luni, 5 ianuarie 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE - BELGIA 8


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Aversul monedei prezintă câteva stele, o coală de hârtie, o pană de scris și o parte a hărții Europei, pe când reversul prezintă o hartă completă a Europei și câteva stele. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 2007, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 2500 de exemplare.  
Tratatul de la Roma este documentul international oficial prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (E.E.C.), acesta fiind semnat în data de 25 martie 1957 de către următoarele state europene; Franţa, R.F.G., Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg. Inițial, numele complet al tratatului a fost Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul C.E..


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Pasărea albastră (Bluebird), mai exact trecerea a 50 de ani de când scriitorul Maurice Maeterlinck a scris piesa de teatru “Pasărea albastră. Aversul monedei prezintă un ornament decorativ și o Pasăre albastră, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 2008, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 2500 de exemplare.  
Bluebirds (Păsările albastre) sunt un grup de păsări mijlocii, mai ales insectivore. Penajul lor diferă de la albastru închis la albastru deschis cu nuanțe de roz și bej. Aceste păsări preferă pajiștile deschise pe care se găsesc copaci puțini. Pasărea albastră este iubită de către grădinari deoarece această igienizează grădinile de orice insecte. Scriitorii și compozitorii au adoptat Pasărea albastră ca simbol al fericirii. Aici se încadrează perfect și piesa de teatru a scriitorului belgian Maeterlinck.
 
În Ajunul Craciunului copiii unui padurar sarac, Tyltyl si Mytyl, viseaza ca Zana Berylune ii trimite sa caute Pasarea Albastra a Fericirii. Tyltyl si Mytyl calatoresc in Tara Amintirii, ajung la Palatul Noptii, apoi in Gradina Fericirilor si in Imparatia Viitorului. Este un tinut de basm, in care animalele si obiectele neinsufletite vorbesc. Cand copiii se trezesc, vecina lor, Berlingot (Zana Berylune), il roaga pe Tyltyl sa-i dea micuta lor pasare pentru fetita ei care este pe moarte. Baiatul descopera ca pasarea este albastra si ca este aceea pe care o cautau. Aceasta este Pasarea Albastra, odiseea a doi copii care au pornit in cautarea Fericirii. Prima sa reprezentatie a piesei a avut la Moscova, în anul 1908, și de atunci piesa lui Maurice Maeterlinck, creatorul teatrului simbolist, a fost jucata de nenumarate ori pe scena marilor teatre ale lumii. Adaptarea în limba română a piesei s-a realizat în anul 1957 de către Radu Costachescu, in varianta radiofonica, cu Silvia Chicos in rolul lui Tyltyl, piesa fiind apreciată ca o feerie plina de sensibilitate si de candoare. 
Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck (născut 1862 și decedat 1949) a fost un poet, eseist și dramaturg belgian de limbă, franceză. Este considerat cel mai important dramaturg al simbolismului mondial. În anul 1911 a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură.
  
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Erasmus din Rotterdam. Aversul monedei prezintă chipul lui Erasmus din Rotterdam, pe când reversul prezintă o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 2009, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 3000 de exemplare.
Erasmus (Desiderius) din Rotterdam (născut în anul 1466 sau 1467, 1469 și decedat în anul 1536) a fost un teolog și erudit olandez, unul din cei mai însemnați umaniști din perioada Renașterii și Reformei din secolele al XV-lea și al XVI-lea, "primul european conștient" – după aprecierea jurnalistului austriac Ștefan Zveig. Pentru faptul că a criticat stările neconforme din biserica catolică a timpului său, a fost considerat precursor al reformei religioase, deși el însuși nu a aderat la protestantism, promovând în mod consecvent spiritul de toleranță religioasă.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
SOCRATE (470 – 399 Î.E.N.) filozof grec 
  • Virtutea constă în a nu depăși măsura cu nimic.
  • Întăriți trupul vostru prin muncă și mintea prin studiu!
  • Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas.

___________xxx___________

O MEDALIE ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insigne simbol pentru absolvirea unor forme de pregătire  
a ofițerilor din Armata română
 
Conform Ordinului nr. 102/2012 al Ministrului Apărării Naționale, insignele onorifice de absolvire a instituţiilor de învăţământ superior militar sau civil, a Colegiului Naţional de Apărare, a colegiilor/cursurilor postuniversitare, insignele de specialist de clasă pe domeniu funcţional, precum şi cele ale categoriilor de forţe ale armatei sunt propuse de structurile militare cu atribuţii în domeniu, analizate şi aprobate de Comisia de heraldică şi denumiri a Ministerului Apărării Naţionale. Dimensiunile acestora sunt stabilite şi se realizează potrivit prevederilor normelor metodologice privind realizarea, adoptarea şi utilizarea obiectelor heraldice militare, precum şi a denumirilor onorifice şi simbolice. Confecţionarea lor se realizează, după aprobare, prin grija şi din fondurile structurilor militare care le-au solicitat şi se conferă cu prilejul evenimentelor pentru care au fost realizate, de către şefii structurilor militare în cauză. Insignele-simbol se prezintă sub forma unor panglici dreptunghiulare din rips, aplicate pe suport metalic, lungi de 20 mm, late de 10 mm, şi au aceleaşi culori ca panglicile, iar pe spate au un sistem de prindere.

Insignă - Academia tehnică militară
Doctor în științe inginerești  
Academia Tehnică Militară a fost formată prin Decretul nr. 371 din 14 septembrie 1949, alături de Academia Militară, Academia Militaro-Politică și Academia Spatelui Armatei, prin reorganizarea Școlii de Război, o instituție de învățământ militar superior înființată de Regele Carol al II-lea în anul 1937. În Decretul 371 scria că Academia Tehnică Militară are ca scop să formeze ofițeri ingineri cu o pregătire corespunzătoare specificului tehnic al diferitelor arme, necesar pentru încadrarea comandamentelor, unităților, formațiunilor și instituțiilor militare de specialitate. Ulterior, Academia Tehnică Militară a fost comasată cu Academia Militară. În 17 mai 1990, prin Hotărârea de Guvern nr. 550 s-a procedat la reorganizarea Academiei Militare și reînființarea Academiei Tehnice Militare ca instituție de învățământ superior politehnic militar, cu sediul în municipiul București, bulevardul George Coșbuc, numerele 39-49, subordonată Ministerului Apărării Naționale. Sus am postat logo-ul și o fotografie cu sediul central a Academiei tehnice militare.  

Jandarmeria Română - 145 de ani * 1850 - 1995 
România - Ministerul de Interne
Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Internelor si Administrației publice. Jandarmeria a fost fondata în anul 1893 și refondată după căderea comunismului, în anul 1990. Sus este postat logo-ul Jandarmeriei romane, iar mai jos admiri câteva uniforme ale jandarmeriei interbelice.  
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1433 jandarmi călări şi pedeştri. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În ceea ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar, pe care îl execută la solicitarea autorităţilor. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunităţi mobile. În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român. Astfel, odată cu transformarea Regimentului de jandarmi în Legion de jandarmi, începe şi procesul de înlocuire treptată a escadroanelor şi companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanţi, pe baza Ordonanţei nr.896 din 20 iunie 1864. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864 Jandarmeria este organizată pe principii noi, scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente. Legea Jandarmeriei din 1850 şi Regulamentul jandarmilor de oraş din 1665 au constituit principalele documente pe baza cărora şi-a organizat şi desfăşurat activitatea Jandarmeria, iar în perioada următoare au fost documentele care au stat la baza elaborării de noi legi şi regulamente. Perioada 1866-1867 se caracterizează prin transformări în sistemul de apărare al ţării în anii 1868, 1872, 1874 şi 1877, având drept rezultat modernizarea şi pregătirea armatei române, care prin strălucite fapte de arme, în Războiul pentru independenţă al României din 1877-1878 s-a acoperit de glorie, consfinţind independenţa. În anul 1893 s-a aprobat Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale iar în anul 1908 Legea Jandarmeriei.  

Insignă - Asociația juriștilor din R.P.R.
(Republica Populară Română)
Insignă - Asociația juriștilor din Republica Socialistă România
Asociaţia juriştilor din România este organizaţia juriştilor din ţara noastră, înfiinţată la 9 ianuarie 1954 prin contopirea societăţii „Justiţia Nouă" cu secţiunea română a „Asociaţiei internaţionale a juriştilor democraţi" având ca scopuri declarate formarea şi dezvoltarea unei conştiinţe juridice a cetăţenilor, desfăşurarea unor intense acţiuni pentru cunoaşterea legilor. Asociaţia juriştilor avea ca organ de presă "Revista română de drept", actualmente "Dreptul", cu apariţii lunare. Sus am postat două logo-uri ale acestei asociații. 

Insignă - Al Jamal internațional import - export
Al Jamal international import export este o societate commercială de import și export bunuri de larg consum, situată în municipiul Cluj-Napoca, strada Detunata, nr.5.

____________ooOoo____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză pe timpul
celui de-al doilea război mondial 

Câteva ornamente decorative marginale de pe
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane  

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.01.2015

Niciun comentariu: