joi, 14 august 2014

INFO NUMIS MONDO - 60


1.  În data de 18 octombrie 2013 monetăria națională a statului Kazakhstan a emis o monedă de colecție bimetalică, din argint (puritate 92,5 % - greutate 14,6 grame) și tantal (greutate 26,8 grame), cu valoarea de 500 de tenghe, dedicată prezentării Stației Spațiale Internationale. Moneda face parte dintr-o serie mai amplă dedicată cuceririi spațiului cosmic. 
Aversul monedei prezintă o compoziție grafică ce simbolizează unitatea ființei umane cu lumea și legătura dintre trecut și prezent, iar reversul monedei prezintă o imagine a Stației spațiale internaționale pe orbita Pământului. Moneda s-a emis într-un tiraj de 5000 de exemplare, de calitate proof, cu diametrul de 38,61 milimetri și marginea zimțată. 
Stația spațială internațională este o stație experimentală în spațiu, Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu, dar și ca platformă de observație astronomică a Pământului. Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută uneori și cu ochiul liber de pe Pământ. Stația Spațială Internațională este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA din SUA, RKA din Rusia, JAXA din Japonia, CSA din Canada și ESA (o agenție din asocierea câtorva ștate  europene).
2.  Banca regală a Scoției a emis o bancnotă comemorativă de 5 pound pentru celebrarea RYDER CUP - o tradițională competiție de rugby (poza superioară). 
Aversul bancnotelor este aproape identic, diferind însă esențial reversul bancnotelor noi și vechi (imaginea inferioară). 
De pe aversul ambelor bancnote surâde discret Ilay Campbell. 
Ilay Campbell a fost un avocat, judecător și politician scoțian care a trăit în perioada anilor 1734 – 1823. Acesta a fost primul guvernator al Băncii naționale scoțiene. 
Hotelul Gleneagles, de pe reversul bancnotei noieste un hotel scoțian de lux, de categoria cinci stele roșii. Hotelul a fost inaugurat în anul 1924, în prezent aparținând companiei internaționale de băuturi alcoolice Diageo. Hotelul este dotat cu patru restaurante cu specificuri diferite, având stație proprie de cale ferată. Hotelul este înconjurat de un mare parc unde trăiesc cocoși de munte și unde există mai multe terenuri de golf. 
Castelul Culzean, de pe reversul bancnotei vechi, este unul dintre cele mai vizitate castele ale Scoției. Este situat pe coasta South Ayshore, la o distanță de 5 kilometri de localitatea Maybole. Primele referinte despre existent acestui castel sunt din secolul al XIII-lea. Castelul cu aspectul actual neoclasic a fost construit în anul 1777 de către Robert Adam.

3.  Continui să îți prezint mai jos alte monede euro probă, test sau de încercare, de astă dată, din statul european Jersey.
Jersey este o colonie britanică, situată în cea mai mare şi mai cunoscută insulă din Canalul Mânecii, între Franţa şi Anglia, fiind o destinaţie turistică preferată atât pentru englezi cât şi pentru francezi. 
Nu este membră a Regatului Unit al Marii Britanii şi nici a Uniunii Europene. Suprafaţa de uscat a coloniei este de 116 kilometri pătraţi, la o populaţie de aproximativ 90000 de locuitori, iar capitala funcţionează în oraşul Saint Helier. 
Sub moneda de mai jos am postat câteva fotografii cu monumente arhitectonice din capitala acestui exotic stat european. 
Monumentul ELIBERAREA
Monumentul CRAPAUD
Obeliscul
Clădirea guvernului
Colegiul VICTORIA

***

DIALOG
EPIGRAMATIC ÎNCHIPUIT 

TOUR…ISTICĂ
de Petre Ion Gârda 

De ce să merg aiurea la Paris,
Să-mi dau agoniseala pe un an,
Când pot vedea un Tour Eifel de vis
Aici, în România, la Beclean?


RĂSPUNS D-LUI GÂRDA

de la subsemnatul

Cu-ai noștri rromi franțuziți,
La Paris viața-i altfel,
N-aveți timp nici să clipiți,
Că te… “fac la portofel” 

______________xxx______________

CÂTEVA INSIGNE 
ȘI MEDALII DIN
MUNICIPIUL CLUJ NAPOCA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Fabrica de cartoane MUCART 
90 de ani 1882 - 1972

Insignă - Întreprinderea de cartoane și confecții
100 de ani 1882 - 1982 
Mucart este o companie producătoare de produse de papetărie din Cluj Napoca. Compania este atestată documentar din anul 1872 ca fiind prima fabrică de mucava din Transilvania. Compania a fost preluată de omul de afaceri Ovidiu Turcu în iulie 2002, prin intermediul Dacia Service Cluj Feleac (D.S.C.F.). Mucart a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de euro în primele nouă luni din anul 2004.

Insignă -  Filatelist de onoare - Cluj Napoca
Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia. De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de faptul că este flexibil faţă de necesităţile colecţionarului. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale deoarece  funcţia de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a unui serviciu poştal. De-a lungul timpului, această funcţie s-a diversificat, dar se bazează pe acelaşi principiu. Mărcile poştale îndeplinesc trei roluri principale: chitanţă cu o anumită valoare pentru o plată în avans a unui serviciu poştal, mijloc de celebrare şi promovare a patrimoniului naţional şi piesă de colecţie. Dar mai presus de orice, marca poştală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii şi civilizaţiei umane, deoarece, forma şi funcţia sa îi conferă libertate de  mişcare şi posibilitatea de a transmite informaţii în toate colţurile lumii. Timbrul capătă valoare în ochii privitorului fiind totodată o plăcere pentru ochi, prin frumuseţea desenului, a culorii şi a tehnicii de tipărire dar şi un studiu al istoriei, culturii şi civilizaţiei întregii lumi, deoarece îţi poate dezvălui detalii despre evenimente, persoane şi locuri, dar mai ales drumul parcurs de un plic până la destinaţie. Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black. Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858 a apărut prima emisiune de mărci poştale româneşti intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova şi reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima emisiune de mărci poştale din spaţiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale. Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact in ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă şi monedă unul dintre simbolurile noastre naţionale

Al II-lea Simpozion național de tensometrie 
11 - 14 aprilie 1980 - Cluj Napoca 
Conform DEX, Tensometria este ansamblul metodelor experimentale utilizate pentru determinarea tensiunilor din piesele finite supuse la solicitări, prin măsurarea deformațiilor în câteva puncte de pe suprafața acestora. Metodele şi tehnicile experimentale de investigare sunt utilizate atât pentru obţinerea unor informaţii precise privind starea de tensiune şi deformaţie din materialele structurii, cât şi pentru punerea în evidenţă a mecanismelor de cedare a structurilor. În funcţie de natura problemei studiate şi de scopul urmărit, în practica experimentală se operează cu o mare varietate de tehnici de investigaţie şi cu combinaţii ale acestora, dintre care cele mai utilizate sunt: tensometria electro-rezistivă; metode fotoelastice; metode moiré; metode termografice; metode radiografice; metode ultrasonice; metoda emisiei acustice. Toate aceste tehnici şi metode pot fi aplicate şi pentru efectuarea unor determinări şi analize pe structuri din materiale compozite, ţinând seama de anumite particularităţi constitutive ale materialului structurii, legate de ortotropie, neomogenitate şi rigiditate, care impun ajustări corespunzătoare, atât în ceea ce priveşte utilizarea metodei experimentale propriu-zise, cât şi în interpretarea rezultatelor măsurărilor.

Bienala de filatelie polară și maximafilie
cu participare internațională 14 - 22 august 1992
(Emil Racoviță și nava Belgica)
Gruparea de filatelie tematică și maximafilie 
PRO NATURA - Cluj Napoca 14 - 22 august 1992
Emil Racoviţă (15 noiembrie 1868, Iaşi – 17 noiembrie 1947) a fost un savant, explorator, speolog şi biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peşteri şi pânze freatice de apă). A fost ales academician şi preşedinte al Academiei Române. La vârsta de numai 25 de ani este ales membru al Societăţii zoologice din Franţa. Este recomandat (1897) să participe ca naturalist al Expediţiei antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica, condusă de Adrien de Gerlache.
Această expediţie, care porneşte din Anvers la 10 august 1897, avea un caracter internaţional, pe lângă belgieni, la ea participând şi norvegianul Roald Amundsen ca ofiţer secund, medicul american Frederick Cook, meterologul polonez Antoine Dobrowolski şi geologul Henryk Arctowski. Cu prilejul escalelor făcute în Chile şi pe ţărmurile strâmtorii Magellan, efectuează cercetări complexe şi asupra florei şi faunei. În apropierea Ţării Palmer din Antarctica, expediţionarii descoperă o strâmtoare care a primit numele navei „Belgica” şi câteva insule (una numită de Racoviţă insula Cobălcescu). Expediţia mai înscrie pe harta încă incompletă a Antarcticii şi insula Wiencke şi Ţara lui Danco, după numele celor doi membrii ai expediţiei care au pierit în această călătorie. În perioada când „Belgica” a fost prizoniera gheţurilor (martie 1898 – februarie 1899) naturalistul expediţiei, împreună cu ceilalţi oameni de ştiinţă, au înteprins numeroase observaţii şi cercetări ştiinţifice. Materialul adunat a constituit obiectul unui număr de 60 volume publicate, reprezentând o contribuţie ştiinţifică mai mare decât a tuturor expediţiilor antarctice anterioare luate la un loc. Savantul român a înteprins un studiu aprofundat asupra vieţii balenelor, pinguinilor şi altor păsări antarctice, care i-a adus o reputaţie bine meritată. Mai sus se prezintă o poză a navei de cercetare Belgica blocată de gheţuri.

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca - România
MATEHN '93 septembrie - Cluj Napoca
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca  este o instituţie de invăţământ superior de stat din România. La 1 februarie 1920 este înfiinţată Şcoala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Şcoală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei româneşti, a fost reorganizată în 1937 ca Şcoală de subingineri electromecanici. O alta şcoală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Şcoala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri şi poduri. În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educaţiei Naţionale s-a înfiinţat Politehnica din Cluj cu trei facultaţi: Construcţii, Electromecanică şi Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamantului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secţii: termotehnică şi maşini de lucru. În anul 1953 cele două instituţii se transformă în Institutul Politehnic din Cluj. În 1992 Institutul Politehnic a luat actualul nume. Mai sus se prezintă sigla şi clădirea universitaţii clujene.

Institutul oncologic "Prof.dr.I.Chiricuță" Cluj Napoca 1929 - 2004
75 de ani de luptă împotriva cancerului în Transilvania
Această medalie este confecționată din alamă
patinată și are diametrul de 8 centimetri. 
Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului” şi este unul din primele centre medicale de profil din Europa. „Institutul pentru Studiul şi Profilaxia Cancerului” din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care şi-a luat ca obiectiv principal înscris în titulatură „studiul profilaxiei cancerului” într-o vreme în care însăşi noţiunea de profilaxie era vag conturată. Intre anii 1929-1940 director al institutului a fost Prof. Constantin Stanca, un distins ginecolog, care a înfiinţat o şoală puternică de ginecologie oncologică cu subtanţiale contribuţii în domeniul studiulul cancerelor genitale reflectate în numeroase publicaţii medicale din acea epocă. Tot profesorului Stanca datorăm importul de la Paris a primelor surse de radium pentru tratamentul radiologic al cancerelor. În 1933 sub conducerea Prof. Stanca apare revista ”Cancerul” prima publicatie cu caracter oncologic din ţara noastră. Între anii 1940-1957 director al Institutului a fost Prof. Rubin Popa, un anatomopatolog renumit, care a imprimat activităţilor de cercetare un puternic caracter anatomo-clinic cu rezultate valoroase concretizate un publicarea unor tratate, monografii şi lucrări valoroase care au reprezentat repere în cancerologie la momentul respectiv. Dar epoca ”modernă” a Institutului este indisolubil legată de numele Prof. Dr. Ion Chiricuţă care preia conducerea acestuia în 1958. Format la scoala chirurgicală de mare prestigiu de la Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti, discipol al Prof. Iacob Iacobovici, Prof. Chiricuţă a inceput construcţia noului Institut situat în str. Republicii 34-36 construcţie finalizata în 1965. Profesorului i se datoreaza structura conceptuală actuală a acestui institute. În cinstea Profesorului Ion Chiricuţă, incepând cu 1990, Institutul poarta denumirea de Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca. Institutul asigură servicii medicale preventive, curative, şi paleative în domeniul oncologic, desfăşurând totodată o amplă activitate de învăţământ şi cercetare. De asemenea, Institutul are obligaţia să desfăşoare activitatea de educaţie medicală continuă (EMC) pentru medici şi asistenţi medicali. Misiunea institutului este de a contribui la diminuarea efectelor bolii canceroase din România prin programe care integrează îngrijirea pacienţilor, prevenţia şi cercetarea, educaţia continuă a tuturor profesioniştilor impicaţi precum şi a publicului. Sus am postat două fotografii reprezentând cvartalul de clădiri al Institutului oncologic din Cluj și statuia lui Ion Chiricuță din fața instituției, precum și logo-ul Institutului Oncologic din Cluj.
Ion Chiricuță (născut în data de 7 ianuarie 1918 la Bârlad și decedat în anul 1988 la Cluj) a fost un medic român, specialist în oncologie, director al Institutului Oncologic din Cluj.

Cluj Napoca (până în 1974 Cluj; în germană Klausenburg, în magiarăKolozsvár, în dialectul s[sesc Kleusenburch, în latină  Claudiopolis) este un municipiu reședință de județ și cel mai mare oraș al judeţului Cluj, ce numără aproximativ 310000 locuitori. În trecut a fost reședința comitatului Cluj și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei. Numele de Cluj provine, cel mai probabil, din latinescu Castrum Clus, folosit pentru întâia oară în secolul al XII-lea pentru a desemna cetatea orașului medieval de aici. Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul. O altă ipoteză acceptată este aceea a provenienței numelui topic din germanul  Klaus sau din cuvântul Klause (însemnând «trecătoare între munți» sau din clusa «stăvilar, baraj»). Prima atestare documentară a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de către geograful grec Ptolemeu, care a menționat aici una dintre cele mai însemnate localități din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei,din anii 107 - 108, și constă dintr-o bornă militară, descoperită la Aiton, rezultată de la construcția unui drum strategic imperial. Prin decretul Consiliului de Stat nr. 194 din 16 octombrie 1974, semnat de Ceaușescu, municipiului Cluj i-a fost atribuit numele Cluj-Napoca, "pentru a eterniza denumirea acestei străvechi așezări - mărturie a vechimii și continuității poporului român pe aceste meleaguri. Sus am postat stemele orașului, de-a lungul vremurilor, și două poze cu Piața Unirii din Cluj și Sinagoga orașului. 

______________ooOoo______________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ 
Regatul României - Certificat provizoriu 5000 lei 1943 cu cupoane
Societatea anonimă BANCA DE SCONT A ROMÂNIEI - București 

Câteva ornamente decorative marginale de pe 
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 15.08.2014 
(Sfânta Maria)
36 de ani de la căsătorie
LA MULȚI ANI CELOR TREI MARII 
DIN FAMILIA MEA,
MARIA, MARINA ȘI SARA-MARIA!

Niciun comentariu: