miercuri, 13 august 2014

ALBAIDA - SPANIA


Mai jos am postat am postat și alte fotografii cu monumente 
de arhitectură din localitatea spaniolă ALBAIDA, 
comunitatea autonomă VALENCIA. 
Biserica
Gara veche
Arhitectură locală

***

COMEMORARE
01.10.1930 - 25.04.2014
Suflarea buzoiană e tristă și mai săracă pentru că își pierde valorile. Am aflat că omul ION ROMANESCU ne-a părăsit în săptămâna de după Paști - 25 aprilie, în săptămâna luminată. Tradiția spune că cei plecați în această săptămână sunt fericiți și iubiți de Dumnezeu. Deși avea vârsta biologică cu puțin peste 83 de ani, afișa o mină veselă, tinerească, plină de un optimism contagios pentru cei din jurul său. A fost o personalitate a Buzăului prezentă în largi orizonturi de activitate. A servit patria ca pilot militar de unde a ieșit la pensie. Parcă îi văd bucuria de pe chip și strălucirea din ochi când îmi vorbea despre avion. El se visa și la vârstă înaintată, plutind în împărăția norilor și mângâind manșa avionului nărăvaș! O dată mi-a povestit că, în situație de pericol, a pus avionul pe burtă după ce, în prealabil, a trecut pe sub o linie electrică de înaltă tensiune, retezând spicele unui lan de porumb. Deși era un om pus mereu pe glume nu am niciun motiv să cred că putea fabula. Omul Romanescu a îmbinat în mod armonios viața de familie, are doi copii așezați la casele lor, cu cea de militar dar și cu pasiunile sale de suflet - arta teatrală și literatura. Timp de 18 ani a fost actor la Teatrul popular Buzău, jucând alături de viitoare nume ale scenei românești. A scris texte pentru spectacolele de brigadă artistică ale vremii. Ca aviator militar în rezervă a fost membru al ARPIA, al cenaclurilor literare buzoine Viața Buzăului și Alexandru Sahia, a cenaclului umoriștilor buzoinei “N.Gr.Mihăiescu - NIGRIM” precum și  al Asociație buzoiene de istorie și cultură “ Origini”. Eu l-am cunoscut ca epigramist, domnia sa este cel care mi-a insuflat dragostea de epigramă și  care m-a condus la cenaclul epigramiștilor buzoieni. A scris aproximativ 20 cărți, a compus mii de catrene dar și epigrame cu poantă discretă sau mai  deoachetă, s-a manifestat cu succes în domeniul poemelor -  sonete și rondeluri. Sunt convins că în lumea pe care și-a ales-o va fi numit responsabil cu buna dispoziție.

Odihnește-te în pace, maestre!

Postez mai jos o epigramă din creația sa și o încercare de replică versificată din partea mea; 
  
NE-POT = NU POT de I. Romanescu

Nu mă mai cert cu nevasta,
Vreau să trăiesc cu ea-n pace,
Că s-ar putea, …la vârsta asta,
“Ne-potu”… să nu ne-mpace.

SFATUL ARTILERISTULUI de subsemnatul

V-o spune un om de tun;
Dacă vreţi în casă pace,
Cu friptură şi-un vin bun
Veţi vedea;… se poate face.

Și mai jos am aplicat două catrene proprii, în semn de apreciere și omagiu, pentru omul deosebit, care a fost Ion Romanescu;

LUI ION ROMANESCU
LA VENERABILA VÂRSTĂ DE 83 DE ANI

Spirit vioi şi tenace,
De-l cunoşti, sigur îţi place,
Te vrăjeşte, ca bonom,
Când vorbeşte... de-avion.

LUI ION ROMANESCU – AVIATOR ÎMPĂTIMIT

Rebusist, epigramist,
Niciodată nu e trist,
Iubeşte viaţa de zor,
Visând ...la manşă şi zbor!

________________xxx________________

O MEDALIE, 
CÂTEVA MĂRTURII DE BOTEZ
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Mărturiile de botez (în special cele vechi) sunt piese metalice de forma unor monede, medalii, sau jetoane care se conferă copilului și nașilor săi de botez, în semn de respect și amintire. Adesori acestea sunt confecționate din argint și au forme diferite (în general rotunde, dar si ovale sau chiar poligonale). Mai întotdeauna pe aceste piese este consemnat numele copilului botezat, al nașilor săi de botez, dar și data nașterii și botezului copilului. Adeseori pe mărturiile de botez se gravează și unele imagini(chipul unui bebeluș dezbrăcat, un preot care scufundă bebeblușul în scăldătoare sau un porumbel (reprezentând sfântul duh) care se coboară asupra scăldătorii în care este scufundat (botezat) copilul. 

Insignă - Loto-Pronosport 1954 
Pronosport-ul este un joc de pronosticuri sportive privind rezultatele meciurilor cuprinse în programul de concurs stabilit de fiecare dată de Loteria Română, meciuri care fac parte, de obicei, din campionatele de fotbal ale Italiei, României sau jocuri din cupele europene de fotbal. Programul de concurs cuprinde 13 meciuri. Participanților la acest joc li se solicită să indice pronosticul (1 – victoria echipei gazdă, x – meci egal și 2 – înfrângerea echipei gazdă) la fiecare dintre meciurile cuprinse in programul concursului PRONOSPORT. La concursurile PRONOSPORT se atribuie, de regula, câștiguri pe trei categorii variabile ca numar de pronosticuri exacte:
·        Categoria 1 - pentru variantele cu cel mai mare număr de pronosticuri exacte
·        Categoria 2 - pentru variantele cu număr imediat inferior celei de la categoria 1
·        Categoria 3 - pentru variantele cu număr imediat inferior celei de la categoria 2

Insignă - Curtea superioară de control financiar 
X (10 ani) 1973 - 1983
Curtea Superioară de Control Financiar (C.S.C.F.) era, înainte de 1989, un organ al Consiliului de Miniştri, care exercita controlul financiar asupra activităţii organelor centrale de stat. C.S.C.F. coordona activitatea de control financiar bancar, îndeplinind şi atribuţii de jurisdicţie privind răspunderea materială şi administrativă a unor persoane care îndeplineau funcţii de conducere în organele centrale de stat, comitetele executive ale consiliilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, organizaţiile centrale cooperatiste şi celelalte organizaţii centrale obşteşti, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege. În exercitarea atribuţiilor jurisdicţionale, interesele statului erau apărate de Ministerul Public, reprezentat prin procurorii financiari. CSCF urmărea ca organele centrale de stat să asigure, atât în activitatea proprie în domeniul financiar, cât şi prin îndeplinirea atribuţiilor de conducere a unităţilor în subordine, creşterea eficienţei economice a activităţii în toate domeniile, sporirea continuă a fondului naţional de dezvoltare economico-socială, restituirea fondurilor avansate de societate, întărirea disciplinei financiare şi a răspunderii pentru folosirea banului public, înlăturarea risipei, precum şi ridicarea pe o treaptă superioară a rolului pârghiilor financiare în mecanismele de conducere şi planificare. În exercitarea atribuţiilor de control CSCF organiza acţiuni complexe de control sau alte acţiuni de control financiar în orice sector de activitate, pe baza programului propriu de control ori din însărcinarea Consiliului de Miniştri. CSCF exercita, prin organe proprii de control, la ministere şi alte organe centrale de stat, controlul financiar-preventiv asupra legalităţii şi eficienţei angajării şi efectuării de cheltuieli din fondurile ce se administrau de aceste organe. CSCF orienta şi coordona controlul financiar bancar, asigurând unitatea de concepţie, de metodă şi de organizare, precum şi perfecţionarea activităţii de control. CSCF prezenta periodic rapoarte conducerii de partid şi Consiliului de Stat şi aducea la cunoştinţa Consiliului de Miniştri principalele constatări din activitatea sa de control, Consiliului de Stat prezentându-i şi raportul anual asupra activităţii de control-financiar. Personalul CSCF era alcătuit din controlori financiari de stat, judecători financiari şi procurori financiari.
Insignă - Onoare, demnitate, sacrificiu 
Liga maiștrilor militari de marină
Asemuită metaforic cu o corabie ce-şi caută tot timpul un drum cât mai bun pe “marea vieții”, Liga Maiştrilor Militari de Marină “navigă” de ani buni în deplină legalitate şi verticalitate, având la bord un echipaj pe cât de destoinic, pe atât de diversificat din punct de vedere al componenţei sociale. În rândul acestui echipaj se regăsesc maiştri militari, subofiţeri, ofiţeri chiar, soldaţi şi gradați voluntari, personal civil din sistemul militar sau din afara sa, precum şi foarte multe persoane din familiile acestora.Că membrii acestui metaforic echipaj se află sau nu în activitate profesională, că sunt veterani, pensionari, nu contează.Important e că aceşti oameni s-au asociat pentru ca împreună să completeze paginile propriului Jurnal de bord, înscriind în paginile acestuia, cât mai des cu  putinţă, rezultate meritorii. Răsfoind filele istoriei, precizăm, evident argumentat, că evoluţia în timp a acestei forme de asociere socio-profesională a maiştrilor militari marinari a cunoscut patru etape distincte, fiecare având un anumit rol în pregătirea unei trainice ancorări în realul momentului, prognozând totodată şi viitorul.Prima etapă (piatra de temelie) s-a conturat la Galaţi, în luna februarie a anului 1922, prin înfiinţarea Cercului Maiştrilor Militari de Divizia de Dunăre.Etapa a doua (turnarea unei alte fundaţii) a fost realizată la Constanţa, în luna martie a anului 1928, odată cu constituirea Cercului Maiştrilor Militari de Divizia de Mare.Etapa a treia (etapa demolării) a fost implementată şi înfăptuită de către mai marii vremii, aceştia, fără a lua în nici un fel în consideraţie dorinţa de asociere profesională, au hotărât, în anul 1948, ca aceasta să nu mai existe.Cea de a patra etapă (noi sperăm să fie ultima) şi-a început derularea la data de 16 octombrie 1990, momentul când s-a hotărât revenirea la tradiţie. Se poate afirma că la 16 octombrie 1990 temelia a fost reaşezată şi asigurată cu o piatră ce provine dintr-o rocă mult mai rezistentă la vreme şi vremuri, pe frontispiciul noii “construcţii” fiind gravat: Liga Maiştrilor Militari de Marină. Sus este postat logo-ul acestei ligi.

Comitetul pentru cultură fizică și sport - 7 noiembrie 1952 (Atletism)
În decembrie 1912 se înființează Federația Societăților Sportive din România (F.S.S.R.), reunind Uniunea Societăților Romane de Sporturi Atletice, Asociația cluburilor de fotbal, Federația societăților de sporturi de iarna precum și alte asociații și cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. În 1915 se recunoaste personalitatea juridică a F.S.S.R., aceasta transformându-se apoi în U.F.S.R., (Uniunea Federațiilor Sportive din România). În anul 1933 existau 11 federații sportive. În anul 1929 apare Legea educației fizice și se înfiinţează Oficiul Național de Educație Fizica (O.N.E.F.) ca instituție de stat. În 1940 U.F.S.R. structura de drept privat este desființată, patrimoniul și activitatea fiind preluate de O.S.R. (Organizarea sportului românesc), instituție de stat subordonata inițial președenției consiliului de miniștri și apoi subsecretariatului de stat al educației extrașcolare. O.S.R ste desființată prin lege în 1944 și se reînființează UFSR, persoana juridică de drept privat care va funcționa pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desființată în 1946, înfiinţându-se apoi O.S.P. (Organizația sportului popular), instituție de stat care se va restructura și ea în 1948, federațiile sportive devenind secții ale direcției tehnice în 1949. C.C. al P.M.R. desființează O.S.P. și creează C.C.F.S. (Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a framântărilor  organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebăm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport?   

Mărturie botez - Eugenie Viorica
Botezată la 31 mai 1936 de Vlad Zamfirescu

Mărturie botez - Ion D. Bagdat născut la 2 ianuarie 1913 
Botezat de Ecaterina G. Bagdat la 3 martie 1915

Mărturie botez - Mihai Alexandru născut 31 august 1940
Botezat 26 octombrie 1940 de Siny și George Făgărășanu
Mărturiile de botez (în special cele vechi) sunt piese metalice de forma unor monede, medalii, sau jetoane care se conferă copilului și nașilor săi de botez, în semn de respect și amintire. Adesori acestea sunt confecționate din argint și au forme diferite (în general rotunde, dar si ovale sau chiar poligonale). Mai întotdeauna pe aceste piese este consemnat numele copilului botezat, al nașilor săi de botez, dar și data nașterii și botezului copilului. Adeseori pe mărturiile de botez se gravează și unele imagini(chipul unui bebeluș dezbrăcat, un preot care scufundă bebelușul în scăldătoare sau un porumbel (reprezentând sfântul duh) care se coboară asupra scăldătorii în care este scufundat (botezat) copilul.  

________________ooOoo_______________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ 
Regatul României - Ministerul Finanțelor
Datoria publică a României - Titlu 10000 lei 1944 - 4 %
cu talon și cupoane 
Împrumutul apărării naționale din 1944 - amortizabil în zece ani  

VIGNETE ȘI SLOGANURI
DE PE CUPOANE DE 
RAȚIONALIZARE A BUNURILOR 
DE LARG CONSUM
ÎN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL
Evacuad Madrid 
Evacuarea Madridului
Confiad vuestra familia a la Republica 
Familia ta să aibe încredere în Republică
Brigadas internacionales 
Brigăzile internaționale
La unidad del ejercito del pueblo 
Unitatea armatei populare

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinainte de proclamarea independenței SUA 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.08.2014

Niciun comentariu: