joi, 28 august 2014

MACAO

1000 patacas 1999
MACAO
 Este o regiune specială administrativă a Chinei,
colonie portugheză până în anul 1999,
situată pe coasta de est a continentului asiatic,
la 70 kilometri sud vest de Hong Kong.
Regiunea are o populație de 29,5 kilometri pătrați,
la o populație de aproximativ 0,56 milioane de locuitori,
iar capitala este orașul cu același nume – Macao.
Nu are o deviză unanim acceptată. 
Stema oficială actuală a regiunii:
 
Steme şi evoluţia lor sub administraţie portugheză:
Steagul oficial actual al regiunii:
Steagul oficial până în anul 1999:
Steaguri neoficiale:
Mai jos admiri câteva inconfundabile monumente 
de arhitectură din orașul Macao.
Biserica ST.JOSEPH
Biserica ST.AUGUSTIN
Catedrala NAȘTEREA MAICII DOMNULUI
Centrul de știință
Cazinoul GALAXY
Clădirea GRAND LISBOA
Piața SENADO
Ruinele Catedralei ST.PAULS

Mai jos admiri o insignă, un jeton, o monedă 
și o medalie din Macao.
Insignă 
Jeton 
Monedă 
Medalie 

 ***

DIALOG
EPIGRAMATIC ÎNCHIPUIT
CLUJ NAPOCA – BUZĂU

NELINIȘTE 
de Petru Ioan Gârda – Cluj Napoca

Mă-ncearcă un stres cu
Elena Lupescu,
Când văd cum tot crește
Elena lu' pește!

COMPLETARE

de subsemnatul – Buzău

Ioane, să te ții,
Și eu simt un stres
Când văd ce prostii
Pe guriță-i ies!

______________xxx_____________

O PLACHETĂ, UN JETON,
CÂTEVA MĂRTURII DE BOTEZ
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Ministerul instrucțiunii - Premiul I 
Mihai I - Rege al României
Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, fost  Principe de Hohenzolern (născut 25 octombrie 1921 Sinaia ) , în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea , cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României  între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. 

Ministerul instrucțiunii - Premiul II
Mihai I - Rege al României
Regele Mihai este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele personalităţi publice în viaţă din perioada celui de al II-lea război mondial. Deasupra am postat câteva nomograme ale regelui Mihai al României și o diploma de bacalureat teoretic 
de pe vremea sa.

Set 3 Mărturii de botez
Mărturiile de botez (în special cele vechi) sunt piese metalice de forma unor monede, medalii, sau jetoane care se conferă copilului și nașilor săi de botez, în semn de respect și amintire. Adesori acestea sunt confecționate din argint și au forme diferite (în general rotunde, dar si ovale sau chiar poligonale). Mai întotdeauna pe aceste piese este consemnat numele copilului botezat, al nașilor săi de botez, dar și data nașterii și botezului copilului. Adeseori pe mărturiile de botez se gravează și unele imagini(chipul unui bebeluș dezbrăcat, un preot care scufundă bebelușul în scăldătoare sau un porumbel (reprezentând sfântul duh) care se coboară asupra scăldătorii în care este scufundat (botezat) copilul.   

Plachetă - Federația română de tenis de masă
Concursul internațional al R.P.R.
(Republica Populară Română)
Tenisul de masă sau ping-pong-ul este un sport în care doi sau patru jucători lovesc o minge ușoară de la unii la alții cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o masă separată în două de un fileu. Un jucător trebuie să lase mingea jucată spre el să cadă o singură dată pe partea sa de masă și trebuie să o trimită înapoi pe partea de masă a adversarului. Jocul se desfășoară cu viteză mare și necesită reflexe rapide. Un jucător bun poate imprima efect mingii, ceea ce face ca ricoșeul din masă sau paleta adversarului să fie imprevizibil. Tenisul de masă este foarte popular, în Asia de Est, fiind unul dintre cele mai populare sporturi din lume ca număr de jucători.
Federaţia română de tenis de masă este forul tutelar românesc care se ocupă de organizarea competiţiilor sportive specifice jocului de tenis de masă. Sus am postat logo-ul Federaţiei române de tenis de masă. 

Constantin Brâncuși 125 ani de la naștere 20011 * 1876 - 1957
Piatra de hotar - 1945
Constantin Brâncuşi (născut 19 februarie 1876 la Hobiţa, Gorj şi decedat 16 martie 1957 la Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană mondială. Constantin Brâncuşi a fost ales postum membru al Academiei Române.
Opera brâncușiană Piatră de hotar”, denumită și „Borna de frontieră” este o altfel de lucrare a sculptorului născut la Hobița. Lucrarea înaltă de 185 centimetri a fost realizată în anul 1945, ea încorporând o variantă a „Sărutului” din Montparnasse, sub formă incizată în arhitrava „Porţii Sărutului” de la Târgu-Jiu. Lucrarea se vrea un strigăt de durere și neputință a artistului pentru faptul că părți ale pământului străbun au fost furate din trupul sfânt a țării.    

Jeton - Richard Tuffli - 5 lei 
Nu dețin nicio informație despre acest jeton. Dacă cineva mă poate ajuta cu informații în acest sens, îi sunt sincer recunoscător.

________________ooOoo________________

INSEMNE 
MILITARE STRĂINE
Câteva embleme brodate pe mâneca uniformei militare
a armatei regale olandeze, la începutul
celui de-al doilea război mondial 

Câteva ornamente decorative marginale de pe
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.08.2014

Niciun comentariu: