vineri, 29 august 2014

MONEDE DE COLECȚIE BELARUS - 5


Moneda de colecţie de mai sus celebrează Nava Kruzenshtern. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 ruble, seria – ambarcațiuni navale, data emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 38,61 milimetri, greutatea – 28,8 grame, metalul – argint, puritatea – 92,5 %, designeri – Dosia Surajevska (Polonia) și tiraj - 7000 de exemplare. 
Kruzenshtern sau Krusenstern este o navă care a fost construit în anul 1926, în portul Geestemünde din Bremerhaven, Germania, botezată initial cu numele Padova (după numele unui oraș italian). Ea a fost predată URSS, în 1946, ca despăgubiri de război și rebotezată după începutul secolului al 19-lea după numele exploratorului german în serviciul Rusiei - Adam Johann Krusenstern (1770-1846).  
În prezent nava aparține marinei ruse și are rol de instruire al cadeților din marina militară. Iată câteva date tehnice despre această navă; tonaj – 3064 tone, lungime  114,4 metri, înălțime – 51,3 metri, pescaj (scufundare în apă) – 6,8 metri, putere – 2 motoare Diesel a 1000 cai putere, viteza – 17,3 noduri (32 km/oră).

Moneda de colecţie de mai sus celebrează Soarele. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 ruble, seria – sistemul solar, data emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 32 milimetri, greutatea – 10 grame, metalul – argint și și tiraj – 11111 exemplare. 
Soarele este steaua aflată în centrul sistemului nostru solar. Toate planetele sistemului nostru solar se învârt în jurul său. Prin mărimea sa, Soarele conține mai mult de 99% din masa întregului sistem solar. Energia provenită de la Soare (sub formă de lumină, căldură etc.) face posibilă existența vieții pe Pământ, de exemplu prin fotosinteză și asigurarea unei clime favorabile. În cadrul discuțiilor dintre cercetători, Soarele este desemnat uneori și prin numele său latin – Sol sau grecesc – Helios. Simbolul său astronomic este un cerc având un punct în centrul său. Conform cercetărilor actuale, vârsta Soarelui este de aproximativ 4,6 miliarde de ani, și el se află pe la jumătatea ciclului principal al evoluției, în care, în miezul său, hidrogenul se transformă în heliu prin fuziune nucleară.În fiecare secundă peste patru milioane de tone de materie sunt convertite în energie în nucleul soarelui, generându-se astfel neutrino și radiație solară .

Moneda de colecţie de mai sus celebrează planeta Mercur. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 ruble, seria – sistemul solar, data emiterii – 17.05.2012, forma - rotundă, diametrul – 32 milimetri, greutatea – 10 grame, metalul – argint și și tiraj – 11111 exemplare. 
Mercur este o planetă a sistemului nostru solar, cea mai apropiată de Soare, pe care-l ocolește odată la 88 de zile pământene. Fizic, planeta Mercur este similară în aparență cu Luna, fiind împânzită de numeroase cratere. Ea nu are sateliți naturali și nici o atmosferă densă. Planeta are un nucleu de fier care generează un câmp magnetic de 100 de ori mai slab decât cel al Pământului. Temperatura la suprafața planetei Mercur variază de la aproximativ 90 și 700 grade Kelvin.  Observații înregistrate ale planetei Mercur datează din vremea sumerienilor, în al treilea mileniu înaintea erei noastre. Romanii au numit planeta după zeul mesager Mercur, probabil datorită mișcării sale rapide. Simbolul astronomic pentru Mercur este o versiune stilizată a capului zeului având o pălărie cu aripi.De aici provine și numele celei de-a treia zile a săptămânii – miercuri.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Napoleon Bonaparte (1769 – 1821
om politic și împărat al Franței 
(1804 – 1815 cu întreruperi)
  1. Istoria este o minciună pe care nimeni nu o contestă.
  2. Dragostea pentru patrie este cea dintâi virtute a omului civilizat.
  3. Fiecare pas pierdut în tinerețe este o șansă pentru nefericire în viitor.
_____________xxx_____________

CÂTEVA INSIGNE 
ȘI MEDALII 
ROMÂNEȘTI ȘI STRĂINE

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Colaborarea tehnico-științifică URSS - România
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (abreviat U.R.S.S.) a fost un stat întins pe o mare parte din Nordul Eurasiei, și care a existat din anul 1922 până în anul 1911. Formarea sa a fost punctul culminant al Revoluției ruse din 1917, cea care l-a îndepărtat pe țarul Nicolae al II-lea. URSS era constituită din mai multe republici al căror număr a variat de-a lungul timpului; la data dezmembrării, URSS număra 15 republici componente. Marele stat se întindea pe o suprafață de 22402200 de kilometri pătrați, număra aproximativ 293 miliarde de locuitori și avea capitala la Moscova. Cu excepția unei scurte perioade chiar după revoluție, organizarea politică a țării era definită de singurul partid politic recunoscut – Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (P.C.U.S.). Se înțelege că acest stat era un colos economic și industrial ce dezvolta (a se înțelege impunea) relații “ de colaborare frățească, reciproc avantajoasă” cu toate statele lagărului socialist, deci și România.

Insignă - Federația română de hochei
Federaţia română de hochei s-a înfiinţat în anul 1924. Pe parcursul timpului s-a despărţit în Federaţia română de hochei pe gheaţă şi Federaţia română de hochei pe iarbă, două foruri sportive naţionale tutelare distincte care se ocupă de organizarea şi dezvoltarea competiţiilor sportive specifice fiecărei federaţii.
Deasupra am postat logo-urile Federaţiilor române de hochei pe gheaţă şi iarbă.

Insignă - În slujba patriei - iunie 2002
(Brigada 10 Geniu "Dunărea de jos")
Brigada 10 Geniu "Dunărea de jos" este marea unitate, responsabilă cu integrarea capabilităţilor şi realizarea misiunilor de geniu la nivelul Forţelor Terestre. Ea a luat ființă la data de 1 iunie 2002, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.S. 45 din 23 aprilie 2002, fiind în subordinea Corpului 10 Armată Teritorial. În cursul aceleiaşi luni s-a definitivat organizarea structurală şi au fost luate în subordine Batalionul 96 Geniu, Batalionul 3 Geniu, Batalionul 72 Treceri, Batalionul Nave Treceri Fluviale, Cercul Militar Brăila, Muzica militară, Căminul militar şi Comenduirea de garnizoană Brăila. Înfiinţarea Comandamentului Brigăzii 10 Geniu în garnizoana Brăila, deloc întâmplătoare, având în vedere tradiţia geniştilor pe aceste meleaguri începând cu 1 octombrie 1878, a reprezentat în fapt materializarea concepţiei privind sprijinul genistic a acţiunilor militare, în deplină concordanţă cu diversitatea misiunilor şi provocărilor actuale. Sus am postat logo-ul și emblema acestei unități militare.

Insignă - I.C.M.M.R. 25 ani 1948 - 1973

Insignă - I.C.M.M.R. 25 ani 1948 - 1973
Nu dețin informații despre aceste insigne I.C.M.M.R.. Dacă cineva ar putea să mă ajute i-aș fi sincer recunoscător. Totuși cred I.C.M.M.R. este o prescurtare care vine de la Întreprinderea de Construcții și Montaje Metalurgice Reșița. 

Insignă - I.C.M.M.R. 35 ani 1948 - 1978

Carol I - Domn al românilor
Concurs de agricultură în România - Onoare cultivatorului 1868 
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern - Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern - Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.

Carol I - Domn al românilor
Concurs de agricultură în România - Onoare cultivatorului 1880
În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

_________________ooOoo_________________

INSEMNE 
MILITARE STRĂINE
Câteva embleme brodate de pe mâneca uniformei militare
a armatei regale olandeze, în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva vignete de pe acțiuni sud-africane

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.08.2014

Niciun comentariu: