joi, 14 august 2014

BLACHOWNIA SLASKA - POLONIA


Deasupra am aplicat o acțiune locală în limba germană.
Mai jos am postat și alte fotografii din localitatea poloneză
BLACHOWNIA SLASKA (denumire germană BLECHHAMMER),
azi parte a orașului KEDZIERZYN- KOZLE, voievodatul OPOLE, 
monumente de cultură, arhitectură și vederi generale. 
Biserica SIGISMUND HEDVIG 
Casa de cultură și cinematograful
Centrala electrică
Parcul
Crematoriul lagărului
Trimiteri poștale ilustrate

***

COMEMORARE

ION GROSU - GALAȚI 
(06.07.1939 - 04.08.2014)

În data de 4 august 2014 a încetat din viață inginerul, epigramistul, scriitorul satiric şi poetul ION GROSU din Galați. De vină a fost căldura toridă de afară, care l-a răpus fără milă. Ion Grosu (născut 6 iulie 1939) a fost membru Societăţii Scriitorilor „Costache Negri”, al Cenaclului umoriştilor „Verva” din Galaţi şi al Uniunii Epigramiştilor din România. De la el ne rămân amintirea unui om blajin, nemulțumit în legătură cu realizările strânse de-a lungul vieţii, dar și șase volume. Dorind să schimbe ceva în această viață, iată ce a declarat cândva;

„Ne naştem coală albă de hârtie
Având cuvântul „om” scris pe antet
Şi toată viaţa, vizibil sau discret
Scriem fapte lângă mârşăvie”?!?!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

_______________xxx_______________

O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

75 de ani de la înființarea armei tancuri 1919 - 1994
(Monumentul eroilor tanchiști - Pitești)
Tancul este un vehicul blindat de atac cu tracțiune pe şenile, conceput pentru a combate forțe inamice folosind focul direct. Un tanc de luptă se caracterizează prin armele şi blindajul greu, o mare mobilitate care îi permite să traverseze terenuri dificile la viteze relativ mari. Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale stipulează că: Termenul tanc de luptă înseamnă un vehicul blindat de luptă autopropulsat, cu mare capacitate de foc, dispunând de un tun principal pentru foc direct cu viteză inițială ridicată, necesar pentru a angaja ținte blindate sau alte obiective, cu o mare mobilitate în orice teren, asigurând un nivel ridicat de protecție, care nu este conceput și nici echipat în mod special pentru transportul de efective de luptă. Astfel de vehicule blindate reprezintă principalele sisteme de arme pentru formațiunile de tancuri și alte formațiuni blindate ale trupelor de uscat. 
Tancurile de luptă sunt vehicule blindate de luptă pe șenile, cântărind cel putin 16,5 tone, care sunt înarmate cu un tun de calibru de cel puțin 75 mm, ce se poate roti 360 grade. În plus, vor fi considerate tancuri de luptă oricare vehicule de luptă blindate, pe roți, ce vor intra în serviciu și care vor îndeplini toate celelalte criterii arătate mai sus. Tancurile sunt arme care au nevoie de logistică, sunt eficiente și agile pe câmpul de luptă modern, atât prin capacitatea de a ataca obiective terestre cât și prin prezența lor ce poate crea panică în rândurile infanteriei inamice. Deși tancurile sunt maşini de atac puternice, ele rareori operează independent în acțiuni de atac. De obicei sunt organizate în unități de blindate, în forțe combinate. Fără acest sprijin, tancurile, chiar cu blindajul și mobilitatea lor, sunt vulnerabile în fața infanteriei, minelor, artileriei şi aviaţiei militare inamice. Tancurile sunt dezavantajate în teren împădurit   și în zone urbane, deoarece în aceste condiții capacitatea de foc la mare distanță a vehiculului este limitată, mobilitatea lui devine mai mică, iar posibilitatea echipajului de a detecta potențialele pericole este îngrădită. 

La 1 august 1919, s-a constituit primul Batalion de Care de lupta, organizat pe 4 companii și având în dotare 72 care de lupta, fiind dispus în Tabăra Mihai Bravu, împreuna cu Școala de care de asalt. Aceasta data va rămâne si data la care se considera ca s-a născut arma tancuri în Armata României, rămânând, în mod oficial, Ziua Armei Tancuri.

Insignă - a 135-a aniversare a înființării trupelor de geniu
Necesităţile impuse de dezvoltarea şi modernizarea organismului militar românesc, conjugate cu cele ale economiei naţionale, l-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe ceilalţi factori de decizie militară să pună bazele unor arme noi. În acest context ia fiinţa arma Geniului prin crearea în anul 1859 în Moldova a primei subunităţi române de geniu, Batalionul 1 Geniu, prin abrobarea data la 31 mai 1859 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Ministrii nr. 1902. Un an mai târziu, corpul de geniu instituit prin ordonanţa din 31 mai 1859, va spori prin înfiinţarea unui al doilea batalion în Tara Româneasca, care împreuna cu cel din Moldova vor constitui întâiul regiment de geniu. Primele batalioane de geniu ale ostirii române aveau un efectiv de 1000 de oameni fiecare, împărţiţi în patru companii. Comandant al acestor subunităti a fost numit căpitanul, ulterior maiorul, Panait Donici, care s-a numărat printre organizatorii trupelor de geniu din ţara noastră.

Insignă - C.B.C. - Consiliul bucătarilor și cofetarilor din R.S.R.
(Republica Socialistă România)
În anul 1971 s-a înfiinţat la iniţiativa marilor bucătari şi cofetari patiseri, Asociaţia Bucătarilor şi Cofetarilor din România. Asociația are în structură următoarele comitete; pentru gastronomie, târguri, relații cu alte organizații; educational; pentru tineret, artă culinară, concursuri, expoziții; pentru catering, bucătării tip cantina; pentru comunicare, media, marketing și pentru alimentație și sănătate. Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism-România este o asociaţie profesională privată, persoană juridică Română, non-profit şi fără scopuri politice în care sunt asociaţi meseriaşii specialişti din sectorul de producţie culinară şi de produse de cofetărie-patiserie (gastronomie), create în scopul asocierii, sprijinirii şi dezvoltării meseriilor din domeniul producţiei culinare din restaurante şi a organizării unor acţiuni profesionale, dedicate menţinerii şi ameliorării principiilor culinare la nivel naţional şi internaţional, precum şi atragerea tinerei generaţii spre formare şi dezvoltare profesională. Sus am postat logo-ul acestei asociații.

Insignă - (Regele Ferdinand și regina Maria)
Ferdinand I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 24 august 1865 la Sigmaringen şi decedat 20 iulie 1927 la Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române , iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.
Coroana regală a României s-a confecţionat din oţelul unuia dintre tunurile turceşti capturate de români la Plevna, în timpul războiului din 1877. Tunul era unul foarte modern pentru vremea sa, fiind de fabricaţie germană, marca Krupp. Coroana de oţel a României a fost confecţiontă la Arsenalul Armatei, situat pe Dealul Spirii. Decizia de a se confecţiona o coroană de oţel, în locul uneia de aur, are o înaltă semnificaţie politică şi filosofică, reflectând, în acelaşi timp şi concepţia lui Carol I despre monarhia modernă. Aceasta are forma obişnuită a coroanelor regale: un cerc frontal din oţel decorat cu romburi şi perle din oţel. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane mari continuate cu opt cercuri perlate care se unesc în mijloc într-un glob în care se află Crucea "Trecerea Dunării". Cu aceeaşi coroană s-a încoronat şi Regele Ferdinand, la Alba Iulia, în 1922.  

Insignă - (Regele Ferdinand și regina Maria)
Viitoarea regină Maria a României s-a născut pe 3 octombrie 1875, fiind fiica ducelui de Edinburgh, Alfred, al doilea fiu al reginei Victoria (devenit după 1893 duce de Saxa-Coburg-Gotha), şi a marii ducese ruse Maria Alexandrovna. Maria, principesă de Edinburgh, s-a căsătorit cu Ferdinand, principele moştenitor al coroanei României, în decembrie 1892. A avut şase copii: Carol (1893 - 1953), Elisabeta (1894 - 1961), Mărioara (1899 - 1961), Nicolae (1903 - 1978), Ileana (1908 - 1991) şi Mircea (1913 - 1916). Personalitate puternică, femeie foarte frumoasă, extrem de iubită de armată, se pare că Maria a îndrăgit cu adevărat România. În al doilea război balcanic a îngrijit în lagărul de holerici de la Zimnicea bolnavii întorşi din Bulgaria. Se pare că a avut un rol important în luarea deciziei României din 1916 de a intra în război alături de Antantă.  Regina Maria a încetat din viaţă pe 18 iulie 1938, inima ei fiind depusă la Balcic iar trupul în gropniţa domnească de la Curtea de Argeş. „Înainte de a fi condusă de la Palatul Cotroceni pe ultimul ei drum, regina a fost salutată de militari cu baionetele înfipte în pămînt şi cu patul armei în sus, gest unic pe care Armata nu l-a oferit niciodată unui alt om.” 
Coroana purtată de regina Maria la încoronarea de pe 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia a fost executată la Paris, de casa de bijuterii „Falize”, după desenele pictorului Costin Petrescu. Acesta a folosit ca sursă de inspiraţie coroana purtată de Doamna Elena - Despina (soţia lui Neagoe Basarab, domnitor al Ţării Româneşti între 1512 şi 1521, fiica despotului sârb Iovan Brancovici), aşa cum apare ea zugrăvită în tabloul votiv al bisericii episcopale de la Curtea de Argeş. Braţele coroanei sunt evazate, fiind terminate în vârfuri cu  crini. Coroana este bătută cu pietre scumpe. Pe laterale are câte un pandantiv, cu câte un disc de care atârnă câte trei şiruri de mărgele, terminate cu câte o cruce gamată. Pe cele două discuri sunt reprezentate stema României şi a Marii Britanii (aceasta din urmă ca un omagiu adus originii britanice a reginei Maria). În vârful coroanei se găseşte o cruce gamată. Din punct de vedere artistic, coroana aparţine aşa-zisului „stil 1900”. Coroana are aproape 2 kg, cu diametrul la bază de 17,5 centimetri şi cu înălţimea de 18 centimetri. În prezent ea este expusă în sala Tezaur a Muzeului Naţional de Istorie, la Bucureşti. Această coroană este asigurată pentru suma de 25 milioane de euro.

Set 4 insigne - Fruntaș în gospodărirea orașului
Anii 1972, 1973, 1974 și 1975
Aceste insigne sunt din metal mort emailat, cântăresc câte 6 grame fiecare și au dimensiunile de 18 x 36 milimetri. Prin acordarea acestor insigne regimul comunist încerca să mobilzeze cetăţenii în gospodărirea, îngrijirea şi înfrumuseţarea localităţilor în care ei trăiau. În această largă acțiune intrau acțiuni de curățenie și înfrumusețare a propriei gospodarii dar și acțiuni de muncă patriotică în folosul comunității. În cadrul acțiunilor de înfrumusețare a propriei gospodării intrau; văruirea gardurilor de la drum și a podețelor de la intrarea în curte, curățarea șanțurilor de la drum din dreptul propriei locuințe, curățarea și văruirea copacilor, adunarea frunzelor și vegetației uscate, precum și cultivarea și întreținerea culturilor din intravilan. În cadrul acțiunilor de muncă patriotică în folosul comunității intrau cam aceleași activități dar aferente instituțiilor de interes public ale satului; școala, primăria, biserica, dispensarul local, etc. precum și acțiunile de deszăpezire, îndiguire, desfundare canale de scurgere sau împăduriri în folosul comunității. Cetățenii participanți la astfel de acțiuni erau distinși, cu mare fast, în adunări publice, cu aceste insigne - distincții care se acordau anual. Apreciez că acordarea acestor distincții erau totuși o formă de propagandă comunistă care arătă ce înseamnă munca în folosul comunității, ce înseamnă ordinea și disciplina în tot și în toate.

________________ooOoo_______________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Regatul României - Datoria publică a României
Împrumutul național - Titlu de 500 lei 1916 - 5% - cu talon 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni elvețiene

Detaliu vignetă de pe un certificat japonez

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.08.2014

Niciun comentariu: