sâmbătă, 3 ianuarie 2015

BENESOV - CEHIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea cehă BENESOV (denumire 
germană - BENESCHAU), regiunea centrală BOEMIA,
câteva trimiteri poștale ilustrate, o acțiune și 
câteva insigne locale. 
Biserica Sf.Mihai
Castelul Konopiste
Piața centrală
Piața Masaryk
Banca Masaryk
Ruinele bisericii franciscane 
Fabrica de bere
Gara
Gimnaziul
Spitalul nou
Spitalul vechi
Arhitectură locală
Trimiteri poștale ilustrate
Acțiune locală
Set 3 insigne locale

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ 
DE LA AUTORUL BLOGULUI

MINCIUNA SPORT NAȚIONAL

La gătit, spus, minciunele,
Artiste, sunt doamnele,
Domnii se întrec cu ele,
... Că-ngheață și apele!

CONSTATARE

De jur-împrejur privesc
Si constat că ei gândesc
Nu la respectarea legii
Ci, la cuantumul... șpăgii!

____________xxx____________

CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Emblema de merit a Armatei române 
Rezerva armatei române”, clasa a I-a
În conformitatea cu Ordinul nr.102/2012 al Ministrului Apărării Naționale, Emblema de merit a Armatei române - Rezerva armatei române”, clasa a I-a, are reprezentat pe avers un scut heraldic antic înalt de 35 milimetri, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 milimetri, pe care este dispus, central deasupra scutului, un coif de armură medievală. Pe scut este reprezentată, în plan central, pasărea Phoenix, având în partea de jos un buzdugan. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. De cununa de lauri este ataşat dispozitivul de prindere alcătuit din două inele. Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, coiful medieval şi profilul scutului. Pe reversul scutului este scris pe două rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 milimetri - REZERVA ARMATEI ROMANIEI. În planul inferior se află cifra romană reprezentând clasa emblemei de merit. Panglica, lată de 35 milimetri și cu înălţimea aparentă de 50 milimetri, este din rips moarat de culoare albastru deschis cu 3 benzi de 2 milimetri, din care una de culoare roşie în mijloc şi două de culoare verde dispuse central, având spaţii de 5 milimetri între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere. Emblema clasa a I-a este oferită generalilor în rezervă și retragere pentru merite în promovarea spiritului militar.

Insignă - C.E.C. (Casa de economii și consemnațiuni)
În regimul comunist exista o singură instituție de economisire a banilor, aceasta fiind Casa de Economii și Consemnațiuni, prescurtat C.E.C.. Încă de pe băncile școlii copii erau îndrumați să economisească, din puținul lor, pe formularul Foaie de economii C.E.C.. C.E.C.-ul a promovat mai multe instrumente de economisire pe formularul Libret de economii C.E.C..

Insignă - C.E.C. 130 ani 1864 - 1994
Uneori se acordau dobânzi un pic mai avantajoase și câștiguri în bani sau alte bunuri (apartamente, mașini etc) ori se organizau tombole cu câștiguri pentru a atrage populația spre activitatea de economisire. În programele de radio, televiziune ori jurnalele cinematografelor deseori se prezentau reclame publicitare pentru economisire la C.E.C.. Pe coperțile caietelor, pe cutiile cu chibrituri ori pe alt suport material se prezentau interesante reclame grafice pentru activitatea de economisire a banilor prin C.E.C.. Sus am postat logo-ul vechi și cel actual al C.E.C.. 
Sus am postat un exemplar Foaie de economie C.E.C., mai multe instrumente de economisire pe Librete de economii C.E.C. și câteva reclame grafice pentru activitatea de economisire la C.E.C.. 
Deasupra este reprezentat un Libret de economii CEC din anul 1935, poză primită prin amabilitatea domnului Septimiu Marinescu, căruia îi mulțumesc și aici. Remarcați stema mijlocie a Regatului României (pe mijlocul carnetului) și stemele provinciilor românești (pe margini).

Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie (cunoscut îndeobște ca Palatul C.E.C., după denumirea ulterioară a instituției), este o clădire din București, situată în Calea Victoriei, față în față cu Palatul Poștelor, construit în aceeași perioadă. Piatra de temelie a Palatului C.E.C. a fost pusă în data de 8 iulie 1897, în prezența regelui Carol I al României și a reginei Elisabeta. Până în 1875, în acel loc se aflaseră mănăstirea și hanul "Sfântul Ioan cel Mare". Realizată după planurile arhitectului Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceză de la sfârșitul secolului XIX, Palatul C.E.C. a fost terminat în anul 1900. În prezent, palatul găzduiește sediul C.E.C. Bank, urmașa vechiului C.E.C. (Casa de Economii și Consemnațiuni). Palatul, construit în stil eclectic se termină cu o cupolă de sticlă și metal. Intrarea este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit. Cele patru volume de colț, decorate cu frontoane și steme, sunt acoperite de cupole în stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului, în care funcționează diferite ghișee ale instituției. Ornamentația judicioasă a fațadelor, echilibrul volumelor care îl compun fac din acest palat un interesant monument de arhitectură al orașului. În octombrie 2006, Guvernul României a aprobat transferarea Palatului C.E.C. către Primăria municipiului București, clădirea urmând a fi transformată în muzeu de artă, C.E.C. Bank putând să păstreze imaginea Palatului C.E.C. încă 20 de ani. C.E.C.-ul ca instițutie a fost înființat în anul 1864 printr-o lege inițiată de către Alexandru Ioan Cuza.

Constantin Brâncuși 1876 - 1957 
125 ani de la naștere
La muse endormie - L'anniversaire a 130 ans de la 
naissance du sculpteur Constantin Brâncuși
Constantin Brâncuși (născut la data de 19 februarie 1876 în localitatea Hobița, județul Gorj și decedat la data de 16 martie 1957 în Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române. Trupul său neînsuflețit odihnește la Paris deși dorința marelui artist a fost de a fi înmormântat în țara sa. În zilele noastre s-a încercat mici demersuri pentru repatrierea rămășițelor sale pământești.  

La muse endormie (Muza adormită) este o sculptură în bronz lustruit realizată de către Constantin Brâncuși în anul 1910, având forma unui cap de femeie cu ochii închiși. Se știe că modelul pentru realizarea acestei opera este baroneasa Frachon. Opera are următoarele dimensiuni de gabarit; 27 x 18 x 5 centimetri și este expusă permanent la Muzeul național de artă modernă – Centrul național pentru artă și cultură Georges Pompidou din Paris – Franța.

Insignă - A.R.E.L. - (Asociația română a electricienilor)
A.R.E.L. – Asociația română a electricienilor este o organizație profesională, care se bazează pe conclucrarea persoanelor fizice care desfășoară activități în domeniul electric, având ca misiune dezvoltarea activității în domeniul electric pe teritoriul României în condiții de eficiență și rentabilitate, precum și protejarea și promovarea intereselor prfesionale și a activităților realizare de membrii săi în domeniul electric. Asociația este constituită în baza O.G.nr. 26/2000 fiind o organizație neguvernamentală, apolitical, independent, non-profit, cu personalitate juridică, deplin autonomă din punct de vedere structural, funcțional și economic. Sediul central al A.R.E.L. este în București, str. Padeș, nr.16, sectorul 4.  

Set 3 insigne - A.S. (Asociația studenților)
Se pare că cele 3 insigne aparțin domeniilor; cultură, construcții și arhitectură. Nu dețin alte informații despre aceste insigne. Dacă cineva m-ar putea ajuta cu vreo informație, i-al fi sincer recunoscător.   

____________ooOoo____________

INSEMNE MILITARE NAȚIONALE
Set 3 insigne de identificare a unor 
unități militare din armata regală olandeză 
pe timpul celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 03.01.2015

Niciun comentariu: