sâmbătă, 31 ianuarie 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE - BELGIA 10


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Paul Delvaux. Aversul monedei prezintă chipul lui Paul Delvaux, o clădire și o femeie nud pozând pe un pat, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 14.05.2012, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitatea – proof și tirajul – 1500 de exemplare.  
Paul Delvaux (1897 – 1994) a fost un pictor belgian, adept al suprarealismului, renumit pentru picturile sale de nuduri feminine.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Hugo Claus. Aversul monedei prezintă chipul lui Hugo Claus, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 2013, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitatea  – proof și tiraj – necunoscut. 
Hugo Maurice Julien Claus (1929 – 2008) a fost un important romancier, poet, dramaturg și regizor de film flamand. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani de limbă olandeză. Sub pseudonimul Dorothea van Male, a publicat romanul Schola Nostra – în anul 1971. De asemenea a semnat și cu pseudonimele Jan Hyoens și Thea Streiner. În anul 1983 a publicat  Het verdriet van België ("The Sorrow of Belgium"), probabil cea mai faimoasă carte a sa. Bolnav de Alzeihmer, a cerut sa fie eutanasiat.

Moneda euro de colecţie de mai sus marchează trecerea a 200 de ani de la nașterea lui Adolphe Sax. Aversul monedei prezintă chipul lui Adolphe Sax și un saxofon, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii –  04.02.2014, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitatea  – proof și tirajul – 1000 de exemplare. 
Adolphe Sax, pe numele său Antoine Joseph Sax, (1814 – 1894) a fost un inventator de instrumente muzicale, belgian, care în anul 1846 a inventat saxofonul.

***

DOUĂ EPIGRAME
PREMIATE – MIZIL 2010
Mihai Moleșag - Tulcea

ADAGIU

Ca iarna fără voalul de confetti,
Precum dictonul Nihil sine Deo
Sau Julieta fără de Romeo,
Ar fi Mizilul, fără de Ranetti.

PE URMELE LUI ROMEO ȘI JULIETA

Nerăbdător s-ajung în zona
Protagoniştilor lui Will,
Cum nu am bani să văd Verona,
Aş da o fugă la Mizil !

__________xxx__________

O MEDALIE, UN JETON
ȘI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Profesor Thoma Ionescu 1860 - 1926
Societatea Română de chirurgie - 100 ani 1898 - 1998
Thoma Ionescu (1860 - 1926) a fost un medic chirurg și anatomist român, profesor universitar, inițiator al unor tehnici noi chirurgicale, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române. 
Scopul Societății române de chirurgie este de a reuni chirurgii romani, în vederea ridicării nivelului profesional și științific al acestei comunități științifice în beneficiul atât al pacienților cât și al chirurgilor. Ea a fost fondată de către profesorul Th. Ionescu, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai chirurgiei romanesti de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, cel care a deschis portile chirurgiei moderne in tara noastra. Personalitatea fondatorului care nu si-a rezervat nimic pentru gloria personala, a avut o influenta hotaratoare asupra destinelor Societatii, reusind, treptat, sa impuna, in fata strainatatii, cuvantul chirurgilor romani. La acestea a contribuit, din plin, si revista "Chirurgia", fondata de acelasi profesor. In afara de perioadele 1910 - 1914 si 1925 – 1921 când, datorita razboaielor balcanice si primului razboi mondial, societatea si-a intrerupt activitatea, ea a functionat in tot restul timpului, reusind sa adune in jurul sau un numar mare de elite chirurgicale, formate la școala internatului și secundariatului, care s-au făcut remarcate, în toate perioadele, prin activitatea prezentata în ședințele societății și în revistă. Sus am postat logo-ul Societății române de chirurgie.

Set 2 insigne - Expoziție 1968
ROMEXPO S.A. este liderul industriei românești de târguri și expoziții. Î1959 autoritatea administrativa a Capitalei decide construirea unui spațiu expozițional, ca efect al creșterii economice accelerate și al extinderii relațiilor comerciale internaționale. Centrul expozițional urma sa fie construit folosind soluții arhitecturale de avangarda. Drept urmare, în 1960 se realizează planurile pavilionului 1 - Cupola centrala. Îaprilie 1962 acesta este inaugurat printr-un congres cu participarea a 11000 de persoane. Arhitectura pavilionului este una din cele mai moderne din Europa, devenind emblematica pentru Bucurestiul modern. In 1963 se infiinteaza Oficiul de Expozitii din cadrul Camerei de Comert a Romaniei, care, in 1968, va deveni Intreprinderea de Targuri si Expozitii, specializata in organizarea de expozitii in tara si a participarilor oficiale romanesti la targuri straine.In octombrie 1970 se organizeaza prima editie a T.I.B.. Desfasurat pe osuprafata totala de 70.000 mp la TIB 1970 au participat peste 1000 de expozanti din 30 tari din care 18 participari oficiale. Pana in 1981, T.I.B. va fi organizat bienal. In mai 1974 este inaugurat T.I.B.C.O. - Targul International de Bunuri de Consum Bucuresti, desfasurat pe 16.500 mp, avand expozanti din 11 tari. Din octombrie 1981 T.I.B. si T.I.B.C.O. fuzioneaza, devenind expozitie anuala. În decembrie 1991 Intreprinderea de Targuri si Expozitii devine ROMEXPO S.A., societate pe actiuni cu capital privat, avand ca actionar majoritar Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Incepand din 1990 se implementeaza programul strategic de diversificare a structurii evenimentelor expozitionale, astfel incat de la o manifestare anuala se ajunge la peste 40 de targuri, expozitii si saloane comerciale in 2003. Deasupra am postat logo-ul ROMEXPO și o poză cu clădirea Pavilionului central Romexpo din București. 

Jeton - Inginer antreprenor D.Matak - 5 cinci bani
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

Set 2 insigne - La mulți ani! 1966 și 1976
În regimul comunist se obișnuia ca la schimbarea anului să se bată și să se confere oamenilor muncii insigne diferite de la an la an, din metal mort, de pe care nu lipsea bradul, care să-i facă pe oameni să mai uite de neajunsurile cotidiene. Baterea acestor insigne intra în responsabilitatea sindicatelor și adesea conferirea lor era însoțită și de un mic cadou pentru copii oamenilor muncii, din partea lui Moș Gerilă. În acele vremuri nu se pomenea numele lui Moș Crăciun. 

Insignă Campionatul R.P.R. - Locul I
(Republica Populară Română)
Federaţia română de motociclism (F.R.M.) este forul naţional sportiv românesc care doreşte să revigoreze un sport vechi românesc care în perioada regimului comunist a cunoscut o perioadă neagră şi care a început să devină ceea ce a fost, abia după Revoluţia din Decembrie 1989. Cine deţinea o motocicletă în regimul comunist era desigur un privilegiat al soartei. F.R.M. este responsabilă de organizarea calendarului sportiv în motociclismul românesc.
Raliurile de motociclism se organizează pe mai multe clase în funcție de capacitatea cilindrică a motorului (125, 250 sau 500 centimetri cubi). Ele se organizează pe diferite categorii de drumuri. Motociclismul este o disciplină sportivă ce atrage în mod special tinerii dar și foarte mulți spectatori pe marginile traseului de concurs.  

____________ooOoo____________

UN BOND ROMÂNESC
Titlu de 100 franci aur - Renta Română
Datoria publică a României
Rentă unificată amortizabilă 4% - 1920

Câteva ornamente decorative marginale de pe notgelduri 
(bancnote locale, de necesitate) germane

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 31.01.2015

Niciun comentariu: