vineri, 16 ianuarie 2015

MALDIVE


50 ruffyaa 1990
MALDIVE
Este un stat insular din Oceanul Indian,
undeva în Sud-vestul Indiei,
fiind compus din 1192 de insule și atoli
din care doar 250 sunt locuite.
Ca formă de guvernământ statul Maldive este republică,
ce și-a câștigat independența la data de 26 iulie 1965,
față de Marea Britanie și are capitala în orașul Male.
Statul se întinde pe o suprafață de 298 kilometri pătrați de uscat
și are o populație de doar 0,3 milioane de locuitori.
Deviza națională a statului este:
În unitate naţională să ne respectăm naţiunea!”
Stema:
 
Steagul oficial adoptat la 25 iulie 1965:
Alte steaguri oficiale de-a lungul timpului:
 Până în anul 1933
 1933 - 1953
        1953 - 1965       
Pe reversul bancnotei este reprezentat Centrul islamic Masjid al-Sultan Muhammad Al Thakurufaanu Auzam. Centrul islamic (numit oficial Masjid al-Sultan Muhammad Al Thakurufaanu Auzam) este un punct de reper arhitectural în orașul Male, inaugurat în noiembrie 1984 de către președintele Maunoon Abdul Gayoom. Centrul poate adăposti simultan 5000 de oameni, are o sală de conferințe unde se pot organza întâlniri oficiale și ceremonii, o bibliotecă islamică și o serie de birouri.  
Mai jos admiri și alte imagini din capitala statului Maldive - Male. 
Mai jos admiri o monedă emisă în statul Maldive.

***

SĂ CUGETĂM!
______________xxx______________

O PLACHETĂ, UN JETON 
ȘI CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL PRAHOVA

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Placheta - Grigore Tocilescu * 1850 - 1909
Liceul teoretic "Grigore Tocilescu"
Festivalul internațional de poezie și epigramă
"Romeo și Julieta la Mizil" 2011 - 2012 Ediția a v-a jubiliară * 23.01.2012 
Grigore Tocilescu (născut la data de 26 octombrie 1850 în localitatea Fefelei, Prahova şi decedat la data de 18 septembrie 1909 în Bucureşti) a fost un istoric, arheolog, epigrafist și folclorist român, membru titular al Academiei Române începând cu anul 1890. După terminarea școlii primare și a gimnaziului la Ploiești, Tocilescu pleacă întâi la București, unde termină liceul la Sf. Sava, după care urmează studiile superioare la Praga şi Viena, unde s-a format ca jurist, filolog clasic, slavist și istoric. Obține titlul de doctor în filosofie și se licențiază în drept. Epigrafia este o disciplină auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea și interpretarea inscripțiilor vechi, făcute de obicei pe piatră, metal, lemn, etc. 
Prezint mai jos devenirea Liceului teoretic Grigore Tocilescu din Mizil. La data de 1 noiembrie 1919 ia ființă Gimnaziul din Mizil cu 2 clase și un total de 70 elevi băieți, pentru ca 3 ani mai târziu să se înființeze și Gimnaziul de fete. În data de 18 iulie 1925 începe construirea localului unde funcționează azi Grupul școlar Tase Dumitrescu, care se inaugurează patru ani mai târziu. În anul 1938 școala devine Liceu comercial pentru ca în anul 1948 să devină Grup școlar agricol. În anul 1958 se reînființează Liceu teoretic la Mizil care prin investiții succesive și schimbări de organizare și denumire rămâne ceea ce este astăzi renumitul Liceu teoretic Grigore Tocilescu, de pe strada Erou Radu Nicolae din Mizil.
Anual la Mizil, sub egida Liceului teoretic Grigore Tocilescu se desfășoară cunoscutul Festival international de poezie și epigramă „Romeo și Julieta la Mizil, vezi afișul de mai sus. Anul acesta are loc ediția a VIII-a. 
Pentru că și autorul acestui blog cochetează cu epigrama, am atașat deasupra două încercări de epigramă cu care am participat la ediția anterioară a acestul festival.
   
Insignă - Liceul Nr. 3 "Mihai Viteazul" - Ploiești - 1918 
Colegiul National “Mihai Viteazul”din Ploiesti – institutia a fost constituita in anul 1874 ca scoala secundara de fete. In 1895 a primit numele de “Despina Doamna”. In 1919 s-a transformat in scoala secundara de gradul II, iar in 1928 a devenit Liceul “Despina Doamna”. Institutia functiona intr-o cladire aflata la intersectia strazilor Mihai Bravu si Buna-Vestire, care pe 5 aprilie 1944 a fost distrusa de bombardementele aeriene. Dupa aceasta data institutia a fost gazduita de Palatul scoalelor comerciale, unde a functionat, pierzandu-si numele, timp de 15 ani. In 1956 a devenit Școala medie mixtă, iar in 1959 a obtinut cladirea de pe Bulevardul Independentei al Liceului “Sf. Petru si Pavel”. In 1974, la sarbatorirea centenarului, scoala a primit numele de “Mihai Viteazul”, iar in 1997 a primit titlul de Colegiu National. Sus am postat logo-ul și o poză cu clădirea Colegiului Național "Mihai Viteazul" din Ploiești. 

Insignă - Expo fotbal - Ploiești - 1982 
Set 2 insigne - Expo fotbal - Ploiești - 1984 
Manifestarea numismatică culturală și sportivă “EXPO FOTBAL” s-a permanentizat la Ploiești prin inițiativa și strădania inimosului localnic Manu Nicolae. Acesta era un mare pasionat de sport, în special fotbal, și medalistică, în special insignografie. Și astfel din 26 iunie 1982, în orașul aurului negru românesc – Ploiești, au loc anual întâlniri și expoziții ale iubitorilor de fotbal și de insigne sub genericul EXPO FOTBAL PLOIEȘTI.

Insigna - Cabana "Vârful cu dor" Alt.1885 m
Vârful cu dor este numele unei cabane din Munții Bucegi, cu acces din stațiunea Sinaia. Până la Sinaia ajungi cu trenul, mașina personală sau autobuzul iar de la Sinaia până la cabană poți folosi telecabina. Cabana este situată la altitudinea de 1885 metri, are 30 locuri în camere de 2, 4 sau mai multe paturi, curent electric, apă curentă, încălzire, gaze și telefon. In imediata apropiere a cabanei sunt terenuri de schi pentru avansati si incepatori, partie de slalom si coborare, deservite de teleferic si schilift (sezon 1 decembrie - 30 aprilie). De la această cabană se deschid interesante trasee turistice pe platoul Bucegilor. 

Jeton -G. Gr. Stoicescu - Cantina Mislișoara - Buștenari - 20 bani
Stema Telega
Buștenari este un sat din compunerea comunei Telega, județul Prahova, provincia istorică Muntenia, România. Sus am postat stema actuală a comunei Telega și biserica Sf.Ștefan din Buștenari, iar mai jos două vechi trimiteri poștale din localitatea Buștenari. 
Cantina internațională - Buștenari
Regiunea petrolieră - Buștenari
Acum un secol la Buștenari era un veritabil El Dorado românesc. Extracția de petrol din satul Buștenari a fost prima din România și printre primele din lume. Prin anii '30 la Buștenari exista una dintre cele mai mari schele petroliere din țară. Zăcămintele de la Buștenari se deosebeau față de majoritatea exploatărilor petroliere prin calități excepționale. Țițeiul extras aici era în perioada interbelică cel mai scump din lume, fiind de cea mai bună calitate. Pe cuprinsul schelei de la Buștenari se funcționau peste 10000 de puțuri. Se știe că sonda nr.23 a companiei "Steaua Română" a realizat în anul 1928 cea mai mare erupție de țiței din lume, când 600 vagoane de petrol au țâșnit în 24 de ore.!? 

  
Municipiul Ploiești este unul dintre marile orașe ale României și reședință a județului Prahova, fiind situat la 60 de kilometri depărtare de București.   Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de  provinciile istorice Transilvania și Moldova. este supranumit „capitala aurului negru”, orașul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării și alte industrii legate de această ramură (construcții de mașini, echipamente electrice, întreținere). Prezența unor ploieșteni pe piețele unor orașe din Ardeal denotă faptul că localitatea avea un nume și o bază economică ce-i permiteau să intre în relații comerciale cu centre de peste munți. Numele mai apare într-un hrisov din anul 1567, semnat de către domnitorul Țării Românești, Petru cel Tânăr, prin care se întărea o vânzare a "cinci răzoare" de vie între un anume Avruț din Ploiești și logofătul Coresi din Bărcănești. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Ploieșți precum și fotografiile câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura ploieșteană.
Palatul administrativ
Catedrala ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul
Halele centrale
Muzeul de istorie
Muzeul de artă
Muzeul Ion Luca Caragiale
Palatul Culturii
Gara de Sud
Liceul Petru și Pavel
Vedere Ploiești

Prahova este un județ aflat în regiunea istorică Muntenia din România.Este cel mai populat județ din România (cu excepția capitalei București, oraș aflat în vecinătatea sa, la sud) deși este doar al 33-lea din țară ca suprafață. Județul se întinde pe o suprafață de 4716 km.p., numără aproximativ 830000 de locuitori și își are reședința în municipiul Ploiești. Ca subunități administrative județul este compus din 2 municipii - Ploiești și Câmpina, 12 orașe - Azuga, Băicoi, Boldești - Scăieni, Breaza, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlași, Văleni de Munte și 90 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Prahova precum, iar mai jos fotografiile câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura prahoveană și câteva splendide locuri de vizitat în acest județ, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Castelul Peleș - Sinaia - inaugurat în anul 1914
Crucea de pe vârful Caraiman - altitudine 2291 metri
construită în anul 1928 
Castelul Cantacuzino - Bușteni - ridicat 1911
Valea Jepilor
Castelul Pelișor - Sinaia - inaugurat 1903 
Teleferic Sinaia - Stația Cota 2000 metri
 Sinaia - Cota 1400 metri
Cascada Urlătoarea - altitudine maximă - 1100 metri,
cădere de apă de 15 metri
Mănăstirea Caraiman - Bușteni
Pârtia de schi Kalinderu - Bușteni
lungime - 1500 metri, diferență de nivel - 300 metri
Castelul Iulia Hașdeu - Câmpina
Stațiunea Slănic 
Cabana Caraiman - altitudine 2025 metri 
Muzeul cinegetic - Posada
Cramele Rotenberg - Ceptura
Pârtia de schi Sorica - Azuga 
lungime - 2100 metri, diferență de nivel - 561 metri
Mănăstirea Brebu
Cascada Caraiman - altiudine maximă 1900 metri,
cădere de apă de 40 metri
Cabana Valea Dorului - altitudine 1810 metri 
Cramele Halewood - Azuga
Lacul de acumulare Paltinu - Râul Doftana - altitudine 650 metri
Complexul turistic Gura Diham - altitudine 1982 metri 
Cabana Ciucaș - altitudine 1595 metri
Băile Telega
Cabana Paitra Arsă - altitidine 1950 metri 
Valea spumoasă - Bușteni
Vârful cu Dor - altitudine 2029 metri  
Cabana Silva - Muntele Roșu - altitudine 1300 metri
Biserica și monumentul eroilor - Azuga
Castelul Foișor - Sinaia 
Hotelul turistic Cota 1400 - Sinaia
Grota cu Muntele de sare - Slănic
Mănăstirea Caraiman

Trimiteri poștale ilustrate

_______________ooOoo________________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză pe timpul 
celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni portugheze

 Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

 con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.01.2015

Niciun comentariu: