vineri, 25 iulie 2014

ARCOS DE VALDEVEZ - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu aspecte, monumente 
de arhitectură, vederi generale și trimiteri poștale ilustrate 
din localitatea portugheză ARCOS DE VALDEVEZ, 
districtul VIANA DO CASTELO, 
sub-regiunea MINHO-LIMA, regiunea NORTE.
Intrarea în localitate
Statuia BĂTĂLIA DE LA VALDEVEZ
Piața centrală
Biserica
Casa de Terreiro
Monumentul PEOLOURINHO
Sanctuarul NOSTRA SENHORA
Biserica LAPA
Vedere generală
Trimiteri poștale ilustrate

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Francis Bacon (1561 - 1626), filozof englez
  1. Ştiinţa este putere.
  2. Banii sunt un bun servitor dar un rău stăpân.
  3. Înțeleptul crează mai multe oportunități decât cele existente. 
______________xxx______________

O MEDALIE, UN JETON,
CÂTEVA MEDALII ȘI 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

(Mihai Viteazu) - Fundația "Mihai Viteazu" - Călugăreni
13 august 1595 - 13 august 1995
Glorie veșnică celor care acum patru secole, la Călugăreni, 
sub conducerea primului - întregitor de țară - 
și-au jertfit viața pentru a înălța România 
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (născut în anul 1558 la Târgu de Floci şi decedat la data de 9 august 1601 în Turda) a fost bănisor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o perioadă, în anul 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Sus am postat o fotografie a marelui domnitor după o litografie a vremii.
Bătălia de la Călugăreni a avut loc în data de 13 / 23 august 1595 pe un teren împădurit și mlăștinos din sudul localității Călugăreni (azi în județul Giurgiu), pe cursul râului Neajlov. Confruntarea a avut loc între o armată a Țării Românești, de 10000 de oameni, condusă de Mihai Viteazu și o armată turcească, de 20000 de oameni, condusă de Sinan Pașa. Confruntarea armată s-a terminat cu victoria tactică a românilor și pierderi de 1000 români și 7000 turci. Sus am postat o fotografie după tabloul "Izgonirea turcilor" - operă a artistului român Theodor Aman. 

Iubitului nostru președinte Filip A.Focșăneanu 1861 - 1913
Recunoștință din partea membrilor societății sacre 
și de binefacere din capitală pentru neîncetată 
muncă dusă binelui obștesc timp de 58 de ani
Filip A. Focșăneanu a trăit în perioada anilor 1861 - 1913 și a fost președintele uneia dintre societățile de binefacere ale statului român de dinaintea primului război mondial. Nu am găsit alte informații despre personalitatea lui.   

Insignă - D - (Dinamo București)
Dinamo Bucureşteste unul dintre cele mai vechi cluburi sportive din capitală, fondat în anul 1948. El este organizat pe mai multe departamente sau discipline sportive. Sus am postat câteva logo-uri ale clubului sportiv Dinamo București, de-a lungul timpului.

Insignă - D - (Dinamo București)
Palmaresul general al clubului Dinamo București se prezintă astfel:
JOCURILE OLIMPICE (1956 - 2008)
- 122 medalii (35 aur, 38 argint, 49 bronz)
CAMPIONATE MONDIALE
- 797 medalii ( 243 aur, 260 argint, 294 bronz )
CAMPIONATE EUROPENE
- 880 medalii ( 248 aur, 301 argint, 331 bronz )
CAMPIONATE BALCANICE
- 3675 medalii ( 1254 aur, 1567 argint, 854 bronz )
JOCURI MONDIALE UNIVERSITARE
- 179 medalii (70 aur)
CUPA CAMPIONILOR EUROPENI
- 9 locuri I ( 3 volei masculin, 1 handbal, 1 rugby, 3 scrimă , 1 tenis )
- 5 locuri II (scrimă)
- 1 loc III (scrima)
CUPA CUPELOR
- 1 loc I (volei masculin) 
RECORDURI OLIMPICE : 5
RECORDURI MONDIALE : 4
RECORDURI NAŢIONALE : 2.632
TITLURI DE CAMPIONI NAŢIONALI : 10.751
Sus am postat emblemele clubului Dinamo de-a lungul timpului

Insignă - Festivalul de Helsinky 1962 - Ediția a VIII-a (atletism)
Helsinki este capitala și cel mai mare oraș al statului scandinav european  - Finlanda. Orașul este situat în sudul țării, pe malul golfului Finic. Sus am postat stema orașului iar mai jos câteva inconfundabile monumente arhitectonice din Helsinky.
Catedrala luterană 
Muzeul de artă modernă
Muzeul de artă contemporană 

Plachetă - Bari, Napoli, Italia "90
Grupa a II-a; România, Argentina, Camerun, URSS 
Campionatul Mondial de Fotbal 1990 a fost cea de-a paisprezecea ediție a celei mai importante competiții la care participă echipe naționale din toată lumea, ediție al cărei turneu final s-a desfășurat în Italia. Turneul final al acestei competiții s-a desfășurat în perioada 8 iunie – 8 iulie 1990 pe 12 mari stadioane, înscriindu-se 115 goluri în cele 52 de meciuri jucate. Competiția a fost câstigată de către echipa Germaniei iar golgheterul a fost italianul Salvatore Schillaci cu 6 reușite. Sus am postat mascota Turneului final al Campionatului mondial de fotbal - Italia 1990.
România a revenit la un turneu final după o pauză de 20 de ani. A fost prima participare la o competiție majoră a Generației de aur, așa cum a fost intitulată generația care a adus cele mai mare performanțe pentru echipa națională. Deși România a avut o grupă dificilă (B – Argentina - campioana mondială, URSS – finalist Euro 1988 și Camerun) a depășit faza grupelor. Tricolorii au început cu o victorie în fața URSS (2 - 0), apoi au reușit în ultimul meci o remiză mare împotriva Argentinei (1 – 1), punctul obținut aducând în premieră pentru România calificarea în faza a doua a Turneului final al unui Campionat Mondial. În optimile de finală, echipa pregătită de Emerich Ienei a fost eliminată de către selecționata Irlandei după executarea loviturilor de departajare. Sus am postat logo-ul Turneului final al Campionatului mondial de fotbal - Italia 1990.

Jeton - 50 (JT)
Nu dețin niciun fel de informații despre acest jeton.

__________________ooOoo___________________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Regatul României - 200 acțiuni a 100 lei fiecare 1925
Societatea cooperativă pe acțiuni credit și economie 
"Banca Izvorul"

Câteva ornamente decorative marginale de pe
bancnote locale, de necesitate, belgiene

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 31.07.2014

Niciun comentariu: