vineri, 2 ianuarie 2015

BARQUINHA - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea portugheză BARQUINHA, nume 
actual VILA NOVA DE BARQUINHA, districtul SANTAREM
și două poze cu preocupărilor localnicilor din vechime.
Castelul Almourol
Gara
Centrul cultural
Palatul Quinta da Cardiga
Strada Dr.Baral Filipe si biserica St.Antonio
Arhitectură locală
Crescători animale

***

DOUĂ EPIGRAME ACTUALE, 
INSPIRATE DE SCHIMBAREA 
DE LA PALATUL COTROCENI

PREȘEDINTE MARINAR…
de Nicolae Bunduri
Marinarul nu mai scapă 
De cusur - şi chiar socot că
Ba fusese . . . om la apă,
Ba ajuns-a . . . om la votcă.
 

SĂRBĂTOARE
de Dan Norea 
În sfârșit, e astăzi pace,
România s-a ales cu
Președinte. Știți ce-mi place?
Că nu-l cheamă Iohannescu!
_____________xxx_____________

CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Emblema de merit a Armatei române 

Partener pentru apărare”, clasa a I-a,
În conformitate cu Ordinul nr.102/2012 al Ministrului Apărării Naționale, Emblema de merit a Armatei române - Partener pentru apărare”, clasa a I-a,  are reprezentat pe avers un scut heraldic creat înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut este reprezentată, în plan central, o acvilă bicefală având în gheara dreaptă un buzdugan şi în cea stângă o ramură de măslin, ambele reprezentări orientate în sus pe o axă de 45 de grade. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele. Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe 3 rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, PARTENER PENTRU APARARE. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare mov cu 3 benzi de 2 mm, de culoare roşie în mijloc şi două de culoare albă, dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere. Această emblemă se conferă cetățenilor și instituțiilor din țară și străinătate, persoane fizice sau juridice, pentru contribuții deosebite la susținerea activităților armatei. Clasa emblemei este apreciată în funcție de importanța activității desfășurate.

95 de ani de la înființarea Societății "Mormintele eroilor căzuți în război"
1919 - 12 septembrie - 2014
P.F. (Prea fericitul) Miron Cristea - Patriarhul României
Președintele executiv al societății
Asociația națională Cultul eroilor "Regina Maria"
Mormântul ostașului necunoscut - Parcul Carol I - 17 mai 1923
Această medalie a fost emisă în data de 12 septembrie 2014 și este confecționată din tombac suflat cu aur. Medalia are formă rotundă cu diametrul de 70 milimetri şi grosimea de 4 milimetri. Ea a fost bătută într-un tiraj de 300 de exemplare. Autorul machetei grafice a medaliei este generalul de brigadă în retragere Stoica Petre, iar execuția finală aparține companiei Tekart Trading S.R.L..
Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (născut 20 iulie 1868 la Topliţa şi decedat 6 martie 1939 la Cannes, Franţa) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939). În perioada 1 februarie 1938 - 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
 
Jertfele românilor, de-a lungul existenței lor, sunt uriașe. Aproape că nu există palmă de pământ care să nu fi fost apărată prin jertfă de sânge. Prin moartea lor, eroii ne-au apărat ființa, limba, cultura și glia străbună. Iată de ce merită să-i cunoaștem și să-i venerăm. Instituția care și-a asumat nobila misiune de cinstire a memoriei și faptelor eroilor a fost Societatea Mormintelor Eroilor Căzuți în Război. Înființată la data de 12 septembrie 1919 prin Înaltul Decret Lege nr.4106 semnat de către Regele Ferdinand, acest organism era chemat să vorbească viitorimii despre jertfele și izbânzile noastre, despre frumusețea virtuților ostășești și despre nezdruncinata tărie a sufletului românesc. Societatea a funcționat sub înaltul patronaj al Reginei Maria, ca președinte de onoare, și al I.P.S. Mitropolitului Primat Miron Cristea, ca președinte executiv. În anul 1927 aceasta și-a schimbat numele în Societatea “Cultul Eroilor”, iar în anul 1940 a devenit Așezământul Național “Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. După abdicarea Regelui Mihai I și proclamarea Republicii, prin decretul nr.48 din 29 mai 1948 acesta a fost desființat, patrimoniul și atribuțiunile fiind transferate Ministerului Apărării Naționale. Hegemonia U.R.S.S. adusă de cel de-al doilea război mondial a condus la împânzirea teritoriului țării cu monumente dedicate ostașilor sovietici “eliberatori”, în detrimentul eroilor români. Abia în anul 1975, în condițiile emancipării de sub tutela Uniunii Sovietice, când s-a elaborat Decretul Lege al Consiliului de Stat nr.117, având ca obiect reglementarea operelor comemorative de război, începe să se manifeste, destul de modest, cultul față de eroii neamului. După decembrie 1989, la inițiativa unui grup de ofițeri, s-a înființat Comitetul național pentru restaurarea și îngrijirea monumentelor și cimitirelor eroilor (C.N.R.I.M.C.E.). Prin Sentința civilă nr.664 din 19 noiembrie 1991, asociația a dobândit personalitate juridică, iar în baza ordinului ministrului apărării naționale, Nicolae Spiroiu, a primit acordul de a funcționa sub patronajul M.Ap.N. și un sediul al comitetului de conducere, în palatul Cercului militar național din București. Prin Hotărârea Sfântului Sinod al BOR, nr.3036 din 19 - 20 iunie 1992 asociația a intrat sub oblăduirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. La Conferința națională din 28 august 1997, C.N.R.I.M.C.E. a revenit la denumirea Asociația Națională Cultul Eroilor”, asumându-și misiunea de a prelua obiectivele“Așezământului Național “Regina Maria” pentru Cultul Eroilor”.
Sursa documentării despre Asociația Națională Cultul Eroilor” este Publicația "BUZĂUL EROIC" a Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala Buzău. Mulțumesc pe această cale președintelui filialei buzoiene, domnul Gl.bg.(r) ACHIM ALSTANI, pentru sprijinul oferit în documentare!   
Mormântul Ostașului Necunoscut, operă a sculptorului Emil Wilhelm Becker, a fost inaugurat în anul 1923, în fața Palatului Artelor (care găzduia Muzeul Militar) din Parcul Carol I din București, , devenind loc național de pelerinaj și de reculegere în memoria celor 225000 de ostași care s-au jertfit în primul război mondial, pentru întregirea României. La data inaugurării, 17 mai 1923, a fost prezentă familia regală, membrii guvernului, ai corpurilor legiuitoare și un numeros public. Pentru realizarea “Monumentului eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”, Mormântul Ostașului Necunoscut a fost demontat în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958 și a fost strămutat la Mausoleul de la Mărășești. În baza Hotărârii Guvernului nr. 666 din 20 septembrie 1991, Eroul Necunoscut a fost exhumat și, pentru o lună, a fost depus în interiorul Mausoleului de la Mărășești, lângă sarcofagul generalului Eremia Grigorescu. La data de 26 octombrie 1991, Mormântul Eroului Necunoscut a fost readus în Parcul Carol I, dar, pentru că în mausoleu se afla încă trupul lui Petru Groza, s-a luat măsura amplasării sale provizorii și a fost așezat la capătul dinspre intrarea în parc a aleii care duce la Mausoleul din Parcul Carol. Prin Hotărârea de Guvern nr.654/24.05.2006, în contextul aniversării " Centenarului Parcului Carol I" a fost decisă înființarea complexului Memorialul Eroilor Neamului. Acțiunea prevedea 3 elemente distincte: reamplasarea Mormântului Ostașului Necunoscut pe locul inițial, cel din 1923; ambientarea monumentului construit în deceniul 7 al secolului XX (fost mausoleu) și amenajarea expozițională a hemiciclului. Prin urmare, la 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostașului Necunoscut la locul originar, din 1923, pe esplanada din fața actualului Memorial al Eroilor Neamului.

Insigna - B.C.R. - (Banca comercială română)
Banca Comercială Română (B.C.R.), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie și piețe de capital), precum și societățile de profil de pe piața leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuințe și a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 miliarde euro), banca nr.1 după numărul de clienți și banca nr.1 pe segmentele de economisire și creditare. B.C.R. este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienților și după numărul celor pentru care B.C.R. este principală instituție cu care fac banking. B.C.R oferă gama completă de produse și servicii financiare prin intermediul unei rețele de 22 de centre de afaceri și 23 de birouri mobile dedicate companiilor și 562 de unități retail localizate în majoritatea orașelor din întreaga țară cu peste 10000 de locuitori. B.C.R este banca nr.1 din România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții B.C.R. având la dispoziție cea mai mare rețea națională de A.T.M - peste 2.200 de bancomate și P.O.S. - 15.000 de terminale pentru plată cu cardul la comercianți, precum și servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking și E-commerce. Sus am postat câteva logo-uri ale băncii și o poză cu sediul central din București. Mai jos prezint câteva repere calendaristice din devenirea BCR; 1990 – se constituie Banca Comercială Română prin preluarea activităților comerciale ale Băncii Naționale a României; 1994 – B.C.R. devine primul acceptator de carduri din România; 1999 – B.C.R. fuzionează prin absorbție cu Bancorex; 2004 – B.C.R. este prima banca din România care a instalat Automate de Schimb Valutar (A.S.V.); 2006 – Banca austriacă Erste Bank finalizează achiziționarea Băncii Comerciale Române;
 
Sediul central al B.C.R. este situat într-o clădire - monument istoric, construită între anii 1910 – 1913 pentru Societatea Dacia, pe un teren unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul și Hanul grecilor. Clădirea a fost restaurată ăntre anii 1977 - 1983 și se află la intersectia străzilor Lipscani, Smârdan și Stavropoleos. Acest palat este în curs de achiziționare de către Primăria muncipiului București, schimbându-i-se destinația în pinacotecă.

Insigna - A.G.E.R. 
Asociația generală a economiștilor din România 
Asociaţia Generală a Economiştilor din România (A.G.E.R.) sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 23 noiembrie, Ziua Economistului. Această dată aminteşte deschiderea primului curs universitar de economie politică din ţară noastră, susţinut de profesorul Ion Ghica, la 23 noiembrie 1843, la Academia Mihăileană din Iaşi, cu tema “Despre importantă (însemnătatea) economiei politice”. Decizia desemnării acestei zile drept “Ziua economiştilor” a fost hotărâtă la cel de-al III-lea Congres al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România (A.G.E.R.) în luna aprilie 1997. Asociaţia Generală a Economiştilor din România (A.G.E.R.) este o organizaţie nonguvernamentală, independentă şi apolitică. Prin acţiunile sale, membrii A.G.E.R acţionează pentru crearea unui curent de opinie în vederea creării unei economii de piaţă funcţionale şi competitive în România. Economia este domeniul care solicită logică, rigoare şi corectitudine, şi răsplăteşte pe deplin creativitatea şi curiozitatea celor dedicaţi. Prin activitatea lor, economiştii îşi aduc aportul incontestabil la impulsionarea progresului şi construirea unui viitor mai bun pentru societate şi ţară. Economiştii reprezintă o veriga importantă ce pune în mişcare mecanismul de funcţionare a statului.

Insigna - A.M.F.M.R.
(Asociația medicilor de familie și a moașelor din România)
Medicii de familie sunt cadre medicale cu pregătire superioară care asigură asistenta medicala primara cetațenilor arondați, prin cabinete medicale organizate conform prevederilor legale in vigoare, inclusiv cabinete medicale care functioneaza in structura sau in coordonarea unor unitati sanitare apartinand ministerelor si institutiilor centrale cu reteaua sanitara proprie, ca furnizori de servicii medicale in asistenta medicala primara, autorizati si evaluati potrivit dispozitiilor legale in vigoare. 
Moașele sunt de fapt Asistente medicale de obstretică-ginecologie, cu rol foarte impoprtant în pregătirea mamelor pentru aducerea pe lume a noilor născuți, asistență și ajutor calificat la naștere și chiar după naștere

____________ooOoo____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Câteva embleme de identificare a unor 
unități militare din armata Republicii Moldova

Câteva vignete de pe acțiuni maghiare

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.01.2015

Niciun comentariu: