marți, 26 iunie 2012

MONEDE ATIPICE DIN TOATĂ LUMEA - 1


Forma general acceptată a monedelor lumii este cea rotundă, dar cine spune că nu pot fi şi altfel de monede? În fapt, există numeroase state care, dintr-un motiv sau altul, au ales ca monedele oficiale să aibă o cu totul altă formă, decât cea clasică. Şi, cum nonconformismul poate da naştere la cele mai năstruşnice idei, îţi prezint câteva din cele mai ciudate monede ale lumii. Sunt niste monede speciale la limita dintre cele aflate în circulaţie şi cele comemorative sau jubiliare. Sunt foarte căutate de către colecţionarii lumii şi deci foarte scumpe. Sunt monede de forme neconvenţionale, din ţări exotice, cu proprietaţi nebănuite şi emise la ocazii speciale. Este o încântare să le priveşti în poză dar mai ales să le ţii în mână sau să le ai în colecţie. Priveşte şi te minunează!

SOMALIA
Monedele tridimensionale 

Da, știm, toate monedele sunt tridimensionale, dar nici o monedă, în afară de acestea, realizate în Somalia, nu au atâtea forme geometrice. Mi-o și imaginez pe cea piramidală, înțepându-mă prin buzunar...

Monedele în formă de mașină, 
chitară sau motocicletă 

 
 
E vorba de monede în formă de automobil marca Lamborghini, chitară heavy metal Gibson Les Paul și de motociclete scumpe de curse. Designul, lucrătura și incrustațiile sunt excepționale.

Moneda celor trei maimuț

„Nu văd, nu aud, nu vorbesc” este mesajul imaginii celor trei primate inteligente, care își acoperă ochii, urechile sau gura. Oare ce mesaj au vrut să transmită oficialii somalezi odată cu lansarea acestei monede, și cui?  
 
Monedele regnul animal 

 
Iată o altă serie originală de monede somaleze, inspirate din natura sălbatică. Observați că bizonul este, de fapt, o vacă deghizată, partea din spate a animalului trădând acest lucru. Toate reprezentările au o valoare artistică deosebită. Felicitări, Somalia!
PALAU
Monedele romboidale 

Palau este o fostă colonie germană și aceste monede comemorează o serie de bătălii celebre din istoria Germaniei. Monedele suflate cu argint și viu colorate prezintă imagini ale unor cavaleri ce au luptat acum 200 de ani la Teutoburg și acum 600 de ani la Grunwald.

Moneda cu miros de mare 

 
Nu numai că are un design minunat, dar și miros. În momentul frecării, mica piesă de metal elimină un miros identic cu cel al oceanului.

Moneda cu perlă 
 
O altă monedă, rezultatul unor minți creatoare din Palau, pusă recent în circulație, are inserată o perlă minusculă, veritabilă, în metalul argintat.

Moneda Las Vegas  

 
Și pentru că totul pare posibil în Palau, vă prezentăm și moneda ce ilustrează un cazino, monedă perfect legală, atât în Palau, cât și în sălile de jocuri de noroc din Las Vegas.

Moneda fluture 

Credeați că imaginația celor din Palau s-a oprit aici? Ei bine, nu. O monedă interesantă reprezintă un fluture care, în momentul în care poziția monedei e schimbată, își schimbă culorile.

TRISTAN DE CUNHA 
 
Moneda Concorde 

Pentru a marca a 20-a aniversare a avionului Concorde în anul 2009, moneda suflată cu aur are inserată o bucățică din carcasa de aliaj de titan a celebrului avion. Tristan da Cunha este un grup de insule izolate în Atlanticul de sud, situate la 2816 km de Africa de sud şi 3360 km de America de sud. Este o parte a teritoriulul britanic de peste mări.

SIERRA LEONE
Moneda cu cristal galben

 
Această monedă îl comemorează pe Joe Adamson, autorul romanului „Born Free”, reprezentând în centru pe leoaica Elsa, gravată în cristal galben. Este o piesă pe care și-ar dori-o orice pasionat al filmului cu același nume, premiat cu un Oscar.
TERITORIUL BRITANIC 
AL OCEANULUI INDIAN 
Moneda din argint cu cristal albastru 

Această monedă, cu o valoare de 2 lire sterline, înfățișează o broască țestoasă, captivă într-un cristal albastru, introdus într-un inel de argint. Se spune că broscuța e chiar o fosilă reală!
   
GEORGIA DE SUD 
   
Moneda Pinguin de cristal 

 

Această monedă elegantă a fost confecționată de locuitorii Insulelor South Georgia și South Sandwich. Remarcați pinguinul de cristal din centru și mulțimea de pinguini jucăuși, în diferite ipostaze, de pe inelul de argint înconjurător. Georgia de Sud este o insulă - teritoriu britanic de peste mări - situat în Atlanticul de sud. Argentina revendică această insulă încă din anul 1927. Împreună cu insulele Falkland şi South Sandwick au constituit subiectul războiului anglo-argentinian al Malvinelor.

TOGO
Moneda prismă Pasărea soarelui

Această monedă togoleză înfățișează o pasăre prismatică, încastrată în argint, care sclipește și-și schimbă culorile atunci când este mișcată la lumină. Dacă n-o hrănești și nu-i dai atenție regulat, va zbura pe o altă monedă, spun togolezii.
CHINA
Moneda Jocurile Olimpice de la Beijing 

Această ciudată monedă de 5 dolari a fost emisă pentru a comemora Jocurile Olimpice din 2008. Ea înfățișează doi uriași jucând tenis peste Marele Zid Chinezesc și o pasăre gigantică pe fundal. Dacă chiar s-a întâmplat asta în timpul Olimpiadei, prefer să mă duc la Campionatul de Fotbal...

LIBERIA
Moneda Campionatul Mondial de Fotbal 
din Germania 2006

Pentru a comemora Cupa Mondială la Fotbal din 2006, desfășurată în Germania, Liberia a emis aceste monede gigant (6,35 cm în diametru), cu o valoare de 5 dolari, care înfățișează diverse situații din jocul de fotbal. Ca o ciudățenie, în moneda din dreapta, pe inelul exterior, sunt reprezentate niște gogoși, pe care liberienii le adoră...

INSULA PAŞTELUI

Moneda care se desface

Faimoasele statui Moai din Insula Paștelui nu puteau fi ignorate de chilieni, deoarece, celebra insulă se află în componența statului lor. Astfel, au fost lansate monede în care este inserată o replică minusculă, din aur, a unei statui. Și asta nu e tot! Statueta poate fi ridicată și admirată în format 3D.

BENIN
 Moneda Marijuana 

 

Un alt fel de „verzișori”. Nu știm ce părere au organizațiile internaționale de luptă împotriva drogurilor despre inițiativa autorităților din Benin. Cert este că moneda reprezintă cât se poate de clar o frunză de canabis, care mai emană și mirosul caracteristic al plantei.
INSULA MAN
Moneda Piramidă

Este prima monedă din lume de formă piramidală, creată în Insula Man (estul Marii Britanii). Metalul folosit este cuprul. Este încrustată cu hieroglife și prezintă pe avers masca mortuară a lui Tutankamon, iar pe revers, pe Regina Elisabeta, într-o reprezentare mult mai sărăcăcioasă decât cea a faraonului egiptean.
INSULELE COOK
Moneda 80 de ani de televiziune

 
Pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a televiziunii, autoritățile din Insulele Cook au decis să pună în circulație o monedă comemorativă cel puțin bizară. Aceasta include o imagine holografică a lui John Logie Baird, inventatorul televizorului electronic, iar alături de el se află imaginea unei fantome, care se spune că încă bântuie televizoarele din ziua de azi.

*** 


DIN ÎNŢELEPCIUNEA 

POPOARELOR LUMII

“Proverbe turceşti”


  1. Stomacul e fruntea bolii, iar cumpătarea e fruntea leacurilor.
  2. Cheia mică descuie uşa mare.
  3. Cireaşa a făcut viermi fiindcă prea se mândrea cu frumuseţea ei.

CÂTEVA MEDALII ROMÂNEŞTI 
  
Informaţii generale despre medalistică 
 şi subiectul ei de studiu, medalia, 
 poţi citi în articolul 
 LE HAVRE - FRANŢA


 Contele Sadogurski 
- venerabilul lojei masonice Zeul Marte - 1779
Medalia a fost emisă sub îndrumarea baronului Peter von Gartemberg – Sadogurski, în perioada când acesta era intendent al armatelor ruse de ocupaţie, în campania din anii 1769 – 1774, dar şi Venerabil al Lojei Zeul Marte. "S-a realizat prezenta medalie pentru a fixa în memorie înfiinţarea în cetatea Iaşi la 29 aprilie 1772 a Noii Loje Militare Francmasone Zeul Marte”. Sloganul acestei loje era: "Nu mă tem de cel puternic, nu îl dispreţuiesc pe cel umil"

 Inaugurarea tunelului Bereşti - mai 1912
Carol I - Regele României 
La limita dintre judetele Galati si Vaslui se afla al doilea tunel ca lungime din Romania. Tunelul face legatura intre localitatile Beresti si Talasmani si are lungimea de 3330 metri. Este unul din putinele tuneluri de la campie, altitudinea fiind de doar 160 metri peste nivelul marii. Tunelul trece pe sub dealurile ce separa bazinele hidrografice ale Prutului si Siretului. Constructia tunelului a inceput in iunie 1906, fiind finalizat in decembrie 1911, cand trece prin el primul tren. Cele doua razboaie mondiale si cutremurele din 1940 si 1977 nu l-au distrus, dar infiltratiile de apa, instabilitatea straturilor nisipoase si neglijenta autoritatilor si-au lasat amprenta asupra lui. In prezent se executa reparatii, iar prin tunel trec zilnic cate opt trenuri in fiecare sens.

Punerea pietrei fundamentale a Palatului CEC - 1897
Carol I - Regele României 
Palatul CEC este o clădire din Bucureşti, situată în Calea Victoriei Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusă în data de 8 iulie 1897, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Realizat după planurile arhitectului Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceză de la sfârşitul secolului XIX, Palatul CEC a fost terminat în anul 1900. În prezent găzduieşte sediul CEC Bank, urmaşa vechiului C.E.C. (Casa de Economii şi Consemnaţiuni).

 Inaugurarea Palatului Ministerului Lucrarilor Publice 
- 25 octombrie 1910 - 
Piatra de temelie s-a pus în data de
- 15 aprilie 1908 - 
Carol I - Regele României   
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
Palatul Ministerului Lucrărilor Publice este o clădire din Bucureşti, construită între anii 1906 -1910, în stil tradiţional, neoromânesc, după planurile arhitectului buzoian Petre Antonescu, pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cişmigiului, numit “Maidanul lui Duca”. Construcția a fost realizată de Elie Radu, care a făcut fundaţia cu un radier general din beton armat de 1 metru grosime şi a realizat planşee de beton armat.În anul 1910 în clădire a fost instalat Ministerul Lucrărilor Publice. În timpul ocupaţiei germane din anii 1916-1918, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice a fost rechiziţionat şi transformat în Comandatura Generală Germană. După primul război mondial, titulatura instituţiei găzduite în clădire a devenit Ministerul Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor. Clădirea a adăpostit acest minister până la sfârşitul celui de-al doliea război mondial, când edificiul, avariat în urma bombardamentelor, a fost reconstruit şi lărgit tot sub îndrumarea lui Petre Antonescu. După ce în anul 1948 Petre Antonescu a renovat clădirea şi i-a adăugat încă un etaj, în cădire s-a instalat Primăria Generală, devenită în următorii ani Sfatul Popular al Capitalei. Până în 2010 clădirea a găzduit sediul Primăriei Municpiului Bucureşti.

 _______xxXxx_______


 România - Acţiune - 150 lei 1 iunie 1921
BANCA MAGHIARĂ * TÂRGU - MUREŞ

Câteva vignete de pe certificate şi bonduri americane

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: