vineri, 27 iunie 2014

ANTWERPEN (ANVERS) - BELGIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură
din orașul belgian ANTWERPEN (denumire valonă ANVERS), 
regiunea FLANDRA, o vedere generală după o litografie a vremii,
câteva monede, medalii și un jeton locale.
   
Castelul HET STEEN
Catedrala NOTRE DAME
Grand Plazza
Hotelul RADISSON BLU ASTRID
Gara
Teatrul BOURLA
Turnul fermierilor 
Magazinul LOUIS VUITTON
Vedere generală după o litografie

Monedă - 5 cenți 1814

Monedă - 10 cenți 1814

Medalie - Expoziția universală - 1885

Medalie - Expoziția universală - 1891

Medalie - Mercator - Eurosail - 1993

Medalie - Peter Paul Rubens (1577 - 1877)
Peter Paul Rubens 1577, Siegen, Germania - 1640, Anvers, Belgia), este cel mai renumit pictor flamand. Viața sare pare să fi fost guvernată de o inepuizabilă energie. În decurs de patruzeci de ani, artistul pictează cca. 1400 tablouri și execută sute de desene. Este primit cu căldură atât în cercurile celor mai de seamă artiști din Europa, cât și la curțile princiare.

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ
 de Dan Norea - Constanța

CE SUNT DRĂCOAICELE

Cine poate să-mi ateste
Fie soți, fie burlaci,
Oare dracii au neveste
Sau nevestele au draci?

FEMEIA DORNICĂ DE SEX

Femeia, apropo de moarte,
E-n stare să comită crime.
Atunci când ți-a murit o parte
Te-ar omorî  în întregime. 

____________xxx____________

O INSIGNĂ, UN MEDALION
O PLACHETĂ ȘI 
CÂTEVA MEDALII 
SPORTIVE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

MEDALIONUL este asemănător medaliei, în cele mai multe cazuri de formă rotundă și confecționat din metal. Medalionul imortalizează chipul unei persoane, purtându-se prins în jurul gâtului cu un lănțișor. 

Insignă - Regimentul 1 Căi ferate
Insigna de mai sus s-a emis în timpul regatului român, este o insignă militară care se acorda pentru o vechime neîntreruptă, de șapte ani, în serviciul unităților militare de construcție și reparație a căii ferate. Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi. 

Medalion (Regina Elisabeta a României)
Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta sau Elisaveta a României, nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, născută în data de 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania şi decedată la 18 februarie 1916 la Curtea de Argeş) a fost întâia regină a României, soţia lui Carol I, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Mai este deasemenea cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, iar ca patroană a artelor Carmen Sylva, şi ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniţilor.

Plachetă - Al III-lea Congresul international al petrolului 
1907 - București - 8 septembrie 
Exploatarea petrolului in tara noastra are o istorie indelungata. Primele atestari dateaza inca din sec. II si continua si in secolele urmatoare, asa cum o dovedesc numeroasele materiale ceramice cu urme de pacura, datate in secolele II - XVI. In tot acest timp, Romania si romanii au acumulat o experienta invidiata chiar de multe din statele lumii cu o civilizatie moderna. Consecinta fireasca a preocuparii tarii noastre pentru exploatarea petrolului a fost ca Romania a contribuit decisiv la realizarea a trei premiere petroliere mondiale in anul 1857: prima tara din lume cu o productie de titei, oficial inregistrata in statisticile internationale, prima rafinarie din lume, Bucurestiul, primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant. Principalele companii petroliere romanesti au fost; Steaua Romana, Romano-Americana, Vega, Astra Romana, Concordia si Creditul Minier. Cele mai cunoscute personalitati romanesti ale industriei petroliere au fost; ing. Virgiliu Tacit - inventatorul primului prevenitor de eruptie, ing. Andrei Dragulanescu - cel care a elaborat si experimentat tubajul sondelor cu coloana unica, dr. ing. Ion Basgan cel care folosindu-se de principiul sonicitatii a brevetat in anul 1934 in Romania si SUA un nou sistem de foraj (forajul rotativ prin rotatie percutanta si prin amortizarea presiunilor hidrodinamice), Lazar Edeleanu - a elaborat o metoda de rafinare a lampantului si, ulterior, si a altor produse petroliere, prin rafinarea selectiva, folosind bioxidul de sulf lichid. Alte personalitati importante din istoria industriei petroliere au fost: Gogu Constantinescu, Victor Dumitrescu, Ludovic Mrazec, Petru Poni, Valeriu Patriciu, Constantin I. Istrati, Constantin Alimanestianu. Alte premiere ale industrie petroliere romanesti sunt; sonda nr. 1 a societatii „Creditul Minier”, de la Chitorani, a atins adancimea de 3300 metri, in anul 1934, clasandu-se a 2-a din lume, dupa sonda societatii „General Petroleum Corporation” din California; prima scoala din lume de maistri sondori a luat fiinta la Campina in anul 1904. Din anul 1914 acesti maistri sondori au inceput sa fie solicitati sa lucreze si in străinătate; Romania a fost prima tara din lume care a exportat benzina, inca din anii 1900.
Consiliul municipal București pentru educație fizică și sport
București - Locul I 
În timpul regimului comunist au existat Consilii pentru Educaţie Fizică şi Sport, la nivelul fiecărei localităţi, judeţ dar şi la nivel naţional, care funcţionau pe lângă organele de partid şi care acţionau pentru un singur obiectiv politic strategic - formarea omului nou. Aceste consilii conduceau, coordonau, îndrumau şi controlau activitatea sportivă de masă în toate structurile şi la toate nivelurile organizatorice ale societăţii româneşti.

Consiliul municipal București pentru educație fizică și sport
Locul II 

Consiliul municipal pentru educație fizică și sport
București - Locul III 
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și o poză reprezentând Colegiul național Gheorghe Șincai - București. 

Cupa U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist) 
Finala pe țară - 1977 (oină)
Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la anul 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Oina este un joc sportiv practicat în aer liber, pe un teren dreptunghiular, preferabil acoperit cu iarbă, între două echipe de câte 11 jucători. Jocul solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bâtă).
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România. În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României.  
Mai sus admiri steagul şi carnetul de membru UTC.

____________ooOoo______________

O ACȚIUNE 
A UNEI COMPANII ROMÂNEȘTI
ÎNREGISTRATĂ LA PARIS 
- FRANȚA - 
Acțiune de 500 franci la purtător complet liberă
Societe industrielle des petroles roumains - SIPER
Societatea industrială a petrolului românesc

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni italienești

Detaliu vignetă de pe o acțiune grecească

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.06.2014

Niciun comentariu: