miercuri, 20 iunie 2012

CUBA

 
1 peso 1995
 
CUBA
Este o republică socialistă, situată pe cea mai mare insulă din Arhipelagul Antile, Oceanul Atlantic, nordul Americii centrale, care şi-a cîştigat independenţa la 10 octombrei 1868 faţă de Spania.
Suprafaţa statului este 110 861 km.p., populaţia numără 11,4 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Havana.
Deviză naţională unanim acceptată este:  
Patria sau moartea

Stema oficială a statului este:

 
  
Steagul oficial al statului este:

 
Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat preşedintele, erou naţional, filozof, jurnalist, translator, publicist şi scriitor Jose Julian Marti Perez care a trăit în perioada anilor 1853 -1895 şi a condus statul cubanez în anul 1895.

 
Pe reversul bancnotei este o poză care îl înfăţişează pe viitorul preşedinte al Cubei, Fidel Alejandro Castro Ruz, pe tanc, însoţit de revoluţionarii săi, intrând în capitala Havana. Acesta este născut în anul 1926 şi a condus cu mână de fier Cuba, începând cu anul 1959 şi până în anul 2008.




***

CÂTEVA LOCUŢIUNI, 
MAXIME ŞI CUGETĂRI  
ÎN LIMBA LATINĂ

  1. Experientia est optima rerum magistra. – Experienţa este în toate lucrurile cel mai bun învăţător.
  2. Extra ecclesiam nulla salus. -  Nu există mântuire în afara bisericii.
  3. Facile dictu, difficile factu. – Uşor de zis, greu de făcut.
  4. Fames est optimus coquus. – Foamea este cel mai bun bucătar.

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI
 
Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA
  
 
Pro Virtute Militari 
13 septembrie 1848 Dealul Spirii 
Expoziţiune regională în Iaşi - 1865
Onoare şi încuragiare agriculturei şi industrii
Alecsandru Ioan I - Principele Românii - 1865 
Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; născut 20 martie 1820 la Bârlad şi decedat la 15 mai 1873 la Heidelberg, Germania) a fost primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România.A participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel Unirea celor două ţări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului. Asemenea multora din elita românească din vremea sa familia lui Cuza avea şi rădăcini greceşti.

Suirea pe tron - 1866
Carol I - Domnulu Româniloru
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

Sfinţirea drapelului de luptă 
  20 august 1893
Uitatea de pompieri - Alba Iulia

 25 de ani de la înfiinţarea 
Corpului pompierilor militari
 Cernăuţi - 1896 

_________xxXxx_________


România - Acţiune la purtător - 500 lei 1923
Banca "Dacia - Traiana" Bucureşti
Societate anonimă pe acţiuni  

Câteva vignete de pe certificate şi bonduri americane

con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: