vineri, 1 august 2014

INFO - NUMIS - MONDO 59


1.  Recent Banca națională a Greciei a lansat în circuitul numismatic o monedă comemorativă dedicată celebrării personalității lui Pitagora. 
Moneda face parte dintr-o serie dedicat[ culturii grecești. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt; valoarea – 10 euro, forma – rotundă, diametrul – 40 de milimetri, greutatea – 34 ,1 grame, metalul - argint, puritatea - 92,5%.
Pitagora sau Pythagoras (580 – 495 Î.Hr.) a fost un filozof și matematician grec, originar din insula Samos, întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități teoria numerelor și a armoniei. A emigrat la Crotone, în Italia de sud, unde a întemeiat școala ce-i poartă numele, cea dintâi școală italică a Greciei antice, și unde a deținut pentru o vreme și funcția de conducător al partidului aristocratic, filiala Crotone. Scrierile sale nu s-au păstrat. Tradiția îi atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire, care îi poartă numele. Ideile și descoperirile lui nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor apropiați.Pitagora a fost un mare educator și învățător al spiritului grecesc și se spune că a fost și un atlet puternic, așa cum stătea bine atunci poeților, filosofilor și comandanților militari etc.

2.  Banca națională a Argentinei a făcut cunoscut aversul noii bancnote de 10 pesos (poza de sus). 
Comparând grafica bancnotei noi față de cea veche (ce de jos) se constată diferențe vizibile deși personalitatea reprezentată este aceiași.
Personalitatea reprezentată pe avers este Manuel Belgrano.
Manuel José Joaquín del Corazón de Jesús Belgrano (1770-1820) a fost un economist, avocat, politician, și lider militar argentinian. A participat la războiul de independență națională, fiind creatorul drapelului national. Argentinienii îl privesc ca pe unul din principalii eliberatori ai țării.
Pe reversul bancnotei vechi este reprezentat monumentul drapelului din orașul argentinian Rosario. Monumentul drapelului este un simbol al construcției orașului argentinian Rosario. Este situat în Parcul Național, pe malul râului Parana, acolo unde la data de 27 februarie 1812 Manuel Belgrano a arborat pentru prima data drapelul național. Monumentul înalt de 70 de metri a fost proiectat de către arhitecții Angel Guido și Alejandro Bustillo și realizat de către sculptorii Alfredo Bigatti și Jose Fioravanti. 

3.  Mai jos continui să îți prezint alte monede euro probă, test sau de încercare emise de către statul european Italia (suprafața - 301340 km.p.; populația - aproximativ 61 milioane de locuitori; capitala - Roma).
Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea renumitului monument arhitectonic italian - Turnul înclinat din Pisa. 
Turnul din Pisa  este o clădire turn din Italia, cu înălțimea de 56 de metri și greutatea de 14453 de tone. Construcția a început în anul 1173, dar imediat, datorită solului slab, fundația a început să se scufunde, iar turnul să se încline spre sud. De-a lungul timpului turnul a suferit mai multe operații de consolidare, prin care s-a încercat stoparea sau chiar reducerea înclinării turnului. Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare care a început în anul 1990.

Prin emiterea monedelor de mai sus s-a dorit celebrarea cunoscutei operei sculpturale a lui Michelangelo - David.  
David este o sculptură, capodoperă a Renașterii, creată între anii 1501 – 1504 de către artistul Italian Michelangelo. Este o statuie de marmură alba care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul) a unui bărbat nud. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Statuia a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara, abandonată după eșecul altor sculptori. Michelangelo a știut să profite din plin de grosimea redusă a blocului de marmură și să forțeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spațiul dintre brațul drept și tors) în favoarea sa. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praștia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat. Inițial sculptura a fost plasată în fața clădirii Palazzo Vecchio, în Piazza della Signorina. Pentru a fi ferită de intemperii și acte de vandalism, statuia a fost mutată în anul 1873 la Galleria dell'Accademia din orașul Florența. O replică a statuii a fost amplasată în 1910 în Piazza della Signoria.

Această monedă s-a dorit a celebra 10 ani de la introducerea monedei comune euro ca mijloc de plată în unele state europene. Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 17 din cele 27 de state membre, fiind utilizată de circa 332de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale. 

***

DESPRE PRIETENIE,
DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN
  1. Un prieten face mai mult decât o pungă de galbeni.
  2. Vai de cel care n-a dobândit nici un prieten pe lume.
  3. Mai mult să te feresti de prietenul care te pizmuiește, decât de vrăjmașul care te urăște.
REVELAȚIE - un catren de la autorul blogului

Când "prieteni" mă inundă,
Simt că ceva mă afundă. 
Iată ce am dorit eu, indirect, să vă spun;
Pentru mulți, prietenia-i ...balon de săpun. 

______________xxx______________

CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE DIN BRAȘOV

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Anul internațional al tineretului - 1985 
Expoziție filatelică dedicată 
Anului internațional al tineretului 
Brașov * 22 - 27 septembrie 1985
În anul 1985, Adunarea Generală a ONU a adoptat, la iniţiativa României, rezoluţia privind Anul Internaţional al Tineretului. Cu ocazia acestui eveniment, foarte mediatizat în mediile de informare din ţară, Nicolae Ceauşescu a ţinut un discurs solemn, adresat tuturor tinerilor din lume, în care a declarat că: “Avem convingerea fermă că, acţionând unite, popoarele lumii, în care tineretul ocupă un loc important, pot pune capăt actualei politici de încordare, de înarmare, pot asigura triumful raţiunii, al păcii şi colaborării internaţionale. Faceţi în aşa fel, dragi tineri români şi de pretutindeni, încât să asiguraţi pentru generaţia voastră şi pentru generaţiile viitoare o lume fără arme şi războaie, a păcii, prieteniei şi fraţiei tuturor oamenilor de pe planeta noastră”. Liderul român îşi încheia discursul printr-un apel ferm la unitatea de acţiune în rândul tinerilor, insistând asupra faptului că tânăra generaţie a României socialiste trebuie să se afirme, constant şi energic, ca un factor de acţiune în sprijinuil păcii şi dezarmării, al edificării unei lumi mai bune şi mai drepte. Sus am postat logo-ul Anului 1985 - Anul Internaţional al Tineretului. Deasupra am prezentat logo-ul și două exemple de promovarea a acţiunii politice comuniste "Anul 1985 - Anul Internațional al Tineretului", pe o cutie de chibrituri dar şi pe o coliţă filatelică.

EXTURISPO '80 - Brașov
Expoziția națională specializată pe teme de turism și sport
24 - 30 septembrie 1989

Societatea numismatică română - 2003
Al XXII-lea simpozion național de numismatică 
Brașov * 13 - 20 mai 2005 
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate.

Societatea numismatică română 
Simpozion XXVIII - septembrie 2011 - C.B. ?!?!
Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română (SNR). Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România." Sus am postat stema veche a Brașovului așa cum este ea reprezentată pe Casa Sfatului. 

110 ani de la înființarea Societății numismatice române * 1903 - 2013
35 de ani de la înființarea Secției numismatice Brașov 1978 - 2013 
Atena era o zeiţă, una dintre cele mai mari divinități ale mitologiei greceşti, identificată de către romani cu zeița Minerva. Era zeița înțelepciunii, pe care grecii o mai numeau și Pallas Athena sau, pur și simplu, Pallas. Deasupra am postat o poză cu statuia zeiţei Atena care se găseşte la Muzeul Luvru din Paris.

Insignă - Al XXX-lea simpozion național de numismatică
Brașov * 20 - 21 septembrie 2013 
Numismatica (gr. numisma și lat. nummus, - monedă, ban) este știința auxiliară a istoriei având drept obiect de cercetare tipurile de monede, descrierea lor, descifrarea legendelor, materialul din care sunt monedele confecționate și raporturile dintre diferitele categorii de monedă. O ramură a numismaticii, medalistica se ocupă cu studiul medaliilor. Monedele au apărut din timpuri străvechi, ca obiecte din materiale nemetalice folosite pe rol bani. Neștiutorii includ și studiul bancnotelor lumii în numismatică, ceea ce este greșit. Pentru lămuriri citește mai jos! 
Notafilia este denumirea pasiunii de a colecționa, cerceta și studia bancnotele lumii. Moneda de hârtie a fost, fără îndoială, introdusă de negustorii de ceai chinezesc, la începutul secolului al X-lea, pentru încheierea marilor tranzacții folosind bilete la ordin. Administrația chineză adoptă, în mod oficial, bancnotele în anul 1024. Prima mențiune occidentală a unei forme de bancotă a fost făcută de către Marco Polo, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Prima bancă din Europa care a emis bancnote a fost Riksbank din Stockholm, în anul 1658.

Insignă - 150 (de ani) I.U.S. 1833 - 1983
Întreprinderea unelte și scule Brașov
Fondata in anul 1833 si parte a grupului industrial francez MOB incepand din anul 1998, S.C. I.U.S. S.A. din Brasov este singurul producator de unelte si scule de mana profesionale din Romania. Aici s-a construit primul batiu românesc pentru strung în anul 1936. În perioada 1961 - 1965 a promovat 120 de produse noi si o tehnologie revoluționară. În anul 2008 s-a dat în folosință noua fabrică. In ultimii ani, evolutia I.U.S.-ului a fost, este si va fi marcata de o suita de evenimente, printre care cele mai importante sunt: construirea unui nou sediu in anul 2009, relocarea, modernizarea si retehnologizarea fabricii, precum si modernizarea produselor si adaptarea lor la un grad ridicat de exigenta. In cadrul programului de relocare si construirea unui nou sediu, una dintre cele mai importante etape este crearea noii entitati ” S.C. MOB & I.U.S. S.A.” in cadrul grupului, firma care constituie veriga de legatura intre clienti si firmele producatoare din cadrul grupului. Ideea crearii acestei verigi de legatura s-a nascut din dorinta imbunatatirii timpului si calitatii raspunsului la solicitarile clientilor. Sus am postat un logo, un afiș publicitar din anul 1970, un banner aniversar din anul 2013 și o poză cu sediul actual al societății I.U.S. Brasov..

Brașov (în germană Kronstadt, în maghiară Brassó, în latină Corona; de asemenea pe hărțile vechi trecut Cronstadt sau Brassov, în dialectul săsesc Kruhnen, Krűnen, Krînen) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Braşov, România precum şi mare centru turistic, industrial, cultural. Potrivit recensământului din anul 2002, a avut o populație de 284596 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orașe din țară. Tradiția și cronicile calendarelor brașovene consideră anul 1203 ca an „în care s-a început zidirea Brașovului”, deși documente și izvoare sigure nu confirmă această dată. Primul act păstrat care a fost emis în Brașov, purtând mențiunea expresă: „Datum in Braso”, a fost emis de regele Ladislau al IV-lea în anul 1288. Deasupra am postat stemele vechi, interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, drapelele de la anul 1600 şi actual al oraşului precum şi pozele câtorva clădiri frumoase din oraș. 

________________ooOoo________________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Regatul României - Acțiune nominativă de 500 lei 1925
Banca generală a Gorjului - Târgu - Jiu
Societatea anonimă pe acțiuni 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.08.2014

Niciun comentariu: