marți, 3 iunie 2014

ANTOING - BELGIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură 
și cultură din localitatea belgiana ANTOING
provincia HAINAUT, regiunea VALONIA
precum și o vedere generală și o medalie locală. 

Castelul 
Poarta de acces în castel
Monumentul eroilor locali
Biserica SF.PETRU
Fabrica de ciment
Vechi cuptoare de var
Cuptor de var și statuie pietrar
Str. PHILIPPART
Vedere generală
Medalie locală

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ
de GRIGORE CHITUL - BISTRIȚA

UNUI POET 

Ajuns în pragul disperării,
Poetul de ținut-aleasă,
Bătând la poarta consacrării,
I s-a răspuns:…  Nu sunt acasă.

VEGETARIARISMUL ȘI RISCURILE LUI

Adam convins de Eva, într-o toamnă,
A îmbucat un măr de ea cules.
De-atunci o lume îl condamnă,
Vedeți ce fac și...  fructele-n exces?

__________xxx__________

CÂTEVA INELE MASONICE,
INSIGNE ȘI
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

 Set 2 inele masonice
Francmasoneria (sau „masoneria“), ca instituție, este un ordin inițiatic ai cărei membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale , prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (biblia, coranul sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, de credința într-o „Ființă Supremă“, un „Mare Arhitect al Universului“. Organizațiile masonice, prezente în majoritatea țărilor, se regăsesc sub forma obediențelor autonome, mari loje sau Mare Orient (grupări de loji), ele însele compuse din loji albastre (zise și ateliere) de câte 7- 50 de persoane (uneori chiar mai multe). Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în SUA și Europa de vest.

Insignă - Mașini unelte ARIS - fondat 1948
Întreprinderea de strunguri din Arad a fost înfiinţată la 24 decembrie 1949 sub numele de Întreprinderea industrială de stat (I.I.S.) ,,Victoria”. Din anul 1953 până în 1961 a purtat denumirea Uzinele ,,Iosif Rangheţ”, iar din 1961 până în luna martie a anului 1973 denumirea de Uzina de strunguri.  Aris Arad este o companie producătoare de mașini-unelte acționate electric și vagoane din România. Înainte de anul 1990 compania se numea Întreprinderea de Mașini-Unelte din Arad (I.M.U.A.), iar după 1990 pentru o vreme s-a numit Strungul Arad.

Insignă - Mașini unelte - Arad - România 
Municipiul Arad este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Arad, situat pe cursul inferior al râului Mureş, în vestul României. El numără aproximativ 150000 de locuitori. Municipiul Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria, și este de asemenea un nod important în transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe actuala vatră a orașului, în nordul râului Mureș și mai apoi cu apariția primei cetăți de pământ situată la Vladimirescu, în jurul secolului al X-lea. Prima atestare documentară a zonei Aradului ne parvine din anul 1028. Sus am postat drapelul şi stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Arad și o poză cu Catedrala ortodoxă Arad. 

Insignă - Corul bisericii reformate HOZSANNA - Cluj 1928
Corul Bisericii Reformate din Sibiu „Hozsánna” fondat 1923, a fost revigorat în noiembrie 1994, după care data asusținut peste 100 de concerte corale. Repetiţiile se desfăşoară la parohia reformată. Membrii sunt compuşi din iubitori de muzică de religie reformată, unitariană şi catolică. Repertoriul este alcătuit cu precădere de melodii religioase, dar la diferite ocazii sunt interpretate şi melodii naţionale maghiare. La înfiinţare bagheta dirijorului de cor a fost deţinută de profesoara de muzică Erzse Vilma, cea care şi-a dedicate 10 ani de muncă, energie şi pasiune acestui scop, şi care a rămas un mebru devotat corului. Atribuţiile de dirijor au fost preluate de domnişoara Vecsei Ibolya, cea care a înfiinţat şi un cor de tineret numit “Ram de măslin”. În prezent aceste coruri reprezintă stâlpi de bază în viaţa culturală a comunităţii maghiare din Sibiu.

Constituirea asociației de patinaj clujan - 1872
Cluj Napoca (până în 1974 Cluj; în germană Klausenburg, în magiarăKolozsvár, în dialectul s[sesc Kleusenburch, în latină  Claudiopolis) este un municipiu reședință de județ și cel mai mare oraș al judeţului Cluj, ce numără aproximativ 310000 locuitori. În trecut a fost reședința comitatului Cluj și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei. Numele de Cluj provine, cel mai probabil, din latinescu Castrum Clus, folosit pentru întâia oară în secolul al XII-lea pentru a desemna cetatea orașului medieval de aici. Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul. O altă ipoteză acceptată este aceea a provenienței numelui topic din germanul  Klaus sau din cuvântul Klause (însemnând «trecătoare între munți» sau din clusa «stăvilar, baraj»). Prima atestare documentară a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de către geograful grec Ptolemeu, care a menționat aici una dintre cele mai însemnate localități din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei,din anii 107 - 108, și constă dintr-o bornă militară, descoperită la Aiton, rezultată de la construcția unui drum strategic imperial. Prin decretul Consiliului de Stat nr. 194 din 16 octombrie 1974, semnat de Ceaușescu, municipiului Cluj i-a fost atribuit numele Cluj-Napoca, "pentru a eterniza denumirea acestei străvechi așezări - mărturie a vechimii și continuității poporului român pe aceste meleaguri. Sus am postat stemele orașului, de-a lungul vremurilor, și o poză cu Hotelul Rimini din Cluj. 

Academician Marius Nasta * 1890 - 1990
Institutul de pneumoftiziologie "Marius Nasta"
Marius Nasta (născut 4 decembrie 1890 - decedat 5 aprilie 1965) a fost un medic român și membru titular (din anul 1955) al Academiei române.
Obiectiv al unei strategii naţionale postbelice, Institutul de Ftiziologie din Bucureşti a luat fiinţă în cursul anului 1949, prin demersul Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale. Institutul a fost construit lângă vechiul Spital Filaret al "Societăţii pentru Profilaxia Tuberculozei", din Şoseaua Viilor, produs al unei iniţiative private de la începutul secolului XX (1906) si a funcţionat la început ca o structură distinctă de cea spitalicească. Institutul era condus de către   directorul, doctor Marius Nasta, un director adjunct şi de un colectiv ştiinţific compus din 5 şefi de secţii. Deoarece urmăreau aceleaşi obiective medicale, fiind în interdependenţă, Institutul şi Spitalul "Filaret" au fuzionat în anul 1962, creându-se "Institutul Clinic de Ftiziologie". Încă de la înfiinţare, Institutul îşi va orienta activitatea pe trei paliere, respectiv pregătirea cadrelor de specialitate, crearea şi consolidarea unor legături solide cu unităţile sanitare din teritoriu şi cercetarea de ordin ştiinţific, obiectivul său principal fiind "stabilirea unei concepţii unitare de luptă contra tuberculozei, elaborarea unor criterii de dezvoltare a reţelei de specialitate, in concordanţă cu principalele aspecte epidetmiologice". Prin Ordinul M S nr. 819 din 30.07.1990 se schimbă denumirea Institutului în "Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta" , iar oferta de servicii medicale se lărgeşte, cuprinzind diagnosticul si tratamentul tuturor afecţiunilor pneumologice.

_____________ooOoo_____________


PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
20 franci 1973 - Elveția
Guillaume-Henri Dufour, a fost un general, om politic și cartograf elvețian care a trăit în perioada anilor 1787 - 1875.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe bancnote poloneze

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.06.2014

Niciun comentariu: