duminică, 17 iunie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII 84


INSULELE KERGUELEN

 INSULELE SOLOMON

***
 
VORBE DE DUH
ALE ÎNAINTAŞILOR
“Baltasar Gracian y Morales"
  • Adevărurile dovedite sunt mai sigure.
  • Când lipseşte curajul, ştiinţa nu dă roade.
  • Cine ştie mai mult decât i se cere, seamănă cu vârful prea ascuţit care se rupe uşor.

CÂTEVA PLACHETE CU 
MĂNĂSTIRI ROMÂNEŞTI

Mănăstirea Putna 
Mănăstirea Putna este un lăcaş monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase şi artistice româneşti. A fost supranumită "Ierusalimul Neamului Românesc" de către Mihail Eminescu. 
Mănăstirea se află la 33 km de oraşul Rădăuţi, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise şi au fost realizate miniaturi preţioase. Lăcaşul deţine un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Mănăstirea Neamţ 
Mănăstirea Neamţ este situată în satul Mănăstirea Neamţ, comuna Vânători, judeţul Neamţ. Este cel mai mare şi mai vechi aşezământ monahal din Moldova. Mănăstirea este atestată documentar din anul 1407, însă rădăcinile în timp ale activităţii monahale se întind până în veacul al XII-lea. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru i Muşat (1375 - 1391), care a construit prima biserică din piatră, astăzi dispărută, însă, pe amplasamentul mănăstirii, existase o bisericuţă mai veche din lemn, numită Biserica Albă, construită de monahi cu un secol înainte. Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ştefan cel Mare la sfârşitul secolului al XV-lea şi are hramul Înălţarea domnului. În incinta mănăstirii se află două biserici, două paraclise, turnul-clopotniţă cu 11 clopote, Seminarul teologic "Veniamin Costache", precum şi un muzeu cu o colecţie de artă bisericească şi sala tiparului. Specific este Agiazmatarul circular din faţa mănăstirii, unde se face sfinţirea apei la hram. În biserică se află o icoană a Maicii Domnului pictată în anul 665 în Israel, făcătoare de minuni. Aşezământul are cea mai mare şi mai veche bibliotecă mănăstirească (18000 volume) şi a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea culturii şi artei româneşti medievale.

Mănăstirea Sihăstria 
 Mănăstirea Sihăstria este situată în partea de nord a judeţului Neamţ, la 22 km de oraşul Târgu Neamţ, pe şoseaua ce duce spre Pipirig - Vatra Dornei..Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu şapte ucenici de-ai săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii şi de aceea, în 1734, episcopul Ghedeon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi. Edificiul este sobru şi plin de armonie, respectând cu fidelitate arhitectura stilului clasic moldovenesc.
Istoria zbuciumată a acestor locuri a influenţat şi dezvoltarea mănăstirii, care a avut mult de suferit în decursul vremurilor. După distrugerile din anul 1821, când a fost incendiată de turci, a fost refăcută în anul 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi.

 Mănăstirea Cozia
Mănăstirea Cozia, este o ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, fiind situată lângă râul Olt. Paul de Alep, în jurnalul călătoriei sale în Ţara Românească între 21 august 1656 şi 13 octombrie 1658 spunea dspre Cozia: „În limba lor înţelesul numelui acestei mănăstiri, Cozia este „fortăreaţă de pământ din pricina nenumăraţilor munţi din această ţară”. A fost construită, conform legendei, în apropierea altei mănăstiri construită de Negru Vodă. Este inaugurată la 18 mai 1388, prin hrisovul voievodului Mircea cel Batrân care spunea: „...a binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire la locul numit Călimăneşti pe Olt, care a fost înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă.” Hrisovul este totodată şi actul de atestare a localităţii Călimăneşti, pe teritoriul căreia se află. Pictura interioară este făcută între anii 1390 - 1391. Mircea cel Bătrân s-a preocupat permanent de înzestrarea şi înfrumuseţarea mănăstirii prin întărirea drepturilor de proprietate asupra mai multor sate şi moşii.

__________xxXxx__________

România - Acţiune - 500 lei 1937
Banca agricolă unită SA..
Hălchiu (Helsdorf) - judeul Braşov

 Câteva vignete de pe certificate americane




Niciun comentariu: