marți, 9 septembrie 2014

NISA - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii din orașul francez NISA 
(în limba franceză NICE),
departamentul ALPII MARITIMI, provincia ALPI COASTA DE AZUR -
câteva monumente de cultură și arhitectură, 
câteva vederi generale, o monedă, o medalie și un jeton locale.
Statuia GARIBALDI
Turnul SAINT FRANCOIS
Palatul de Justiție
Catedrala
Hotel NEGRESCO
Piața MASSENA
FÂNTÂNA SOARELUI
Portul de yahturi
Palatul NIKAIA
Observatorul astronomic
Vederi generale
Vedere din cartierul vechi
Monedă locală - 10 cent 1920
Medalie locală
Jeton local

***

SĂ CUGETĂM!

______________xxx______________

CÂTEVA MEDALII
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Mihai Eminescu
Brevetul medaliei Mihai Eminescu
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Congresul mondial al eminescologilor
Chișinău - Ediția a II-a * 3 - 4 septembrie 2013
Prima ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor s-a desfășurat la Chișinău în perioada 3 – 5 septembrie 1912 și la acesta au participat 175 de somități din opt țări ale lumii. Evenimentul a fost consacrat împlinirii a 70 de ani de la naşterea academicianului Mihai Cimpoi, reputat critic şi istoric literar, eminescolog şi eseist.  La congres a participat însuși Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, care a declarat că lucrările Congresului vor constitui un important prilej pentru a trece în revistă activităţile de traducere, studiere, valorificare şi promovare a operei eminesciene în întreaga lume. Prin decret prezidenţial, s-a conferit academicianului Mihai Cimpoi titlul onorific „Om emerit", „pentru merite deosebite în dezvoltarea literaturii, contribuţie la procesul de renaştere naţională şi la promovarea operei eminesciene”.
Pe medalie este reprodusă lucrarea "Arborele Eminescu", a artistului român, de etnie maghiară, Abraham L. Zoltan. Această lucrare este realizată din sârme de cupru, meșteșugit modelate și lipite. Lucrarea are înălțimea de 1,7 metri.  

Premiul național
Potrivit unei hotărâri de guvern, Premiul Naţional al Republicii Moldova, în valoare de 100 mii lei, se acordă cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile care au îmbogăţit substanţial ştiinţa, tehnologia, cultura, arta şi sportul, au avut un aport deosebit la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional, un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale. Anual se acordă 10 premii naţionale personalităţilor din domeniile: ştiinţă; tehnologie; cultură, artă și sport. Premiul Naţional se decernează la 27 august, de Ziua Independenţei.

650 de ani de la întemeierea Țării Moldovei
Conform Legii Republicii Moldova nr.310 / 2008, Medalia jubiliară „650 de ani de la întemeierea Ţării Moldovei” se conferă pentru contribuţie la afirmarea şi la dezvoltarea statalităţii moldoveneşti, pentru promovarea consecventă a reformelor democratice şi social-economice, sporirea potenţialului spiritual şi intelectual, pentru merite în consolidarea societăţii, pentru activitate statală, socială şi de binefacere intensă. Medalia se confecţionează din alamă în formă de medalion circular cu diametrul de 32 mm. Pe aversul medaliei este reprezentat un scut heraldic, cu vîrful în ogivă, încărcat cu capul de bour avînd între coarne o stea cu cinci raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză heraldică, iar în stînga, de o semilună conturnată. Scutul este flancat din patru părţi de crini heraldici şi este încadrat într-un cvadrilob de tip gotic. În anul 2009 s-au serbat 650 de la întemeierea Moldovei independente, în 1359, sub sceptrul lui Bogdan I Întemeietorul (1359 - 1365) - voievod român venit din Maramureş, eveniment cunoscut şi ca al doilea descălecat al Moldovei. Acest eveniment, urmând logic întâiei întemeieri a Moldovei, în 1353, sub voievodul Dragoş, de asemenea din Maramureş, este unul din cele mai importante evenimente din istoria românilor. Odată obţinută independenţa de statul ungar, coagularea politică a românilor dintre Carpaţi, Nistru şi Mare s-a petrecut fulgerător sub urmaşii lui Bogdan, în mai puţin de 30 de ani, după opinia academicianului Giurescu. Regele Ludovic al Ungariei a întreprins o serie de incursiuni militare în Moldova, între 1359 şi 1365, împotriva lui Bogdan, toate fără succes. Moşiile din Maramureş ale lui Bogdan au fost dăruite lui Balc, urmaş al lui Sas şi nepot al lui Dragoş - rămas fidel lui Ludovic şi alungat ca atare din Moldova, printr-un document păstrat până azi şi care punctează naşterea Moldovei independente. „Noi [...] îi dăm o moşie numită Cuhea, în ţara noastră a Maramureşului cu satele Ieud, Bascov, amîndouă Vişăiele, Moiseni, Borşa [...], cu toate pertinenţele sale, anume ape, păduri şi munţi şi orice s-ar ţine de ele, pe care moşie am luat-o de la Bogdan voievodul şi de la fiii lui, infidelii noştri notorii. Căci Bogdan şi fiii lui, prin lucrarea diavolului, duşmanul neamului omenesc, depărtîndu-se de la credinţa ce ne datorau, au trecut pe ascuns din regatul nostru ungar în ţara noastră amintită a Moldovei şi s-au silit s-o păstreze, spre ofensa Majestăţii Noastre. ” Anume acest document de donaţie către Balc, din 1365, este considerat de Giurescu drept recunoaşterea de către Ungaria a imposibilităţii de a întoarcere Moldova sub suzeranitate: „În acest moment, al doilea stat românesc independent era deja întemeiat, fapt foarte important în istoria poporului nostru.

Set 3 medalii - Cel mai bun contribuabil
Medalia "Cel mai bun contribuabil" este o distincţie de ramură a Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova, destinată recompensării agenţilor economici, care au participat şi învins la concursul naţional pentru conferirea titlului "Cel mai bun contribuabil al anului" cel puţin cinci ediţii consecutive, înregistrînd la fiecare ediţie depăşiri ale indicatorilor, prevăzuţi de Regulamentul cu privire la conferirea titlului "Cel mai bun contribuabil al anului", aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 270 din 5 martie 2002. Aceste medalii sunt confecționate din metal comun, au diametrul de 6 centimetri și sunt vopsite în nuanțe diferite, pentru fiecare dintre cele trei grade de prezentare.  
Mercurius (sau Mercur) este un zeu din mitologia romană. Corespondentul său din mitologia greacă este Hermes (ambii fiind mesageri ai zeilor). Primul său templu a fost clădit în anul 495 Î.Hr. la Roma. La fel ca și Hermes, Mercur era și zeul comerțului și negustorilor. După numele Mercur a fost denumită ziua a treia a săptămânii Mercurii (miercuri).  Carateristicile zeului sunt: toiagul, coiful și încălțămintea cu aripi.

________________ooOoo________________

MEDALIE 
ROMÂNEASCĂ ȘI BREVET
Medalia "25 de ani de la proclamarea Republicii"
pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului
și Brevetul, semnat de către Președintele Consiliului de Stat 
al Republicii Socialiste România - Nicolae Ceaușescu

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni maghiare

Detaliu vignetă de pe un certificat american  

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 9.09.2014

Niciun comentariu: