joi, 28 august 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 1


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Leopold I. Aversul monedei prezintă chipul lui Leopold I, pe când reversul prezintă monograma constituției belgiene. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 12,5 euro, seria – dinastia regală belgiană, data emiterii – 2006, forma - rotundă, diametrul – 14 milimetri, greutatea – 1,28 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 15000 de exemplare. 
Léopold Georges Chrétien Frédéric de Saxa-Cobourg și Gotha (născut Léopold de Saxa-Cobourg-Saalfeld), Duce de Saxa, Prinț de Saxa-Cobourg-Gotha (1790 - 1865), a fost primul rege al belgienilor sub numele de Léopold I. A fost ales ca primul rege al belgienilor pe data de 4 iunie 1830 și a depus jurământul pe constituție pe data de 21 iulie 1831. La vârsta de numai 5 ani a fost numit colonel al regimentului Imperial Izmailovski din Rusia. Șapte ani mai târziu, a devenit general-maior. După ce, în 1806, trupele franceze au cucerit ducatul de Saxa-Coburg-Saalfeld, Leopold a plecat pentru scurt timp la curtea lui Napoleon Bonaparte. Acolo refuză gradul de aghiotant oferit de împăratul Franței și se duce în Rusia condusă de împăratul Alexandru I. În calitate de colonel al unui regiment de cavalerie rusă participă la campania din 1813 și la bătăliile de la Lutzen, Bautzen și Leipzig, împotriva trupelor lui Napoleon. În urma acestor bătălii, primește titlul de Mareșal al Rusiei. În timpul domniei sale s-a construit prima cale ferată europeană continentală și s-a emis prima marcă poștală belgiană.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Leopold II. Aversul monedei prezintă chipul lui Leopold II, pe când reversul prezintă monograma constituției belgiene. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 12,5 euro, seria – dinastia regală belgiană, data emiterii – 2007, forma - rotundă, diametrul – 14 milimetri, greutatea – 1,28 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 15000 de exemplare.
 
Leopold al II-lea (1835 – 1909) a fost al doilea rege al belgienilor. Este al doilea fiu al lui Leopold I și este născut la Bruxelles. A condus regatul belgian în perioada 17 decembrie 1865 – 1909.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Albert I. Aversul monedei prezintă chipul lui Albert I, pe când reversul prezintă monograma constituției belgiene. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 12,5 euro, seria – dinastia regală belgiană, data emiterii – 2008, forma - rotundă, diametrul – 14 milimetri, greutatea – 1,28 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 10000 de exemplare. 
Albert I, nume real și complet Albert Léopold Clément Marie Meinrad, a trait în perioada anilor 1875 – 1934 și a condus regatul belgian între anii 1909 – 1934.Tatăl său a fost al treilea fiu al regelui Leopold I și fratele mai mic al regelui Leopold II. Când singurul fiu legitim al unchiului său Leopold II a murit în copilărie și fratele mai mare al lui Albert, prințul Baudouin, care fusese instruit pentru a deveni rege, a murit în tinerețe, Albert, la vârsta de 16 ani a devenit în mod neașteptat moștenitor (după tatăl său) al coroanei belgiene. Retras și studios, Albert s-a pregătit singur pentru sarcina regală. În adolescență, Albert era concentrat pe situația clasei muncitoare a Belgiei și a călătorit incognito în mai multe districte ale clasei muncitoare pentru a observa condițiile de trai ale oamenilor. La scurt timp după ascensiunea sa la tron, Albert a efectuat o vizită de durată în Congo belgian care fusese anexat Belgiei în 1906 găsind acolo în mare sărăcie. La întoarcerea în Belgia a recomandat reforme pentru protejarea populației autohtone și a susținut dezvoltarea industrial a coloniei africane.

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN
  1. Lenea la om e ca rugina la fier.
  2. Pomul după roadă se cunoaște.
  3. Omul muncitor de pâine nu duce dor.



_____________xxx_____________

O INSIGNĂ ȘI 
CÂTEVA MEDALII
ROMÂNEȘTI ȘI STRĂINE

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Medalie maghiară în memoria celor 13 generali maghiari, 
uciși de puterea austro-ungară,  pentru înaltă trădare, 
la data de 6 octombrie 1849
ARAD - 6 octombrie 1874 (25 ani de la eveniment)

Set 2 medalii în amintirea ridicării Monumentului Libertății 
din municipiul Arad - 6 octombrie 1890
Monumentul Libertăţii din Arad a fost ridicat la 6 octombrie 1890 și este opera sculptorilor Huszar Adolf şi Zala György. Monumentul, înalt de 18 metri, constând într-un soclu înconjurat de trepte pe care erau dispuse portretele în bronz a 13 generali maghiari care în timpul Revoluţiei de la 1848 au dezertat din armata Imperiului Habsburgic şi au comandat trupe ungureşti în luptele împotriva românilor conduşi de către Avram Iancu. După înfrângerea revoluţiei, în vara lui 1848, armata habsburgică i-a executat la 6 octombrie 1849. După Marea Unire din anul 1918, monumentul a fost considerat ofensator pentru demnitatea românească, populaţia cerând înlăturarea lui din centrul Aradului, fapt ce s-a materializat printr-o hotărâre a guvernului liberal condus de Ionel I.C. Brătianu, care, în 1924, a dispus dezafectarea lui. De atunci, părţile componente ale monumentului s-au păstrat în incinta unităţii militare din localitate. Dată fiind valoarea simbolică cu totul specială a acestui ansamblu sculptural, revizionismul maghiar a făcut din el unul dintre scopurile sale primordiale, cererea de reamplasare pe locul iniţial constituind o prioritate formulată permanent şi vehement. La data de 20 septembrie 1999 guvernul Radu Vasile a adoptat o hotărâre prin care Statuia Libertății a fost transferată în administrarea Ordinului Franciscan din Arad. În ședinta din 4 martie 2004 guvernul Adrian Năstase, în ciuda protestelor vehemente venite din partea unor membri ai parlamentului, a aprobat reamplasarea Statuii Libertății în Parcul reconcilierii româno-ungare, amenajat în Piața Pompierilor din Arad. Pe data de 25 aprilie 2004 a avut loc, în prezența oficialităților române și maghiare și a șefului delegației Comisiei Europene în România, noua dezvelire a monumentului.

Asociația chinologică română - ARAD - Excelent
Chinologia aradeană, ca promotoare a miscarii chinologice din tara noastra are o veche traditie.  In anul 1921 au luat fiinta Clubul Foxterrieri din Arad si Clubul Amatorilor de Caini de Politie din Arad. Aceste doua cluburi au organizat activitatea chinologica din Arad si din judetele invecinate, stimuland dezvoltarea miscarii chinologice. Dintre manifestarile chinologice organizate in acea perioada de chinologii aradeni amintim expozitia clubului de Fox Terrier din anul 1929 la care au participat peste 200 de exemplare, aproximativ 100 fiind din Arad. Activitatea chinologica a fost intrerupta de cel de al doilea razboi mondial.  Anul 1969 este un an important pentru chinologia romana, este anul infiintarii asociatiei chinologice. La data de 17 noiembrie 1969 s-a infiintat la Arad Asociatia de Crescut si Dresat Caini din Romania, prima asociatie chinologica din Romania si care a fost aprobata de Consiliul de Ministri din R.S.R. In anul 1972, cu ajutorul chinologilor maghiari Asociatia Chinologica Romana este admisa ca membra al Federatiei Chinologice Internationale. Chinologii aradeni au avut in acea perioada o intensa activitate pentru popularizarea cainilor de rasa in randul oamenilor. De asemenea sau tiparit mai multe publicatii de specialitate: revista „Ciinele”, colectia „Totul despre ciini” care cuprinde patru carti: „Micul ghid canin”, Reproductia speciei canine”, „Eredopatologie canina” si „Zoopsihologie canina”. Din anul 1972 pana in anul 1976 Asociatia Chinologica Romana a functionat in cadrul AVIROM, care a avut sediul central la Arad, organism care includea alaturi de crescatorii de caini, crescatorii de pasari de curte si porumbei si era sub controlul direct al Ministerului Agriculturii. Prima expozitie s-a organizat in anul 1971 pe stadionul fabricii arădene de zahar. Expozitiile incepeau intotdeauna cu parada raselor, demonstratii de dresaj, curse de ogari. In anul 1976 s-a organizat, pe stadionul Gloria, una dintre cele mai mari expozitii chinologice din Romania, fiind prezenti peste 800 de caini. In anul 1978, la Arad, s-a infiintat prima scoala nationala de dresaj si s-a organizat prima tabara de dresaj. De la infiintare anual s-au organizat la Arad expozitii chinologice. Asociatia chinologica din Arad a organizat in anul 2002 si anul 2005 Campionatul Europei Centrale si de Est considerat cel mai important eveniment continental organizat sub egida F.C.I. 

Tenis turnier 1939 - ARAD
Tenisul de câmp modern a apărut inițial în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea ca si “tenis de camp”. Dupa crearea sa,  tenisul s-a raspandit mai intai in clasa superioara a lumii engleze, apoi, incet-incet,  in intreaga lume. Tenisul este acum un sport olimpic si este practicat de toate clasele sociale,  indiferent de bani si de varsta, inclusiv de persoanele aflate in scaun cu rotile. In mod remarcabil regulile sale de bază au ramas neschimbate din anul 1890. In 1874,  maiorul Walter Wingfield a achizitionat drepturile de brevet pentru echipamente si reguli de joc. In acelasi an, primele instante judecatoresti de tenis au aparut in Statele Unite. Jocul s-a raspandit curand in diferite parti ale lumii cum ar fi Rusia, Canada, China si India. Terenurile de crochet au servit ca terenuri de tenis in acea perioada. Primul teren de tenis a fost conceput de Wingfield si a fost in forma de clepsidra. Acest a fost mai scurt decat terenul modern pe care il avem astazi. Cel mai vechi turneu de tenis a a vut loc în anul 1877 la Wimbledon-Anglia, câștigat de Spencer Gore.

Insignă - O.J.T. - (Oficiul județean de turism) ARAD
Până la instaurarea comunismului, interbelică turismul românesc organizat se desfăşura prin intermediul asociaţiilor şi cluburile de turism existente.  Primul Club Alpin a luat fiinţă în Braşov la 10 mai 1873. Cea mai veche asociaţie este S.K.V. – Siebenbürgischer Karpaten Verein, înfiinţată la Sibiu la 28 noiembrie 1880 şi dizolvată în 1944. Această asociaţie a avut cei mai mulţi membri (germani, români, maghiari şi alte naţionalităţi) şi cele mai multe secţii, a construit cele mai multe drumuri şi cabane (59), a editat 56 de Anuare, a înfiinţat un corp de călăuze brevetate şi primele echipe de salvare în munţi. La 2 aprilie 1926 a luat fiinţă Turing-Clubul României, având mai multe secţii în ţară. A construit cabane, a efectuat marcaje turistice şi a publicat Calendar săptămânal, transformat în Enciclopedia Turistică Românească. Sub egida T.C.R. au apărut şi alte publicaţii. Grupul Alpin Brav, transformat în 1937 în Clubul Carpatin Român, a fost înfiinţat de câţiva elevi de la liceul Mihail Viteazul, căpătând personalitate juridică la 18 martie 1936. Acesta a construit cabana Brav, devenită Caraiman. Asociaţia turistică România Pitorească a luat fiinţă în Bucureşti la 21 mai 1930.  A construit cabana Ciucaş, a tipărit un an revista România Pitorească şi apoi Buletinul România Pitorească. Clubul Alpin Român s-a construit la 18 martie 1934. A construit Căminul Alpin – Buşteni, un refugiu la intrarea în Valea Coştilei şi şi-a cumpărat un sediu în Bucureşti. A tipărit Buletinul Alpin şi apoi Buletinul Clubului Alpin Român. A practicat alpinismul şi căţărarea, înfiinţând în 1938 prima şcoală de căţărare modernă în România, fiind organizat pe trei secţii. Asociaţia Piatra Craiului a fost creaţia unui pensionar militar. A închiriat de la călugări cabanele „Decebal” şi „Bucegi”, din apropierea peşterii Ialomiţei. Activitatea acestor asociaţii a fost în general alpinismul. Ele au fondat în 1934 Federaţia Societăţilor de Turism şi Alpinism, iar din februarie 1936, data înfiinţării O.N.T. (Oficiul Naţional de Turism cu cele două secții ale sale – Carpați și Litoral), în parte au fost patronate şi de acesta. La nivel fiecărui județ existau Oficii județene de turism subordonate Oficiului național de turism, care aplicau în teritoriu politica de turism a regimului comunist.
Municipiul Arad este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Arad, situat pe cursul inferior al râului Mureş, în vestul României. El numără aproximativ 150000 de locuitori. Municipiul Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria, și este de asemenea un nod important în transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe actuala vatră a orașului, în nordul râului Mureș și mai apoi cu apariția primei cetăți de pământ situată la Vladimirescu, în jurul secolului al X-lea. Prima atestare documentară a zonei Aradului ne parvine din anul 1028. Sus am postat drapelul şi stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Arad iar dedesubt am postat fotografii ale câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura și cultura arădeană.
Biserica romano-catolică
 Catedrala ortodoxă SF.IOAN BOTEZĂTORUL
Cetatea ARAD
Muzeul județean
Palatul de justiție
Prefectura 
Palatul SZANTAY

Județul Arad este situat în vestul României și cuprinde teritorii din Crişana şi Banat. Județul se întinde de o parte și de alta a râurilor Mureș și Crișul Alb. Județul se întinde pe o suprafață de 7754 km.p., numără aproximativ 460000 de locuitori și are reședința în orașul cu același nume. Din punct de vedere administrativ județul se compune din; 1 municipiu - Arad, 9 orașe - Pecica, Sântana, Vladimirescu, Lipova, Ineu, Chișineu - Criș, Nădlac, Curtici, Pâncota, Sebiș și 68 de comune. Sus am postat drapelul, harta şi stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului Arad, iar dedesubt câteva locuri de vizitat în acest județ. 
Castelul SĂVÂRȘIN
Cetatea ȘIRIA
Mănăstirea BODROG
Mănăstirea FEREDEU
Peștera LILIECILOR

______________ooOoo______________

INSEMNE 
MILITARE STRĂINE
Câteva embleme brodate pe mânecă uniformei militare
a armatei regale olandeze în timpul
celui de-al doilea război mondial 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni englezești

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.08.2014

Niciun comentariu: