sâmbătă, 2 august 2014

Ro - M- oN 68


CELE MAI RECENTE
MONEDE COMEMORATIVE 
EMISE DE CĂTRE 
BANCA NAȚIONALĂ
A REPUBLICII MOLDOVA

În data de 21 iulie 2014 Banca Națională a Republicii Moldova a lansat în circuitul numismatic trei noi monede comemorative (jubiliare).  
Moneda de mai sus este dedicată celebrării Monumentului Lumânarea recunoștinței”. Aversul monedei prezintă stema Moldovei și înscrisurile; 2014, 50 LEI și REPUBLICA MOLDOVA iar reversul prezintă monumentul și înscrisul LUMÂNAREA RECUNOȘTINȚEI. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt: valoarea nominală – 50 lei, calitatea – proof, metalul – argint, puritatea – 99,9%, greutatea – 13 grame, forma – rotundă, diametrul – 28 de milimetri, marginea - zimțată și tirajul – 1000 de exemplare.
Monumentul “Lumânarea recunoștinței” este o capelă în formă de lumânare, înaltă de 29,5 metri, în vârful căreia arde o lumină ce este vizibilă pe timp de noapte de la mari depărtări. Acest monument este ridicat pe o stâncă, pe malul Nistrului, la marginea orașului moldovenesc Soroca, fiind una din cele mai importante zidiri in istoria modernă a Moldovei. Această epopee amintește de toate monumentele culturii moldovenști distruse de ocupantul rus, dar și de toți eroii anonimi, care au păstrat cultura, limba și istoria Moldovei în paleta policromă a civilizatiei umane. Ideea de a ridica acest monument îi aparține clasicului literaturii moldovenesti, Ion Druță, dar inaugurarea a avut loc în data de 27 martie 2004. De la șosea până la monument se ajunge urcând 600 de trepte, dar efortul este răsplătit de o frumoasă și largă priveliște ce se deschide ochilor vizitatorului.

Moneda de mai sus este dedicată Aniversării a 125 de ani de la înființarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Aversul monedei prezintă stema Moldovei și înscrisurile; 2014, 50 LEI și REPUBLICA MOLDOVA iar reversul prezintă imaginea muzeului și înscrisurile; MUZEUL NAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI ISTORIE NATURALĂ și 125 ANI. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt: valoarea nominală – 50 lei, calitatea – proof, metalul – argint, puritatea – 99,9%, greutatea – 16,5 grame, forma – rotundă, diametrul – 30 de milimetri, marginea - zimțată și tirajul – 500 de exemplare.
Istoria Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău începe în anul 1889, când Zemstva Basarabiei a organizat Expoziţia agricolă şi industrială, care a  stat la baza fondării instituţiei muzeale. Este cel mai vechi muzeu din Republica Moldova. Fondat ca muzeu agricol, pe parcursul existenţei sale şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecţii ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluţia societăţii umane şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei iar mai tîrziu a Republicii Moldova. În prezent deţine un patrimoniu de aproximativ 135000 de piese. Muzeul a organizat și prezentat numeroase expoziţii care au pus în valoare lumea animală şi vegetală, bogăţiile naturale ale ţinutului și au reflectat îndeletnicirile populaţiei. Piese din colecţiile muzeului au fost prezentate la diferite expoziţii organizate în multe ţări din Europa, Asia, America şi Africa. Muzeul, dispunând și de o mare grădină botanică, este situat pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, la nr. 82.

Moneda de mai sus este dedicată Aniversării a 20 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Aversul monedei prezintă stema Moldovei și înscrisurile; 2014, 100 LEI și REPUBLICA MOLDOVA iar reversul prezintă imaginea stilizată a unei cărți și patru porumbei, stema Curții Constituționale a Republicii Moldova și înscrisurile; CONSTITUȚIA REPUBLICII MOLDOVA, ADOPTAREA CONSTITUȚIEI REPUBLICII MOLODVA și 20 ANI. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt: valoarea nominală – 100 lei, calitatea – proof, metalul – argint, puritatea – 99,9%, greutatea – 13 grame, forma – rotundă, diametrul – 28 de milimetri, marginea - zimțată și tirajul – 1000 de exemplare.
Constituția Republicii Moldova este legea supremă și principală a Republicii Moldova și a societății statului. Constituția determină principiile generale ale societății, drepturile și îndatoririle omului. Ea a fost adoptată în data de 29 iulie 1994 și conține 8 titluri, fiecare fiind împărțit în mai multe capitole și secțiuni. Deasupra am postat stema Curții Constituționale, harta, stema și drapelul Republicii Moldova. 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Socrate, filozof grec (470 -399 Î.Hr.) 
  1. Invidia este ulcerul sufletului.
  2. Există doar un lucru bun – știința, și doar unul rău – neștiința.
  3. Cine vrea să miște lumea trebuie mai întâi să se miște el însuși. 
_______________xxx_______________

CÂTEVA INSIGNE ȘI
MEDALII ROMÂNEȘTI
JUDEȚUL PRAHOVA 

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa". 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - F - Flacăra Ploiești
Întreprinderea “Flacăra” din Ploiești a fost fondată în anul 1884 și este situată pe strada Calomfirescu, la nr.2. Întreprinderea a fost și este un puternic brand atât la nivel naţional cât, mai ales, la nivel internaţional, în producerea de maşini de tocat carne, sobe de încălzit cu combustibil solid, obiecte sanitare din fontă, rame şi capace de canalizare. 
Insignă - F - Flacăra Ploiești - 1884
În prezent întreprinderea "Flacăra" Ploiești se află în procedura de reorganizare judiciară. Numele de Flacără Ploiești l-a purtat într-o vreme și echipa fanion de fotbal a orașului Ploiești – Petrolul, dar, cu siguranță insignele aplicate aici sunt turnate pentru celebrarea fabricii și nu a echipei de fotbal Flacără - Ploiești.

Insignă - Flacăra (Ploiești)
Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Societății comerciale "Flacăra" Ploiești. 

Insignă - I.R.E. Ploiești 1898 - 1978 
(Întreprinderea de rețele electrice)
Frumuseţea Văii Prahovei a atras numeroşi investitori ale căror obiective industriale au necesitat electrificarea. Iluminatul electric a fost utilizat pentru prima dată în 1882 la Fabrica de Hârtie Buşteni, apoi în 1883 la Salina Slănic, iar în august 1884 este pusă în funcţiune Uzina Electrică a Castelului Peleş. Apariţia şi dezvoltarea industriei şi a primelor rafinării au constituit premizele înfiinţării în anul 1898 a Societăţii Române pentru Întreprinderi Electrice şi Industriale, principalii fondatori fiind firma Lahmeyer LTD din Frankfurt pe Main, două bănci şi câteva persoane fizice române. Este prima societate al cărui scop era activitatea energetică în zona Prahovei. În anul 1899 este pusă în funcţiune Centrala Hidroelectrica de la Sinaia care era cea mai mare centrală din ţară la acel moment. În acelaşi an începe construcţia primei linii de interconexiune între 2 centrale electrice din România CHE Sinaia şi CTE Doftana. La data de 5 mai 1900 încep lucrările de construire ale Uzinei electrice din Ploieşti, pe strada Mihai Bravu, concomitent cu acestea desfăşurându-se şi lucrările de construire ale reţelei din zona centrală a oraşului şi de pe bulevard. La data de 11 mai 1901 Societatea Română pentru Întreprinderi Electrice şi Industriale îşi schimbă numele în Electrica Societate Română pe Acţiuni.  În anul 1921 Electrica Societate Română pe Acţiuni îşi schimbă numele în ELECTRICA Societatea Anonimă Română. Deasupra am postat o fotografie cu Statuia energeticianului care stăpânește două fulgere (reprezentat și pe insignă). Această statuie este realizată de către sculptorul Constantin Popovici (1938 – 1995) în anul 1965. Artistul a dorit să-l reprezinte pe zeul grec al focului - Prometeu. Statuia este situată pe muntele Pleașa, în imediata apropiere a barajului hidroelectric de la Vidraru, de pe râul Argeș și poate fi văzută de la mare distanță. 

Renel - F.T.D.E.E. - Ploiești - 100 de ani 
(Filiala teritorială de distribuție a energiei electrice)
Uzina de electricitate - fondată 1898
ELECTRICA a dominat producţia şi distribuţia energiei electrice pe Valea Superioară a Prahovei de la Câmpina şi schelele petroliere din jur, la Sinaia. Cu timpul şi-a extins reţele electrice către Braşov şi București, către Târgovişte la vest şi până la Berca, în Buzău, la est, fiind cea mai mare Societate de Electricitate din ţară timp de câteva zeci de ani. Sucursala de Distribuţie Ploieşti are ca obiect principal de activitate distribuţia energiei electrice precum şi exploatarea, dezvoltarea sistemelor de distribuţie, telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei. Deţine instalaţii electrice de distribuţie în zona de S-E a României, pe raza judeţului Prahova. 

Universitatea "Petrol-gaze" Ploiești * 1948 - 1998 
50 de ani - U.P.G. -Ploiești 
Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploieşti a fost înfiinţată în Bucureşti, în 1948, sub numele de Institutul de Petrol şi Gaze. Institutul a avut ca obiectiv principal, încă de la început, pregătirea specialiştilor cu studii superioare pentru principalele ramuri ale industriei de petrol şi gaze din România. Înfiinţarea acestei instituţii s-a produs ca o consecinţă firească a experienţei specialiştilor români, a nivelului tehnic şi ştiinţific al realizărilor dobândite în domeniul industriei de petrol şi gaze din ţara noastră. În 1992, Institutul de Petrol şi Gaze a fost transformat în Universitatea din Ploieşti. Trecerea la statutul de universitate a fost impusă de apariţia unor noi facultăţi şi secţii din sfera studiilor umaniste şi a ştiinţelor economice. Pentru o mai bună reprezentare atât a tradiţiei, cât şi a structurii sale moderne, numele Universităţii din Ploieşti a fost schimbat în 1993, în Universitatea “Petrol-Gaze” din Ploieşti.  În prezent, structura academică a U.P.G. include 5 facultăţi: Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică, Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Litere şi Ştiinţe. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Universității "Petrol-Gaze" Ploiești. 

Republica Socialistă România - Ministerul Apărării Naționale
Unitatea militară 02616 Mizil 20 de ani 1951 - 1971
Această medalie este confecționată din aluminiu,
are diametrul de 62 de milimetri, grosimea 2 milimetri
și cântărește 20 de grame.
Primăria
Gara
Mizil (în trecut Iștău sau Eșteu) este un oraș din județul Prahova, Muntenia, România. Are o populație de aproximativ 14312 locuitori și cuprinde, pe lângă localitatea principală, și satul Fefelei. Prima atestare documentară a localității, sub numele Eșteu, apare într-un pergament slavon, emis la cancelaria lui Mihnea Turcitu în data de 6 iulie 1585. Din acest document reiese că așezarea are vechime de câteva secole, fiind recunoscută de comercianții timpului. Dintre personalitățile culturale mizilene amintesc; George Ranetti (1875 - 1928) poet și publicist, Octav Mayer (1895 - 1966) matematician și membru titular ala Academiei Române, Cătălin Avramescu (n.1967) filozof și publicist și Grigore Tocilescu (1850 - 1909) istoric, arheolog, epigrafist, folclorist și membru titular al Academiei Române. Sus am postat două fotografii cu clădiri reprezentative din orașul Mizil.

Municipiul Ploiești este unul dintre marile orașe ale României și reședință a județului Prahova, fiind situat la 60 de km depărtare de București. Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de  provinciile istorice Transilvania și Moldova. este supranumit „capitala aurului negru”, orașul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării și alte industrii legate de această ramură (construcții de mașini, echipamente electrice, întreținere). Prezența unor ploieșteni pe piețele unor orașe din Ardeal denotă faptul că localitatea avea un nume și o bază economică ce-i permiteau să intre în relații comerciale cu centre de peste munți. Numele mai apare într-un hrisov din anul 1567, semnat de către domnitorul Țării Românești, Petru cel Tânăr, prin care se întărea o vânzare a "cinci răzoare" de vie între un anume Avruț din Ploiești și logofătul Coresi din Bărcănești. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Ploieșți, iar dedesubt fotografiile câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura ploieșteană.
Halele centrale
Catedrala ortodoxă
Colegiul național ION LUCA CARAGIALE

Prahova este un județ aflat în regiunea istorică Muntenia din România.Este cel mai populat județ din România (cu excepția capitalei București, oraș aflat în vecinătatea sa, la sud) deși este doar al 33-lea din țară ca suprafață. Județul se întinde pe o suprafață de 4716 kilometri pătrați, numără aproximativ 830000 de locuitori și își are reședința în municipiul Ploiești. Ca subunități administrative județul este compus din 2 municipii - Ploiești și Câmpina, 12 orașe - Azuga, Băicoi, Boldești - Scăieni, Breaza, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlași, Văleni de Munte și 90 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Prahova, iar dedesubt fotografiile câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura prahoveană.
Palatul administrativ
Palatul culturii
Muzeul de istorie
Muzeul de artă

___________xxx___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Regatul României - Titlu de 100 acțiuni nominative 50000 lei 1937
(cu talon și cupoane) - Banca ILFOV - București 
Societate anonimă română cu durată limitată 

Câteva vignete de pe acțiuni italienești

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.08.2014

Niciun comentariu: