vineri, 1 august 2014

LOMBARDIA


100 guldeni 1806
LOMBARDIA

A fost un stat vechi organizat ca și ducat.
Între anii 1756 – 1849 s-a aflat sub administrație austriacă.
A fost situat în partea nordică a Italiei.
Ducatul se întindea pe 2386 kilometri pătrați, 
număra aproximativ 9,5 milioane de locuitori
și avea capitala la Milano.
Nu a avut o deviză națională unanim acceptată 

Stema oficială actuală a Lombardiei:
Steagul oficial actual al Lombardiei:
 

Stema oficială actuală a capitalei Milano: 

Steagul oficial actual al capitalei Milano: 
Steagurile oficiale ale Lombardiei de-a lungul timpului: 
1277 – 1397
1397 – 1765 

1765 – 1796 și 1799 -1800
1796 – 1797
ianuarie – iulie 1797 

1798-1802 și martie – iulie 1848
1802 – 1814
 
Stema Ducatului lombardo-venețian între anii 1849 – 1959:
Mai jos a postat câteva fotografii cu grandioase monumente 
arhitectonice din capitala lombardă - Milano.
Teatrul SCALA
DOMUL
Gara
Hotelul NAPOLEON
Primăria

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ

GURA LUMII
de Ionuț Daniel Țucă - Constanța

A dezlanțuit infernul
Zvonul ăsta iluzoriu
Cum c-ar fi căzut guvernul,
Însă doar… în derizoriu!

UNUI AUTOR LA LANSARE
de Liviu Kaiter – Constanța

Despre autor și carte
La lansare se cuvine,
Ca și despre morți, în parte,
Să-i vorbești… numai de bine!

____________xxx____________

CÂTEVA INSIGNE,
PLACHETE ȘI MEDALII
DIN BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Fotbal Club "Rapid" București - 1923
Rapid este un club de fotbal din Bucureşti, fondat în anul 1923 de către un grup de muncitori de la Atelierele Griviţa sub numele de Asociația culturală și sportivă C.F.R.. Rapid a câștigat de 4 ori titlul (de 3 ori Campionatul României, în anii 1967, 1999, 2003 și în 1942 - un campionat de război dotat cu cupa "Basarabia" - și de 13 ori Cupa României.

Insignă - Fotbal Club "Rapid" București - 1923
Culorile tradiționale de joc ale echipei Rapid sunt alb și mov. De-a lungul timpului echipa s-a mai numit; CFR Bucureşti, Locomotiva Bucureşti şi Unirea Rapid Bucureşti. Sus am postat un logo al clubului de fotbal Rapid Bucureşti. 

Insignă - Fotbal Club "Dinamo" București - 1948
Fotbal Club Dinamo București, pe scurt Dinamo, este un club profesionist de fotbal din București,  fondat în anul 1948, care evoluează în Liga I. Echipa își dispută meciurile importante de acasă pe Arena Națională, iar stadionul Dinamo este folosit pentru partidele cu echipe de interes mai scăzut. Din punct de vedere al numărului de trofee, Dinamo este al doilea cel mai prestigios club de fotbal din România, având în palmares 18 titluri naționale, 13 Cupe ale României și 2 Supercupe ale României. Culorile tradițioanle de joc ale echipei sunt alb și roșu. Pe lângă echipa mare, clubul Dinamo deține și o echipă secundă intitulată Dinamo II care evoluează în Liga a III-a pe stadionul din comuna Cernica. Din punct de vedere al tinerilor fotbaliști, clubul deține unul dintre cele mai importante centre de copii și juniori din România. Fostă echipă a Ministerului de Interne, istoria lui Dinamo a fost marcată de rivalitatea permanentă cu alt mare club bucureștean, Steaua, întâlnirile dintre cele două echipe de fotbal fiind considerate ca fiind cele mai importante meciuri ale anului, adesea decisive pentru câștigarea campionatului. Sus am postat logo-ul clubului de fotbal Dinamo București.

Insignă - Congresul național de medicină internă 
București - Mai 1964 
Medicina internă se ocupă de afecțiunile organelor interne (inimă, plămâni, ficat, tub digestiv, splină, sânge, rinichi, metabolism, articulații, schelet osos) ea privind organismul ca un tot unitar și se ocupă de diagnosticarea și tratamentul majorității bolilor de care suferă adulții (peste 18 ani). În unele cazuri medicul internist trimite bolnavul la un specialist , cum ar fi la cardiolog, pneumolog, nefrolog , hematolog etc. Marea majoritate a pacienților suferă de mai multe afecțiuni și necesită tratamente multiple. Prin consultul oferit de medicul internist , pacientul evită excesul de consulturi medicale care pot să nu fie necesare. Medicul internist este cel care analizează aceste situații și decide care afecțiune necesită și un consult sau un tratament supra specializat. De asemenea coordonează schemele terapeutice astfel ca să nu apară suprapuneri de medicație sau reacții adverse ale medicamentelor. Există și boli ale întregului organism, care afectează mai multe organe vitale, așa-numitele boli de sistem (colagenoze, vasculite etc.), boli de care se ocupă de asemenea medicina internă. Un pacient „plimbat” pe la mai mulți medici de diverse specialități fără a se stabili un diagnostic este posibil să sufere de o astfel de boală de sistem și este bine să se prezinte la un internist. Medicul internist este de asemenea cel care diagnostichează cel mai frecvent pacientul cu cancer (inclusiv formele asimptomatice), pe care apoi îl indrumă către oncolog și/sau chirurg. Medicii de familie sau generaliști obișnuiesc să trimită la internist pacienții cu mai multe afecțiuni concomitente sau pe cei cu simptome neclare, vagi, greu de încadrat.

Plachetă - Electromagnetica București 1930 - 1995
Jubileu - 65 de ani de activitate în telecomunicații
Electromagnetica București este o companie producătoare de aparatură și instrumente de măsură din România. Compania desfășoară și următoarele activități; injecție a pieselor de masă plastică, fabricarea matrițelor de masă plastică, asamblarea și testarea circuitelor electronice, dar și producția și furnizarea de energie electrică. Acționarii principali ai companiei sunt Asociația salariaților, cu 33,68%, și SIF Oltenia, cu 10,1% din totalul acțiunilor. Titlurile societății se tranzacționează la prima categorie a pieței Rasdaq, sub simbolul ELMA. În anul 2008 compania a avut o cifră de afaceri de 100,5 milioane de euro cu un profit net de 5,1 milioane de euro. Sus am postat logo-ul societății comerciale Electromagnetica - București.

Electromagnetica București - 70 de ani de activitate 1930 - 2000

Întreprinderea "Electromagnetica" București
Semicentenarul telefoniei românești 1930 - 1980

"AESCULAP" - Societate pentru îngrijirea și 
susținerea membrilor săi bolnavi - București 
În amintirea jubileului de aur 1876 - 1926 
Aesculap este zeul medicinei din mitologia romană similarul lui Asclepios din mitologia greacă. Asclepios a fost fiul lui Apollo provenit din uniunea cu Coronis (sau Arsinoe). Asclepios a fost un premergător al medicinei. Tatăl său l-a dat în grija Centaurului Hiron care i-a împărtășit secretele vindecării miraculaose prin anihilarea durerilor, regenerarea părților afectate de boală și utilizarea plantelor medicinale. Își practica sistemul de vindecare noaptea, folosind câine, șarpe și grăsimi, izbutind adeseori și vindecări mirculoase. Succesele lui medicale l-au făcut de la o vreme să învie și morții ceea ce l-a supărat pe Zeus, care l-a omorât fulgerându-l. Templele ridicate în onoarea lui Asclepios erau niște clinici medicale, toți preoții slujitori fiind și medici. Sanctuarul principal se afla în Epidaur. Imaginile plastice îl înfățișează ca un bărbat blajin cu barbă, având întotdeauna alături un șarpe.

București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului iar mai jos fotografiile câtorva inconfundabile monumente arhitectonice din capitală.
Politehnica
Palatul CANTACUZINO
Hotelul CIȘMIGIU
Academia de științe economice

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Regatul României - 5 acțiuni la purtător a 500 lei fiecare -1920
Banca de petrol, mine și industrie - București
Societate anonimă română cu durata nelimitată

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni franțuzești

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com 

MOUSAIOS - 01.08.2014

Niciun comentariu: