joi, 28 august 2014

INFO NUMIS MONDO - 61


1. În data de 5 august 2014 Banca națională a Poloniei a pus în circulație o bancnotă comemorativă de 20 zloți pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la înființarea Legiunii poloneze, vezi imaginea de mai jos. Această bancnotă a fost proiectată de către designerul polonez Andrzej Heidrich.
Ea diferă în mod radical de vechea bancnotă comemorativă de 20 zloți emisă în anul 2011, vezi imaginea de mai jos.
Pe aversul noii bancnote se distinge chipul lui comandantului Józef Piłsudski Klemens și imaginea stilizată a Palatului Belvedere. Pe revers este aplicată din nou imaginea stilizată a Palatului Belvedere precum și două insigne și un ordin cu referire la Legiunea poloneză.
Józef Piłsudski Klemens (1867 - 1935) a fost un revoluționar și om de stat polonez, primul șef de stat (1918 - 1922) și dictator (1926 - 1935) al Poloniei renăscute și fondatorul forțelor armate poloneze. 
Palatul Belvedere din Varșovia este și reședința președintelui Poloniei. Palatul a fost construit în anul 1660 pentru ultimul rege al Poloniei – Stanislaw Augustus Poniatowski, fiind renovat de mai multe ori de-a lungul timpului.
Ordinul "Virtutea militară" - (Marea cruce cu stea)
Insignă - Vultur a Legiunii poloneze
Insignă - Brigada 1 a Legiunii poloneze
Pe aversul vechii bancnote comemorative, aplicate deasupra, este reprezentat chipul Mariei Curie și Clădirea Universității "Sorbona" din Paris, iar pe revers este reprezentată Clădirea Institutului Radium din Varșovia și Medalia- Premiu Alfred Nobel. . 
Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (1867 - 1934) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irene Joliot Curie). Cu excepția fiicei sale Eve Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice.
Sorbona (Sorbonne) este celebra universitate franceză și una dintre cele mai cunoscute universități din lume. Situată în centrul istoric al capitalei Franței, Sorbona poartă numele colegiului fondat în anul 1257 de către Robert de Sorbon. Printre foștii ei studenți se numără savanți, oameni de cultură și politicieni francezi dar și străini.
Alfred Nobel (născut la data de 21 octombrie 1833 la Stockholm – Suedia și decedat la data de 10 decembrie 1896 la San Remo - Italia) a fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele el inventat dinamita și a întemeiat fundația care acordă anual faimoasele Premii Nobel, pe domenii diverse de activitate.
Institutul de oncologie Maria Skłodowska-Curie din Varșovia  a fost fondat în anul 1932 ca Institutul Radium de către savanta Maria Sklodovska Curie, în colaborare cu guvernul polonez. După al doilea război mondial, institutul a primit actualul nume. Pe unul din pereții institului se poate citi încă inscripția "MARII Skłodowskiej Curie, W HOŁDZIE" - "Omagiu Mariei Skłodowska Curie"

2. Mai jos continui să îți prezint și alte monede euro test, probă sau de încercare din Carthago (Cartagina).
Cartagina, în latină (Carthago) a fost un oraș antic în Nordul Africii, localizat în partea estică a statului tunisian, în prezent cartier al orașului modern Tunis. Cartagina a fost întemeiată de către negustorii fenicieni și, conform legendei, de către prințesa Dido (sau Elisa), sora lui Pigmalion.
Teatrul antic
Colonia a ajuns să aibă o mare importanță economică, ce rivaliza cu cea a metropolelor feniciene. Orașul era alimentat cu apă printr-un apeduct lung de 132 de kilometric, construit între anii 120 – 131, care aducea apă proaspătă din masivul muntos Djebel Zaghouan. 
Apeductul
Resturi ale acestui vechi apeduct roman se mai văd și azi la Mohammédia (la sud de Tunis). Situl arheologic Cartagina este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO.
Pe reversul monedelor este reprezentat chipul lui Hasdrubal. Hasdrubal Barca, fratele marelui comandant Hannibal Barca, a fost ultimul comandant militar al statului liber și independent Cartagina, decedat în anul 207 Î.Hr..

3.  Banca națională a statului asiatic Coreea de Nord a dat recent publicității o bancnotă de 5000 de von fără chipul liderului nord coreean.
Pe avers noua bancnotă (imaginea de mai sus) o vedere generală din satul natal al liderului nord coreean -Mangyongdae, iar pe revers alte case tradiționale nord coreene.
În poza aplicată mai jos este reprezentată veche bancnotă, aflată încă în circulație, care conține chipul lui Kim Il-sung și vederea generală din satul natal. 
Kim Il- sung, născut Kim Song-ju (1912 la Mangyongdae – 1994 la Phenian) a fost un lider politic nord coreean. A îndeplinit următoarele funcții de partid și de stat; prim-ministru (1948 - 1972), președinte al statului nord coreean (1972 - 1994), liderul Partidului Muncitorilor (1949 – 1994). El a autorizat invazia Coreei de Sud în anul 1950. A fost un lider politic autocratic, promotor al socialismului și marxism- leninismului ca ideologie de stat, dezvoltând un puternic cult al personalității sale.

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN
  1. Urmează drumul tău, nu-ți risipi vremea ocupându-te de alții!
  2. Om mare pe lume te numești, când pentru semeni te străduiești.
  3. Nicidecum arma să nu întrebuințezi, când cu cuvântul izbutești!



_____________xxx_____________

O MEDALIE,
CÂTEVA PLACHETE
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI
DIN JUDEȚUL ARGEȘ

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Mausoleul eroilor 1916 - 1918 
Câmpulung Muscel - Mateiaș 1987
Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș, cunoscut și sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, este un monument dedicat eroilor din Războiul de întregire națională din anii 1916 - 1918. Este situat pe drumul European E574 (DN73), la 11 kilometri de Câmpulung spre Brașov, pe Dealul Mateiaș. Mausoleul a fost ridicat între anii 1928-1935, după planurile arhitecților Dumitru Ionescu-Berechet și State Baloșin, de către constructorul De Nicolo. La construcție a fost utilizat în principal calcar  de Albești. Clădirea este compusă din două corpuri: unul orizontal, osuarul, care în 31 de cripte adăpostește osemintele a peste 2300 de militari români și unul vertical, de forma unui turn cu foișor, spre care duce o scară în spirală. În perioada 1980-1984 Mausoleul eroilor a fost extins prin construirea unei terase pentru parade și ceremonialuri, a unor impozante scări de acces, a unui  basorelief cu dimensiunile de 16 x 3,5 metri, executat de către sculptorul Adrian Radu din Câmpulung, precum și a unei cupe în care arde o flacără veșnică în amintirea eroilor căzuți la Mateiaș.

Insignă - S.E.F.G.M. - (?) Fondată în 1924 Câmpulung
Câmpulung (Muscel) este un municipiu din județul Argeș, Muntenia, România. Localitatea are o populație de aproximativ 32000 de locuitori. Câmpulungul este cunoscut drept prima reședință domnească din Țara Românească, aici avându-și originea primul document cunoscut în limba română, Scrisoarea lui Neacșu. Prima mențiune documentară datează din anul 1300 (după alte surse - 1292), localitatea fiind cel mai vechi oraș din Țara Românească. Până în secolul al XVII-lea a trăit aici o însemnată comunitate săsească. Prezența umană în această zonă este însă mult mai veche. Cele mai vechi urme de cultură materială, descoperite atât pe raza orașului, cât și în împrejurimile sale, datează din perioada bronzului târziu (1700-1600 Î.Hr.). Localnicii acestui oraș se numesc musceleni, spre deosebire de localnicii din Câmpulung Moldovenesc, care se numesc câmpulungeni. Sus am postat stema actuală a municipiului și o poză cu Biblioteca Ion Barbu din Câmpulung Muscel.

Placheta - D.G.Kiriac - Pitești - 1970
Festivalul coral D.G.Kiriac de la Pitești reuneşte anual cele mai mari formaţiuni corale ale lumii. Deasupra am postat un afiş de concert al festivalului. 

Placheta - D.G.Kiriac - Pitești - 1978
Dumitru Georgescu - Kiriac a fost un compozitor şi folclorist român (născut la Bucureşti în anul 1866 şi decedat la Viena în naul 1928, a studiat mai întâi la Conservatorul din Bucureşti (1880-1885), apoi la Conservatorul din Paris şi  Schola cantorum din Paris (1892-1897). A fost licenţiat al Facultăţii de Drept din Bucureşti. Activitatea sa de dirijor de cor începe la Capela română din Paris (1894-1899). După reîntoarcerea în ţară, D.G. Kiriac pune bazele Societăţii Corale „Carmen” (1901-1928), al cărei dirijor va fi timp de aproape trei decenii, în acelaşi timp dirijând corul bisericii Sf. Spiridon-Nou şi corul bisericii Domniţa Bălaşa (1909-1921). În paralel, a fost profesor de teorie-solfegii, armonic şi ansamblu coral la Conservatorul bucureştean (1900-1928). A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români (1920), activând în favoarea înfiinţării Arhivei de Folclor a Societăţii. Orientarea muzicii corale şi vocale a lui D.G. Kiriac este legată de valorificarea folclorului ţărănesc şi a trăsăturilor modale ale acestuia. 

Liceul NICOLAE BĂLCESCU - Pitești
MDCCCLCVI - (1866) Centenar 1866 - 1966 
Nicolae Bălcescu (născut la dat de 29 iunie 1819 în Bucureşti şi decedat la data de 29 noiembrie 1852 în Palermo, Italia) a fost un istoric, scriitor şi revoluţionar român. S-a născut într-o familie de mici boieri, era fiul pitarului Barbu sin Petre şi al „serdăresei” Zinca Petreasca-Bălcescu. Va lua numele de familie al mamei sale, originară din Bălceşti-Vâlcea, în locul celui al tatălui, Petrescu. După doi ani de închisoare pentru o acţiune conspirativă înfiinţează împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell organizaţia secretă Frăţia, călătoreşte prin toate teritoriile locuite de români şi studiind istoria acestora. Editează alături de August Treboniu Laurian o revistă de istorie numită Magazin istoric pentru Dacia, apărută începând cu anul 1844.  În Franţa se va implica în revoluţia din februarie 1848, dar inspirat de această revoluţie se întoarce la Bucureşti pentru a participa la revoluţia din 11 iunie, fiind timp de două zile ministru de externe şi secretar de stat al guvernului provizoriu instaurat de revoluţionari. Va fi de partea liberalilor, dorind împroprietărirea ţăranilor şi vot universal. Arestat la 13 septembrie 1848 de autorităţile otomane  reuşeşte să evadeze, plecând în Transilvania de unde este expulzat. În primele luni ale anului 1849, trece prin Trieste, Atena şi ajunge la Constantinopol. Apoi, la Debreţin, se întâlneşte cu Lajos Kossuth, conducătorul revoluţiei maghiare, încercând un aranjament „pacificator” între revoluţionarii români transilvani şi cei maghiari. Kossuth îi face lui Bălcescu o impresie bună şi este de acord cu „proiectul” revoluţionarului român. La 2 iulie  1849 se găseşte la Pesta, unde este semnat „proiectul de pacificare”, un acord româno-maghiar cu revoluţionarii unguri. Avram Iancu şi revoluționarii săi se declară de acord să rămână neutri faţă de acţiunile militare ale maghiarilor, aceştia însă nu îşi respectă promisiunile şi se ajunge din nou la conflict. În acelaşi timp însă trupele imperiale contrarevoluţionare habsburgice şi ruse intră în Transilvania şi revoluţia maghiară condusă de Kossuth este înfrântă. Ca istoric, marea sa operă a fost „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”, pe care a scris-o în exil, începând cu 1849, rămasă în manuscris şi publicată de Alexandru I. Odobescu în 1861 – 1863. Se exilează la Paris unde încearcă să coaguleze forţele revoluţionare europene aflate în exil, pentru întemeierea unei confederaţii europene. Grav bolnav se stabileşte laPalermo, în Sicilia, la hotelul „Alla Trinacria”. Moare de tuberculoză la vârsta de 33 de ani. Poza lui Bălcescu aplicată aici este un portret din anul 1851 executat de către pictorul Gheorghe Tătărăscu.
1295783768pitesti_2763
Colegiul Naţional "Ion C. Brătianu" din Piteşti, denumit şi "nava-amiral a învăţământului românesc", este cea mai veche şi prestigioasă instituţie de învăţământ din Argeş. A fost înfiinţat în anul 1866 prin Ordinul numărul 5918/21.06.1866 al Ministrului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, iar în luna septembrie a aceluiaşi an prima clasa de gimnaziu îşi primea elevii. Pe parcursul timpului, acest prestigios lăcaş de cultură a cunoscut mai multe etape legate de statutul iniţial de gimnaziu (până în 1894), apoi de liceu, precum şi în legătură cu evenimentele care s-au succedat, în esenţă cele douã rãzboaie mondiale şi reformele de după 1945. Între anii 1897-1899, a fost construit localul liceului, din fondurile Ministerului Instructiunii Publice, pe un teren oferit de autoritatea locală. După înfiinţare s-au fãcut propuneri către minister pentru a se atribui liceului numele de “Radu Negru Basarab” în 1872, iar în 1886 de “Dinicu Golescu”, ambele propuneri negăsind audienţa necesară. În anul 1898, prin Decretul Regal numărul 279 din 26 ianuarie, s-a atribuit liceului numele marelui om politic Ion C. Brătianu, nume purtat până în 1947, când devine “Liceul de băieţi din Piteşti” apoi “Şcoala medie nr. 1", iar din 1957 şi până la 1 martie 1997, Liceul “Nicolae Bălcescu”. De la această dată, la propunerea consiliului profesoral, Ministerul Învăţământului a aprobat prin Ordinul numărul 3455/26.02.1997 ca liceul să devină COLEGIUL NAŢIONAL “ION C. BRĂTIANU”, revenindu-se la numele avut iniţial.

Municipiul Pitești este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Argeş, România, având o populaţie de aproximativ 172000 de locuitori. Orașul are renumele de orașul lalelelor, aici fiind găzduită anual o importantă manifestare cultural artistică sub genericul – Simfonia lalelelor.  Piteștiul a fost reședința temporară a voievozilor Basarab Țepeluș cel Tânăr, Mihnea cel Rău și Vlad cel Tânăr. Orașul s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din data de 20 mai 1388 când domnitorul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Deasupra am postat stemele de la 1715, interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Piteşti, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura piteşteană.
Cinematograful Modern
Magazinul Trivale
Muzeul județean
Prefectura
Primăria

Argeș este un judeţ situat în regiunea Muntenia din România. Are o suprafaţă de 6862 kilometri pătrați, numără aproximativ 650000 de locuitori și are reședința în municipiul Pitești. Ca subdiviziuni administrative județul este compus din 3 municipii - Pitești, Câmpulung și Curtea de Argeș, 4 oraşe - Costești, Mioveni, Topoloveni, Ștefănești și 95 de comune. Deasupra am postat harta şi stemele interbelică, comunista şi actuală ale judeţului Argeş, iar dedesubt pozele câtorva locuri de vizitat în acest județ.   
Transfăgărășanul
Lacul Bâlea
Lacul Buda
Lacul de acumulare Râușor de pe râul Târgului
Mănăstirea Curtea de Argeș
Schitul Dragoslavele

_______________ooOoo_______________

INSEMNE 
MILITARE STRĂINE
Câteva embleme brodate pe mâneca uniformei militare
a armatei regale olandeze, în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.08.2014

Niciun comentariu: