) este un stat situat în Centrul Europei, în Câmpia Panonică și la poalele sudice ale Carpaților Occidentali Interiori. Capitala țării Budapesta este al șaptelea oraș din UE ca populație, cu 1,7 milioane locuitori. Țara se întinde pe o suprafață de 93030 kilometri pătrați. Mai jos admiri câteva monumente de arhitectură din capitala ungară.
Muzeul de artă aplicată
Palatul Buda
Teatrul național
Prin emiterea acestei monede s-a dorit a se celebra 10 ani de la introducerea monedei comune euro ca mijloc de plată în unele state europene. Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 17 din cele 27 de state membre, fiind utilizată de circa 332de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale. 
Prin emiterea acestei monede s-a dorit a se celebra aniversarea semnării Tratatului de la Roma. Tratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franţa, RFG, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la data de 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.
Prin emiterea acestei monede s-a dorit celebrarea personalității regelui Ștefan I. 
Ștefan I al Ungariei (969 - 1038) a fost un rege al Ungariei, considerat întemeietorul regatului ungar, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Csei arpadiene. Este venerat ca sfânt în Biserica catolică dar și în Biserica ortodoxă. S-a născut la Strigoniu, fiind fiul lui Geza, ducele  Principatului Ungar. Pe linie maternă era nepotul voievodului ardelean Gyula, mama sa fiind Sarolt (sau Sarolta).
Prin emiterea acestei monede s-a dorit celebrarea personalităților lui Matei Corvin și a soției sale Beatrice de Napoli.
Matei Corvin (23 februarie 1443, Cluj – 6 aprilie 1490, Viena),  al doilea fiu al lui Iancu (Ioan) de Huneadoara, născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei în perioada anilor 1458 – 1490. 
Deasupra îți prezint și două medalii cu chipul regelui Ungariei - Matei Corvin, care a condus simultan și regatul Cehia, dar și principatul Austria.
Beatrice de Napoli (1457 - 1508), cunoscută și sub numele de Beatrice de Aragon, a fost fiica lui Ferdinand I de Napoli și Isabella de Clermont. A fost regina consoartă a Ungariei în două rânduri, fiind căsătorită cu regii Matei Corvin (1476 - 1490) și Vladislav al II-lea (1491 - 1502).

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
NICOLAE IORGA (1871 - 1940)
scriitor, istoric, filozof,
om politic, profesor, academician
  1. Pacea nu poate veni din dorința de pace, ci de la suprimarea instinctelor de război.
  2. Clevetirea nu ucide, nici nu face rană; ea pângărește numai pe acela de la care a pornit.
  3. Acela ce-și părăsește țara pentru una mai înaintată seamănă cu omul care și-ar alege altă mamă printre femeile mai chipoase.
___________ooOoo___________

O MEDALIE, O CRUCE,
 CÂTEVA INSIGNE 
ȘI PLACHETE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Ștefan cel Mare și Sfânt * 1504 - 2004
Moldova lui Ștefan în veci a României
Claudia Antăluță- Iași * După Ioana Basarab
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare (născut în anul 1433 la Borzeşti şi decedat la 2 iulie 1504 în Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domn al Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, ţara a dus multe lupte pentru independenţă împotriva mai multor vecini, cum ar fi turcii, polonezii, ungurii şi chiar muntenii. Calităţile umane, cele de om politic, de strateg şi de diplomat, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării, iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiraţia unor iluştri contemporani, iar, graţie tradiţiei populare, a fost transformat într-un erou legendar şi sfânt al Bisericii Ortodoxe Române. Papa Sixtus al IV-lea l-a numit "Athleta Christi" (atletul lui Christos) iar poporul l-a cântat în balade: Ştefan Vodă, domn cel mare, seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare. Iată cum îl descrie Grigore Ureche în cronica sa: "Fost-au acest Ştefan, om nu mare la statu, mânios, şi degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospeţe omora fara giudeţ. Amintrelea era om întreg la fire, neleneşu şi lucrul său ştia a-l acoperi şi unde nu găndeai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meşter, unde era nevoie, însuşi se vârâia ca văzându-l ai săi să nu indărăpteze şi pentru aceia raru războiu de nu-l biruia şi unde-l biruiau alţii nu pierdea nădejdea că ştiindu-se cădzut gios se ridica deasupra biruitorilor."

Crucea patriarhală "Miron Patriarhul României"
Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (născut 20 iulie 1868 la Topliţa şi decedat 6 martie 1939 la Cannes, Franţa) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939). În perioada 1 februarie 1938 - 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Deasupra am stema Patriarhiei române.

Insignă - Jandarmeria română
Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Internelor si Administrației publice. A fost fondata în anul 1893 și refondata după căderea comunismului, în anul 1990. Sus este postat logo-ul Jandarmeriei romane. 

Plachetă - Jandarmeria română - 154 de ani
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1433 jandarmi călări şi pedeştri. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În ceea ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar, pe care îl execută la solicitarea autorităţilor. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunităţi mobile. În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român. Astfel, odată cu transformarea Regimentului de jandarmi în Legion de jandarmi, începe şi procesul de înlocuire treptată a escadroanelor şi companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanţi, pe baza Ordonanţei nr.896 din 20 iunie 1864. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864 Jandarmeria este organizată pe principii noi, scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente. Legea Jandarmeriei din 1850 şi Regulamentul jandarmilor de oraş din 1665 au constituit principalele documente pe baza cărora şi-a organizat şi desfăşurat activitatea Jandarmeria, iar în perioada următoare au fost documentele care au stat la baza elaborării de noi legi şi regulamente. Perioada 1866-1867 se caracterizează prin transformări în sistemul de apărare al ţării în anii 1868, 1872, 1874 şi 1877, având drept rezultat modernizarea şi pregătirea armatei române, care prin strălucite fapte de arme, în Războiul pentru independenţă al României din 1877-1878 s-a acoperit de glorie, consfinţind independenţa. În anul 1893 s-a aprobat Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale iar în anul 1908 Legea Jandarmeriei. 

Plachetă - Cupa balcanică (fotbal) 1-11 iunie 193
În afara competițiilor interne sportivii români participă în mod regulat la competiții mondiale, europene dar și zonale (balcanice). Dintre statele europene care participă sistematic în competițiile balcanice enumăr; România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Albania, Serbia, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Croația și uneori Slovenia și chiar Italia.   

Insignă - Crosul tineretului muncitor

Insignă - Crosul tineretului muncitor 1969

Insignă - Crosul tineretului muncitor 1972

Insignă - Crosul tineretului muncitor 1975

______________ooOoo______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 dolar 1945 - Etiopia
Haile Sellasie, nume real Tafari Makonnen Woldemikael, a trăit în perioada anilor 1892 - 1975 și a condus statul etipian ca președinte și apoi împărat în perioada anilor 1930 - 1935 și 1941 - 1974.

Câteva vignete de pe acțiuni spaniole
Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 06.06.2014

Niciun comentariu: