vineri, 27 iunie 2014

BIERUTOW - POLONIA



Mai jos am postat și alte fotografii din localitatea poloneză
BIERUTOW (denumirea germană BERNSTADT), județul OLESNICA
voievodatul SILEZIA INFERIOARĂ și o medalie locală.

Biserica SF.CATERINA
Biserica SF.IOSIF SOȚUL MARIEI
Castelul
Turnul Primăriei
Poarta baroc a orașului
Piața mare
Gara veche
Arhitectură locală
Medalie locală

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
de Petru Ioan Gârda - Cluj Napoca

ZODIACALĂ 

Sunt berbec și nu-s de rasă,
Blând, supus, și-apoi
Când mai scap și eu de-acasă
...Ioi, ioi, ioi, ioi, ioi, ioi!

SPRE VIITOR CU OPTIMISM

Eu din salariul de la stat
Căsuță n-o să-mi fac vreodată
Dar de trăiesc, neapărat,
Îmi fac din pensie... privată.

________________xxx________________

CÂTEVA INSIGNE ȘI
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Expoziția de mostre - Târgu Mureș - 1966
Târgu Mureș, mai demult Mureș-Oșorhei, Oșorheiu, Târgul Mureșului (în maghiară Marosvasarhely, Székelyvásárhely, Vásárhely, Újszékelyvásár, Újvásár, în germană Neumarkt, Neumarkt am Mieresch, în latină  Novum Forum Siculorum) este reședința și cel mai mare municipiu din județul Mureș, situat în centrul regiunii istorice Transilvania, România, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș. Orașul numără aproximativ 150000 de locuitori. Săpăturile efectuate de către arheologul Istvan Kovacs au confirmat faptul că teritoriul de azi al orașului Târgu Mureș a fost locuit încă din preistorie. Au fost descoperite o serie de locuințe preistorice, resturi de oase, vase de lut, obiecte de cremene și de bronz, mici statuete de pământ datate ca fiind din 2000 Î.Hr. Săpăturile arheologice au scos la iveală urme umane din epoca pietrei lustruite, a celei de bronz și din epoca a fierului; s-au descoperit și vestigii aparținând culturii Criș, cea mai veche cultură neolitică din România. Primele izvoare scrise privitoare la secui datează din anul 1116, când au fost menționați, alături de pecenegi, ca alcătuind avangarda cavaleriei ungare. Ca popor asociat maghiarilor, secuii au fost colonizați în sistemul de prisăci medievale de-a lungul graniței. Secuii se aflau în serviciul militar al regilor Ungariei. Astfel, prima mențiune a lor, din anul 1116 îi descrie ca participanți la bătălia de la Olsava, sub comanda regelui ungar Ștefan II. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Târgu Mureș și o poză reprezentând Palatul Culturii - Târgu Mureș. 

Insignă - Orșova - 1974
Orșova (în germană Orschowa, în latină Dierna) este un municipiu în județul Mehedinți, România. Este situat pe malul lacului de acumulare "Porțile de Fier I" de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre. La recensământul din anul 2002 populația orașului era de 12967 locuitori. Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porțile de Fier, vechea vatră a orașului a fost inundată în 1970, iar populația a fost strămutată pe un nou amplasament, incluzând terasele Dunării și Cernei și versantul de sud al Munților Almăjului, unde s-a construit un oraș complet nou (1966-1971), care a înglobat și satele Jupalnic, Tufari și Coramnic. Sus am postat stema actuală și o poză reprezentând Mănăstirea - din Orșova.  
Orșova 1974 - Dierna
Vechea localitate a făcut parte din provincia romană Dacia, romanii construind aici un castru, Dierna. În arealul localității au fost descoperite urmele acestei așezării daco-romane, ridicată la rang de municipiu în anul 193 EN. Subiect de dispută între principele muntean Litovoi și regatul ungar, localitatea rămâne o vreme în posesia domnitorilor munteni, trecând însă o dată cu numirea lui Iancu de Hunedoara, ca ban al Severinului, în administrare În anul 1527 cetatea Orșova (inclusiv localitatea) a fost cucerită de turci și stăpânită de aceștia până în anul 1688, când a fost a fost cucerită de austrieci. În anul 1819 a fost atacată și distrusă de către Tudor Vladimirescu, în urma unui incident de graniță româno-austriac. În anul 1916 așezarea a fost eliberată de armata română, pentru ca la 1 decembrie 1918 să revină României în regiunea Banat. Sus am postat două poze reprezentând biserica și gara din vechea localitate Orșova.

Liceul teoretic "Traian" - Constanța 1977 - 2002
Liceul Teoretic “Traian” Constanţa a fost înfiinţat la data de 1 septembrie 1977, prima denumire fiind Liceul Industrial nr.6 Constanţa, patronat de Întreprinderea Mecanică Navală. Încadrarea cu personal didactic din perioada 1977 – 1990 este specifică liceelor industriale, în care disciplinele de specialitate deţineau o pondere importantă în planul de învăţământ. Dacă în anul 1978 erau 32 profesori, 10 ingineri-profesori şi 10 maiştri instructori, în 1990 ponderea profesorilor este esenţială în comparaţie cu cea a inginerilor şi a maiştrilor instructori: 46 profesori, 8 ingineri profesori, 6 maiștri instructori. În anul 1990, perioada ianuarie-martie, are loc transformarea unităţii şcolare în Liceul Teoretic “Traian”, iniţial de matematică-fizică, ulterior cu mai multe specializări: matematică-informatică, matematică-fizică, chimie-biologie şi limbi moderne. Deoarece şcoala este chemată să răspundă solicitărilor tinerei generaţii, Liceul Teoretic “Traian” înfiinţează noi specializări: matematică-informatică (1996) şi ştiinţe socio-umane (1999). În anii 1999 şi 2000 liceul nostru a fost declarat unitate scolară reprezentativă.  Prin rezultatele obţinute în pregătirea elevilor, prin premiile obţinute la olimpiadele şcolare, inclusiv la faza naţională, la sesiunile de referate şi comunicări ştiinţifice, la alte concursuri organizate de Inspectoratul Şcolar, Liceul “Traian” şi-a conturat o puternică personalitate, realizând în ultimii ani salturi spectaculoase în topul liceelor din Constanţa şi din ţară. Sus am postat logo-ul și o poză cu clădirea actuală a Liceului teoretic Traian din Constanța.
Împăratul Traian, nume complet,  Marcus Ulpius Nerva Traianus(născut la data de 18 septembrie 53 în localitatea Italica Santiponce şi decedat la dat de 9 august 117 în localitatea Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 – 117, a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului roman (Dinastia  Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.
Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este cel mai vechi oraș atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 ÎEN, când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi o poză reprezentând Farul constănțean.

Paul Riegler 1867 - 1936 
Institutul național de medicină veterinară "Pasteur" - București
1895 - 1995 - România 
100 de ani în slujba apărării sănătății animalelor și omului 
Această medalie este confecționată din tombac,
are diametrul de 50 milimetri și este realizată de către
gravorul Mihai Fetiţa de la Monetăria Statului.
Paul Riegler, din familie cu origini franceze, (1867, Roman – 1936, București) a fost un medic veterinar român care a pus bazele învățământului veterinar în România. A înființat Institutul Pasteur din București și a întreprins cercetări în domeniul microbiologiei și patologiei veterinare, fiind cel care a preparat serul antirujetic în România.

Profesor Paul Riegler 1867 - 1936
125 de ani de la naștere
Institutul național de medicină veterinară "L.Pasteur" 
Această medalie este confecționată din tombac,
are diametrul de 60 milimetri și este realizată de către
gravorul Mihai Fetiţa de la Monetăria Statului.
Institutul Pasteur – București este o companie de cercetare din domeniul medicinei veterinare. Institutul Pasteur fost înființat în anul 1895 în cadrul Școlii Superioare de Medicină Veterinară, ca Institutul de Vaccin Animal. În anul 1909  a fost redenumit  Institutul de Seruri și Vaccinuri, iar în anul 1920, la aniversarea centenarului nașterii savantului francez Louis Pasteur, numele este schimbat în Institutul de Seruri și Vaccinuri Pasteur. La începutul secolului al XX-lea era al treilea Institut de acest fel din Europa. În cursul primului război mondial a contribuit decisiv la menținerea potențialului combativ al armatei române, prin producția de seruri hiperimune necesare acesteia. După cel de-al doilea război mondial, Institutul Pasteur a funcționat în subordinea Ministerului Agriculturii, fiind principalul organism tehnic al autorității veterinare de stat. Din anul 2007 Institutul Pasteur a devenit societate pe acțiuni, persoană juridică română, cu capital integral privat, acreditată pentru cercetare și coordonată științific de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești”. Sus am postat logo-ul și p poză cu sediul central al Institului "Pasteur" - București.

______________ooOoo_______________

O ACȚIUNE 
A UNEI COMPANII ROMÂNEȘTI
ÎNREGISTRATĂ LA ROUBAIX 
- FRANȚA - 
Acțiune de 200 franci la purtător - 11 mai 1920
Societe des Petroles de Buștenari
Societatea petrolieră Buștenari
Buștenari este un sat românesc din comuna Telega, județul Prahova.

Câteva ornamente decorative de pe
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) belgiene 

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.06.2014

Niciun comentariu: