sâmbătă, 28 iunie 2014

LIECHTENSTEIN


20 heleri 1920 
LIECHTENSTEIN
Este un principat autonom european
organizat politic ca democrație parlamentară.
Principatul are o populație de aproximativ 35000 de locuitori,
 la o suprafață de 160 kilometri  pătrați,
iar capitala cestuia funcționează în orașul Vaduz. 
Și-a câștigat independența în anul 1866 fașă de Germania.
 Deviză națională unanim acceptată este:
 Pentru Dumnezeu, prinţ şi patrie
 Stema oficială:
 O stemă neoficială:
 
Steagul oficial adoptat la 30 iunie 1982:
 
Alte steaguri oficiale:
Până în anul 1719
 
1719 – 1921
1921 – 1937
1937 – 1982
 
Steaguri neoficiale:
 
Dacă aversul bancnotei prezintă stema principatului Liechtenstein, pe revers este reprezentat Castelul Vaduz.
Mai jos am postat câteva fotografii reprezentând însemnate monumente arhitectonice din capitala principatului - Vaduz, o acțiune, o monedă, o medalie și un jeton emise de către statul Luxemburg. 
 Clădirea guvernului
Catedrala SF.FLORIAN
Clădirea Primăriei
 
Acțiune - Alemannia - 25 franci 1901 - Vaduz
Monedă - 25 centesime 1927
Medalia - Eliberarea Luxemburgului 10.09.1944
Jeton poștal - Luxemburg

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
 
de Alexandru Radu – Craiova

UNUI ORELIST

Având în urechi un chist
Am mers la un orelist
Iar el de năravuri vechi
M-a-ntrebat:… Miști din urechi?

OARE UNDE-AU FOST ROMÂNII

După ce-au gonit stăpânii
Fabrici mai erau sub soare
Oare unde-au fost românii
... Când a fost privatizare?

__________________xxx__________________

CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - C.N.I.T.- (Consiliul național al inginerilor și tehnicienilor)
În România, asociații profesionale ale inginerilor încep să apară încă din secolul al XIX-lea, când în anul 1876 se înființează Societatea de Ingineri și Arhitecți, însă prima asociație viabilă a fost Societatea Politehnică, înființată în anul 1881 cu ocazia inaugurării căii ferate Buzău-Mărășești, prima cale ferată din România proiectată și executată de ingineri români. În anul 1918 s-a înființat la Iași Asociația Generală a Inginerilor din România. Scopul declarat a fost „organizarea și sporirea cunoștințelor și puterii de muncă a inginerilor (...), pentru a aduce cel mai mare folos în opera de refacere a țării (...), solidaritatea și susținerea intereselor profesionale ale acestora”.

Insignă - C.N.I.T.-M.I.U. Cercetare proiectare 1950 XX 1970
(Ministerul industriei ușoare)
În anul 1949 cele două asociații fuzionează sub denumirea de Asociația Științifică a Tehnicienilor (AST). Numele asociației a fost schimbat între anii 1951 - 1962 în Asociația Științifică a Inginerilor și Tehnicienilor (ASIT), iar între anii 1962 - 1989 în Consiliul National al Inginerilor si Tehnicienilor (CNIT). În anul 1990 asociația și-a reluat numele de „Asociația Generală a Inginerilor din România”. Asociația Generală a Inginerilor din România este o organizație profesională neguvernamentală a inginerilor din România, având ca obiective să promoveze cultura industrială și să sprijine activitatea profesională a inginerilor.

Insignă - Liceul de cultură generală Oravița
Oravița (în maghiară Oravicabánya, mai demult Németoravica, în germană Deutsch-Orawitz) este un oraș în județul Caraș-Severin, Banat, România, ce numără aproximativ 15500 de locuitori. Prima atestare documentară cu actualul nume este din anul 1697 în Conscriptia lui Marsigli. Urme de locuire se găsesc însă începând cu perioada neolitică, continuând cu perioada daco-romană, când în zonă au existat exploatări miniere, și pe toată perioada evului mediu fiind suficiente mărturii asupra unei așezări cu denumiri diferite. Orașul Oravița s-a format prin unirea localităților Oravița Montană cu Oravița Română. În perioada interbelică acest oraș a fost reședința județului Caraș. Sus am postat stema actuală a orașului și o poză cu Primăria Oravița.

În amintirea vizitei M,S. regelui alexandru I al Serbiei
18 octombrie 1896
Această medalie este confecționată din alamă
și are diametrul de 50 de milimetri.
Alexandru I, numit şi Alexandru I Karađorđević sau Alexandru Unificatorul (născut la 16 decembrie 1888 la Cetinje, Muntenegru şi decedat la 9 octombrie 1934 la Marsilia) a fost întâiul rege al Reagtului Iugoslaviei, fiind înainte, între anii 1921 - 1929, suveran al Regatului sârbo-croato-sloven. În anul 1903, tatăl său devine rege al Serbiei. În anul 1909, Alexandru devine prinţ moştenitor în locul fratelui său mai mare, care este obligat să renunţe la succesiune după ce în urma unui acces de furie loveşte mortal pe unul dintre servitori. După moarte tatălui său, Alexandru este încoronat rege al Regatului sârbo-croato-sloven la data de 16 august 1921 Pe 8 iunie 1922 se căsătoreşte cu Principesa Maria de România la Belgrad. La 6 ianuarie 1929, Alexandru schimbă denumirea ţării în Regatul Iugoslaviei. Pe data de 8 octombrie 1934, Alexandru este asasinat de un revoluţionar bulgar în timp ce se afla într-o vizită de stat în Franţa, în portul Marsilia.
Majestatea Sa Maria, Regina Iugoslaviei, Principesă a României, Principesă de Hohenzolern (Marie von Hohenzollern-Sigmaringen, născută la data de 6 ianuarie 1900 în localitatea Gotha, provincia Turingia, Germania şi decedată la 22 iunie 1961 în Londra) cunoscută şi ca Regina Maria a fost soţia regelui Alexandru I al Iugoslvaiei. În familie era numită Mignon spre a fi deosebită de mama sa. Maria s-a născut pe timpul domniei bunicului ei Ducele Alfred de Saxe Coburg Gotha şi în perioada domniei în România a unchiului ei Regele Carol I. Mama sa era Maria de Edinburgh, fiică a prinţului Alfred, Duce de Saxa Coburg şi Gotha, fiul reginei Victoria.Tatăl Mariei a fost Regele Ferdinand I al României. S-a căsătorit cu regele Alexandru I al Iugoslaviei pe 8 iunie 1922, având trei băieţi: prinţul Petru (1923 - -1970), prinţul Tomislav (1928 – 2000) şi prinţul Andrei (1929 – 1990). A devenit regina mamă a Iugoslaviei, după asasinarea regelui soţului la Marsilia în anul 1934. Cel mai mare fiu al ei a devenit rege sub numele de Petru al II-lea al Iugoslaviei, ultimul suveran iugoslav. Maria a murit în exil la Londra, pe 22 iunie 1961 fiind înmormântată la "Royal Burial Ground". 

Simfonia lalelelor - Pitești 
28 apr - 4 mai 1981 * Expofil - Ediția II
Județul Argeș
Simfonia lalelor este un festival care are loc anual la Pitești, începând cu anul 1978. În cadrul acestui festival au loc expoziții, sesiuni de comunicări științifice pe teme de floricultură, spații verzi, amenajare urbanistică și spectacole din genuri diferite. 
Municipiul Pitești este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Argeş, România, având o populaţie de aproximativ 172000 de locuitori. Orașul are renumele de orașul lalelelor, aici fiind găzduită anual o importantă manifestare cultural artistică sub genericul - Simfonia lalelor. Piteștiul a fost reședința temporară a voievozilor Basarab Țepeluș cel Tânăr, Mihnea cel Rău și Vlad cel Tânăr. Orașul s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din data de 20 mai 1388 când domnitorul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Deasupra am postat stemele de la 1715, interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Piteşti și poza Primăriei Pitești. 
Argeș este un judeţ situat în regiunea Muntenia din România. Are o suprafaţă de 6862 kilometri pătrați, numără aproximativ 650000 de locuitori și are reședința în municipiul Pitești. Ca subdiviziuni administrative județul este compus din 3 municipii - Pitești, Câmpulung și Curtea de Argeș, 4 oraşe - Costești, Mioveni, Topoloveni, Ștefănești și 95 de comune. Deasupra am postat harta şi stemele interbelică, comunista şi actuală ale judeţului Argeş și o poză cu bijuteria arhitectonică a acestui județ - Mănăstirea Curtea de Argeș. 

Congresul național de gerontologie și geriatrie
București 9 - 11 iunie 1988
Primul institut de geriatrie din lume - București 1952
Această medalie este confecționată din tombac, 
are diametrul de 50 de milimetri și este realizată de către 
gravorul Constantin Dumitrescu de la Monetăria statului.
Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie a fost fondat în anul 1952 prin hotarâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992 i s-a atribuit numele de Ana Aslan. Gerontologia este stiinta fenomenelor biologice, psihologice si sociologice asociate imbatranirii. Geriatria este specialitatea medicala ce se ocupa de problemele somatice, psihice, functionale si sociale in ingrijirea acuta, cronica, preventiva de recuperare si terminala a varstnicilor.

Înca de la înfiintare, pâna în anul 1988 institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan (1897-1988), având ca obiect de activitate : asistența medicală geriatrică, cercetarea și gerontologia socială. În 1964 președintele OMS l-a propus ca model de institut de geriatrie țărilor dezvoltate. În anul 1974 Institutul se extinde cu o secție clinica nouă, remarcabilă prin confortul interior și spațiile largi, situată într-un decor natural pe o suprafață de 11 ha la Otopeni. Clădirea din strada Mănăstirea Căldărușani nr 9, care este și sediul central al Institutului face parte din patrimoniul arhitectural, fiind o creație a lui Ion Mincu, cu decorațiuni de ceramică în stil românesc. Primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 si 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării Novocaina – factor eutrofic și întineritor, publicată împreuna cu Prof.C.I.Parhon în 1955. Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima dată lumii medicale internaționale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel. În prezent Institutul are două clinici (una în București și una în Otopeni) și un ambulatoriu în București. Sus am postat logo-ul și sediul central al Institutului de Gerontologie și Geriatrie din București. 
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și o poză cu Arcul de Triumf din București.

________________ooOoo________________

O OBLIGAȚIUNE ROMÂNEASCĂ
România - Obligațiune - Orașul București 
100 de lei - 5 aprilie 1910 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni elvețiene

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.06.2014

Niciun comentariu: