miercuri, 14 ianuarie 2015

AUDERGHEM - BELGIA


Mai jos admiri alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea belgiană AUDERGHEM 
(denumire valonă - OUDERGEM), comună suburbană 
a capitalei BRUXELLES, o plachetă locală dar 
și o trimitere poștală ilustrată.
Capela Sf.Ana
Castelul Sf.Ana
Mănăstirea Rouge Cloitre
Castelul Valea Ducesei
Grădina Cure și Capela
Cafeneua Speranța
Castelul Madou văzut din unghiuri opuse
Pensionul de fete și Biserica Sf.Julien
 Pensionul Houwer
Străzile Wawre și Loozenberg
Străzile Tervueren și Wawre
Străzile Demuylder și Paysagistes
Strada Cântul păsăreleleor
Gara
Vila Valducveld
Vila Van Haeltre
O intrare în localitate
Arhitectură locală
Trimitere poștală ilustrată
Plachetă locală

***

SĂ CUGETĂM!

___________xxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII
DIN JUDEȚUL MEHEDINȚI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Set 2 insigne - Strehaia 1971 * 50 - 500
Strehaia este un oraș din județul Mehedinți, România.  Orașul are o populație de aproximativ 12000 de  locuitori, fiind situat la 25 kilometri de Filiași, pe malul râului Motru, în partea de nord–est a Piemontului Bălăciței (sau Platforma Strehaiei), la 140–160 m altitudine, pe terasele inferioare de confluență a râului Hușnița cu Motrul. Este o așezare amintită în documente datând din secolul al XV–lea. În epoca medievală a fost, pentru o perioadă, reședința banului, care fusese mutată de la Drobeta Turnu-Severin din cauza deselor atacuri turcești. Bănia a fost însa mutată, din nou, într-un timp relativ scurt, la Craiova. De atunci, Strehaia a rămas o localitate preponderent agricolă. Fostă reședință episcopală și chiar scaun bănesc, orașul a fost în anul 1821 martorul luptelor pandurilor lui Tudor Vladimirescu cu Potera Domnească. Localitatea este cunoscută prin vechiul său târg de vite, menționat încă înainte de anul 1653. Sus am postat stema actuală a orașului Strehaia și o poză a mănăstirii din localitate.

Insignă - Orșova 1974
Orșova  este un municipiu în județul Mehedinți, România. Orașul este situat pe malul lacului de acumulare "Porțile de Fier I" de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre. Sus am postat stema actuală a municipiului Orșova și o poză cu Catedrala romano catolică a orașului. 

Orșova 1974 - Dierna 
La recensământul din anul 2002, populația orașului Orșova era de 12967 de locuitori. Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porțile de fier, vechea vatră a orașului a fost inundată în 1970, iar populația a fost strămutată pe un nou amplasament, incluzând terasele Dunării și ale Cernei și versantul de sud al Munților Almăjului, unde s-a construit un oraș complet nou (1966-1971), care a înglobat și satele Jupalnic, Tufari și Coramnic. Sus am postat o poză cu Mănăstirea Sf.Ana din Orșova nouă. 

Spitalul orășenesc Strehaia 1883 - 1983
100 de ani de existență
Farmacia Strehaia 1883 - 1983
100 de ani de existență 
Spitalul orășenesc din Strehaia este situat pe bulevardul Republicii la nr.159, fiind organizat pe următoarele secții; chirurgie generala, medicina interna, neonatologie, obstetrica – ginecologie și pediatrie. Sus am postat o poză actuală a acestui spital.

Inaugurarea sistemului hidroenergetic și de navigație - Porțile de Fier 1972
Medalie bilingvă (româno-sârbească)
Amenajarea Porţile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre cu o puterea instalată totală de 2235 de MW, aproape cât trei reactoare ale centralei de la Cernavodă, aceasta capacitate fiind operată în mod de egal de partea română şi de partea sârbă. Numai această hidrocentrală mamut reprezintă aproape un sfert din puterea instalată totală a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România. Timp de patru ani de zile, în perioada 1956-1960 a fost realizat studiul tehnico-economic pentru această investiţie uriaşă. În septembrie 1964 au început lucrările iar pe 16 mai 1972 hidrocentrala a fost pusă în funcţiune. Centrala Porțile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de orașul Drobeta Turnu Severin. Navigația pe Dunăre este asigurată prin ecluze realizate pe ambele maluri şi în ambele sensuri. Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa, lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa, în ţara vecină, Ungaria. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localitațile Baziaş şi Orşova.

100 de existență a Liceului Traian - Drobeta Turnu Severin
Centenarul Liceului Traian * 1883 - 1983
În anul 1862 Consiliul comunal al orasului Turnu Severin a decis înfiintarea unui gimnaziu. Acesta s-a înfiintat la 1 septembrie 1883, când a început sa functioneze cu 79 de elevi si doi profesori (M.N.Hergot si Stefan Bodiu). Primul local a fost într-o cârciuma , apoi se va muta în casele “Bacleseanu” pentru ca, ulterior sa se mute în localul primariei, functionând împreuna cu aceasta pâna în 1887 când pentru gimnaziu s-au închiriat clasele Mariei Petrescu , unde a functionat pâna în 1892 când s-a mutat în localul propriu. Terenul cedat de Consiliul Comunal pentru constructia liceului era în “gradina Maioresei ” dar ulterior, dupa ce specialistul ministrului a considerat ca acest loc era impropriu pentru constructie, s-a convenit asupra terenului din bulevardul Carol. Lucrarile de constructie vor demara in 1890, inaugurandu-se in prezenta primului ministru al tarii. Nou clădire considerata monument de arhitectura, a fost dată în folosinţă în anul 1892, primul director fiind reputatul profesor Theodor Costescu. În timp liceul a devenit Colegiul naţional Traian, a se vedea poza postată sus.  
 
Împăratul Traian, nume complet,  Marcus Ulpius Nerva Traianus(născut la data de 18 septembrie 53 în localitatea Italica Santiponce şi decedat la dat de 9 august 117 în localitatea Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 – 117, a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului roman (Dinastia Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.

Drobeta-Turnu Severin (denumire până în anul 1972 - Turnu Severin) este un municipiu, port la Dunăre și reședința județului Mehedinți. Localitatea s-a dezvoltat în apropierea castrului roman Drobeta, devenind dintr-un punct strategic inițial un oraș de răscruce a drumurilor pe uscat și pe apă care duceau la nord și la sud de Dunăre. În timpul antichității romane, a devenit primul centru urban din regiune și al treilea din provincia Dacia, după Sarmizegetusa și Apullum. În timpul împăratului roman Hadrian orașul a fost declarat municipiu (în anul 121), în momentul în care populația atinsese 14000 de locuitori. În timpul lui Septimiu Sever a fost ridicat la rangul de colonie (în anul 193), ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetățenii Romei. Pe la mijlocul secolului al III-lea, Drobeta se întindea pe 60 de hectare și era locuită de aproximativ 40000 de locuitori. Castrul a fost distrus de barbari și reconstruit în mod reptat în timpul antichității târzii, încetându-și definitiv rolul de garnizoană în anul 602 d.Hr. În evul mediu a fost construită de regatul maghiar cetatea Severin, care a fost distrusă la 1526 de Imperiul Otoman. Pe 23 aprilie 1833 a fost întemeiat din nou Turnu Severin, domnul Alexandru Dimitri Ghica fiind Acela care a emis actul înființării orașului. Planul inițial al orașului a fost gândit de arhitectul Xavier Villacrosse, secundat de inginerul Moritz von Ott, prin grija domnitorului din acel moment, Barbu Știrbei. În anul 1841, capitala județului s-a mutat de la Cerneți la Turnu Severin. În prezent localitatea numără aproximativ 93000 de locuitori. Mai jos admiri câteva monumente de cultură și arhitectură dar și câteva trimiteri poștale ilustrate din Drobeta Turnu Severin.
Casa de cultură a tineretului
Muzeul regiunii Porțile de Fier
Castelul de apă
Hala Radu Negru
Castrul roman
Piciorul podului lui Traian
Casele Aurel din Parcul Tudor Vladimirescu
Palatul municipal
Grădina publică
Statuia împăratului Traian
Piața Tudor Vladimirescu
Teatrul național
Vedere din port
Trimiteri poștale ilustrate

Județul Mehedinți este situat în sud-vestul României, regiunea Oltenia-Banat. Reședința județului este municipiul Drobeta -Turnu Severin. Există două posibile origini ale cuvântului Mehedinți: una latină, ce ar deriva din anticul "mediam", colonie romană de lângă localitatea "Mehadia" (Caraș-Severin) sau maghiară: "méhészkedés" - stupărit ("méhek" însemnând albină). Imaginea albinelor în heraldica ținutului regiunii Mehedințiului pare să confirme cea de-a doua origine etimologică. Conform istoricului Bogdan Petriceicu Hașdeu, în a sa Istorie Critică a Românilor, numele de Mehedinți vine de la Mehedinski, un termen slav desemnând teritoriul din jurul orașului Mehadia, oraș aflat pe teritoriul județului vecin Caraș Severin, la granița cu Mehedințiul. Ca subunități administrative județul are în compunere 2 municipii – Drobeta Turnu Severin și Orșova, 3 orașe – Strehaia, Vânju Mare și Baia de Aramă precum și 60 de comune. Sus am postat stema și harta județului. Mai jos admiri câteva frumoase locuri de vizitat în acest județ.
Cazanele mici ale Dunăre
Mănăstirea Marconia
Cazanele mari ale Dunării
Crama Vânju Mare
Peștera Ponicova
Vederi Orșova nouă
Primăria Strehaia
Statuia lui Decebal
Gara Orșova veche
Cheile Tașnei
Gara Orșova nouă
Cheile Băluței
Castele țigănești la Strehaia
Vedere din Orșova veche
Orșova la 1895
Insula și localitatea Ada-Kaleh,
azi sub nivelul lacului de acumulare Porțile de Fier
Trimitere poștală ilustrată - Vânju Mare

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN LIMBA FRANCEZĂ
Cinci acțiuni a 200 lei la purtător, 
deplin liberate (total 1000 lei) ale 
Societății anonime româno-belgiene de petrol - București

Câteva vignete de pe acțiuni maghiare

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.01.2015

Niciun comentariu: