luni, 16 iunie 2014

ALBA DE TORMES - SPANIA



Deasupra am postat un cupon de raționalizare a 
bunurilor de larg consum din timpul războiului civil spaniol,
din anul 1941, care se preschimba pentru 100 grame sare. 
Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de
arhitectură și cultură din localitatea spaniolă ALBA DE TORMES, 
provincia SALAMANCA, comunitatea autonomă CASTILLIA Y LEON,
precum și câteva vederi generale

Biserica SAN JUAN DE LA CRUZ
Catedrala SF.TEREZA
Turnul
Autogara
Mănăstirea CARMELITAS DESCALZAS
 Statuia SF.TEREZA
Biserica VESTIRII
Biserica SANTIAGO
Piața SF.TEREZA
Piața centrală
Castelul
Vederi generale

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN
PROVERBE ROMÂNEȘTI 
  • Omul nedrept se teme de toți.
  • Minciuna are picioare scurte.
  • Cine mințește, lumea de el se ferește.


______________xxx_______________

RĂSPUNSURI LA
GHICITOAREA BLOGĂRULUI
Tânărul zâmbitor cu cravată era 
James Gordon Brown
(născut 1951 la Glasgow), 
fost prim-ministru al Regatului Unit 
al Marii Britanii în perioada 2007-2010 și 
membru important al Partidului Laburist. 

Tânărul cu parpalac și fular la gât era 
Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai
cunoscut ca Nicolas Sarkozy
(născut 1955 la Paris), politician francez, 
președinte al Franței, între anii 2007-2012.

********************************

O MEDALIE, 
CÂTEVA PLACHETE  
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Constructor militar de frunte
Insignele militare...de frunte de pe timpul Republicii Populare Române și chiar Republicii Socialiste România au precedat sistemul de insigne militare generale "militar de frunte" și cele specifice "specialist de clasă" pentru toate specialitățile militare, clasificate pe trei clase; clasa I, II și III, care se mențin și în prezent în armata română. 

Insignă * 1622 - 1922 
(Domnia principelui Gabriel Bethlen - 300 ani)
GabrielBethlen.jpg
Gabriel Bethlen (în maghiară Gábor Bethlen) (născut 1580 la Ilia și decedat 1629 la Alba Iulia) a fost principe al Transilvaniei între 1613 - 1629 și începând cu anul 1619 lider al mișcării anti-habsburgice din estul și nordul Ungariei în contextul războiului de 30 de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German.

 
A 135-a Aniversare a înființării trupelor de geniu * 1859 - 1994 
Necesităţile impuse de dezvoltarea şi modernizarea organismului militar românesc, conjugate cu cele ale economiei naţionale, l-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe ceilalţi factori de decizie militară să puna bazele unor arme noi. În acest context ia fiinţa arma Geniului prin crearea în anul 1859 în Moldova a primei subunităţi române de geniu, Batalionul 1 Geniu, prin abrobarea data la 31 mai 1859 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Ministrii nr. 1902. Un an mai târziu, corpul de geniu instituit prin ordonanţa din 31 mai 1859, va spori prin înfiinţarea unui al doilea batalion în Tara Româneasca, care împreuna cu cel din Moldova vor constitui întâiul regiment de geniu. Primele batalioane de geniu ale ostirii române aveau un efectiv de 1000 de oameni fiecare, împărţiţi în patru companii. Comandant al acestor subunităti a fost numit căpitanul, ulterior maiorul, Panait Donici, care s-a numărat printre organizatorii trupelor de geniu din ţara noastră.

Plachetă - Societatea numismatică română - Secția Craiova
Societatea numismatică română - 1903 
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." În prezent SNR are filiale în aproape toate județele țării. Sus am postat logo-ul Societății Numismatice Române.

Athena type Velletri.jpg
Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița Minerva


Era zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris.
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos!
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial,   bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658.
Stema Craiova
Municipiul Craiova (în germană Krajowa 1718-1739) este reședința judeşului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2009 orașul avea o populație de 298643 de locuitori. Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. În Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al pelilor, Pelendava, încă din perioada 400 - 350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriană, o hartă probabil din anul 225 d.C. Castrul roman Pelendava este situat în vecinătatea mănăstirii Coșuna, a cărei construcție a fost începută probabil în anii 1442 - 1443. La începutul secolului al II-lea romanii au construit la Pelendava un castru, întâi din valuri de pământ întărit (în timpul împăratului Traian), apoi din piatră și cărămidă (în timpul lui Hadrian). Vestigiile Pelendavei pot fi văzute şi azi în cartierul craiovean Mofleni. În pisania mănăstirii Coşuna se menționează că la construcția bisercii s-a folosit piatră şi cărămidă de la castru. Sus am postat stema municipiului Craiova şi o poză cu Hotelul militar Craiova.

Hermann Oberth - 60 ani de la sustinerea lucrarii 
"Racheta spre spatiu interplanetar" Universitatea Cluj
Hermann Julius Oberth (născut la data de 25 iunie 1894 la Sibiu şi decedat la data de 28 decembrie 1989 la Nurnberg, în Germania) a fost unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii, alături de rusul Konstantin Ţiolkovski şi americanul Robert Goddard. Cei trei nu au colaborat niciodată, în mod activ, concluziile cercetărilor lor fiind în mod esențial identice, deși cercetarea a avut loc în mod independent. 
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca  este o instituţie de invăţământ superior de stat din România. La 1 februarie 1920 este înfiinţată Şcoala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Şcoală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei româneşti, a fost reorganizată în 1937 ca Şcoală de subingineri electromecanici. O alta şcoală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Şcoala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri şi poduri. În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educaţiei Naţionale s-a înfiinţat Politehnica din Cluj cu trei facultaţi: ConstrucţiiElectromecanică şi Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamantului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secţii: termotehnică şi maşini de lucru. În anul 1953 cele două instituţii se transformă în Institutul Politehnic din Cluj. În 1992 Institutul Politehnic a luat actualul nume. Mai sus se prezintă sigla şi clădirea universitaţii clujene.
Cluj Napoca (până în 1974 Cluj; în germană Klausenburg, în magiarăKolozsvár, în dialectul s[sesc Kleusenburch, în latină  Claudiopolis) este un municipiu reședință de județ și cel mai mare oraș al judeţului Cluj, ce numără aproximativ 310000 locuitori. În trecut a fost reședința comitatului Cluj și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei. Numele de Cluj provine, cel mai probabil, din latinescu Castrum Clus, folosit pentru întâia oară în secolul al XII-lea pentru a desemna cetatea orașului medieval de aici. Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul. O altă ipoteză acceptată este aceea a provenienței numelui topic din germanul  Klaus sau din cuvântul Klause (însemnând «trecătoare între munți» sau din clusa «stăvilar, baraj»). Prima atestare documentară a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de către geograful grec Ptolemeu, care a menționat aici una dintre cele mai însemnate localități din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei,din anii 107 - 108, și constă dintr-o bornă militară, descoperită la Aiton, rezultată de la construcția unui drum strategic imperial. Prin decretul Consiliului de Stat nr. 194 din 16 octombrie 1974, semnat de Ceaușescu, municipiului Cluj i-a fost atribuit numele Cluj-Napoca, "pentru a eterniza denumirea acestei străvechi așezări - mărturie a vechimii și continuității poporului român pe aceste meleaguri. Sus am postat stemele orașului, de-a lungul vremurilor, și o poză cu Piața Unirii din Cluj. 

_____________ooOoo_______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELEL LUMII 
10 piso 1944 - Filipine 
George Washington a fost un general american și primul președinte al SUA, care a trăit în perioada anilor 1789 - 1797 și a condus în perioada anilor 1732 - 1799.

SLOGANURI ȘI VIGNETE
DE PE CUPOANE DE RAȚIONALIZARE 
BUNURILOR DE LARG CONSUM 
DIN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL
Division Azul - Leningrado...
Divizia albastră - Leningrad...
Honor Disciplina - Division Azul
Onoare Disciplină - Divizia albastră

Detaliu vignetă de pe o bancnotă kuweitiană


MOUSAIOS - 16.06.2014

Niciun comentariu: