marți, 3 iunie 2014

ALAYOR - SPANIA



Mai sus am postat un cupon de raționalizare a bunurilor de larg consum din anul 1953, concretizat într-un ajutor american, acțiune a unei biserici catolice, ce constă într-o rație de lapte praf și brânză, la care am anexat porțiuni ale altor asemenea cupoane dar în culori de fond diferite. 
Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente naturale și de arhitectură din localitatea spaniolă ALAYOR (dialect local ALAIOR), insula MENORCA (dialect local MINORCA), insulele BALEAREprecum și câteva vederi generale și un aeriană. 
Insulele Baleare sunt un arhipelag din vestul Mării Mediterane, ele formând o comunitate autonomă a Spaniei. Capitala comunității este Palma de Mallorca. Principalele insule sunt Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera și Cabrera.

Piața centrală
Peșteri rupestre 
Biserica SF EULALIA 
Piața bisericii
Arhitectură locală
Vederi generale
Vedere aeriană

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ
PETRE GIGEA GORUN - CRAIOVA

REPLICA UNEI DOAMNE 
DUPĂ CE A CITIT VOLUMUL
LUI ADRIAN PĂUNESCU 
“IUBIȚI-VĂ PE TUNURI!”

Zise ea citind volumul;
Când iubești cu-adevărat,
O fi bine și pe tunuri,
Dar mai bine e…  în pat.

DISCUȚII ÎN CASA SĂRACULUI

Fă nevastă, vezi copilul,
E murdar ca şi asfaltul.
Ce facem? Îl mai spălăm,
Sau mai bine… facem altul?!

_____________xxx____________

O PLACHETĂ, O MEDALIE
ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Consiliul de patronaj al operelor sociale
Consiliul de patronaj al operelor sociale a fost o instituție de Stat cu personalitate juridică și patrimoniu propriu, care a fost înființat de către Ion Antonescu prin decretul-lege din 10 Aprilie 1941, și a funcționat pe lângă Președinția Consiliului de Miniștri. Conform regulamentului său de funcționare, el avea misiunea de a coordona activitatea tuturor instituțiunilor publice de utilitate publică și privată, care aveau atribuțiuni și activități în domeniul asistenței și ocrotirii sociale. Erau controlate și îndrumate toate așezămintele particulare, precum și asociațiile și societățile particulare, care se ocupau permanent sau ocazional cu operele de binefacere, asistență sau ocrotire socială și în genere a acelor instituțiuni private, care aveau o activitate de interes social. Președintă a fost numită Maria Antonescu, soția Ion Antonescu, iar vice-președintă Veturia Goga, văduva lui Octavian Goga, prietenă de familie cu Maria Antonescu. Sus am postat o foiță filatelică și un bilet ajutor de iarnă de 100 lei emise de către Consiliul de patronaj al operelor sociale.

Insignă - I.C.S.M.C.F. "Petre Ionescu-Stoian" * 1956 - 1996  
I.C.S.M.C.F. (Institutul pentru controlul de stat al medicamentului si cercetarii farmaceutice "Petre Ionescu-Stoian"), înființat în anul 1956 a devenit in anul 2010 Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (A.N.M.D.M.). A.N.M.D.M. este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, infiintata prin OUG nr.72 din 30 iunie 2010 privind reorganizarea unor institutii din domeniul sanitar, precum si pentru modificarea unor acte normative din domeniul sanatatii, ca urmare a comasarii prin fuziune a Agentiei Nationale a Medicamentului si a Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale. Organizarea si functionarea ANMDM au fost aprobate prin HG nr.734 din 21 iulie 2010. Misiunea A.N.M.D.M. este aceea de a contribui la protejarea si promovarea sanatatii publice prin:
  • evaluarea la cel mai inalt nivel de competenta stiintifica a documentatiei de autorizare in vederea punerii pe piata a unor medicamente de uz uman de buna calitate, sigure si eficace;
  • supravegherea sigurantei medicamentelor de uz uman aflate in circuitul terapeutic prin activitatea de inspectie si farmacovigilenta;
  • asigurarea accesului profesionistilor din domeniul sanatatii, industria farmaceutica, al pacientilor si publicului larg la informatii utile si corecte privind medicamentele de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania;
  • mentinerea unui nivel ridicat al performantelor si securitatii dispozitivelor medicale aflate in utilizare in retelele sanitare din intraga tara, indiferent de natura proprietatii asupra acestora;
  • evaluarea cu maxima exigenta a unitatilor tehnico-medicale prestatoare de servicii in domeniul dispozitivelor medicale, pentru ca serviciile de protezare de orice fel si cele de reparare-intretinere a dispozitivelor medicale sa se desfasoare la nivelul de calitate si competenta optim;
  • elaborarea de proceduri tehnice specifice in domeniul dispozitivelor medicale;
  • asigurarea eficacitatii si eficientei administrative a institutiei si a transparentei practicilor si procedurilor utilizate.
Petre Ionescu-Stoian (1909 - 1985 ) a fost un farmacist și chemist roman, precum și profesor universitar în București. A scris lucrări științifice tehnologia preparării sulfamidelor și acțiunea unor agenți biologici asupra medicamentelor. 

Insignă - F.C. Oțelul Galați 1964 (Fotbal club)
F.C. Oțelul Galați este un club profesionist de fotbal din Galați, România, fondat în anul 1964, care joacă în Liga IStadionul pe care joacă este Oțelul cu o capacitate de circa 13500 de locuri, toate pe scaune. Cele mai mari performanțe ale clubuluis unt; a câștigat cu campionat national - 2011,  o supercupă a României  - 2011 și o cupă UEFA Intertoto – 2007. Sus am postat două logo-uri ale clubului gălățean de fotbal F.C. Oțelul Galați.
Municipiul Galați este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Galați situat în sudul Moldovei în apropierea frontierelor cu Republica Moldova și Ucraina. Conform ultimului recensământ din 2011, populatia orașului era de 249732, fiind al 8-lea oraș din țară ca număr de locuitori. Este unul dintre cele mai mari centre economice din România, respectiv Moldova. Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe Dunăre, cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre – Main – Rin. Primele semne ale unei așezări permanente în zona municipiului Galați s-au găsit pe malul estic al bălții Mălina (în nord-vestul municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni. Prima menționare documentară a orașului Galati (pe atunci târg) datează din anul 1445 (într-un act semnat de domnitorul Ștefan al II-lea). Sus am postat stema actuală și primul sigiliu al târgului Galați și o poză cu clădirea Primăriei din Galați.

Ioannis Honterus - 1532 - Primul cartograf român
2003 - Muzeul național al hărților și cărții vechi
Johannes Honterus, născut Austen (1498 – 1549) a fost un învățat umanist sas, reformator religios al sașilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov, din curtea bisericii Negre, actualul liceu Johannes Honterus. Prin activitatea sa vastă și multilaterală, a dobândit încă din viață un meritat renume, ce a depășit granițele țării în care a trăit.
Muzeul national al hartilor si cartii vechi este situate pe strda Londrei, la nr. 39, în București.  El este alcatuit din 16 incaperi, se intinde de la parter pana la un al doilea cat, in care exponatele (harti vechi inramate, gravuri, litografii)  sunt asezate intr-o ordine istoric-cronologica, incercandu-se asadar o imbinare armonioasa intre latura stiintifica si cea estetica. Exista si obiecte care nu fac parte din colectia propriu-zisa, cu ajutorul carora se urmareste recrearea atmosferei de odinioara, din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea (bufetul din lemn, cu sculpturi migaloase, sau globul pamantesc urias de la parter). Ferestrele au vitralii cu o cromatica intensa, tavanele incaperilor muzeului sunt acoperite de picturi reprezentand, de exemplu, desene astrologice. Incepand de la parter, se trece prin toata istoria Romaniei, reprezentata grafic. Muzeul cuprinde astăzi 750 de exponate, in original. Sus am postat două poze reprezentând firmă - plăcuță de la intrarea în muzeul și clădirea Muzeului național al hărților și cărții vechi.

Plachetă - Facultatea de medicină - Craiova - România * 1970 - 1995
25 de ani de la înființarea facultății
Facultatea de Mecanică îşi are sediul în fostul local al Şcolii normale “Ştefan Velovan”, proiectat de arhitectul Băicoyanu şi construit între anii 1898-1901. În faţa clădirii se află bustul lui Ştefan Velovan, om de cultură şi reformator şcolar, prieten apropriat al lui Vasile Alecsandri şi Titu Maiorescu, cunoscut pedagog care a condus mai mulţi ani (1897-1926) această prestigioasă instituţie, promotor al unui curent nou în didactică şi metodologie pedagogică (“velovanismul”).
Municipiul Craiova (în germană Krajowa 1718-1739) este reședința judeşului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2009 orașul avea o populație de 298643 de locuitori. Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. În Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al pelilor, Pelendava, încă din perioada 400 - 350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriană, o hartă probabil din anul 225 d.C. Castrul roman Pelendava este situat în vecinătatea mănăstirii Coșuna, a cărei construcție a fost începută probabil în anii 1442 - 1443. La începutul secolului al II-lea romanii au construit la Pelendava un castru, întâi din valuri de pământ întărit (în timpul împăratului Traian), apoi din piatră și cărămidă (în timpul lui Hadrian). Vestigiile Pelendavei pot fi văzute şi azi în cartierul craiovean Mofleni. În pisania mănăstirii Coşuna se menționează că la construcția bisercii s-a folosit piatră şi cărămidă de la castru. Sus am postat stema municipiului Craiova şi o poză cu Catedrala mitropolitană “Sf.Dumitru” din Craiova.

___________ooOoo___________

PERSONALITĂȚI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII
10 frani xxx - Elveția
Nelson Rolihlahla Mandela a fost un om politic sud-african care a trăit între anii 1918 - 2013 și care a condus statul, ca președinte, între anii 1994 - 1999.

SLOGANURI ȘI VIGNETE DE PE 
CUPOANE RAȚIONALIZARE A
BUNURILOR DE LARG CONSUM 
ÎN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL
Disciplina - mando unico (Discilplina - control unic) * Victoria 

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.06.2014

Niciun comentariu: