vineri, 27 iunie 2014

ALBA DEL VALLES - SPANIA



Localitatea ALBA DEL VALLES a fost o localitate spaniolă din proximitatea marii metropole BARCELONA, reședința comunității autonome CATALONIA. În timp localitatea Alba del Valles a fost înghițită urmare a extinderii masive a orașului Barcelona. Mai jos am postat poza unui institut din Barcelona care se numește chiar Alba del Valles, dar și o monedă provizorie, din carton, emisă de fosta localitate Alba del Valles. Precizez că nu am găsit alte informații text sau imagine despre localitatea care dă titlul acestui articol de blog.   


***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
 
de Petre Gigea Gorun – Craiova

PORNIND DE LA VERSETUL BIBLIC
“IUBEȘTE-ȚI APROAPELE!”

Am deschise pleopele
La versetul care spune:
Să-mi iubesc aproapele,
Dar să vezi:… Ea se opune.

NU MĂ-NTIND LA CAȘCAVAL

Cu educație aleasă,
Mi s-a părut că e normal
Ca la meniul pus la masă,
... Să nu mă-ntind la cașcaval.

_______________xxx_______________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI
DIN MUNICIPIUL PETROȘANI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

I.C.M.P. - (Institutul de cercetări miniere Petroșani)
I.C.P.M. (Institutul de cerecetare și proiectare minieră - fost ICMP) din Petroșani este unul din cele mai importante institute de profil, având o tradiţie de peste 55 ani domeniul său de activitate. În decursul anilor institutul a desfăşurat activităţi de cercetare, proiectare pentru fundamentarea şi execuţia lucrărilor de cercetare, punere în exploatare, exploatare şi valorificare de substanţe minerale utile solide. Activitatea institutului este orientată si spre efectuarea de cercetări, studii şi proiecte pentru investiţii, reparaţii capitale şi producţie destinate pentru construcţii civile şi industriale, căi ferate, drumuri şi poduri; fabricarea de utilaje, instalaţii, echipamente, subansamble, piese de schimb, modernizarea, mecanizarea şi automatizarea minelor; întocmirea de studii de fezabilitate, evaluări tehnico-economice şi financiare la gradul de detaliere solicitat; elaborarea de lucrări şi expertize cadastrale precum şi executarea de măsurători topografice, documentatii pentru protecţia mediului.

Consiliul municipal al sindicatelor - Petroșani
Laudă muncii
Uniunea Generală a Sin­dicatelor din România (UGSR) a fost un sindicat din perioada comunistă în România, care a avut 7,5 milioane de membri și a fost desființat la data de 25 decembrie 1990. Sindicatul a fost înființat la data de 11 iunie 1945, ca unic sindicat din România, sub numele de Confederația Generală a Muncii, moștenind întregul patrimoniu al sindicatelor din perioada precedentă. Din 1966 se numește Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR). Sus am postat logo-ul UGSR. Toți membrii sindicatului dețineau un carnet de membru.
Orga­nul de presă al UGSR a fost publicația „Munca”. 
U.G.S.R. a fost reînființată la data de 9 februarie 2010 și a fost recunoscut ulterior de instanță care a dispus înregistrarea organizației în Registrul Special al Tribunalului București la data de 12 aprilie 2010.

Societatea numismatică română - 1903
Petroșani 1991 - Expo XVII  
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent SNR are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române cu chipul zeiței Atena.
Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița Minerva. Era zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris. 
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos! 
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658.

I.G.C.L. Petroșani 1939 - 1984
(Întreprinderea de gospodărire comunală și locativă)
În timpul regimului comunist în fiecare municipiu şi oraş al României existau Întreprinderi de gospodărie comunală şi locativă (I.G.C.L.) care aveau ca obiect de activitatea buna gospodărire a localităţilor; curăţenia, deszăpezirea, chiria, asigurare unor utilităţi gospodăreşti precum ar fi; apa rece şi caldă, energia termică pentru încălzit locuinţa şi gazele naturale, acolo unde acestea existau. Majoritatea cetăţenilor din oraşe locuiau în apartamente de stat beneficiind de aceste utilităţi asigurate de I.G.C.L.-uri, şi pentru care plăteau nişte sume modice. Cei care locuiau în apartamente proprietate privată erau văzuţi de ceilalţi cetăţeni ca nişte privilegiaţi şi, în mare măsură, cam aşa era.    

I.G.C.L. Petroșani 1939 - 1984

Petroșani (în maghiară Petrozsény, în germană Petroschen) este un municipiu din judeţul Hunedoara, România. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Petroşani precum și o poză cu Cazinoul din localitate. Mai jos admiri sediul Casei de cultură a studenților din localitate.
Are o populație de aproximativ 34300 de locuitori și este situat la 100 kilometri sud față de reședința județului - Deva. Aici se află sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere. Mai jos am postat o fotografie cu Universitatea - Petroșani.
Istoria orașului Petroșani începe undeva pe la anul 1640, unde douăzeci de iobagi din Petros pot fi considerați primii locuitori ai acestui ținut. Comuna a purtat de la bun început numele de „Petroșeni”. Dedesubt admiri Catedrala ortodoxă a municipiului Petroșani.  
Prima mențiune a Petroșanilor, ca localitate, ne parvine din anul 1788. În această perioadă, locotenent-colonelul prusac Gotze face o călătorie în Orient și se întoarce din Turcia prin țările române. În cartea sa, „Călătoria de la Potsdam la Constantinopole” amintește și de Petroșani. 

______________________ooOoo______________________

ACȚIUNEA 
UNEI COMPANII ROMÂNEȘTI
ÎNREGISTRATĂ LA LONDRA (ANGLIA) 
Titlu la purtător - 10 acțiuni x 10 lire sterline - 10 martie 1926
Compania petrolieră MINERVA (România)
Minerva (Roumania) oil company

SLOGANURI ȘI VIGNETE
DE PE CUPOANE 
DE RAȚIONALIZARE
A BUNURILOR DE 
LARG CONSUM
ÎN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL  
Adelante Camarada P.C.E. 
Înainte tovarăși - Partidul comunist spaniol
Dolores Ibaruri - La Pasionaria

Isidora Dolores Ibárruri Gómez (1895 - 1989), cunoscută și ca "La Pasionaria", a fost un om politic republican spaniol și eroină a războiului civil spaniol, de origine bască. Este cunoscută pentru lupta pentru apărarea celei de-a Doua Republici Spaniole și celebrul slogan No Pasarán! (Ei nu vor trece!) din timpul bătăliei pentru Madrid. Fiul ei, Rubén Ruiz Ibárruri, a fost ucis în Bătălia de la Stalingrad și decorat cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice. Nepoata sa, Angelina a fost soția lui Walter Roman (tatăl omului politic și fost prim ministru al guvernului român – Petre Roman).
Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.06.2014

Niciun comentariu: