vineri, 16 ianuarie 2015

BREZOVA NAD SVITAVO - CEHIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de 
arhitectură din localitatea cehă BREZOVA NAD SVITAVO 
(denumire germană - BRUSSAU), districtul SVITAVO,
regiunea PARDUBICE, câteva vederi generale 
și o trimitere poștală ilustrată.
Gara
Piața centrală și Primăria
Școala 
Piața centrală și Școala
Arhitectura locală
Vederi generale
Trimitere poștală ilustrată

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
 
ANDRE MALRAUX (1901 - 1976)
scriitor, jurnalist și om politic francez 
  • Cultura nu se moşteneşte, se cucereşte.
  • Prietenie înseamnă să fii alături de prieteni nu când au dreptate, ci când greșesc.
  • Prietenul adevărat este acela care te sfătuiește de bine, nu acela care îți laudă nebuniile.

____________xxx____________

O PLACHETĂ, O MEDALIE ȘI 
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).   

Insigne simbol ale Armatei române 
pentru îndeplinirea misiunilor externe
Conform Ordinului nr. 102/2012 al Ministrului Apărării Naționale, insignele onorifice de absolvire a instituţiilor de învăţământ superior militar sau civil, a Colegiului Naţional de Apărare, a colegiilor/cursurilor postuniversitare, insignele de specialist de clasă pe domeniu funcţional, precum şi cele ale categoriilor de forţe ale armatei sunt propuse de structurile militare cu atribuţii în domeniu, analizate şi aprobate de Comisia de heraldică şi denumiri a Ministerului Apărării Naţionale. Dimensiunile acestora sunt stabilite şi se realizează potrivit prevederilor normelor metodologice privind realizarea, adoptarea şi utilizarea obiectelor heraldice militare, precum şi a denumirilor onorifice şi simbolice. Confecţionarea lor se realizează, după aprobare, prin grija şi din fondurile structurilor militare care le-au solicitat şi se conferă cu prilejul evenimentelor pentru care au fost realizate, de către şefii structurilor militare în cauză. Insignele simbol din Armata română se prezintă sub forma unor panglici dreptunghiulare din rips, aplicate pe suport metalic, lungi de 20 mm, late de 10 mm, şi au aceleaşi culori ca panglicile, iar pe spate au un sistem de prindere.


Carol II - Regele românilor
Carol al II-lea, Principe de Hohenzollern - Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria. Viitorul rege Carol II şi-a petrecut primii ani ai copilăriei la castelul Peleş, sub atenta supraveghere a monarhului României independente. Carol I şi-a asumat responsabilitatea educării micului vlăstar regal, ignorând adesea opiniile părinţilor. Împreună cu soţia sa, regina Elisabeta îşi va răsfrânge dragostea de bunic asupra principelui, răsfăţându-l peste măsură. Cele două guvernante, Miss Winter din Anglia şi Miss Folliet din Irlanda, angajate de către rege au dezvoltat abilitatea micului principe în deprinderea limbilor străine. Vorbea curent româna, germana, engleza, franceza şi rusa. Pregătirea sa a fost încredinţată profesorilor particulari Constantin Litzica-limba latină şi filozofie, Gheorghe Adamescu- limba română,   M. Blumel- limba germană, Marin Dumitrescu- istorie, E. Escauffier- limba franceză, B. Ionescu- matematică, Ghe. Murgoci- chimie şi fizică, Nicolae Iorga, renumitul om de cultură român, cel care  aprofundează cunoştinţele prinţului Carol despre limba, literatura, istoria şi geografia ţării. Inteligenţa vlăstarului regal nu l-a lăsat indiferent pe istoric, care remarca entuziasmat: „chiar dacă nu ceteşte mult, el ştie să asculte şi să reţie – şi cu spirit critic!- ce auzise”. La vârsta de nouă ani, Arnold Mohrlen, pedagog elveţian, devine educatorul prinţului Carol. Din adolescenţă, prinţul era preocupat de lectură, botanică (realiza ierbare, urmând pasiunea de o viaţă a tatălui său), dar şi de instrucţia şi uniformele militare. Ca şi Ferdinand, începând din ianuarie 1914, urmează Academia Militară de la Potsdam, din Germania. La 20 de ani, la moartea lui Carol I, principele era un tânăr cultivat, cu o personalitate puternică. În timpul celui de-al doilea Război Balcanic, din 1913, ca de altfel şi în timpul Primului Război Mondial (1916-1918), principele îşi însoţeşte mama, în vizitele serviciului de Cruce Roşie Română şi participă la inspecţiile armatei, atrăgându-şi simpatia soldaţilor români.

Insigna - Mathematical "Arhimede" contest internațional
(Concursul internațional de matematică "Arhimede") 

Arhimede din Siracuza (287 – 212 Î.Hr.) a fost un învățat al lumii antice. Realizările sale se înscriu în numeroase domenii științifice: matematică, fizică, astronomie, inginerie și filozofie. Se cunosc puține detalii despre viața lui, dar este considerat drept unul din principalii oameni de știință din anticihitate. El a pus bazele hidrostaticii și a explicat legea pârghiilor. Lui i s-au atribuit proiectele unor noi invenții, inclusiv al unor mașini de asalt, precum și șurubul fără sfârșit. Experimente moderne au arătat că Arhimede a proiectat mașini capabile să scoată corăbiile din apă și să le dea foc folosind un sistem de oglinzi, etc.

Insigna - Asociația națională a salvatorilor montani din România
Asociatia nationala a salvatorilor montani din Romania (A.N.S.M.R.) este persoană juridică de utilitate publică, ce reuneste salvatorii montani din Romania. Asociatia se ocupa de reglementarea activitatii Salvamont in Romania si de pregatirea salvatorilor montani. Scopul asociaţiei îl constituie: asigurarea şi menţinerea unui standard profesional ridicat în domeniul activităţii de salvare montană; perfecţionarea legislaţiei referitoare la salvarea montană din România; apărarea drepturilor membrilor A.N.S.M.R; stabilirea şi îmbunătăţirea relaţiilor profesionale cu organizaţii din ţară şi străinătate. Realizarea scopului propus se va face prin desfăşurarea următorului obiect de activitate: coordononează din punct de vedere tehnic activitatea de salvare montană din întreaga ţară având dreptul de a emite norme tehnice obligatorii; organizează examenul de atestare în profesia de salvator montan; oganizează formele de pregătire profesională a salvatorilor montani; organizează examenele de atestare periodică a salvatorilor montani; conferă şi ridică dreptul de practică în profesia de salvator montan; organizează echipe speciale de salvatori montani; poate desfăşura activităţi de amenajare şi întreţinere a traseelor turistice montane şi a pârtiilor de schi; organizează activităţi sportive; editează cărţi, reviste, buletine informative şi orice alte publicaţii; desfăşoară activităţi cu caracter lucrativ în domeniul salvării montane, al turismului montan şi al sporturilor de iarnă.

Plachetă - Campania "Diversitatea - O șansă pentru viitor" - 2007 
Partidei Romilor Pro Europa
Din partea Centrului Regional "Project on Ethnic Relation - {PER)"
Partida Romilor “Pro-Europa” este o asociaţie a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor, care s-a constituit la data de 19.03.1990 şi a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinţei civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti sub nr.1111/03.04.1990. Asociatia Partida Romilor “Pro-Europa” este o persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, care desfasoara activitati de interes general. Sediul central al asociaţiei Partida Romilor “ Pro-Europa” este în Bucureşti, sector 1, str. Victor Eftimiu nr. 1-3. Scopul şi obiectivele asociaţiei Partida Romilor “Pro-Europa” îl constituie păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţii minorităţii rome, în special, a învăţământului în limba minorităţii rome, a culturii minorităţii rome, a mijloacelor de informare în masă în limba maternă şi în cea oficială, cât şi a convingerilor religioase a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor, în conformitate cu principiile de egalitate şi nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni, consacrate de Constituţia României. Asociaţia Partida Romilor “Pro-Europa” militează pentru apărarea tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români de etnie romă, prevăzute de Constituţia României, de legislaţia în vigoare precum şi de pactele şi tratatele internaţionale la care România este parte.


___________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu la purtător de 25 acțiuni x 500 lei din anul 1929
ale Societății "Fabrica de bere - Oradea" S.A.

Câteva vignete de pe acțiuni românești

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.01.2015

Niciun comentariu: