luni, 16 iunie 2014

BIELSZOWICE (RUDA SLASKA) - POLONIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente 
de arhitectură din localitatea poloneză BIELSZOWICE 
(denumire germană - BIELSCHOWITZ), în prezent parte 
a localității RUDA SLASKA din voievodatul SILEZIA, 
câteva trimiteri poștale ilustrate, precum și un jeton local. 

Biserica MARIA MAGDALENA
 Spitalul
Biserica
Poșta
Arhitectură locală
Vechi trimiteri poștale ilustrate
Jeton local

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
PLUTARH (45 – 120 D.Hr.)
scriitor și moralist grec
  • Adevărul este începutul unei mari virtuți.
  • Nu poți fi în același timp prieten și lingușitor.
  • Pe prieteni trebuie să-i primim cu voie bună, cu zâmbet și cu voioșie, nu cu sprâncenele încruntate.
___________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE ȘI
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Expoziția tehnică antiincendiară
Tehnica antiincendiară constă în autospeciale, echipamente, utilaje, dispozitive și alte accesorii destinate prevenirii incendiilor.

Insignă * 1944 - 1964 * 20 de ani - fond roșu
Expoziția realizărilor economiei naționale a R.P.R.
Pe data de 23 august 1964 se împlineau 20 de ani de la „eliberarea României de sub jugul fascist“. Nicolae Ceauşescu s-a aflat în centrul atenţiei, fiind desemnat de partid să organizeze evenimentul. În calitatea lui de secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, Nicolae Ceauşescu a organizat ultimul „23 August" al lui Gheorghiu-Dej. Această aniversare a fost marcată de multe și diversificate manifestări sportive, culturale, artistice, expoziții, dezbateri, etc. În cadrul acestor manifestări rolul central la ocupat Expoziția realizărilor economiei naționale de la Complexul expozițional Piața Scânteii - București. Acest gen de expoziții se organizau aproape anual și ele se constituiau ca cel mai bun mijloc de propagandă al regimului comunist.

Insignă * 1944 - 1964 * 20 de ani - fond negru
Expoziția realizărilor economiei naționale a R.P.R.
(Republica Populară Română)
Sus am postat o reclamă a acestei expoziții de pe capacul unei cutii de chibrituri din acea vreme. 

Insignă * 1944 - 1964 * 20 de ani - fond alb
Expoziția realizărilor economiei naționale a R.P.R.
Sus am postat o altă reclamă a acestei expoziții de pe capacul unei cutii de chibrituri din acea vreme. 

Întreprinderea viei și vinului Bacău
30 de ani * 1951 - 1981 
În regimul comunist aproape în fiecare județ exista câte o întreprindere mai mică sau mai mare de prelucrare a vinurilor și băuturilor spirtoase din strugurii recoltați din podgoriile locale. Nu există certitudini despre calitatea produselor scoase la vânzare de către aceste întreprinderi. Multe dintre băuturile alcoolice ale timpului nu aveau nimic comun cu zeama de boabă de strugure. 
Municipiul Bacău, în latină Bacovia, în maghiară Bako, în germană Barchau şi în poloneză Bakow, supranumit orașul lui Bacovia, este reședința și totodată cel mai mare oraş din judeţul Bacău, provincia Moldova, România, fiind situat pe râul Bistriţa. Suprafața municipiului este de 43 km², iar populația este de aproximativ 177000 de locuitori. Bacăul își are stramoșii până în comuna primitivă, mai precis în paleoliticul superior cam 5000 de ani în urmă. În perimetrul Pieței Revoluției s-a descoperit un racloir de silex negru-vinețiu de formă trapezoidala, obiect folosit la vânătoare. Acest obiect de silex mărturisește primele exemple de comerț, deoarece acest material nu se gasea prin aceasta zona, deci era adus din depărtări. O altă prezență umană în vatra localității, s-a descoperit cu ocazia săpăturilor pentru Pasajul Margineni. La opt metri adâncime, muncitorii găsesc urmele unei așezări din epoca mijlocie a bronzului - Cultura Monteoru. Cu puțin timp în urmă se știa că prima atestare documentară a localității este de pe tipul lui Alexandru cel Bun, 6 octombrie 1408. Însă pe baza unei indelungate cercetări de arheologie, Bacăul a mai îmbătrânit. Cercetătorul Ștefan S. Gorovei demonstrează că Bacăul are actul de naștere între anii 1391 - 1432 pe timpul domniei lui Petru Mușat. În anul 1399, orașul este menționat în Documentul lui Iuga Vodă, prin care se dă carte de judecată între spătarul Răducanu cu răzeșii satului Brătila, din ținutul Bacăului. La 15 aprilie 1400 aflăm ca în Bacău se află o parte a Cavalerilor Ioaniți, numiți mai târziu Cavalerii de Malta. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Bacău, precum și o poză cu Catedrala Sf.Nicolae din Bacău.

Liceul pedagogic Ploiești - Promoția MVV
La 12 decembrie 1866 se constituie Secţiunea Prahova a Societăţii pentru Învăţătură a Poporului Român, care hotărăşte înfiinţarea unei Şcoli Pedagogice Ploieşti. În 1868 s-a înfiinţat la Ploieşti o şcoală normala pentru învăţători, o şcoală întreţinută din fondurile acestei societăţi. La 10 noiembrie 1918 se înființează Scoala pregătitoare de fete pentru învăţătoare, de la Gherghita. In urma reformei învăţământului din 1948 Şcoala devine Scoala medie pedagogică de învăţătoare de 4 ani, ulterior Şcoala Pedagogică nr. 1 care va funcţiona, în acelaşi local,în perioada 1949 – 1956; La 1 septembrie 1949 Liceul Industrial de Fete din Ploieşti se transformă în Şcoală Pedagogică de Educatoare, ulterior Şcoala Pedagogică Nr. 2. La 30 august 1969 se înfiinţeaza Liceul Pedagogic. În 2008 are loc personalizarea liceului, liceul devenind Liceul Pedagogic”Jean Monnet” Ploiesti și din 2009 Colegiul National „Jean Monnet” Ploiesti 
Municipiul Ploiești este unul dintre marile orașe ale României și reședință a județului Prahova, fiind situat la 60 de km depărtare de București. Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de  provinciile istorice Transilvania și Moldova. este supranumit „capitala aurului negru”, orașul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării și alte industrii legate de această ramură (construcții de mașini, echipamente electrice, întreținere). Prezența unor ploieșteni pe piețele unor orașe din Ardeal denotă faptul că localitatea avea un nume și o bază economică ce-i permiteau să intre în relații comerciale cu centre de peste munți. Numele mai apare într-un hrisov din anul 1567, semnat de către domnitorul Țării Românești, Petru cel Tânăr, prin care se întărea o vânzare a "cinci răzoare" de vie între un anume Avruț din Ploiești și logofătul Coresi din Bărcănești. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Ploieșți precum și fotografia Hotelului Central din Ploiești.
Institutul "Dr.I.Cantacuzino" * 1921 - 1996
Laboratorul de medicină experimentală - București 1901
Această medalie este confecționată din tombac,
are diametrul de 70 de milimetri, 
fiind realizată de către gravorul H. Ionescu
Ion Cantacuzino, cunoscut și ca Ioan Cantacuzino, (născut la data de 25 noiembrie 1863 în Bucureşti şi decedat la data de 14 ianuarie 1934 tot la Bucureşti ) a fost un academician, medic, microbilog, profesor universitar român, fondatorul școlii românești de imunololgie şi patologie experimentală.
Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” (INCDMI „Cantacuzino”) este un institut de cercetare din România, înființat în anul 1921. Institutul are ca domeniu de activitate sănătatea publică, pe care o promovează atât prin activități de cercetare-dezvoltare, cât și prin oferta de produse și servicii. Activitatea de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare se desfășoară în domeniile: infecții bacteriene, virale și parazitare, biologiei celulare și moleculare, imunologiei, biotehnologiei și geneticii microbiene.

________________ooOoo_________________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10 piso 1985 - Filipine
Apolinario Mabini y Maranan a fost un filozof și om politic filipinez, fost prim ministru, care a trăit în perioada anilor 1864 - 1903. 

Câteva ornamente decorative marginale de pe 
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane

Detaliu vignetă de pe o bancnotă kuweitiană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.06.2014

Niciun comentariu: