sâmbătă, 30 august 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE AUSTRIA - 36


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează bundeslandul austriac Salzburg. Aversul monedei prezintă Castelul Hohensalzburg și chipul lui Mozart, iar reversul prezintă o vedere de ansamblul asupra orașului austriac Salzburg și cursul râului Salzach. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, seria – bundeslanduri austriece, data emiterii – 07.05.2014, forma - rotundă, diametrul – 32 milimetri, greutatea – 17,3 grame, metalul – argint pur, calitate – proof şi tiraj – 200000 de exemplare. 
Salzburg este unul dintre cele mai mici bundeslanduri austriece (state federale), aflat la granița cu landul german Bavaria și regiunea italiană Tirolul de sud, avînd capitala în orașul cu același nume - Salzburg. Dedesubt am postat o vedere generală asupra orașului austriac Salzburg.
Suprafața bundeslandului este de 7154 kilometri pătrați la o populație de aproximativ 520000 de locuitori. Mai jos este o vedere asupra castelului orașului și râului Salzach, care îl traversează.
Landul Salzburg este împărțit în cinci districte; Gaue, Pinzgau, Pongau, Lungau, Tennengau și Flachgau  cu reședința – Salzburg. 
În landul Salzburg se găsește unul dintre cele mai adânci defileuri din Munții Alpi, cunoscut sub numele „Liechtensteinklamm”. 
Wolfgang Amadeus Mozart (născut Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart) s-a născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ.Fürstbistum) ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană (după 1804 devenitImperiul Austriac). Tatăl lui, Leopold Mozart, era un talentat violonist în orchestra de la curtea prinţului arhiepiscop din Salzburg, şi era apreciat pentru aptitudinile sale pedagogice. În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de "Amadeus", traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”). Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a şti să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obţine de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru "a arăta lumii acest miracol". Acest turneu va dura 9 ani! Prima apariţie are loc la München, unde Wolfgang execută muzică la clavecin în faţa prinţului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în faţa familiei imperiale. Urmează un lung turneu european; Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris şi Versailles. Rămâne un an la Londra, apoi se întoarce în Austria, trecând prin Franţa, Elveţia şi Bavaria. Între decembrie 1769 şi martie 1771 întreprinde un lung turneu în Italia; Verona, Milano,   Florenţa, Roma şi Napoli au fost principalele orase de concerte. Peste tot publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent. A decedat la data de 05 decembrie 1791. 
Castelul Hohensalzburg (în germană Festung Hohensalzburg, literal „Fortăreața din Salzburgul de Sus”) este un castel austriac situat în orașul Salzburg, pe muntele Festungsberg. Castelul s-a ridicat la ordinal principelui arhiepiscop de Salzburg – Gebhard von Helfenstein, începând cu anul 1077, fiind unul dintre cele mai mari castele din Europa, avînd lungimea de 250 de metri și lățimea de 150 de metri. Castelul este legat de oraș printr-un funicular dat în folosință în anul 1892. Din anul 1996 centrul istoric al orașului Salzburg este inclus în patrimoniului mondial UNESCO.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Evoluția vieții. Aversul monedei prezintă grafic acizii nucleici ADN și ARN ca chei ale evoluției vițeii, pe când reversul prezintă lanțul trofic evolutiv, de la organime monocelulare la organisme pluricelulare dotate cu simțuri, precum mamifere și chiar ființa umană. Moneda este formată dintr-un inel exterior de argint, cu greutatea de 8 grame și puritatea de 90% și un inel de niobiu cu puritatea de 99,8%. Culoarea niobiului oscilează între verde și albastru funcție de gradul de oxidare.
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 25 euro, seria – Evoluția vieții, data emiterii – 22.01.2014, forma - rotundă, diametrul – 34 milimetri, greutatea – 16,5 grame, metalul – bimetal argint și niobium, designer – Helmuth Andexlinger, calitate – Bu, tiraj – 65000 de exemplare și preț unitar de vânzare 58 euro. 
ADN este prescurtarea de la Acidul dezoxiribonucleic. Acesta este format din molecule organice dintre cele mai complexe. Substanța se găsește în fiecare celulă a ființelor vii și este esențială pentru identitatea oricărui organism, de la Euglena-viridis, mica ființă unicelulară aflată la granița dintre plante și animale, și până la Homo sapiens sapiens, omul contemporan..
ARN este prescurtarea de la Acidul ribonucleic. Ca și AND și ARN este un polinucleotid format prin copolimerizarea ribonucleotidelor.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Palatul Schonbrunn.Aversul monedei prezintă partea centrală a fațadei palatului, iar reversul prezintă Serele Palmenhaus. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 08.10.2003, seria – Castelele Austriei, formă - rotundă, diametru – 32 milimetri, greutate – 17,3 grame, metal – argint, calitate – proof şi tiraj – 200000 exemplare.
Palatul Schönbrunn este o fostă reședință imperială de vară, construită în stil rococo, cu 1441 de camera. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Viena. Palatul și grădinile ilustrează gusturile, interesele și aspirațiile monarhilor din familia Habsburg. Palatul se află în cartierul Hietzing din orașul Viena și până în anul 1642 s-a numit Katterburg.
Palmenhouse (în traducere liberă Casa palmierilor) este un complex de sere situat în proximitatea Palatului Schonbrunn construit între anii 1881 - 1882 după planurile lui  Franz Xaver Schmid. Complexul de sere este constituit din mai multe pavilioane legate între ele prin pasaje și tuneluri de trecere, fiecare pavilion având temperaturi ambientale diferite, similare tipurilor principale de climă ale planetei noastre; caldă, temperată și rece. Complexul de sere se constituie într-o armonioasă îmbinare a fierului cu sticla, în forme blând ondulate. Casa palmierilor de la Schonbrunn este cel mai mare complex de sere de acest gen de pe continentul european. Scheletul serelor este construit din oțel și 45000 plăci sticlă și are următoarele dimensiuni de gabarit; lungime – 111 m, lățime – 28 m și înălțime - 25 m.

***

SĂ CUGETĂM!

_______________xxx_______________

CÂTEVA INSIGNE ȘI 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Bună dimineata, România!
"Bună dimineața, România" este o emisiune zilnică, matinală, de informații generale și divertisment prezentată de postul de radio "România-Actualități". Deasupra admiri logo-ul acestui post de radio.

Insignă - Marșul factorilor poștali Ediția a 2-a
DACIADA 1978
Primul document privind existenţa serviciilor poştale pe teritoriul ţării noastre este "Hrisovul" dat de domnitorul Mircea cel Batrân, în anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localităţile erau obligate să pună la dispoziţia curierilor domneşti mijloace de transport, cai şi căruţe pe două roţi, numite olace. La începutul ei, poşta cuprindea mai ales serviciul de transport al călătorilor şi al corespondenţei oficiale a domnilor şi marilor dregători. În a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, domnitorul Constantin Mavrocordat stabileşte ca toţi curierii să treacă la stat, cu toate cheltuielile. Se construiesc localuri pentru călători şi funcţionari - aşa numitele hanuri de poştă, grajduri pentru cai şi se acceptă şi călătoria publicului cu poştalioanele, contra unei taxe. Până la Revoluţia din 1848, poştele au fost arendate unor particulari, de regulă pentru perioade de câte 3 ani. După 1850, în oraşele de reşedinţă administrativă, staţiile de poştă orăşeneşti au fost transformate în birouri poştale. În acea perioadă existau 30 de curse poştale, cu staţii de poştă, al căror punct nodal era Craiova. Din anul 1852 este organizat serviciul de corespondenţă pentru particulari, sub supravegherea Ministerului de Finanţe. La 12 noiembrie 1857, o comisie întrunită la Iaşi a hotărât introducerea timbrelor poştale pe teritoriul Moldovei. Au fost tipărite cu o presă manuală, bucată cu bucată, patru valori ale primei emisiuni "Cap de bour", pusă în vânzare pe data de 22 iulie 1858. La 23 iulie 1862, a fost emis Decretul 527 privind unificarea administraţiilor poştale din Moldova şi Muntenia, măsură realizată începând cu 1 august 1862. În urma unificării, conducerea direcţiei generale a fost încredinţată lui Panait Sevescu, care din decembrie 1860 ocupa aceeaşi funcţie şi în Muntenia. Perioada poştei moderne a început în 1864, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul poştal cu cel telegrafic, la care, în 1893 s-a adaugat şi serviciul telefonic, luând naştere simbolul PTT. Aceasta decizie a fost luată în şedinţa Consiliului de Miniştri, care a avut loc în ziua de 29 august 1864, şedinţa desfăşurată sub conducerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În calitate de director general al poştelor şi telegrafelor, a fost numit maiorul Cezar Librecht, care ocupă funcţia de inspector general al telegrafelor încă din luna mai 1859. Compania Naţională "Poşta Română", denumirea actuală a poștei române, s-a înființat prin HG nr.371 din iulie 1998, prin transformarea fostei regii autonome Poșta Română.  

Insignă - Marșul factorilor poștali Ediția a 4-a
DACIADA 1980
Născută în urma unei "indicaţii" venite direct de la cabinetul 1, Daciada a fost gândită drept o mişcare sportivă de amploare, organizată din doi în doi ani, având finale pe întreaga ţară la toate disciplinele sportive. A apărut la ideea lui Nicolae Ceauşescu şi a fost botezată astfel parcă special pentru a satisface nevoia condu­cătorului ţării de a sublinia încă o dată originea daco-romană a naţiunii. Practic, obiectul Daciadei îl constituia sportul de masă. Sub imensa "pălărie" a acestei competiţii se reuneau toate disciplinele sportive, practicate teoretic numai de amatori. Dar amatori erau toţi, deoarece, indiferent că era vorba de fotbal, handbal, oină, popice sau aero-mo­delism, toţi sportivii trebuiau în mod obligatoriu să fie încadraţi în câmpul muncii, în timp ce activitatea de performanţă ar fi apărut doar în urma pregătirii din timpul liber. O aberaţie, desigur, mai ales că toţi sportivii care au avut rezultate internaţionale înainte de decembrie ’89 au fost cât se poate de profesionişti. Însă, pentru că ideologia comunistă nu permitea oficial deviaţionisme de tipul sportivului profesionist, toţi performerii şi-au mascat adevărata activitate sub forma unor încadrări în serviciu în funcţie de cluburile la care activau. La Steaua erau trecuţi în Armată, la Dinamo, în Ministerul de Interne ş.a.m.d. Sus am postat logo-ul competiţiei sportive naţionale "Daciada".

M.S. (Majestatea sa) Marele Voievod Mihai
Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, fost Principe de Hohenzolern (născut 25 octombrie 1921 Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele personalităţi publice în viaţă din perioada celui de al II-lea război mondial.

Federația română de fotbal - 90 (ani) 1909 - 1999
Federația Română de Fotbal - (F.R.F.) este forul conducător oficial al fotbalului în România, fondat în anul 1909. Sediul FRF este situat în Casa Fotbalului din Parcul Naţional - Bucureşti. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator. 

Set 4 insigne - Fruntaș în gospodărirea orașului
Anii: 1976, 1978, 1980 și 1981  
(Sala Palatului - București)
Începând cu anii ’60  regimul comunist din România a început o campanie de convingere a cetățenilor  asupra necesității de gospodărire mai bună a localităților în care își duc viața.  În această largă acțiune intrau acțiuni de curățenie și înfrumusețare a propriei gospodarii dar și acțiuni de muncă patriotică în folosul comunității. În cadrul acțiunilor de înfrumusețare a propriei gospodării intrau; văruirea gardurilor de la drum și a podețelor de la intrarea în curte, curățarea șanțurilor de la drum din dreptul propriei case, curățarea și văruirea copacilor, adunarea frunzelor și vegetației uscate, precum și cultivarea și întreținerea culturilor din intravilan. În cadrul acțiunilor de muncă patriotică în folosul comunității intrau cam aceleași activități dar aferente instituțiilor de interes public ale satului; școala, primăria, biserica, dispensarul local, etc. precum și acțiunile de deszăpezire, îndiguire, desfundare canale de scurgere sau împăduriri în folosul comunității. Locuitorii participanți la astfel de acțiuni erau distinși, cu mare fast, în adunări publice, cu aceste insigne - distincții care se acordau anual. Apreciez că acordarea acestor distincții erau totuși o formă de propagandă comunistă care arătă ce înseamnă munca în folosul comunității, ce înseamnă ordinea și disciplina în tot și în toate. 

Sala Palatului este un centru de conferințe și sală de concerte din capitala României – București. Clădirea este situată pe Calea Victoriei, în spatele Palatului regal. A fost construită între anii 1959 – 1960 în timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Sala Palatului a găzduit de-a lungul anilor mai mari evenimente politice, având o capacitate de 4060 scaune. Devenită unul dintre simbolurile Bucureștiului, aceasta a găzduit de asemenea și zeci de concerte și evenimente culturale precum Festivalul “George Enescu”. În prezent sala este administrată de către Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.A.P.P.S.).

_______________ooOoo_______________

INSEMNE
MILITARE STRĂINE
Câteva embleme brodate pe mâneca uniformei militare
a armatei regale olandeze, pe timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe bilete de loterie libiene

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 30.08.2014

Niciun comentariu: