marți, 13 ianuarie 2015

ANZBACH - AUSTRIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea austriacă ANZBACH (nume complet -
MARIA ANZBACH), bundeslandul AUSTRIA INFERIOARĂ.
Biserici
Gara
Grădinița
Școala de arte plastice
Hotelul
Școala generală
Pichetul vechi de prevenire și stingere a incendiilor
Pichetul nou de prevenire și stingere a incendiilor
Arhitectură locală

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
 
AMBROSE BIERCE (1842 - 1914)
scriitor și jurnalist american 
  • Avocat. Cineva calificat în ocolirea legii.
  • Amabilitatea este o scurtă prefață la zece volume de pretenții.
  • A planifica înseamnă a-ţi bate capul cu cea mai bună metodă de a obţine un rezultat întâmplător.


____________xxx____________

CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL MARAMUREȘ

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Insigna - A.S.Borșa (Asociația sportivă)
Borșa este un stațiune și oraș (începând cu anul 1962) din județul Maramureș, România. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1353, când se menționează că făcea parte din domeniul Cuhea ce aparținea Bogdăneștilor. În prezent orașul are o populație de aproximativ 27000 de locuitori. Sus am postat o trimitere poștală ilustrată realizată în regimul comunist și o fotografie cu hotelul Cerbul din localitate. 

Insignă - Municipiul Sighetu Marmației
Sighetu Marmației (în maghiară – Máramarossziget)  este un municipiu din județul Maramureș, România, foarte aproape de frontiera României cu Ucraina. Localitatea avea în anul 2011 o populație de 37640 locuitori, fiind al doilea centru urban ca mărime și ca importanță al județului după orașul-reședință Baia Marea. Prima atestare scrisă a localității Sighetu Marmației parvine din anul  1326. Sus am postat stema actuală și o poză a Catedralei ortodoxe din Sighetu Marmației.  

Baia Mare - Maramureș (Turnul Ștefan)
Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul "Sfântul Rege Ștefan" din Baia Mare. Turnul este situat între străzile Crișan și 1 Mai, în imediata apropiere a Pieții Libertății, a vechiului oraș, fiind construit în secolul al XV-lea. Prima atestare documentară a bisericii parohiale "Sfântul Ștefan", de rit romano-catolic, datează din anul 1347, însă construcția este inaugurată oficial abia în anul 1387. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara,  pentru a marca victoria de la Ialomița (1442)  împotriva otomanilor. Construcția turnului începe după anul 1446, însă este finalizată abia în 1468, sub domnia lui Matei Corvin. În anul 1619 se reface partea superioară, sub forma unei piramide cu baza pătrată, cu patru turnulețe și este înzestrat cu clopote. Nouă ani mai târziu se montează un ceas cu lună. Afectate în repetate rânduri de trăsnete și incendii, cele două clădiri suferă mai multe reparații capitale, însă în 1763 se reface numai turnul. Cu acest prilej, se construiește pridvorul de la partea superioară. Intrarea în turn se face prin ușa dinspre sud. Până la primul nivel se ajunge pe o scară de piatră în spirală. De aici până la foișor, accesul se face pe scări de lemn. Clădirea măsoară circa 50 de metri și, din pridvor, oferă o panoramă deosebită asupra orașului. Vechiul orologiu mecanic (din secolul al XVII-lea) a fost înlocuit cu un mecanism electronic.

Insignă - 150 de ani de la înființarea 
Dispensarului pentru mineri - Baia Mare * 1838 - 1988 
Nu dețin niciun fel de informații despre Dispensarul minerilor din Baia Mare. Dacă cineva ar putea să mă ajute cu vreo informație în acest sens i-aș fi sincer recunoscător. 

Insigna - Baia Mare - 650 ani

Baia Mare este un municipiu, cel mai mare oraș și reședința județului Maramureș. Orașul este un important centru urban și industrial din nord-vestul României, situat la poalele Carpaților Orientali, numărând aproximativ 120000 de locuitori. Orașul a fost atestat documentar în anul 1329 printr-un act al cancelariei regelui Carol Robert, dezvoltându-se ca centru aurifer în secolele 14 - 15. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura băimăreană.
Clădirea Prefecturii 
Clădirea Primăriei 
Aeroportul
Bastionul măcelarilor
Casa de cultură
Gara
Hotelul Mara
Magazinul universal Maramureș
Trimiteri poștale ilustrate


Județul Maramureș este situat în regiunea istorică Transilvania, în nordul României. Din punct de vedere al culturii tradiționale, actualul județ este alcătuit din patru zone (etno-folcorice) distincte: Țara Chioariului, Țara Lăpușului, Țara Maramureșului și Țara Codrului. Județul se întinde pe o suprafață de 6304 km.p., numără aproximativ 512000 de locuitori și are reședința în municipiul Baia Mare. Ca subunități administrative județul este compus din 2 municipii - Baia Mare, Sighetul Marmației, 11 orașe - Baia Sprie, Borșa, Vișeul de Sus, Târgul Lăpuș, Șeini, Cavnic, Ulmeni, Săliștea de Sus, Dragomirești, Șomcuța Mare, Tăuții-Măgheruș și 63 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Maramureș, iar dedesubt pozele câtorva locuri de vizitat în acest județ dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
 Cimitirul vesel - Săpânța
Sinagoga - Sighetu Marmației
Pârtia de schi - Șuior
Cortegiul sacrificaților - Închisoarea Sighet
Muzeul satului - Sighetu Marmației
Biserica Budești 
Lacul de acumulare - Firiza
Biserica Plopiș
Stațiunea Borșa
Mănăstirea Bârsana
Cascada Stur
Complexul monumental Moisei
Cascada Cailor
Catedrala romano catolică - Sighetu Marmației
Liceul de fete - Sighetu Marmației
 Spitalul - Sighetu Marmației 
 Vedere din Vișeul de Sus

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu de 5 acțiuni la purtător în valoare totală de 2500 lei 
Societatea anonimă română pe acțiuni 
RECONSTRUCȚIA DOBROGEANĂ - CONSTANȚA - 1922

Câteva vignete de pe acțiuni spaniole 

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.01.2015

Niciun comentariu: