joi, 23 aprilie 2015

TRIESTE - ITALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din orașul italian TRIESTE, regiunea FRIULI 
VENEȚIA GIULIA, din vremuri diferite, câteva trimiteri
poștale ilustrate, o acțiune, un certificat financiar, o insignă, 
un jeton dar și două medalii locale.
Acvariul
Arcadă romană în orașul vechi
Teatrul roman
Bazilica Civile Romana
Biserica St.Gils
Catedrala
Farul Victoria
Forumul roman
Fântâna cu cele patru continente - ridicată la 1750
Gara maritimă
Gara feroviară
Palatul Guvernului
Piața Ponterosso
Bursa astăzi
Bursa la 1854
Castelul Miramar astăzi
Castelul Miramar în vechime
Hotelul Excelsior Palace
Canalul
Piața Carlo Goldoni
Piața Bursei - 1910
Catedrala San Giusto
Via Giosue Carducci
Trimiteri poștale
Acțiune locală
Certificat financiar local cu cupoane detașabile
Insignă locală
Jeton local
Set 2 medalii locale

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Augustin de Hipona (354 - 430)
teolog și filozof antic (din părțile Algeriei) 
  • Răbdarea este însoțitoarea înțelepciunii.
  • Învaţă să scrii durerile pe nisip şi bucuriile pe stâncă.
  • Măsura potrivită în dragoste este să iubești fără măsură.


__________xxx__________

CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL TIMIȘ

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

Insigna - Fabrica de produse chimice "Solventul" Timișoara
100 de ani 1868 - 1968
Insignă - A - Solventul Timișoara
"Solventul" Timișoara a fost o companie producătoare de spirt și solventi din Romania. Prima fabrică de pe platforma Solventul a fost construită în anul 1869. Compania avea în perioada comunistă peste 3000 de angajați, iar în 1997 avea circa 1400 de salariați. Compania a intrat în lichidare în 1998, iar în ultimii zece ani combinatul a fost demolat. Ca efect al sanctiunilor impuse sarbilor, activitatea fabricii a fost stopata in anul 1997, in conditiile in care cea mai mare parte a productiei, etilena si propilena, era furnizata catre H.I.P. Pancevo, din Serbia. Criza din Iugoslavia a provocat concedieri masive la Solventul, din cei aproape 2000 de angajati fiind pastrati doar 150 de muncitori necesari la conservarea si paza instalatiilor. Combinatul și-a încetat activitatea în 1998, după un faliment răsunător. Sus am postat o poză cu intrarea în fabrica Solventul. 

Insigna - Cupa Pădurilor 1950 - 1990 Timișoara
Istoria orientarii turistice isi are originile la sfarsitul secolului XIX in Suedia. Termenul original de orienteering, corespondentul englezesc al orientarii turistice, a fost folosit pentru prima oara in 1886 si inseamna traversarea unui teren necunoscut cu ajutorul unei harti si a unui compas. In Suedia, orientarea s-a dezvoltat din antrenamentele militare ale navigarii pe teren intr-un sport de competitie adresat intai ofiterilor militari, apoi civililor. Prima competitie de orientare sportiva destinata ofiterilor a vaut loc pe 28 mai 1893 in Stockholm. Prima competitie deschisa publicului s-a tinut in Norvegia pe 31 octombrie 1897, langa Oslo. Primul concurs international s-a tinut in anul 1932, intre Suedia si Norvegia, tot langa Oslo. Inca de la inceput, locatiile pentru orientare turistica au fost alese in principal pentru frumusetea naturala sau creata de oameni. Sportul si-a castigat popularitatea in timpul anilor ’30. Pana in 1934, peste un sfert de milion de suedezi erau practicanti iar orientarea turistica s-a extins si in Finlanda, Elvetia, Ungaria si Uniunea Sovietica. 
 
Insigna - Cupa Pădurilor 1950 - 1990 Timișoara
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, sportul s-a extins in intreaga Europa dar si in Asia, America de Nord si Oceania. In 1959, in Suedia a avut loc o conferinta internationala la care au participat reprezentanti din 12 tari ale lumii. Ca urmare a acestei conferinte, in anul 1961, 10 organizatii naționale europene de orientare fondeaza IOF (International Orienteering Federation). Pana in 2006, 67 de organizatii nationale de orientare sportiva erau membre ale IOF. In 1962, are loc primul Campionat European de Orientare, organizat in Norvegia, la care participa 9 tari, iar in 1966, se desfasoara primul Campionat Mondial de Orientare eveniment la care au participat 12 tari. In Romania, orientarea s-a desfasurat si inainte de 1989, in mod organizat si fara ca cineva sa fie fortat sa o practice.  

Insigna - Poli.T (Politehnica Timișoara)
Insigna - Poli. Timișoara 1921  
F.C. Politehnica Timișoara (cunoscut anterior și sub alte nume, printre care FC Politehnica AEK TimișoaraFCU Politehnica TimișoaraPoli Timisoara și FC Politehnica 1921 Știința Timișoara) este un club de fotbal din Romania, fondat in anul 1921, care evoluează în a doua divizie a fotbalului românesc, în urma deciziei Comisiei de Licențiere a Ligii Profesioniste de Fotbal din mai 2011. Sus am postat siglele clubului de fotbal Poli Timisoara, de-a lungul timpului. 

Centrul militar zonal Timiș
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. Sus am postat o poză cu sediul Centrului militar zonal Timiș, din strada Mărășești, nr.4.  

Insignă - Timișoara

Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativ Temeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár, în sârbă Темишвар/Temišvar, în limba bulgarilor bănățeni Timišvár; în traducere (lb. maghiară): „Cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010, având 303708 locuitori, era al treilea oraș, ca număr de locuitori, din România. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Începând din anul 553 teritoriul actual al Timișoarei a fost timp de două secole sub dominație avara. Aceștia au construit pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara o nouă așezare cu numele de Beguey, poziționată strategic intre râurile Timiș si Bega (Tisa). După avari teritoriul a fost invadat de pecenegi, cumani, bulgari, valahi și apoi maghiari. Fortăreața Timișoara a fost foarte probabil construita în sec. X, în stil avar, înconjurată de un canal cu apă, fiind situata pe locul actual al Operei. După invaziile tătare și distrugerea completă din 1241, regele maghiar Bèla al IV-lea a colonizat zona cu germani, care au reclădit cetatea. Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști în anii 1212 sau 1266. În anul 1175 este menționat
comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. Deasupra am postat stemele veche, interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Timișoara, iar dedesubt pozele câtorva inconfundabile monumente de arhitectură și cultură, din vremuri diferite, din frumosul oraș de pe Bega, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Clădirea Primăriei
Clădirea Prefecturii
Catedrala ortodoxă
Casa Huniade
Muzeul de artă
Teatrul de Operă
Domul și Monumentul Sfintei Treimi
Universitatea Politehnică 
Bastionul Maria Tereza
Hotelul Continental
Biserica ortodoxă sârbă Sf.Spiridon
Fostul Liceu al Piariștilor
Palatul Dauerbach
Palatul Dicasterial
Palatul Loefler
Piața Victoriei - noaptea
Piața Traian
Biserica sârbească
Fabrica de bere Timișoreana
Gara
Piața Libertății
Băile centrale
Biserica Fabrică
Biserica izraelită 
Hotelul Coroana
Hotelul Regal
Liceul de fete Carmen Sylva
Școala specială de artilerie
Banca austro-ungară
Vedere din cetate
Turbinele electrice la 1915
Cetatea Huniadi
Trimiteri poștale

Județul Timiș este situat în vestul țării, în regiunea istorică Banat, România. Numele său provine de la râul Timiș care îl traversează. Județul se întinde pe o suprafață de 8697 kilometri pătrați, fiind cel mai mare din țară, numără aproximativ 660000 de locuitori și are reședința în municipiul Timișoara.Din punct de vedere administrativ județul se compune din 2 municipii - Timișoara și Lugoj, 8 orașe - Sânnicolaul Mare, Jimbolia, Buziaș, Făget, Deta, Gătaia,  Recaș, Ceacova și 89 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Timiș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice și de cultură reprezentative ale județului, din vremuri diferite, alte locuri de vizitat pe aceste meleaguri dar și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Hanul Ana Lugojana
Peștera Românești
Mănăstirea Izvorul Miron - Românești
Cramele Recaș
Peștera Albastră
Conacul San Marco
Mlaștina Satchinez
Muzeul Nicolaus Lenau
Stațiunea Băile Calacea
Muzeul de istorie, etnografie și artă plastică - Lugoj
Cazinoul Buziaș
Vedere Făget la 1919
Catedrala ortodoxă - Lugoj
Izvorul Iosif - Buziaș
Ștrandul - Lugoj
Primăria - Jimbolia
Cazarma - Lugoj
Vedere - Recaș
Vedere parțială - Nădrag
Vedere - Balinț
Vedere - Clopodia
Biserica greco-ortodoxă - Zgribești
Trimiteri poștale

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ 
ÎN LIMBA FRANCEZĂ
Acțiune parte beneficiară la purtător 
emisă la Paris în anul 1926 "S.I.P.E.R."
Societatea industrială de petrol românesc
(Societe industrielle des petroles roumains)

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.04.2015

Niciun comentariu: