sâmbătă, 17 ianuarie 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE - BELGIA 9


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Muzeul regal al Africii centrale. Aversul monedei prezintă acest edificiu cultural, câțiva oameni și un elefant, pe când reversul prezintă o hartă a Europei și câteva stele. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitate – proof și tirajul – 3000 de exemplare. 
Muzeul regal al Africii centrale este specializat pe etnografie și istorie naturală, fiind situat în localitatea Tervuren, provincia Brabantul flamand, undeva nu prea departe de Bruxelles. Ca să ne dăm seama de grandoarea acestui muzeu arăt mai jos câteva dintre colecțiile sale; 10 milioane de animale, 250000 mostre roci, 120000 obiecte etnografice, 20000 hărți, 56000 mostre lemn, 8000 instrumente muzicale și 350 de arhive. 

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 100 de ani de la descoperirea Polului Sud. Aversul monedei prezintă chipul lui Roald Amundsen și un grup de oameni cu un steag, pe când reversul prezintă o hartă a Europei și câteva stele. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitate – proof, tirajul – 2500 de exemplare, designerul aversului – Ingrid Austild Rise și prețul unitar de vânzare – 355 euro. 
Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872 - 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. El a fost primul om care a ajuns la Polul Sud în anul 1911. A dispărut în iunie 1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează școala belgiană de explorare a fundului mărilor. Aversul monedei prezintă chipul lui Auguste Piccard Antoine și a batiscafului inventat de el, pe când reversul prezintă o hartă a Europei și câteva stele. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 21 milimetri, greutatea – 6,22 grame, metalul – aur, calitate – proof, tirajul – 2500 de exemplare și prețul unitar de vânzare – 289 euro. 
Auguste Piccard Antoine (1884 – 1962) a fost un fizician, inventator și explorator elvețian. A activat ca profesor de fizică la Universitatea Liberă din Bruxelles. În anul 1930 el a realizat un balon cu ajutorul căruia a efectuat mari ascensiuni aeriene pentru timpul acela, fără a necesita costum de presiune. În anul 1937 Piccard a proiectat un batiscaf, o cabină de oțel rezistentă la mari presiuni și cu care s-ar fi putut face explorări pe fundul mărilor lumii. După terminarea războiului proiectul a fost reluat, s-a realizat cabina cu care însuși inventatorul a făcut mai multe scufundări în scop de cercetare, evenimentul marcând începutul școlii belgiene de explorare a fundului mărilor și oceanelor lumii.

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
 
de Liviu Gogu - Buzău

RIGOAREA LEGII

În a legii aplicare,
Nu-i loc de negociere:
Ca să n-ajungi la “răcoare”,
Dai exact… cât ți se cere.

CONSENS PE LEGE

”Unde-i lege nu-i tocmeală!
Spun juriștii cu temei,
Garantând cu-astă zicală,
Legea… gravitației.

__________xxx__________

CÂTEVA MEDALII
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Eminescu la Berlin 
Studii la Universitatea din Humboldt 1872 - 1874
Basarabenii recunoscători  
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. 
Universitatea Humboldt din Berlin (prescurtat HU Berlin) este cea mai veche și ca mărime a doua universitate din Berlin. Aici a studiat o vreme și Mihai Eminescu. Clădirea principală se află pe bulevardul Unter den Linden, din subcartierul istoric Dorotheenstadt, sectorul Centru. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Universității Humboldt – Berlin. Alte personalități ale lumii care au studiat aici au fost; Karl Marx, Friedrich Engels, Max Planck, Heinrich Heine, Otto von Bismarck, Gustaw Ludwig Hertz, Arthur Schopenhauer, Felix Mendelson Bartholdy, Ivan Turgheniev, Robert Schumann, etc.

Insigna - Asociația spoprtivă Prosp.Petrol
Prospecţiuni S.A. (Societate pe acțiuni) este un important furnizor de servicii geologice şi geofizice, cu vechime în industria românească de petrol şi de gaze. În prezent Prospecţiuni SA operează şi internaţional, iar pentru furnizarea de soluţii specializate face echipă şi cu alţi parteneri. Prezint mai jos câteva repere calendaristice ale prospectiunilor geologice în România; În anul 1906 s-a înființat Institutului roman de Geologie, devenit în anul 1950 I.P.G.G.H. (Institutul de prospectari geologice si geofizice de hidrocarburi), numele initial al companiei Prospectiuni S.A.. În anul 1995 ia ființă Agenția națională pentru resurse minerale și se ratifică noua lege a petrolului, iar în anul 2000 societatea Prospecțiuni SA se privatizează. În 2008 noua echipă managerială fixează ca obiective extinderea geografica si dezvoltarea portofoliului de clienti precum si depasirea competitorilor prin oferirea de servicii performante, eficiente din punct de vedere al costurilor, care sa respecte cele mai înalte standarde internaționale. În anul 2010 Prospectiuni se extinde din punct de vedere geografic (proiecte in  Portugalia, Maroc, Bulgaria, Senegal), birouri în Maroc, Senegal, Tadjikistan si reprezentanti in Italia, Bulgaria, Turcia, Iran, Irak).

Aviația civilă română - 60 ani 1920 - 1980
A 60-a aniversare a aviației civile române - 1980
Eroilor aerului
Aviația este ramura aeronauticii care se ocupă de construcția, funcționarea și utilizarea aeronavelor mai grele decât aerul. Prin „aviație” se mai înțelege totalitatea avioanelor și personalului care le deservesc. După scop și destinație, aviația se împarte în: aviația civilă și aviația militară. La rândul ei aviația civilă se împarte în: aviația de transport, aviația utilitară și aviația sportivă. Aviația sportivă are ca scopă principalrecrutarea de tineri pentru a deveni piloți sau parașutiști. În cadrul aviației sportive sunt organizate activități de zbor cu sau fără motor (planorism) pentru piloții sportivi, precum și activități de parasitism și aeromodelism.  
Câteva repere istorice ale aviaţiei civile din România:
-  Decretul 2705 din 26 iunie 1920 - aprobarea  "Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiunii Aviaţiei"
-    1931 - Însemnul de naţionalitate al aeronavelor româneşti este stabilit prin grupul de litere CV.
-    1932 -  Însemnul de naţionalitate al aeronavelor româneşti este stabilit prin grupul de litere YR. 
-    Decretul 1890 din 5 iunie 1932 - aprobarea Legii de organizare a aeronauticii şi de înfiinţare a Subsecretariatului de Stat al Aerului, din care face parte şi Direcţia Aviaţiei Civile
-    Decretul 516 din 5 decembrie 1953 - aprobarea Codului aerian
-    1965  România aderă la Convenţia privind Aviaţia Civilă Internaţională (ICAO), încheiată la 7 decembrie 1944 la Chicago.
-    1979 -  Se elaborează "Statutul personalului din aviaţia civilă".  
-    1991 -  România aderă la Conferinţa Europeană de Aviaţie Civilă (ECAC).
-    1993 -  Hotărârea de Guvern 405 din 12 august 1993 - înfiinţarea Regiei autonome Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în forma actuală. 
-    1996 -  România devine membru EUROCONTROL. 
Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti, situat în mijlocul Pieţei Aviatorilor, este realizat între anii 1930 - 1935 de către arhitecta şi sculptoriţa Lidia Kotzebue şi Iosif Fekete. Construcția, având o înălțime totală de 20 m, este compusă din sculpturi de bronz, așezate pe un postament de piatră, format dintr-un obelisc, situat la rândul său pe o structură realizată din patru prisme trapezoidale lipite între ele prin arcuri de cerc. Tot acest complex este fixat pe o bază circulară din piatră. Deasupra obeliscului este așezată o sculptură, înaltă de 5 m, cântărind 5 tone, care ilustrează omul zburător, având aripile defășurate. La baza obeliscului, de jur împrejurul acestuia, sunt prezentați trei aviatori căzuți. Pe soclu sunt prezente insignele, casca, aparatura aviatorilor, dar și numele aviatorilor căzuți între 1930 - 1935, sculptate în 13 plăci.

Insigna - L.N. - Loteria națională
Compania națională Loteria Română este o companie a statului roman, care deține monopolul privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, jocuri loto, pariuri mutuale, jocurile de noroc caracteristice activității cazinourilor, precum și jocurile de tip slot-machine și cele de tip bingo în România. Este una din instituțiile cu tradiție ale societății românești, fiind înființată la data de 14 septembrie 1906. Actul de naștere al Loteriei de Stat este Legea pentru constituirea unui fond al asistenței sanitare a sătenilor, care a fost promulgată în 29 mai 1906 de către regele Carol I. Această lege a fost modificată în anul 1931 prin Legea pentru înființarea și organizarea Loteriei de Stat pe clase. Inițial, jocurile erau organizate de biserici, iar banii nu mergeau la un singur câștigător. Cea mai mare sumă câștigată la loto în România este de aproximativ 11 milioane de euro, în data de 7 iunie  2009.

Loto-Prono România 
R.A.- L.P.S. (Regia autonomă Loto Prono Sport)
Pronosport-ul este un joc de pronosticuri sportive privind rezultatele meciurilor cuprinse în programul de concurs stabilit de fiecare dată de Loteria Română, meciuri care fac parte, de obicei, din campionatele de fotbal ale Italiei, României sau jocuri din cupele europene de fotbal. Programul de concurs cuprinde 13 meciuri. Participanților la acest joc li se solicită să indice pronosticul (1 – victoria echipei gazdă, x – meci egal și 2 – înfrângerea echipei gazdă) la fiecare dintre meciurile cuprinse in programul concursului PRONOSPORT. La concursurile PRONOSPORT se atribuie, de regula, câștiguri pe trei categorii variabile ca numar de pronosticuri exacte: Categoria 1 - pentru variantele cu cel mai mare număr de pronosticuri exacte; Categoria 2 - pentru variantele cu număr imediat inferior celei de la categoria 1 și Categoria 3 - pentru variantele cu număr imediat inferior celei de la categoria 2.

Insigna - Asociația Profesională a Coaforilor din România
Asociația Profesională a Coaforilor din România este forma de organizare a coaforilor din țara noastră.

___________ooOoo___________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză pe timpul 
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni maghiare

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 17.01.2015

Niciun comentariu: