Un site mi-a oferit nişte fotografii cu personalităţi ale lumii în ipostaze mai puţin cunoscute. Sunt actori, muzicieni şi oameni politici de primă mărime din lumea largă. Dacă în site eram invitat să numesc personalitatea care se ascunde în spatele fotografiei, acelaşi lucru fac şi eu, invitându-te să admiri aceste fotografii şi să cugeţi la ce poate face timpul în viaţa omului, dacă există voinţă, muncă, talent şi, poate, un pic de noroc. Eu îţi voi oferi aici cîteva informaţii despre persoană, voi aduce alte fotografii mai actuale şi mai cunoscute, iar în final o voi nominaliza, ca să nu fie niciun dubiu.Haideţi să ne distrăm!
Fetiţa murdară pe mâini şi cu castronelul în poală ajunge o renumită actriţă peste ani, devine un fel de sex simbol, are o relaţie cu alt mare actor, cu care are trei copii biologici şi încă trei, adoptaţi din ţări slab dezvoltate ale lumii. În prezent este şi Ambasador UNHCR al Bunăvoinţei. Câteva din filmele în care a jucat sunt: Gia, Girl Intrerupted, George Walace şi Lara Croft - Tomb Raider. Da, da, ai ghicit. Şi copii o ştiu după personajul Lara Croft, creat de ea. Este ANGELINA JOLIE.
Angelina Jolie, nume complet Angelina Jolie Voight este născută pe data de 4 iunie 1975 în oraşul Los Angeles, California, SUA.
Dinţosul, omul cu părul rebel şi cămaşa flower power ajunge peste ani multiplu campion de culturism, renumit actor de filme comice şi de acţiune şi apoi guvernator al statului american California. Câteva din filmele în care a jucat el sunt: Terminator, Predator, Commando şi Total Recall. Admiră mai jos câteva poze cu omul sportiv, actor şi politician.
Şi acum ai ghicit. Este vorba despre ARNOLD SCHWARZENEGGER, nume complet Arnold Alois Schwarzenegger, născut la data de 30 iulie 1947 în localitatea Thal bei Graz din Austria.
Cine sunt aceşti nonconformişti, parcă îndrăgostiţi pe viaţă? Rokerul bărbos şi pletos, a cântat în tinereţe la saxofon, a lucrat la un birou oval, într-o casa foarte albă şi pe o funcţie foarte înaltă. E drept că a fost şi subiectul unui mic scandal cu o domnişoară, pe numele ei, Monica. Doamna cu ochelari a stat în umbra dânsului, l-a înţeles, iubit şi susţinut cu toată puterea. În prezent dânsa este om politic de rang superior, pot zice chiar al doilea om în statul american. Desigur te-a ajutat referirea la Monica (Lewinsky) şi ai ghicit din nou. Tipii din poză sunt BILL şi HILARY CLINTON.
Bill Clinton, născut William Jefferson Blythe III, cunoscut şi sub numele William Jefferson "Bill" Clinton, s-a născut la data de 19 august 1946, în localitatea Hope, Arkansas, SUA. El a fost al 42-lea preşedinte al SUA, servind ţara în perioada 20 ianuarie 1993 - 20 ianuarie 2001.
Hillary Clinton, nume de fată Hillary Diane Rodham, s-a născut la 26 octombrie 1947 în oraşul Chicago, Illinois. A fost senator al SUA, iar în prezent este Secretar de Stat în cabinetul Obama.
Fata brunetă şi cu breton care tocmai a terminat liceul, cin' să fie? Peste ani şi ani domnişoara va ajunge o cunoscută actriţă, cântăreaţă, compozitoare, autoare, producătoare de filme şi designer de modă americană. Este recunoscută în muzică, film şi televiziune prin premiile Oscar - 1, Grammy - 1, Emmy - 1 şi Globul de Aur - 3. Hitul ei „Believe”, este single-ul al treilea ca vânzări în toată lumea al unei cântăreţe, al optulea ca vânzări al anilor '90 şi cea mai bine vândută melodie dance, peste 10 milioane de copii ale acesteia fiind vândute în toată lumea. Numele artistei este CHER.
Cher, nume complet Cherilyn Sarkisian LaPiere, s-a născut la data de 20 mai 1946 în oraşul Los Angeles California, SUA.
Oare dânsa este educatoare la gradiniţa de la colţul străzii? Află că peste timp va ajunge o mare actriţă şi va fi la fel de frumoasă. Câteva filme în care a jucat: Striptese, Indecent proposal şi Ghost. Numele ei este DEMI MOORE.
Demi Moore, nume complet Demi Gene Guynes s-a născut la data de 11 noiembrie 1962 în localitatea Roswel, New Mexico, SUA.
Cine este liceanul care frânge inima fetelor din şcoală? A fost şi este un băiat simpatic. Peste vreme ajunge un cunoscut actor de film. Mai are o soră la fel de frumoasă şi tot actriţă, pe numele ei, Julia. Câteva din filmele lui sunt: Ambulanţa, Analiză finală, Lege şi ordine şi L.A.Confidential. Numele puştiului din fotografie este ERIC ROBERTS.
Eric Roberts, nume complet Eric Anthony Roberts, s-a născut la data de 17 aprilie 1956 în localitatea Biloxi, statul Mississippi, SUA.
Fetiţa inocentă care se dă în leagăn va ajunge peste ani o mare actriţă. Uită-te atent la ochii ei şi sigur o vei recunoaşte. Ochii îi sunt inconfundabili. Şi-a făcut debutul în cinematografie la doar nouă ani, în filmul "Un loc la soare". Unul dintre rolurile sale importante a fost Cleopatra, în filmul cu acelaşi nume. Pentru prestaţia sa în lumea filmului este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată". A
fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori şi a primit de la American
Film Institute Premiul pentru întreaga carieră. A devenit celebra pentru talentul sau si frumusetea sa (avea ochi violeţi), insa si pentru cele opt mariaje, doua dintre acestea cu acelaşi bărbat, tot actor. Ultimul star al Hollywoodului de altădată este ELIZABETH TAYLOR.
Cine este acest domn blajin şi jovial? Ai fi tentat să spui că este un scriitor, un actor, pictor ori sculptor. Dar nu, el este un om politic. A stat multă vreme în fruntea unui stat pe care l-a condus cu mână de fier şi, când din cauza unei boli, a cedat prerogativele funcţiei supreme fratelui său Raul. A fost un puternic duşman al "imperialismului american". Numele său este FIDEL CASTRO, "el lider maximo", şeful statului Cuba, în perioada anilor 1965 - 2011.
Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz, s-a născut la data de 13 august 1926 în localitatea Biran din provincia Holguin.
Fata cu bretonul lung care pare supărată rău pe toată lumea va ajunge peste timpuri o mare artistă. A fost supranumită « Regina muzicii pop » este o cântăreaţă americană, actriţă, producătoare şi compozitoare de muzică pop, câştigătoare a multor premii Grammy, laureată a Globului de Aur şi autoare de cărţi. Câteva albume scoase sunt: Like a Virgin şi Like a Prayer. Câteva hituri ale artistei sunt: Frozen, Evita, Vogue. Câteva filme în care a jucat sunt: Evita şi Umbre şi ceaţă. Numele fetei rele din poza de mai sus este MADONNA.
Madonna, nume complet Madonna Louise Veronica Ciccone, s-a născut la data de 16 august 1958 în localitatea Bay City, Michigan, SUA.
Tipul acesta bonom pare a fi un poet romantic sau interpret de romanţe. Dar nu este aşa, el este un mare actor american câştigător al premiului Oscar, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari actori de film ai secolului 20. S-a făcut remarcat mai ales datorită rolurilor din filmele Un tramvai numit dorinţă şi On the Waterfront. Stilul său actoricesc, combinat cu apariţiile sale publice ca outsider al Hollywood-ului anilor 1950 - 1960, au avut o influenţă majoră asupra generaţiei de actori ce i-au urmat. Ulterior, în ciuda unui anumite etichete de paria care i-a fost
conferită, a interpretat la superlativul absolut, stabilind un nou
standard estetic, rolul lui Vito Corleone din primul film din seria lui Francis Ford Coppola, închinat unui boss mafiot, Naşul (The Godfather). Numele lui este MARLON BRANDO.
Marlon Brando, nume complet Marlon Brando, Jr.,
s- născut la data de 3 aprilie 1924 în localitatea Omaha, statul
Nebrska, SUA şi a decedat la data de 1 iulie 2004 în Los Angeles,
California, SUA.
Băiatul cu dantura perfectă şi părul răvăşit pare a fi un "verro italiano", alergător de curse la automobile de formula 1 sau motociclism. Pe tăticul său îl chema Kirk, de profesie actor. De la tata a îmbrăţişat aceiaşi carieră ajungând un actor şi mai renumit, dar şi un mare producător de filme. Câteva din filmele în care a jucat sunt: Atracţie fatală, Coma şi Giuvaerul Nilului. Numele său este MICHAEL DOUGLAS.
Michael Kirk Douglas, pe numele său adevărat Michael Danielovitch, s-a născut la data de 25 septembrie 1944 în localitatea New Brunswick, statul New Jesey, SUA.
Băiatul blând şi gânditor cugetă adânc la rosturile vieţii. Peste câţiva ani va junge un iubit interpret de rock, actor, compozitor, producător şi om de afaceri britanic. Se face cunoscut mai ales în calitatea sa de vocalist al unei celebre trupe de rock 'n' roll. Două din albumele muzicale scoase împreună cu trupa sunt: Wandering Spirit şi Goddesr in the Doorway. Pentru prestaţia sa artistică a fost înnobilat cu titlul de Sir de către regina Angliei. Numele lui este MICK JAGGER.
Mick Jagger, nume complet Sir Michael Philip "Mick" Jagger, s-a născut la data de 26 iulie 1943 în localitatea Dartford, Kent, Anglia.
Cin' să fie şmecherul cu freza aranjată, care îţi zâmbeşte cu subînţels şi se uită pe sub sprâncene? Va ajunge un adorat actor şi scenarist american, celebru pentru rolurile sale în filme de
acţiune, poliţiste şi thrillere. Pentru o vreme a fost şi boxer profesionist, de aici tentaţia regizorilor de a-l distribui în asemenea roluri, foarte solicitante. Filmul Luptatorul (The Wrestler) i-a adus, după o absenţă
considerabilă şi o viaţă personală tumultoasă, Premiul Golden Globe în
2009 pentru Cel mai bun actor într-o dramă. În anul 2010 a jucat în filmul lui Sylvester Stallone, Eroi de sacrificiu (The Expendables), alături de Bruce Willis, Eric Roberts, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Stallone şi alţii. Numele lui este MICKEY ROURKE.
Mickey Rourke, nume complet Philip Andre "Mickey" Rourke, Jr., s-a născut la data de 16 septembrie 1952 în localitatea Schenectady, staul New York, SUA.
***
DIN ÎNŢELEPCIUNEA
POPOARELOR LUMII
“Proverbe turceşti”
- Un cui salvează o potcoavă; o potcoavă salvează un cal.
- Ia tarlaua pe loc neted şi soţia, fată.
- Cine glumeşte cu măgarul său să nu se supere dacă va fi lovit.
CÂTEVA MEDALII ROMÂNEŞTI
Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia,
poţi citi în articolul
LE HAVRE - FRANŢA
Comisia europeană a Dunării - 1906
Articolul 16 al Tratatului de la Paris din 30 martie 1856
Comisia Europeană a Dunării (C.E.D.) a fost un organism internaţional înfiinţat după încheierea Războiului Crimeii şi semnarea Tratatului de pace de la Paris din data 18/30 martie 1866 şi care stabilea neutralitatea Mării Negre, retrocedarea către Moldova a trei judeţe din sudul Basarabiei şi libera circulaţie pe Dunăre,
aflată sub supravegherea unei comisii internaţionale. Aceste decizii
politice reflectau noile interese economice în zonă ale puterilor
occidentale. Prin efortul Comisiei europene a Dunării s-a construit Farul din Sulina şi s-au consolidat malurile celui mai navigabil şi mai scurt braţ al Dunării - Sulina. În poză este reprezentat steagul CED.
Inaugurarea podului de la Cernavodă - 1895
Carol I - Rege al României
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen,
(născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la
Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus
Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona
Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între
1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi
instituţii.
În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria
statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării,
căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus
bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas
una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După
războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea,
iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi
Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
Podul Regele Carol I (redenumit mai apoi Podul Anghel Saligny, pentru a-l onora pe Anghel Saligny, proiectantul şi executantul podului) a fost construit între anii 1890 şi 1895 pentru a asigura legătura feroviară între Bucureşti şi Constanţa. Guvernul român a iniţiat două concursuri internaţionale pentru
proiectarea şi executarea podului. Suprastructura podului de peste
Dunăre a fost proiectată de Gustave Eiffel a cărui firmă de antrepriză executase recent podurile metalice ale căii ferate de pe valea Prahovei.
Neajungându-se însă la un acord, guvernul român a întrerupt tratativele
cu firmele de antrepriză a lui Gustave Eiffel şi a încredinţat
proiectarea şi realizarea podului Direcţiei Generale a CFR. Începerea lucrărilor de execuţie a avut loc la data de 26 noiembrie 1890 în prezenţa regelui Carol I. Colectivul de proiectare şi de execuţie a fost condus de inginerul român Anghel Saligny. Întreaga linie ferată, inclusiv podurile, au fost executate cu cale simplă.
Podul de peste Dunăre are o deschidere centrală de 190 metri şi alte 4
deschideri de 140 metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri de 60
metri. Podul se află la 30 m peste nivelul apelor mari ale Dunării
pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge. Podul peste
Borcea cuprinde 3 deschideri de câte 140 metri și un viaduct cu 11
deschideri a 50 metri. În Insula Borcea, care în acea vreme constituia o
baltă, pe care o traversa un tronson de 14 km al căii ferate, s-a mai
realizat un viaduct de 34 deschideri a 42 metri.
Cu rampele de acces, cei 4087,95 metri de poduri formau, la acea
vreme, cel mai lung complex de poduri construit în România și al treilea
ca lungime din lume. Deschiderea centrală de 190 m era cea mai mare din
Europa continentală. Costul total al tronsonului de linie ferată Fetești-Cernavodă,
inclusiv liniile de cale ferată și stațiile, a fost de 35 milioane lei
aur. La capătul podului dinspre Cernavodă, în memoria eroilor căzuți în
Războiul de Independenţă, a fost ridicat un impresionant monument din bronz, reprezentând doi dorobanţi.
Dorobanţii şi stemele au fost realizate de sculptorul francez Léon
Pilet (1836-1916), o parte din contravaloarea lor fiind suportată de
ambasada franceză de la Bucureşti, ca un dar în cinstea regelui Carol I.
Pilet a realizat mai întâi cinci modele diferite în miniatură, iar
regele însuşi a ales modelul care a fost realizat pentru pod. Statuile
au fost turnate în trei bucăţi la Lyon şi mai apoi îmbinate la faţa locului.
Dorobanţul de pe partea nordică
poartă semnătura autorului, alături de anul realizării (1895).Podul a fost inaugurat la 14/ 26 septembrie 1895 în cadrul unor mari festivităţi la care a participat regele Carol I. După ce s-a bătut ultimul nit, un nit de argint, s-a zidit documentul
inaugurării şi s-a celebrat serviciul religios. Un prim convoi de
încercare, format din 15 locomotive grele a trecut peste pod, cu o
viteză de 60 km/h, urmat de un al doilea tren rezervat oaspeţilor cu o
viteză de 80 km/h. În acest timp, Anghel Saligny a stat alături de şefii
echipelor de muncitori care lucraseră la execuţia podului, într-o
şalupă sub pod, aceasta pentru a garanta rezistenţa podului.
Şcoala primară "Trei Ierarhi" din Iaşi - 1864
Pentru sârguinţă
În prezent această şcoală din Iaşi se numeşte Gheorghe Asachi.
Bisericile "Sfântul Nicolae" şi "Trei Ierarhi" din Iaşi - 1904
Restaurarea acestor biserci s-a făcut
în anul 1904, sub domnia MS Regele Carol I, fiind:
Mitropolit al Moldovei şi Sucevei - Partenie Clinceni
Prim Ministru - D.A. Sturdza
Ministru cultelor - Spiru Haret
Primar al Iaşului - C.B.Pennescu
Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” din Iaşi este o biserică ortodoxă din municipiul Iaşi, construită de Ştefan cel Mare în perioada 1491-1492 şi refăcută în anii 1884 - 1904 de arhitectul francez Andre Lecompte du Nouy, prin demolare şi reconstruire pe aceeaşi fundaţie şi aproximativ în
forma sa iniţială. Este situată în
centrul oraşului, pe Str. Anastasie Panu nr. 65, în preajma vechii
Curţi domneşti, între Palatul Culturii şi Casa Dosoftei. Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curţi domneşti şi
pentru faptul ca aici au fost unşi aproape toţi domnii Moldovei, de la Despot Vodă până la Grigore Alexandru Ghica, bisericii i s-a spus "Sfântul Nicolae-Domnesc", spre a o deosebi de alte construcţii cu acelaşi hram.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare (născut în anul 1433 la Borzeşti şi decedat la 2 iulie 1504 în Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domn al Moldovei între anii 1457 şi 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a
mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, ţara a dus multe
lupte pentru independenţă împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei şi Regatul Ungariei.
Calităţile umane, cele de om politic, de strateg şi de diplomat,
acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării,
iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiraţia unor
iluştri contemporani, iar, graţie tradiţiei populare, a fost transformat
într-un erou legendar şi chiar sfânt al Bisericii ortodoxe române.
Ctitorul Bisericii "Trei Ierarhi", construite între anii 1637 -
1639, este credinciosul domn al Moldovei Vasile Lupu, una din figurile
cele mai importante ale istoriei române, apărător
recunoscut al Bisericii Ortodoxe. În timpul primilor ani ai domniei
sale, când Patrirhia de la Constantinopole se găsea într-o situaţie
critică - strivită de datorii, dominată de
intrigi şi lovită de dezordini -, Vasile Lupu intervine şi încearcă să
restabilească lucrurile; deasemenea mai târziu el va achita datoriile
Sfântului Mormânt şi pe cele ale mânăstirilor de pe Muntele Athos şi va
face numeroase donaţii ca iniţiator al unor opere de cult şi caritate
creştin-ortodoxe în Polonia, Bulgaria şi Grecia. Remarcabilă mărturie a
măreţiei domnului, Bisercia "Trei Ierarhi" se ridică în inima Iaşului,
pe actualul bulevard Ştefan cel Mare şi Sfânt, nu departe de Biserica
"Sfântul Nicolae". Biserica a fost restaurată de către arhitectul
francez Andre Lecompte du Nouy între anii 1882 - 1890, pictura originală
fiind complet înlocuită.
Vasile Lupu, (născut 1595 şi decedat 1661) a fost domnitor al Moldovei în perioadele:
aprilie 1634 -13 aprilie 1653 şi 8 mai - 16 iulie 1653. Era un om
bogat, ambiţios, mândru, o fire împărătească. Date fiind împrejurările
favorabile externe, ar fi avut o domnie
linistită dacă n-ar fi avut ambiţii mari, dacă nu se gândea şi la
stăpânirea Munteniei şi chiar a Transilvaniei. Sprijinindu-se pe turci, a
început intrigile împotriva lui Matei Basarab
încă de la începutul domniei. Pe motivul că Matei nu vrea sa plătească
jumătate din suma cheltuită pentru uciderea grecului Curt Celebi, care
contribuia decisiv la intrigile de numire a domnitorilor, a intrat în
Muntenia în anul 1637, unde a ars şi jefuit până la Râmnicu Sărat. Matei
Basarab, ajutat şi de oştile lui Gheorghe Rakoczi I, comandate de Ioan
Kemeny, l-a învins la Teleajen şi l-a alungat din ţară.
_________xxXxx_________
România - Acţiune - 250 lei 1920
BANCA CENTRALĂ PENTRU INDUSTRIE ŞI COMERŢ
Societate pe acţii din Cluj
Câteva vignete de pe certificate sau bonduri americane
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu