vineri, 16 ianuarie 2015

INFO NUMIS MONDO - 69


1.   Autoritatea bancară națională  statului est european Ucraina a dat publicității imaginea bancnotei de 100 de grivne ce va intra în circulație anul acesta (poza de sus). Personajul de pe avers este același Taraș Sevcenko.  
De pe reversul vechii bancnote vor dispare cele două personaje și va fi aplicată imaginea Universității Taraș Sevcenko din orașul Tiraspol - capitala provinciei basarabene, cu pretenții de autonomie - Transnistria. 
Taras Șevcenko (născut 9 martie 1814 si decedat 10 martie 1861) a fost un pictor şi poet romantic ucrainean, considerat poetul naţional al Ucrainei. 
Opera sa literară este considerată ca fiind fondatoarea limbii şi literaturii ucrainene moderne. A scris şi în limba rusă, creând opere valoroase și ca pictor şi ilustrator.
Deasupra am aplicat o fotografie cu sediul central al Universități Taraș Sevcenko din Tirapsol. 
Ucraina este o țară din Europa Orientală. Este vecina României dinspre nord, dar și la est – în nordul Dobrogei. Capitala statului este orașul Kiev. Suprafața Ucrainei fără Republica Crimeea și orașul Sevastopol este de 576683 kilometri pătrați iar numărul locuitorilor săi este de aproximativ 46 milioane de locuitori. Republica Națională Ucraineană s-a fondat în anul 1917 declarându-și independența la 30 iunie 1941. Independența față de U.R.S.S. s-a declarat în data de 24 august 1991. În prezent statul Ucraina are un diferend teritorial, în problema peninsulei Crimeea, cu statul vecin Rusia. Reține atenția numele imnului național al statului ucrainean – “Încă nu a murit Ucraina!”. Mai jos am postat trei excepționale monumente de cultură și arhitectură din capitala statului - Kiev dar și o medalie, o insignă, un jeton și o monedă emise de statul ucrainian.    
Catedrala Sf.Mihai
Catedrala Pokrov
Catedrala Sf.Sofia

2.  Continui să îți prezint aici alte monede euro test, probă sau de încercare, emise, de astă dată, de către statul vest-european Luxemburg.
Luxemburgul este un ducat autonom cu statut de monarhie, situat în vestul Europei, care și-a câștigat independența în data de 11 mai 1867. Ducatul se întinde pe suprafața de 2586 kilometri pătrați, la o populație de aproximativ 0,5 milioane de locuitori și are capitala în orașul cu același nume – Luxemburg.  Deviza națională unanim acceptată a ducatului este: Vrem să rămânem cine suntem. 
Mai jos admiri câteva deosebite monumente de arhitectură din capitala ducatului - Luxemburg, o medalie, o insignă ș io monedă luxemburgheză.
Palatul marilor duci
Palatul Luxemburg
Muzeul de artă modernă

 
Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea trecerii a zece ani de la introducerea monedei unice europene - euro. 
Euro este moneda unică adoptată (până în acest moment) de 17 state membre ale Uniunii Europene care, împreună, formează zona euro. Introducerea monedei euro în 1999 a reprezentat un pas important pentru integrarea europeană. A fost, de altfel, şi unul dintre succesele sale majore: aproximativ 330 milioane de cetăţeni europeni folosesc moneda unică şi se bucură de avantaje care se vor extinde pe măsură ce şi alte ţări vor adopta moneda euro. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale – precum marca germană şi francul francez. La început, euro a fost introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile, în timp ce vechile monede, considerate subunităţi ale euro, continuau să fie folosite pentru efectuarea de plăţi în numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote şi monede. 


Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea trecerii a cinci zeci de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. 
Tratatul de la Roma este documentul international oficial prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (E.E.C.), acesta fiind semnat în data de 25 martie 1957 de către următoarele state europene; Franţa, R.F.G., Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg. Inițial, numele complet al tratatului a fost Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși,  Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul C.E..

Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea Abatiei din localitatea Echternach.
Abatia din Echternach este o mănăstire benedictină situată în estul ducatului Luxemburg. Ea a fost fondată de către Sf.Wilibrord, considerat patron al Luxemburgului. Abația este acum o mare atracție turistică și pentru faptul că anual, aici, în marțea Rusaliilor are loc o grandioasă procesiune tradițională, unde asistă zeci de mii de turiști, pelerine sau clerici.

Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea Monumemtului comemorării.
Monumentul comemorării, cunoscut de obicei sub numele Gëlle Fra (Doamna de aur - în luxemburgheză) a fost ridicat în sudul orașului – Piața Constituției - în memoria a mii de luxemburghezi care s-au oferit voluntari să servească în  serviciul forțelor armate ale Puterilor aliate în timpul primului război mondial. 
Piesa centrală a monumentului este un obelisc de granit, înalt de 21 metri inaltime,. Deasupra obeliscului se află o statuie de bronz aurit a unei femei, reprezentând-o pe Nike, zeița  victoriei, care ține în mâini o cununa de lauri. La poalele obeliscului sunt reprezentați doi luptători, unul mort, iar celălalt veghind la căpătâiul camaradului. Realizatorul monumentului este sculptorul luxemburghez Claus Cito. Monumentul a fost inaugurat în 1923.

Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea personalității Marelui duce de Luxemburg - Herni.
Henri, Mare Duce de Luxembourg (născut la data de 16 aprilie 1955) este șeful statului Luxemburg începând cu data de 7 octombrie 2000. Este fiul cel mare al Marelui duce Jean și al Prințesei Josephine-Charlotte a Belgiei. Bunicii materni au fost regele Leopold al III-lea și regina Astrid a Suediei. Este nepotul actualului rege al Belgiei, Albert al II-lea.

3.  Autoritatea bancară națională iraniană a dat publicității imaginea unor noi bancnote ce vor intra în circulație. În poza superioară este reprezentată bancnota nouă, iar dedesubt bancnota veche de 20000 de riali.
Pe aversul ambelor bancnote este reprezentat chipul ayatolahului Ruhollah Musavi Khomeini.
Ayatolahul Ruhollah Musavi Khomeini (1902 – 1989) a fost un lider politic și religios musulman iranian. A condus revoluția iraniană din anul 1979, în urma căreia a devenit lider suprem al Iranului, țară pe care a condus-o până la moartea sa.
Pe reversul bancnotei noi este reprezentată Casa Agzadeh din localitatea Abarkuh, poza de sus. Casa Agzadeh din Abarkuh este o mostră de arhitectură iraniană, din epoca Qajar, bazată pe noroi și căramida persană, construită să facă față climatului local, aspru, deșertic și uscat. Abarkuh este unul dintre cele mai cunoscute orașe antice iraniene, ce este situat în provincia Yazd.  
Pe aversul vechii bancnote este reprezentată piața centrală din orașul iranian Isfahan. Naqsh-e Jahan Square, cunoscut sub numele de Imam Square, este o amenajare urbanistică de forma unui pătrat situată în centrul orașului Isfahan, Iran. Construită între anii 1598 - 1629, piața este un monument istoric important intrat în Patrimoniului Mondial UNESCO. Piața se întinde pe 89600 metri pătrați fiind înconjurată de importante clădiri; la sud - Moscheea Shah, la vest – Palatul Ali Qapu, la est – Moscheea Sheikh Lotf Allah, iar la nord – Poarta Keisaria.
Iran este o republică islamică, cunoscută sub numele de Persia până în anul 1935, în traducere aproximativă Iran însemnând Terenul de aur. Este situată în sud-vestul Asiei, între golful Persic și Marea Caspică. Suprafața statului este de 1648195 kilomertri pătrați, la o populație de aproximativ 68,7 milioane de locuitori, capitala funcționând în orașul Teheran. Deviza națională unanim acceptată este: Independenţă, libertate, republică islamică. Mai jos admiri câteva monumente de arhitectură din capitala Teheran, o insignă, o medalie și o monedă, toate iraniene.
Clădirea Parlamentului
Arcul
Pasajul

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI 

ALECU RUSSO (1819 - 1859)
scriitor și revolutionar român 
  • Patria e locul unde am iubit şi am fost iubit.
  • Nu e nimic mai dulce pe lume decât o duşcă de aer liber.
  • Nu aurul este bogăția neamurilor. Avuțiile de aur sunt pieritoare; munca este o bogăție veșnică.
___________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE DIN 
DOMENIUL DE ACTIVITATE AL SOCIETĂȚII ROMÂNE 
DE CRUCE ROȘIE

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.


Insignă - Crucea Roșie


Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie umanitara membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, auxiliara autoritatii publice si abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelor vulnerabile. Deasupra am postat logo-ul Societății Naționale de Cruce Roșie și un Carnet de membru al Crucii Roșii de Tineret din R.P.R. acordat în data de 15 martie 1963, elevului Marta Eduard, de la Școala medie "Mihai Sadoveanu" din Iași.   

Insignă - Crucea Roșie
R.P.R. - (Republica Populară Română)
Conform Legii nr. 139 din anul 1995 și Statutului sau, Crucea Rosie Romana este persoana juridica cu drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial. Ea isi desfasoara activitatea cu caracter umanitar, ca organizatie de ajutor umanitar, auxiliara a autoritatilor publice. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania se bucura de protectia si de sprijinul statului si are, in calitate de organizatie de utilitate publica, dreptul de a cere sprijinul tuturor autoritatilor publice, iar acestea au obligatia de a-l acorda. Deasupra am postat o Diplomă acordată Postului sanitar al clasei a V-a, clasat pe locul I cu ocazia întrecerii dintre posturile sanitare școlare care au avut loc în anul 1965, de către Comitetului orașului Iași al Crucii Roșii a R.P.R..   


Insignă - Congresul societății de Cruce Roșie - 1989 

Crucea Rosie Romana asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Prin programele si activitatile sale in beneficiul societatii, contribuie la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica. Deasupra am postat o Diplomă de absolvire a cursului "Gata pentru Apărarea Sanitară", conferită de Crucea Roșie a Republicii Populare Române, tovarășei Roșioru Alexandrina.


Insigna - Echipier sanitar 
R.P.R. - (Republica Populară Română)
Primul preşedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876 - 1897, poza de mai jos. 
La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii ce uneste Societatile Nationale surori, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte. Deasupra am postat un Brevet de Soră infirmieră voluntară conferit în data de 3 iunie 1942, de către Societatea națională de Cruce Roșie a României, sub înaltul patronaj și ocrotire a majestății sale regina mamă Elena, doamnei Elvira Honceru din Botoșani. 

Insignă - Echipier fruntaș
Romania a devenit parte semnatara la prima Conventie de la Geneva din 1864 si a ratificat-o in 1874. Doi ani mai tarziu, la 4 iulie 1876, a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania si si-a inceput activitatea in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti. Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. Deasupra am postat un Carnet de membru al Crucii Roșii a Republicii Populare Române, acordat în data de 24 noiembrie 1935, inginerului economist Beuran Grigore. 

Insignă - Donator onorific - 10
Principalele atributii ale Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania sunt;
a) sa actioneze in caz de conflict armat, iar in timp de pace sa se pregateasca si sa actioneze, ca auxiliara a autoritatilor publice, in toate domeniile prevazute de Conventiile de la Geneva din 1949 si in favoarea tuturor celor aflati in suferinta, atat persoane civile, cat si militare;
b) sa contribuie la ameliorarea starii de sanatate, la prevenirea imbolnavirilor si la alinarea suferintelor prin programe de intrajutorare in beneficiul colectivitatii;
c) sa organizeze, la nivel national sau local, dupa caz, servicii de ajutoare de urgenta in favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele si natura acestora;
d) sa recruteze, sa instruiasca si sa puna la dispozitie personalul necesar pentru realizarea misiunii sale;
e) sa promoveze participarea copiilor si a tinerilor la activitatile specifice;
f) sa autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;
g) sa organizeze si sa participe la actiuni internationale de ajutorare a victimelor, indiferent de cauzele si de natura dezastrelor;
h) sa faca cunoscut opiniei publice, in special copiilor si tineretului, actiunile sale, cat si pe cele ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, precum si Principiile fundamentale ale Crucii Rosii, idealurile pacii, respectului si intelegerii intre toti oamenii si toate popoarele;
i) sa incheie conventii de colaborare si sa alcatuiasca programe de actiune comune cu alte societati sau asociatii care desfasoara activitati umanitare, cu ministere si alte institutii de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, in vederea realizarii misiunii sale umanitare;
j) sa participe, pe baza programelor initiate de Ministerul Sanatatii, la recrutarea donatorilor de sange, la combaterea unor epidemii si la alte actiuni.

Deasupra am postat un Carnet de membru al Societății Naționale de Cruce Roșie a României, acordat în anul 1942 domnișoarei Olimpia Diaconescu.

Insignă - Donator de onoare - 25 
Exista sapte principii fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. In viziunea Crucii Rosii, un principiu este o regula de conduita obligatorie, bazata pe ratiune si pe experienta, care guverneaza activitatea tuturor componentelor Miscarii, in orice moment. Aceste principii unanim acceptate sunt: Umanitate; Impartialitate; Neutralitate; Independenta; Voluntariat; Unitate și Universalitate. Deasupra am postat un brevet (carnet) care însoțește insigna "Evidențiat în munca medico-sanitară" acordat de către Ministerul sănătății și prevederilor sociale, în anul 1960, tovarășului doctor Șerban Pavel de la Sanatoriul T.B.C. din localitatea Tulgheș, Regiunea Autonomă Maghiară. 

____________ooOoo____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 embleme de identificare a unor unități militare,
cusute pe mâneca uniformei militare din armata regală 
olandeză pe timpul celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni italiene

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 17.01.2015

Niciun comentariu: