marți, 17 iunie 2014

AGRIGENTO - ITALIA



Mai jos am postat și alte monumente de 
arhitectură și cultură din localitatea italiană AGRIGENTO,
provincia SICILIA, precum și o vedere generală.
Bancnota aplicată reprezintă un bon pentru procurarea 
a 100 grame pâine, de la Brutăria "Paci Diego" din Agrigento.

Biserica SAN FRANCESCO
Biserica SAN NICOLA
Bazilica SAN LORENZO
Catedrala SAN GERLANDO
Biserica SAN GIUSEPPE
Biserica SAN DOMENICO și Primăria
Biserica și mănăstirea SPIRITUL SFÂNT
Casa natală a scriitorului italian
 LUIGI PIRANDELLO (1867 - 1936)
Biserica SAN CALOGERO
Biserica SAN PIETRO
Biserica SANTA LUCIA
Gara feroviară
Palatul GAETANI
Poarta SACCAJOLI
Poarta PONTI
Poarta PANITTERI
Templul grecesc CONCORDIA
Templul lui JUNO
Vedere generală 

*** 

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
LUCIUS ANNAEUS SENECA
filozof roman (4 – 65 D.Hr.) 
  • Singur cu tine ești foarte aproape de omul rău.
  • E târziu să economisești când ai dat de fundul sacului
  • Viața seamănă cu o poveste; ceea ce contează nu este lungmea, ci valoarea ei. 
____________xxx____________


CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI


Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Liceul agroindustrial Miniș * 1881 - 1981
Liceul agroindustrial Miniș, fondat în anul 1881, are în prezent statutul de liceu tehnologic și face parte din cadrul Grupului școlar "Vasile Juncu", satul Miniș, comuna Ghioroc, județul Arad. 
Vasile Juncu, agronom
Vasile Juncu a fost un inginer agronom născut în anul 1903 în Basarabia și decedat în anul 1991 la Iași care a lucrat în toate marile zone viticole ale României
MINIS este o podgorie viticolă renumită din regiunea Aradului, uitată în negura vremii datorită promovării cantităţii în detrimentul calităţii vinurilor. Societatea viti-vinicolă Miniș se străduieşte din 1999 ca această podgorie istorică să-şi recâştige renumele pierdut. Condiţiile deosebite ale podgoriei precum şi influenţa climei mediteraniene dau naştere vinurilor roşii ce aduc faimă podgoriei. Miniș este un sat în partea de sud a județului Arad, la poalele munților Zarandului, ce aparține administrativ de comuna Ghioroc. La recensământul din 2002 avea o populație de 719 locuitori. Localitatea a fost atestată documentar pentru prima oară în 1302. 
Mihai Viteazul - Michael Waivoda * 1558 - 1601
Alba Carolina - Tertius Porta
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (născut în anul 1558 la Târgu de Floci şi decedat la data de 9 august 1601 în Turda) a fost banisor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o perioadă, în anul 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.
Poarta a III-a a cetatii bastionare de la Alba Iulia este cea mai mare si mai impunatoare dintre cele sapte porti ale fortificatiei, remarcându-se prin masivitatea si bogatia decorului ce o impodobeste pe ambele fatade. Poarta are forma unui edificiu prismatic, cu dublu arc de triumf, având doua intrari pietonale si una carosabila. Deasupra acesteia se afla statuia ecvestra a lui Carol al VI-lea, imparatul austriac in timpul caruia a fost ridicata cetatea. În soclul statuii imparatului austriac, se afla amenajata celula unde se presupune ca a fost inchis Horea, principalul conducator al marii rascoale taranesti din 1784-1785.
Alba Iulia, mai demult Bălgrad este un municipiu situat pe malul râului Mureş, reşedinţa judeţului Alba din România. Între anii 1541 şi 1711 oraşul a fost, cu unele întreruperi, reşedinţa şi astfel capitala politică a Transilvaniei. Pentru o scurtă perioadă de timp, începând cu recunoaşterea principelui Sigismund Bathory drept suveran al Moldovei şi al Ţării Romîneşti – 1595 -  a fost şi capitală a acestor state, proiectul politic find continuat de Mihia Viteazu. Alba Iulia a fost aşadar prima capitală a celor trei provincii româneşti. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei şi a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iuliaceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria, moment care a consfinţit importanţa istorică a oraşului şi rolul de capitală istorică. Înainte de cucerirea romană în apropierea actualului oraş exista localitatea dacică Apoulon, important centru fortificat menţionat pe hărţile vremii. După cucerirea Daciei de către Traian, oraşul s-a numit Apulum, iar fortificaţia dacică preexistentă a fost extinsă prin efortul soldaţilor Legiunii a XIII-a Gemina staţionate aici. Ruinele zidului roman şi ale porţii sunt foarte bine conservate şi pot fi vizitate în „Traseul celor trei fortificaţii” din cartierul Cetate. După retragerea administraţiei romane sub Aurelian, în anul 271 viaţa urbană s-a stins treptat. În evul mediu oraşul apare din nou atestat în anul 1199, de această dată sub numele de Alba Iulia (Cetatea Albă a lui Gyula), centru al administraţiei Regatului Ungariei din Transilvania, colonizat cu saşi şi devenit reşedinţă a Episcopiei Catolice a Transilvaniei, iar mai apoi drept capitală a Principatului Transilvaniei. Denumirea latină a oraşului a fost tradusă în documentele medievale redactate în limba slavonă drept Bălgrad (Cetatea Albă). Mihai Viteazu şi-a făcut intrarea triumfătoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy, stabilind aici prima capitală vremelnică a tuturor romanilor. Mai sus se prezintă stema actuală a municipiului Alba Iulia și Primăria localității.

Insignă - M.A.I. - Consfătuirea fruntașilor pe trupe
(Ministerul afacerilor interne)
Insignele militare...de frunte de pe timpul regimului comunist din România au precedat sistemul de insigne militare generale "militar de frunte" și cele specifice "specialist de clasă" pentru toate specialitățile militare, clasificate pe trei clase; clasa I, II și III, care se mențin și în prezent în armata română. Precizez că aceste insigne militare ... de frunte se confereau pentru toate specialitățile militare din structurile armatei dar și al ministerului de interne. Anual se organizau consfătuiri cu fruntașii dintr-o specialtate militară sau din toate specialtățile militare, cum este cazul insignei de mai sus, asemănătoare insignelor militare... de frunte, care s-a conferit participanților la consfătuirea fruntașilor din toate specialitățile militare aparținând Ministerului de interne. Pe insignă se disting multe simboluri comuniste - steag, stemă, lauri, culori naționale - ceea ce ne demostrează că conferirea acestor insigne făcea parte din uriașa mașină de propagandă a regimului comunist.

Insignă - Gimnaziul de fete Târgu Mureș (anii 1920 - 1930) 
Colegiul Național „Unirea” (în maghiară Egyesülés Nemzeti Kollégium), mai demult Rákóczi Ferenc Római Katolikus Főgimnázium, este un liceu teoretic, cu profil real, din Târgu Mureș. Unitatea de învățământ a fost înființată în anul 1907, ca liceu romano-catolic, cu numele Ferenc Rakoczi, cu predare în limba maghiară. După al doilea război mondial a fost instalată într-o parte a clădirii școala de stat pentru învățători, cu predare în limba română, școală care anterior funcționase în altă locație.
În urma sistematizării teritoriale din anul 1968, numele liceului a fost schimbat în Unirea. Unitatea de învățământ a continuat să aibă atât învățământ în limba maghiară, cât și în limba română. In anul 2000 liceul a obținut titulatura de unitate școlară reprezentativă și a primit denumirea de colegiu. În anul 2005 Guvernul României a restituit clădirea către proprietarului de fapt - Arhiepiscopia romano catolică de Alba Iulia.
Insignă - Divizionul 5 tunuri munte
În perioada anilor 1941 - 1942, Divizionul 5 tunuri munte, împreună cu Divizionul 4 tunuri munte și Divizionul 2 obuziere munte, a făcut parte din Gruparea 2 artilerie munte a Brigăzii 2 munte, care s-a transformat, după 1942, în Divizia 2 munte. Insigna de mai sus se acorda militarilor din regatul României la împlinirea a șapte ani vechime în cadrul trupelor regulate.
  
_________________ooOoo_______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
20 piso 2004 - Filipine
Manuel Luis Quezon y Molina a fost un om politic filipinez care a trăit în perioada anilor 1878 - 1944 și a condus statul, ca președinte, în perioada anilor 1935 - 1944.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni olandeze

Detaliu vignetă de pe o bancnotă kuweitiană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 17.06.2014

Niciun comentariu: