sâmbătă, 31 ianuarie 2015

MALI




500 franci 1969
MALI
 Este un stat, republică semiprezidențială,
situat în vestul continentului Africa,
care și-a câștigat independența la data de
22 septembrie 1960, față de Franța. 
Statul are o populație de aproximativ 12 milioane de locuitori,
se întinde pe o suprafață de 1240192 kilometri pătrați
și are capitala în orașul Bamako.
Deviza națională unanim acceptată a statului este:
Un popor, un scop, o credinţă.
Stema oficială: 
Evoluţia stemei statului Mali:
 
Steagul oficial adoptat la 1 martie 1961:
 
Alte steaguri oficiale de-a lungul timpului:
1880 – 1958 (Franţa)
 
1958 – 1959
 
1958 - 1961 
Aversul bancnotei postate prezintă ca detaliu principal chipul lui Modibo Keita. Modibo Keita a fost un politic și primul preşedinte al statului Mali, care a trăit în perioada anilor 1915 -1977 și a condus în perioada anilor 1960 -1968.
Reversul bancotei postate prezintă ca detaliu principal Piața roz din capitala Bamako. Piața roz este piața centrală și inima economică a capitalei statului Ansamblul arhitectural este construit din piatră și materiale de culoare rozalie în cel mai pur și tipic stil sudanez al epocii coloniale. În anul 1993 complexul a fost devastat de un incendiu și apoi refăcut conform originalului după poze vechi. Mai jos admiri două fotografii ale acestui ansamblu arhitectonic dar și o trimitere poștală ilustrată cu acesta.
Mai jos admiri alte trei monumente deosebite din capitala Bamako; 
Monumentul Al Quoods
Monumentul Independenței
Monumentul Păcii
Mai jos admiri o medalie și două monede emise de către statul Mali.

***

PLĂCINȚELE -  Aforisme
de Vasile Plăcintă
Republica Moldova, născut 1949 
  • S-a închis în sine, dar a înghiţit şi cheia.
  • Dacă vrei să fii văzut, nu te băga în faţă.
  • Vorbeşte omeneşte şi câinele nu te va muşca.
  • Nu orice semnătură, poate fi considerată autograf.
  • Mereu se lăuda că învaţă din greşeli, şi a învăţat numai să greşească.



___________xxx___________

O PLACHETĂ, 
CÂTEVA JETOANE ȘI INSIGNE 
DIN JUDEȚUL ALBA

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - A XXI-a reuniune științifică
de istorie a medicinei și farmaciei
Sebeș - Alba - 1987
Sebeş, mai demult Sebeşul Săsesc, Șebişul săsesc, Sebeş-Alba, (în dialectul săsesc Melnbach, în germană Mühlbach, Mühlenbach, în traducerePârâul morii, în maghiară Szászsebes, în latină Sabesium) este un municipiu din judeţul Alba, România. Are o populaţie de aproximativ 27000 de locuitori. În Antichitate, pe locul Sebeşului de astăzi s-a aflat o aşezare dacică, încorporată în Imperiul Roman. Oraşul a fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloniştii saşi veniţi la chemarea regelui Ungariei. Sus am postat stema actuală și o poză cu clădirea Primăriei din Sebeș. 

Jeton - Sebeș * Căprioara 
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

Insignă - Orașul Teiuș * 1290 - 1994
Teiuș, mai demult Tiuș este un oraș în județul Alba, provincia istorică Transilvania, România, ce are în subordine administrativă localitățile Beldiu, Căpud, Coșlariu Nou și Pețelca. Orașul este  atestat documentar din anul 1290. A fost declarat oraș prin legea nr.66/15.07.1994. În prezent, orașul Teiuș și localitățile subordonate numără aproximativ 7400 locuitori. Deși nu este un oraș mare, Teiuș este un important nod feroviar, gara aflându-se la intersecția unor importunate magistrale feroviare. Gara din Teiuș a fost construită de „Societatea căilor ferate ungare de est” și inaugurată la 20 noiembrie 1871, odată cu inaugurarea linie de cale ferată Teiuș - Alba Iulia. O nouă clădire a gării a fost finalizată în anul 1908 și este în prezent cea mai mare gară din județul Alba. Deasupra am postat stema actuală și o poză a Gării Teiuș.

Placheta - Aiud 700 * 1293 - 1993
Aiud este un municipiu din județul Alba, provincia istorică Transilvania, România, care în anul 2011 avea 22876 de locuitori. Pe teritoriul orașului s-a aflat în antichitate așezarea romană Brucla. Prima menționare documentară a municipiului Aiud datează din anul 1293, când populația era alcătuită în majoritate de sași. Deasupra am postat stema actuală și o poză a Primăriei Aiud.

Insignă - Ziua națională a României
1 decembrie 1918 - 1 decembrie 2002 
Sala Unirii se afla intr-o cladire datând din 1908 si in care a functionat clubul ofiterilor din oras. La 1 decembrie 1918, aici s-a adoptat Declaratia de unire a Transilvaniei cu Romania, care a fost apoi citita celor peste 100000 de reprezentanti adunati pe platoul de pe Dealul Furcilor (azi numit Campul lui Horea). In aceasta sala, restaurata si amenajata, se pastreaza drapele si cocarde purtate de participantii la marele eveniment, mobilier de epoca, volumele cu documentele Unirii. Deasupra am postat 2 fotografii cu interiorul şi exteriorul Sălii Unirii din Alba Iulia.  

Alba Iulia, mai demult Bălgrad este un municipiu situat pe malul râului Mureş și reşedinţa judeţului Alba din România. Între anii 1541 şi 1711 oraşul a fost, cu unele întreruperi, reşedinţa şi astfel capitala politică a Transilvaniei. Pentru o scurtă perioadă de timp, începând cu recunoaşterea principelui Sigismund Bathory drept suveran al Moldovei şi al Ţării Romîneşti – 1595 -  a fost şi capitală a acestor state, proiectul politic find continuat de Mihia Viteazu. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei şi a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria, moment care a consfinţit importanţa istorică a oraşului şi rolul de capitală istorică. Numeroase izvoare atestă, înainte de a ne fi fost transmis numele sau prin documente istorice scrise, existența pe acest teritoriu și în împrejurimile lui imediate, a unor așezări preistorice datând din mileniul al V-lea ÎEN,  în partea de nord a orașului s-a descoperit o importantă așezare neolitică (5000-1900 ÎEN), care a fost locuită de triburi de păstori și agricultori. Înainte de cucerireea romană în apropierea marelui oraș exista localitatea dacică Apulon, important centru fortificat menţionat pe hărţile vremii. După cucerirea Daciei de către Traian, oraşul s-a numit Apulum, iar fortificaţia dacică preexistentă a fost extinsă prin efortul soldaţilor Legiunii a XIII-a Gemina staţionate aici. Ruinele zidului roman şi ale porţii sunt foarte bine conservate şi pot fi vizitate în „Traseul celor trei fortificaţii” din cartierul Cetate. După retragerea administraţiei romane sub Aurelian, în anul 271 viaţa urbană s-a stins treptat. În evul mediu oraşul apare din nou atestat în anul 1199, de această dată sub numele de Alba Iulia (Cetatea Albă a lui Gyula), centru al administraţiei Regatului Ungariei din Transilvania, colonizat cu saşi şi devenit reşedinţă a Episcopiei Catolice a Transilvaniei, iar mai apoi drept capitală a Principatului Transilvaniei. Denumirea latină a oraşului a fost tradusă în documentele medievale redactate în limba slavonă drept Bălgrad (Cetatea Albă). Mihai Viteazu şi-a făcut intrarea triumfătoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy, stabilind aici prima capitală vremelnică a tuturor romanilor. Sus am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală, iar dedesubt pozele câtorva obiective arhitectonice din orașul Marii Uniri - Alba Iulia.  
Catedrala arhiepiscopală
Catedrala romano - catolică
File:BisUnitaMaieri.jpg
Biserica română - unită din cartierul Maieri
Muzeul Unirii
Poarta cetății
Statuia Lupa capitolina
Prefectura
Primăria
Gara
Curtea cetății
Trimiteri poștale ilustrate

Alba este un județ al României situat în provincia Transilvania. Reședința acestui județ este municipiul Alba Iulia. Județul are o suprafață de 6242 kilometri pătrați și o populație de aproximativ 383000 de locuitori. Ca subdiviziuni administrative județul se compune din; 4 municipii - Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, 7 orașe - Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș, Zlatna și 67 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din județul Alba, dar și alte locuri de vizitat pe aceste meleaguri.

Cetatea Trascăului - Colțești
Cheile Râmețului
Cascada Vârciorog
Peștera Huda lui Papară
Cheile Ordincușii
Cascada Vânătorile Ponorului
Iazul de decantarea - Valea Seșii
Cabana Șureanu
Cascada Pișoaia
Castelul Martinuzzi - Vințu de Jos
Cascada Șipote
Peștera lui Ionele
Mănăstirea Sub Piatră - Sălciua
Cheile Geoagelui
Casa memorială Avram Iancu
Râpă Roșie - Sebeș
Castelul Bethlen Haller - Cetatea de Baltă
Mănăstirea Oașa
Peștera Scărișoara
Mănăstirea Lupșa - sat Mănăstirea
Galeriile romane - Roșia Montană
Cramele Jidvei
Peștera Ghețarul de la Vârtop
Clubul de golf - Pianu
Peștera Poarta Zmeilor
Cetatea Câlnic
Crama Telna
Mănăstirea Râmeț
Monumentul - Tăblițele de la Tărtăria
Biserica Învierea Domnului - Sebeș
Casa memorială și statuia lui Horea - Albac
Casa Franz Binder - Sebeș
Cetatea Aiud
Cheile Feneșului
Peștera Coiba Mare
Gara și Restaurnatul gării - Uioara (Maroszjvar)
Trimitere poștală ilustrată Sebeș (Muhlbach - Szaszsebes) 
Trimiteri poștale ilustrate 


_____________ooOoo_____________

UN BOND ROMÂNESC
CU CUPOANE - BILINGV
Bond 100 dolari 1928 
Kingdom of Roumania Monopolies Institute
Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României

Câteva vignete de pe acțiuni maghiare

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 31.01.2015  

Niciun comentariu: