marți, 3 iunie 2014

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE - 57


D'ALE ALEȘILOR NOȘTRI
sau
CULEGEM CE AM SEMĂNAT

NICU BĂNICIOIU – P.S.D.:
"Domnul Videanu e un Harry Potter al energiei"

MIRCEA GEOANĂ – P.S.D.:
 "Sunt atât de disciplinat încât am votat cu mine"

RADU MAZĂRE – P.S.D.
despre scandalul prostituatelor de lux: 
 "Decât să mă prindeţi cu vreun bărbat..."

***

PĂRERILE 
UNOR CĂLĂTORI STRĂINI
DESPRE ROMÂNI
  • Marco Bandini – 1647 – Sunt primitori, se bucură de o minte pătrunzătoare, sunt răbdători la frig și la arșiță, rabdă de foame și de sete două trei zile. 
  • Anton Stepancic – 1688 – Românii sunt iubitori de noutăți, înșelători ca grecii și nerușinați ca țiganii.
  • Federigo Veterani – 1688 – Firea acestei populații o găsesc nestatornică, impulsivă și brutală.  
________________xxx________________

CÂTEVA MEDALII
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Memorialul Henri Coandă
1910 - zborul primului avion cu reacție românesc,
construit și pilotat de inginerul Henri Coandă
Aero Model Club Pucioasa

Societatea numismatică română
Al XIV-lea Simpozion național - Tulcea * 16 - 18 mai 1997  

Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent SNR are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române.
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos!
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658.
Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița Minerva.
Era zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris.
Tulcea (în turcă Tulça) este municipiul de reședință și cel mai mare oraș al județului Tulcea, Dobrogea, România. Este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată continuu începând din perioada culturii Gumelnița (2900 - 2200 î.C.), continuând cu așezarea greacă Aegyssus (secolul VIII î.C.), cu portul și orașul roman din secolele I - II d.C., cu orașul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Bătrân. Sub stăpânirea otomană orașul decade, un reviriment înregistrându-se odată cu deschiderea canalului Sulina. Prima atestare documentară a orașului este din anul 1506. Între anii 1420 – 1877 a fost sub stăpânire otomană. Orașul de la gurile Deltei Dunării numără în prezent aproximativ 73700 de locuitori.  Sus am postat stema actuală și o poză cu Gara feroviară din Tulcea. Dacă dorești să îți faci o părere și mai completă despre orașul Tulcea dă o căutare pe google la....epaminonda's blog Trei zile nu-s de-ajunsși nu vei regreta. Lectură plăcută! 

Rafinăria Ploiești 1880 - 1980 * 100 ani
Rafinăria din Ploiești se numește Astra Română și a fost fondată în anul 1880. Acțiunile companiei se tranzacționează la categoria titlurilor necotate a Bursei de valori București, din data de 8 septembrie 1998. Acționarii rafinăriei au aprobat, în luna octombrie 2004, sistarea producției, intrarea societății în conservare și restructurare economico-financiară, în funcție de evoluția cotației țițeiului și de cea a pieței de desfacere a produselor finite. Tot în acel an, societatea a concediat 600 de salariați, alte 137 de persoane fiind disponibilizate în luna ianuraie 2005. În decembrie 2009, acționarii companiei au aprobat vânzarea fabricii de acid citric și a terminalului de produse petroliere din Giurgiu către o firmă giurgiuveană. Tot în decembrie 2009, Astra Română a format, împreună cu mai multe companii deținute de omul de afaceri Ioan Niculae, compania de producție a energiei electrice și termice în cogenerare, denumită Energy Cogeneration Group. Sus am postat logo-ul și două poze reprezentând Rafinăria Astra Română din Ploiești, acum și la începuturi. 


Insignă - Expo Fotbal Ploiești 1983
Municipiul Ploiești este unul dintre marile orașe ale României și reședință a județului Prahova, fiind situat la 60 de km depărtare de București. Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de  provinciile istorice Transilvania și Moldova. este supranumit „capitala aurului negru”, orașul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării și alte industrii legate de această ramură (construcții de mașini, echipamente electrice, întreținere). Prezența unor ploieșteni pe piețele unor orașe din Ardeal denotă faptul că localitatea avea un nume și o bază economică ce-i permiteau să intre în relații comerciale cu centre de peste munți. Numele mai apare într-un hrisov din anul 1567, semnat de către domnitorul Țării Românești, Petru cel Tânăr, prin care se întărea o vânzare a "cinci răzoare" de vie între un anume Avruț din Ploiești și logofătul Coresi din Bărcănești. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Ploieșți precum și o poză cu Muzeul de Istorie din Ploiesti.
Insignă - Cupa tineretului de la sate 1963 - (popice)
Popice este un sport în care jucătorii încearcă să doboare nouă jaloane de lemn fasonate la strung în formă cilindrică, așezate în forma de romb cu unul dintre vârfuri către zona de aruncare. Denumirea jocului provine de la numele jaloanelor (sg. popic, pl. popice). Jocul constă în aruncarea unei bile pe o pistă pe care aceasta se rostogolește cu scopul de a dărâma cât mai multe dintre jaloane. Bila este fabricată din poliuretan, plastic și diferite rășine (mai demult din lemn).

Insignă - Cupa tineretului de la sate 1969

_________________ooOoo_______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
50 coroane 1949 - Insulele Feroe
Nolsoyar Pall, nume real Poul Poulsen Nolsoe, este un erou național feroez care a trăit în perioada anilor 1766 - 1809.

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.06.2014

Niciun comentariu: