joi, 1 ianuarie 2015

AUDENAERDE - BELGIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea belgiană AUDENAERDE (denumire 
flamandă OUDENAARDE), provincia FLANDRA DE EST, 
regiunea FLANDRA și câteva trimiteri poștale ilustrate, 
precum și o monedă locală.  
Biserica St.Joseph
Biserica Sf.Vedast
Biserica Sfânta Walburga
Clubul de golf și echitație
Biserica Sf.Martin
Gara
Memorialul Tacambera
Strada Libertății 
Ecluza nouă
Biserica Notre Dame de Pamele
Arhitectură locală
Trimiteri poștale ilustrate
Moneda locală de 50 ducați

***

SĂ MAI ȘI ZÂMBIM!  
  • Cel mai lung nume din lume, al unei localităţi, înscris de curând în Cartea recordurilor, este cel al unui oraş din Thailanda, numit "Krung Thep Maha Nakorn Amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok PhoP noppa ratrajathani burirom Udom rajaniwesmahasat Harn Amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit". Denumirea localităţii conţine 163 litere şi se traduce astfel: "Pământ al îngerilor, marele oraş al nemuririi, al pietrei divine, marele pământ angelic, necucerit de cele nouă pietre, oraşul regal, un loc plăcut de Palatul Regal, teren etern al îngerilor şi al spiritelor predestinate spre reîncarnate, creat de către regele Devas". 
  • Al doilea cel mai lung nume geografic din lume, menţionat şi el în Cartea recordurilor, este "Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe Nua kitanatahu". Cuvântul este format din 85 de litere şi provine din maori, un dialect din Noua Zeelanda. Acesta se traduce prin "locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care a alunecat, a urcat şi a înghiţit munţi, cunoscut sub numele de mâncător de pământ, a cântat din flaut iubitei lui ". 
  • Cel mai scurt nume de oraş din lume este pur şi simplu "A". Acesta este situat atât în Suedia cât şi în Norvegia. În limbile scandinave, "A" înseamnă "râu".

___________xxx___________

CÂTEVA 
MEDALII ȘI INSIGNE
DIN JUDEȚUL CONSTANȚA 

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Expoziția filatelică medicală - Techirghiol 1982
Al III-lea simpozion național de acupunctură - Techirghiol 2 oct.1982
Techirghiol (sau Tekirghiolîn limba turcă Tekirgöl, însemnând "lacul barbunului") este un oraș din județul Constanța, Dobrogea, România.  Orașul cu o populație de 7108 locuitori se află la 15 kilometri distanță Constanța. Orașul este cunoscut datorită lacului cu același nume, a sanatoriul balnear și a mănăstirii Sfânta Maria. Se știe că aici a existat o însemnată comunitate de germani din care majoritatea au fost strămutați cu forța în Germania, în anul 1940. Sus am postat o poză cu Biserica din Techirghiol. 
Acupunctura (temă controversată a medicinei) este o practică în care sunt introduse ace în diferite locuri ale corpului uman pentru vindecare. Se spune că este dureroasă, dar în același timp vindecă de boli, previne boli, crește imunitatea și poate fi folosită în scop terapeutic. Acupunctura este bazată pe metode tradiționale, nicidecum pe știință, însă se spune că este foarte eficientă. Dar acupunctura este considerată o medicină alternativă nu medicină „de bază”, pentru că nu poate fi verificată foarte precis. Ea se bazează pe teoria meridianelor energetice. Dacă pe traiectul lor apare un excitant prin înțepare sau presură, poate să diminueze durerea, sau să producă ameliorări ale organului lezat. Practica acupuncturii datează din secolul 2 Î.Hr. din China.

Insigna - C.C.H. Constanța 
(Compania de construcții, comunicații și hidrotehnice)
C.C.H. Constanța (Compania de construcții, comunicații și hidrotehnice), după cum reiese și din denumire, are ca obiect de activitate construirea, modernizarea și repararea instalațiilor portuare precum și realizarea de diguri de protective, dane de acostament etc, aferente litoralului marin. Sediul central al companiei este situat în municipiul Constanța, strada Albăstrelelor , nr.14. 

Insigna - Costinești
Costinești este o comună din județul Constanța, Dobrogea, România, ce a fost înființată în anul 1999. Comuna se compune din localitățile Costinești, stațiune de pe litoralul Mării Negre, denumită cândva și “stațiunea tineretului” și satul Schitu. La recensământul din anul 2011 comuna avea 2866 de locuitori, în creștere față de recensământul din anul 2002, când se înregistrase 2530 de locuitori. Sus am postat o poză cu plaja și arhicunoscutul obelisc de la Costinești.

Insignă regalistă - S.N. - (Serviciul naval)
Corăbiile medievale ale Dobrogei, Țării Românești și Moldovei dispar odată cu cucerirea litoralului românesc de către Imperiul otoman, în secolul XV. Până în anul 1878 navigația navelor comerciale românești pe mare se efectua din porturile Brăila, Galați și, între 1856 și 1878, Reni, Ismail și Chilia nouă. Erau în general nave cu pânze (cele cu aburi fiind rezervate flotei militare), care în aceste porturi preluau sau predau mărfurile transportate până aici fie pe uscat, fie cu „bolozanele” (șlepuri cu pânze și vâsle) dunărene. Aceste nave aparțineau de regulă unor mari negustori din Țara Românească și Moldova,ca familiile Caragea sau Bellu. Majoritatea asigurau ruta Galați –Constantinopol. Începând cu anul 1859, Unirea principatelor dă naștere pavilionului românesc care este ridicat în locul celui al Țării Românești și Moldovei. Școala flotilei funcționa la Galați din anul 1872, înainte de a fi transferată la Constanța ca „Universitate Maritimă”. După anul 1878 (alipirea Dobrogei la România la România) a fost înființat Serviciul Mritim Roman (cu sediul la București, dar baza la Constanța). În anul 1909, anul înființării Școlii Navale Superioare de la Constanța, S.M.R. avea în exploatare o duzină de pacheboturi și vreo douăzeci de cargouri și alte nave, la care se adăugau nave ale unor companii private. Serviciul Maritim Român a fost desființat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, după ce U.R.S.S. confiscă cele 16 vase de linie, și înlocuit printr-o întreprindere sovieto-română denumită Sovromtransport, căreia sovieticii îi atribuiră două dintre navele confiscate: pachebotul Transilvania și vaporul mixt Ardeal. La rândul său compania „Sovromtransport” a fost integrată în anul 1954 în noua companie Navrom, înființată prin Hotărârea Consilului de Miniștri Nr. 368 și intrată sub controlul exclusiv al statului român, cu sigla „N.R.”, litere scrise cu roșu peste două benzi orizontale albastre. Sus am postat Pavilionul de navigație al Țării Românești la 1840 și un afiș al Serviciului Maritim Român din anul 1897. 

Insigna - Societatea marinarilor "Regina Elisabeta" Constanța
Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta sau Elisaveta a României, nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, născută în data de 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania şi decedată la 18 februarie 1916 la Curtea de Argeş) a fost întâia regină a României, soţia lui Carol I, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Mai este deasemenea cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, iar ca patroană a artelor Carmen Sylva, şi ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniţilor.

Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 Î.E.N., când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, pozele câtorva clădiri inconfundabile din orașul Constanţa, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Clădirea Primăriei 
Farul genovez
Moscheea Carol I
Muzeul de artă 
Statuia lui Ovidiu
Căpitănia portului
 Trimiteri poștale ilustrate

Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, populația care locuiește în orașe numărând puţin peste 500000 de locuitori din totalul de aproximativ 760000 de locuitori. Județul este situat în extremitatea SE a României, are o suprafaţă de 7071 km.p., iar capitala judeţului este oraşul cu acelaşi nume, Constanţa. Ca subunităţi administrative judeţul are 3 municipii - Constanța, Medgidia și Mangalia, 9 oraşe - Băneasa, Eforie, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Techirghiol, Ovidiu şi 58 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva locuri de vizitat în acest județ, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Stațiunea Venus
Cheile Dobrogei
Monumentul de la Adamclisi
Cetatea Carsium - Hârșova
Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei
Lacul Techirghiol
Farul
Canaralele Hârșova
Sanatoriul balnear Mangalia
Stațiunea Mamaia
Muzeul marinei militare Mangalia
Podul de la Cernavodă
Trimiteri poștale ilustrate

__________ooOoo__________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 embleme de identificare a unor unități militare,
cusute pe mâneca uniformei armatei regale olandeze,
pe timpul celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni franceze

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.01.2015

Niciun comentariu: