joi, 15 ianuarie 2015

BARRANCOS - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente 
de cultură și arhitectură din localitatea portugheză 
BARRANCOS, regiunea ALENTEJA, precum și 
două vederi generale. 
Biserica
Statuia Taurul
Fântâna
Arhitectură locală
Vederi generale

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
 
NICOLAE IORGA (1871-1940)
om politic, profesor, istoric și scriitor român 
  • Adevărul este pretutindeni, dar nu-l recunoaște decât cel care-l caută.
  • Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să-l răsplătești.
  • Ce păcat că între un bărbat şi o femeie e aşa de grea prietenia gândurilor! Dincolo de zidul formelor pândeşte primejdia trupurilor.
_____________xxx_____________

O PLACHETĂ, 
O MEDALIE ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala). 

Emblema de merit a Armatei române - Ştiinţa militară”, clasa a II-a, 
În conformitate cu Ordinul nr.102 /2012 al Ministrului Apărării Naționale, Emblema de merit a Armatei române - Ştiinţa militară”, clasa a II -a, are reprezentat pe avers un scut heraldic creat înalt de 35 mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut sunt reprezentate, în plan central, 3 făclii ale ştiinţei deasupra unei cărţi deschise, dispusă deasupra a două buzdugane orientate cu bulbul de lovire în jos. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele. Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe două rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, STIINTA MILITARA. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare verde deschis cu 3 benzi de 2 mm, de culoare portocalie, dispuse central, având spaţii de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere. Această emblemă se conferă pentru obținerea titlului de „doctor în știință”, pentru elaborarea unor lucrări de valoare fundamentală sau pentru invenții și inovații brevetate, aplicate în sistemul militar. 

Placheta - Eugeniu Carada * 1837 - 1910
A părăsit lumea în care până la urmă a stat în rândurile
întâi ale muncii și a lăsat un loc care va rămâne veșnic
gol, căci nu se va afla un urmaș al virtuților sale 
de simplicitate, renunțare, credință și energie.
Eugeniu Carada (născut 29 noiembrie 1836 la Craiova şi decedat la 10 februarie 1910 la Bucureşti) a fost un economist politic şi scriitor român. Alături de Ion C. Brătianu, înfinţează Banca Naţională a României în anul 1880. Deşi nu acceptă funcţia de Guvernator, o preia într-un final pe cea de director, după ce Brătianu l-a ameninţat că îşi dă demisia din Guvern. Aceste refuzuri, precum şi multe altele adunate de-a lungul anilor, denotă nu atât demnitatea lui Carada, cât şi modestia lui. În ceea ce priveşte Banca Naţională, el însuşi merge la Paris pentru a supraveghea tipărirea biletelor şi organizează numeroase filiale şi centre în toată ţara.. Din toate acţiunile sale se observă spiritul său extraordinar, spirit ghidat doar de dragostea pentru patrie şi de dorinţa de a dezvolta ţara cu puteri româneşti. El ajută şi finanţează numeroase persoane, asigurând dezvoltarea unei burghezii autohtone. Remarcabil este însuşi faptul că a compus planurile de construcţie pentru palatul băncii naţionale. A lucrat în cadrul băncii mai mult de 30 de ani, asigurându-i o asemenea prosperitate, încât multe personalităţi ale vremii spuneau că, şi în cazul în care niste neghiobi ar veni la conducerea ei, Banca s-ar conduce singură, într-atât de bine organizată era de Eugeniu Carada.

Insigna - Comunitatea rușilor lipoveni din România 
Comunitatea rușilor lipoveni din România (C.R.L.R.) este o asociație cu caracter etnic, social, cultural, umanitar, care reunește cetățeni români, cunoscuți sub denumirea de ruși – lipoveni. În vederea realizării obiectivului său specific, acela al promovării valorilor etnoculturale ale minorităţii ruşilor lipoveni, C.R.L.R. a dezvoltat o strategie transinstituţională care a reunit programe reprezentând următoarele direcţii: cultură, învăţământ, infrastructură,  social, relaţionare naţională şi internaţională. Comunitatea ruşilor lipoveni din România s-a înfiinţat în urmă cu 20 de ani. Din anul 1990 apare periodicul bilingv lunar Zorile, iar din 1998, la Iaşi apare revista lunară de cultură Kitej-grad. S-au organizat 5 simpozioane ştiinţifice internaţionale cu tema „Cultura ruşilor lipoveni în context naţional şi internaţional”, 10 festivaluri naţionale ale cântecului, dansului, portului popular şi obiceiurilor ruşilor lipoveni şi 4 festivaluri folclorice pentru copii. În ultimii 3 ani consecutiv la Brăila s-au organizat Festivaluri Poezie Ruse unde au participat elevi ai claselor gimnaziale şi licee. C.R.L.R. s-a implicat în deschiderea cabinetelor de limba rusă maternă în şcolile care cuprind în curriculum această disciplină. Arealul activităţilor desfăşurate a îmbinat acţiunile organizate la nivel naţional cu cele locale, fie din programul propriu-zis al organizaţiei, fie din strategia partenerială a acesteia, organizate prin urmare la nivelul unităţilor şcolare, bibliotecilor, căminelor culturale. Analiza activităţilor comunităţilor locale a evidenţiat o diversitate de forme de manifestare a valorilor culturale : tradiţii şi obiceiuri specifice, numere de spectacol prezentate in limba rusa materna în cadrul serbărilor şcolare din Programul activităţilor extraşcolare, aniversarea unor date cu semnificaţie pentru istoria şi cultura minorităţii, vizionări de filme ruseşti, expoziţii plastice şi fotografice, spectacole  în cadrul unor proiecte parteneriale cu comunităţile locale / căminele culturale din alte localităţi, vernisajul operei unor autori de referinţă la bibliotecile locale, permanenta legătură a filialelor C.R.L.R. cu unităţile şcolare în care se predă limba rusă maternă etc.

Insigna - C.F.R. - (Căile ferate române)
Căile ferate române (C.F.R.) este compania națională de transport feroviar a României. C.F.R. administrează infrastructura, transportul de călători și marfă pe calea ferată din țară. Rețeaua este integrată semnificativ cu alte rețele feroviare europene, oferind servicii paneuropene de transport de pasageri și marfă. C.F.R., ca instituție, a fost fondată în anul 1880, după ce prima cale ferată pe teritoriul actual al României a fost deschisă în anul 1854. Sus am postat logo-ul Companiei naţionale C.F.R.. 

Insigna - C.F.R. marfă - (Căile ferate române)
Prima cale ferată din lume s-a inaugurat în data de 15 septembrie 1850 în Anglia, între oraşele Liverpoool şi Manchester. Pe actualul teritoriu românesc prima linie a fost deschisă pe data de 20 august 1854 și făcea legătura între Oraviţa şi Baziaş.Linia, având o lungime de 62,5 km, a fost folosită inițial doar pentru transportul cărbunelui. De la 12 ianuarie 1855 linia a fost administrată de Căile Ferate Austriece, Banatul fiind în acel timp parte a imperiului austriac. După diverse îmbunătățiri tehnice la linie în următoarele luni, relația Oravița - Baziaș a fost deschisă pentru traficul de pasageri la data de 1 noiembrie 1856.  

Insignă - 125 - C.F.R. - (Căile ferate române)
Pe data de 1 septembrie 1865, compania engleză John Trevor-Barkley a început construcția liniei ferate Bucureşti - Giurgiu, date în folosinţă în dat de 26 august 1869. În septembrie 1866 Parlamentul României a aprobat construcția unei linii ferate de 915 km, de la Vârciorova (malul Dunării - judeţul Mehedinţi de astăzi) până în oraşul moldovenesc Roman, trecând prin Piteşti, Bucureşti, Buzău, Brăila, Galaţi, şi Tecuci. Costul construcției era la acel timp de 270000 de franci de aur pe kilometru și construcția a fost încredințată consorțiului german Strousberg. Linia a fost deschisă în mai multe faze - prima parte, Piteşti - Roman a fost deschisă la 13 septembrie 1872, iar partea Varciorova - Pitești pe 9 mai 1878.

Insigna - B.P.R. - (Banca populară română) 
Cooperativa de Credit - Banca Populara Romana (B.P.R.) a fost infiintata in decembrie 1996 și ea este cea mai importanta banca populara la ora actuala, detinand surse importante financiare atrase de la populatie. 

______________ooOoo_______________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN LIMBA MAGHIARĂ
Acțiune 600 lei 1922 
SZATMAR VARMEGYEI TAKAREKPENZSTAK RESVENYTARSASAG 
Banca de economii a comitatului Szatmar - Carei - Societate pe acțiuni

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni olandeze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 15.01.2015

Niciun comentariu: