miercuri, 18 iunie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 31


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează 100 de ani de fotbal austriac. Aversul monedei prezintă un atacant șutând la poartă, un portar apărând șutul și plasa unei porți de fotbal văzute din spate. Reversul monedei prezintă stemele celor nouă bundeslanduri austriece. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 euro, data emiterii – 12.05.2004, formă - rotundă, diametru – 28,5 milimetri, greutate – 8 grame, metal – argint pur, designer – Herbert Wahner, calitate – proof şi tiraj – 700000 de exemplare.
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează 100 de ani de schi austriac. Aversul monedei prezintă un schior în coborâre iar reversul monedei prezintă stemele celor nouă bundeslanduri austriece. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 euro, data emiterii – 25.01.2005, formă - rotundă, diametru – 28,5 milimetri, greutate – 8 grame, metal – argint pur, designer – Herbert Wahner, calitate – proof şi tiraj – 600000 de exemplare.
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează celebrul Teatru vechi Karntnertor și pe compozitorul Ludwig van Beethoven. Aversul monedei prezinta vechiul Teatru Kärntnertor ("Teatru de la Poarta Carinthia") unde s-a prezentat pentru prima data celebra simfonie beethoviană "Oda Bucuriei", notele de început ale simfoniei și un portret al lui Ludwig van Beethoven. Reversul monedei prezintă stemele celor nouă bundeslanduri austriece. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 euro, data emiterii – 11.05.2005, formă - rotundă, diametru – 28,5 milimetri, greutate – 8 grame, metal – argint pur, designer – Herbert Wahner, calitate – proof şi tiraj – 400000 de exemplare.
Teatrul Kärntnertor a fost un prestigious teatru din Viena, în secolele XVIII-XIX. Titlul oficial a fost Kaiserliches und Königliches Hoftheater zu Wien, care tradus ar însemna "Curtea regală și imperial de teatru din Viena". Teatrul a fost construit în anul 1709 în apropierea Porții Carinthia. Cheltuielile de constructie au fost suportate de către municipalitatea, teatrul fiind destinat populației vieneze de toate clasele. Primele spectacole de operă au aparținut culturii italiene iar din anul 1711 celei germane.
Ludwig van Beethoven (născut la data de 16 decembrie 1770 la Bonn, în 
Germania și decedat la data de 26 martie 1827 la Viena, în Austria) a fost un 
compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria
muzicii. Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și 
romantică ale muzicii. El a lăsat posterității opera nemuritoare, precum: 9 simfonii, 1
concert pentru pian și orchestră, 1 concert pentru vioară și orchestra, 32 de
sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, 16 cvartete pentru coarde 
și opera Fidelio. Ultima parte a Simfoniei a 9-a, intitulată “Odă bucuriei”, pe versuri 
de Friedrich von Schiller, și cu aranjamentul muzical realizat de către Herbert von 
Karajan a fost adoptată ca imn oficial la Uniunii Europene.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
de Laurian Ionică – Boureni – Dolj

REVIRIMENT

Venii odată cu-n amic în casă
Și de-atunci soția-i mai voioasă;
Gătește, spală, cântă, e-un tumult,
Dacă știam,...  nu-l aduceam de mult?

GAZDE LA PLECAREA MUSAFIRILOR
Ea, copleşită de plăcere,
Făcând efort, s-a regăsit;
Le-a spus zâmbind: "La revedere!"
Iar după aceea:…  "În sfârşit!"


____________xxx_____________

UN MEDALION,
CÂTEVA INSIGNE
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

MEDALIONUL este asemănător medaliei, are formă doar rotundă, reprezintă chiul unei persoane și se poartă la gât cu ajutorul unui lănțișor.

Insignă - Marinar de frunte
Insignele militare...de frunte de pe timpul regimului comunist românesc au precedat sistemul de insigne militare generale "militar de frunte" și cele specifice "specialist de clasă" pentru toate specialitățile militare, clasificate pe trei clase; clasa I, II și III, care se mențin și în prezent în armata română. Insigna de mai sus se conferea militarilor marinari cu rezultate deosebite "în pregătirea de luptă și politică"

Medalion - Regina Elisabeta a României
Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta sau Elisaveta a României, nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, născută în data de 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania şi decedată la 18 februarie 1916 la Curtea de Argeş) a fost întâia regină a României, soţia lui Carol I, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Mai este deasemenea cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, iar ca patroană a artelor Carmen Sylva, şi ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniţilor.

Expoziția filatelică interjudețeană pictură și muzică - Brăila
Brăila este un municipiu în sud-estul României și reședința județului cu același nume. Orașul este situat pe malul stâng al Dunării. Conform ultimelor estimări oficiale ale Institutului Național de Statistică, populatia orașului era, în anul 2009, de 211884 de locuitori, fiind al 10-lea oraș din țară după numărul de locuitori. Brăila este o veche așezare pe malul stâng al Dunării, apărând cu numele "Drinago" într-o veche descriere geografică și de călătorii spaniolă, "Libro del conoscimiento" (1350), dar și pe câteva hărți catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 și Angelino Dulcert, 1339). Sus am postat stemele 1865 - 1918, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului și o poză cu Castelul de apă din Grădina Publică - Brăila.

Expoziția filatelică "Natura '88" * 12 - 16 nov.
Protejați mediul înconjurător! 
Filatelia este știința și pasiunea de a colecționa timbre (mărci) poștale.
Mediul, precizat la nevoie drept mediul înconjurător sau mediul ambiant, este o noțiune care se referă la totalitatea condițiilor naturale de pe Pământ sau dintr-o regiune a sa, în care evoluează ființe și lucruri. Dintre aceste condiții fac parte atmosfera, temperatura, lumina, relieful, apa, solul, flora, fauna, etc, precum și oamenii . Mediul are un rol foarte important în procesul avoluției ființelor vii, care, la rândul lor, sunt un factor de transformare a mediului.

Insigna fotbal - FC Petrolul - Sporting Lisabona  
Dinamo Moscova - Feyenoord Roterdam - PSG Paris - Rapid Viena
  
FC Petrolul Ploiești este un club de fotbal din orașul Ploiești - România, care evoluează în Liga I. Clubul a fost înființat în anul 1924 și își dispută meciurile de acasă pe stadionul Ilie Oană, cu o capacitate de 15500 de locuri, inaugurat în anul 2011. Culorile clubului sunt galben-albastru. Acest club a câștigat de 4 ori Campionatul Național și de 3 ori Cupa Românie. Sus am postat logo-ul actual al clubului de fotbal FC Petrolul Ploiești.
Sporting Clube de Portugal cunoscut și sub numele Sporting CP, Sporting sau Sporting Lisabona, este un club sportiv portughez din capitala Portugaliei - Lisabona. Renumele clubului este datorat în special secției de fotbal, care are peste 97000 de membrii susținători înregistrați. Sportivii și suporterii clubului sunt supranumiți și Leões (în română Leii). Clubul Sporting s-a înființat la 1 iulie 1906. Echipa de fotbal evoluează în prima ligă portugheză, joacă acasă pe stadionul Jose Alvalade cu 50095 locuri pe scaune, culorile principale de joc ale echipei fiind alb și verde. În palmaresul echipe de fotbal sunt 18 campionate, 15 cupe ale Portugaliei, 7 super cupe ale Portugaliei și 1 Cupa a cupelor (trofeu european).
 
Dinamo Moscova este un club de fotbal din capitala Rusiei - Moscova, fondat în anul 1923. Echipa joacă acasă pe stadionul Khimki de 18636 locuri pe scaune. Culorile principale de joc ale echipei sunt alb și albastru. În palmaresul echipei sunt 11 campionate naționale, 7 cupe naționale, 1 super cupă și o finală a Cupei cupelor.
Feyenoord este un renumit club olandez de fotbal din Rotterdam. Clubul a fost înființat la data de 19 iulie 1908, joacă acasă pe stadionul Aka de Kuip cu 51177 locuri pe scaune. Bogatul palmares al clubului arată astfel; 14 campionate naționale, 11 cupe naționale, 2 super cupe ale Olandei, 3 cupe intertoto (trofeu european), 2 cupe UEFA (trofeu european), 1 cupă a campionilor europeni și o cupă intercontinentală în anul 1970.
Paris Saint-Germain Football Club, sau PSG, este un club de fotbal din Paris, Franța, care evoluează în prima ligă. Clubul a fost fondat la 12 august 1970, datorită fuziunii dintre Paris FC și Stade Saint-Germain. Acasă echipa joacă pe stadionul Parc des Princes, de 48712 locuri pe scaune. Palmaresul clubului de fotbal este impresionant; 4 campionate naționale, 8 cupe ale Franței, 4 cupe ale ligii, 3 trofee ale campionilor, 1 cupa a cupelor (trofeu european) și 1 cupă intertoto (trofeu european).
Rapid Viena este cel mai popular și mai titrat club austriac de fotbal. Clubul a fost înființat în anul 1898 și joacă acasă pe stadionul Gerhard Hanappi, de 17500 locuri pe scaune. Culorile tradiționale de joc ale clubului sunt alb și verde. Palmaresul clubului prezintă; 32 campionate naționale, 14 cupe naționale, 3 super cupe naționale, 2 finale ale cupei cupelor în Europa și 1 cupă Intertoto - 2007. 

____________ooOoo___________

O ACȚIUNE INTERESANTĂ
Acțiune 500 de franci la purtător
Acțiune franceză cu sediul central la Paris
"Compagnie francaise des mines de 
mercure de Zalathna (Hongrie)"
"Compania franceză a minelor de mercur din Zalathna (Ungaria)"
Zalathna este denumirea germană a orașului ZLATNA
(denumire maghiară ZALATNA, denumire franceză ZALATHNA) 
din județul ALBA, ROMÂNIA, pe vremuri parte a țării vecine.  

Câteva vignete de pe notgelduri 
(bancnote locale, de necesitate) germane

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 18.06.2014

Un comentariu:

Administrator spunea...

Buna ziua!
Insigna de fotbal cu Rapid Viena , Sporting Lisabona si Petrolul, este de vanzare? si care este pretul ei?
Multumesc
Adrian M.